Tjekliste: Hvad skal du have med på fisketur?


Inden man begiver sig afsted på fisketur, er det altid en god idé at tage brug af en systematisk tjekliste. På den måde undgår man at stå i den frustrerende situation, hvor man ikke kan udføre fiskeriet på optimal vis, fordi at man eksempelvis har glemt at medbringe den rette blinktype.  

I denne artikel vil vi gennemgå de forskellige fiskegrejsredskaber, som er vigtige at huske under pakkeriet af lystfiskerudstyret, samt give gode råd til at huske det hele.  

Tjeklisten – Før man påbegynder pakkeriet 

Hvilket udstyr du skal være særligt opmærksom på, kommer selvfølgelig helt an på hvilken slags lystfiskerteknik, som du har i sinde at anvende. Eksempelvis er der stor forskel på udstyret, som man anvender til henholdsvis fluefiskeri og bådfiskeri.  

Selvom ovenstående information er en selvfølge, er det alligevel en god ide at huske sig selv på typen af lystfiskeri. Det at klargøre sit udstyr kan nemlig nemt blive til en autopilot-handling, hvor man tager den på rutinen. Hvis man eksempelvis hovedsageligt dyrker bådfiskeri og pludselig skal afsted på fluefisketur med vennerne, kan man nemt komme til at pakke det forkerte grej.  

Før selve pakkeriet finder sted, kan man dermed passende huske sig selv på hvilken type lystfiskeri, man har i sinde at dyrke. Hvis man vil overskueliggøre tingene en smule, kan man med fordel inddele sit lystfiskergrej i diverse kategorier.

Her ville en idé eksempelvis være at lave et kassesystem, hvor lystfiskergrejet sorteres efter anvendelse. På den måde ville udstyret være lettere tilgængeligt, og chancen for, at man laver fejl i sin pakning, vil også formindskes.  

Her på Fiskesæson.dk har vi allerede skrevet en artikel om, hvordan man organiserer sit fiskegrej på effektiv vis. I denne artikel kan du finde inspiration til, hvordan man kan lave en systematisk organisering, som også kan bruges, hvis den ovenstående kasseløsning har fanget din interesse. Læs artiklen nedenfor. 

Måden hvorpå man organiserer sit fiskegrej er selvfølgelig subjektiv, og det er derfor med at finde et system, som passer til en selv.  

Når først man har bestemt sig for hvilken slags lystfiskerteknik man vil anvende, kan man påbegynde pakkeriet. I den forbindelse kan denne proces inddeles i 2 kategorier: det primære fiskegrej og det sekundære fiskegrej.  

I de næste afsnit vil vi definere hvad disse 2 kategorier indeholder. 

Det primære fiskegrej 

Det primære fiskegrej er alt udstyret, som er uundværligt for at fiskeriet overhovedet kan finde sted. Her er der selvfølgelig tale om fiskestang, hjul, line og endegrej. 

Fiskestangen er uden tvivl det mest essentielle redskab, når man skal på fisketur. Uden den kommer man ikke langt, og den bør dermed stå øverst på tjeklisten. Typen af fiskestang som man medbringer, skal dog stemme overens med anvendelsen. Der findes et hav af fiskestænger på markedet, som alle anvendes til forskellige formål.  

Hvis du er forholdsvis ny indenfor lystfiskeri, og er lidt i tvivl om hvilke formål de forskellige fiskestænger tjener, kan du med fordel læse nogle af vores allerede skrevne artikler om netop dette. Artiklerne vil give dig et indblik i diverse lystfiskerteknikker, så du kan finde ud af hvilken fiskestang, som passer til dine behov.  

Læs dem nedenfor.  

Fiskehjulet er også en af de helt centrale fiskegrejsredskaber. Typen af hjul som vælges, kommer igen an på til hvilket formål det skal anvendes til. Fiskehjulet er et af de redskaber, hvor man med fordel kan grave lidt dybere i lommerne. Et billigt fiskehjul vil oftest hurtigt gå i stykker, og det vil på længere sigt derfor være en god investering at smide lidt flere penge efter denne grejtype.  

Hvis du vil læse mere om fiskehjulet og hvilke funktioner det opfylder, kan du læse vores allerede skrevne artikel om emnet nedenfor. 

Linen er trods alt det, som muliggør, at du kan få din fangst med hjem. Nylonlinen har i en lang årrække været lystfiskernes foretrukne, hvor fletlinen nu til dags har fået en del opmærksomhed.

Dog kommer dette fuldstændig an på, hvad man skal bruge fiskelinen til, og i mange fiskerikontekster ville nylonlinen sagtens kunne bruges. Fletlinen bruges især i situationer, hvor der er et stort vægtpres. Som navnet indikerer, er denne linetype nemlig flettet, hvilket gør at dens brudstyrke er det dobbelte af nylonlinen.  

Hvis du skal dyrke fluefiskeri, er det omvendt en flueline der anvendes. Denne linetype er fuldstændig essentiel for et vellykket fiskeri, da den fungerer som kastevægten. I artiklen “Fluefiskestænger – Det sjove fiskeri” uddybes fluelinens funktioner, samt hvad der særligt karakteriserer denne linetype.  

Endegrej er selvfølgelig også en del af de primære fiskegrejstyper. Typen af endegrej som anvendes bestemmes efter hvilke forhold, der fiskes under, samt hvilken fiskeart man har i sinde at fange. På trods af dette er valg af endegrej en meget subjektiv ting, hvor personlige erfaringer spiller en stor rolle. Hvis du stadig er ny indenfor lystfiskeri og dermed ikke har gjort dig disse erfaringer findes der dog en del grundregler, som man kan støtte sig op ad.  

Her på siden har vi skrevet en række artikler om udvalgte fiskearter, og hvilke endegrejs- og krogtyper som er de bedste til disse. Læs artiklerne nedenfor.  

Nedenfor har vi givet vores bud på nogle af de primære grejtyper.  

Westin W3 Finesse T T&C 7’1″ 

Med denne spinnestang fra Westin får du virkelig noget for pengene. Stangen egner sig især til brug af softbaits, Texas/Carolina rigs og små woblere.  

Stangen byder blandt andet på trigger hjulholder (til multihjul), LTS løberinge, TORAY High Perfomance Carbon klinge, split greb med EVA/Rubber kork og 3K Kevlar.  

Udover leveres produktet i en stofpose, som vil bidrage til stangens levetid. Modellen her fås i 7’1 fod (212,5 cm), er todelt og har en kastevægt på 7-21 gr.  

Få spinnestangen fra Westin her.  

ABU Ambassadeur Pro Max 3 

Fiskehjulet her fra ABU er lidt af en alsidig fætter, som kan bruges i mange forskellige fiskerikontekster. Med dette produkt får du et let, elegant og kompakt design, som giver en enestående og direkte kontakt til både agn og fisken under hele forløbet.  

ABU Ambassadeur Pro Max 3 har et overdimensioneret hoveddrev, som giver en overlegen kraft og stabilitet. Den justerbare MagTrax kastebremse sikrer fantastisk kontrol igennem hele kastet.  

Her får du et kvalitetsmultihjul, som blandt andet byder på 7 rustfri kuglelejer + 1 IAR-leje, Power Disk bremsesystem, Duragear i messing og forsænket hjulfod. Modellen fås i både højre- og venstrehåndsmodel.  

Få multihjulet her.  

Det sekundære fiskegrej 

På trods af overskriftens navn skal man ikke undervurdere vigtigheden af det sekundære fiskegrej. Dette afsnit vedrører udstyret, som bidrager til et sikkert, komfortabelt og effektivt fiskeri. 

Disse grejtyper er dermed ikke uundværlige, idet man godt ville kunne fiske uden. Dog er de essentielle for ens egen oplevelse af fiskeriprocessen.  

Mere præcist inkluderer dette afsnit beklædning, kniv og fangstnet.  

Beklædning er faktisk en af de allervigtigste ting at pakke, inden du begiver dig afsted på fisketur. Beklædningen bidrager med et komfortabelt, sikkert og effektivt fiskeri.  

Hvilken beklædning man skal iføre sig, kommer selvfølgelig fuldstændig an på hvilke temperaturer der fiskes under. I de kolde vintermåneder kan fiskedagen hurtigt blive til en fortrydelig oplevelse, hvis man ikke har iført sig den rette beklædning. Her kan skiundertøj være en god ide, for at der kan holdes på kropsvarmen. 

Alfa omega for en god påklædning til fiskerikontekster er, at det er varmt og regntæt. I den forbindelse kan man med fordel lave en “tjekliste” til hver kropsdel, så man er sikker på at få det hele med.  

Rigtig mange lystfiskere har svoret til flydedragter, af både varme- og sikkerhedsmæssige årsager. Denne type dragt egner sig i særdeleshed til bådfiskere, da den vil holde dig i overfladen, hvis du skulle være så uheldig at falde i vandet. Udover vil den også holde dig varm under hele forløbet.  

Vi har skrevet en artikel om flydedragter, som du kan læse ved at trykke nedenfor.  

Selvom flydedragten har mange lommer hvor man kan opbevare sit fiskegrej, kan denne påklædning nemt blive for varm i sommermånederne. På de varmere dage kan man derfor passende anvende en fiskevest som substitut. Fiskevesten byder på utroligt mange smarte lommeløsninger, som kan rumme alt det medbragte fiskegrej.  

Hvis du vil læse mere om fiskevestens funktioner, kan du læse vores artikel om emnet nedenfor.  

Et par polaroidbriller kan også være en god ide, hvis solen er særligt kraftig den pågældende dag. Denne type brille skærmer nemlig for solen, og bidrager også til, at du nemmere kan observere aktiviteten i vandoverfladen.  

Kniven tjener mange funktioner, og det ville være ærgerligt at glemme den under pakkeriet. Den bruges blandt andet til at fjerne fiskens indvolde, som helst skal gøres hurtigt efter, at man har fanget fisken. Udover bruges den også i mange praktiske sammenhæng, hvor blandt andet det at cutte linen kan nævnes.  

Mængden af fiskeknive på markedet er kolossalt, og det kan derfor godt være svært at overskue. Her på siden har vi skrevet en artikel om de forskellige fiskeknivetyper, som vil hjælpe dig med at overskueliggøre emnet. Læs artiklen nedenfor.  

Fangstnettet er også vigtigt at medbringe på fisketuren. Nettet er med til at sikre din fangst, når den er indenfor din rækkevidde. Hvis du dyrker catch-and-release er fangstnettet et absolut must. I disse kontekster vil nettet nemlig gøre hele fangstprocessen langt mere skånsomt for fisken, som betyder, at fisken ikke udsættes for unødvendigt stress.  

Hvis du vil læse mere om, hvorfor det kan være en god ide at anskaffe sig et fangstnet, har vi her på Fiskesæson.dk skrevet en artikel om netop denne grejtype. Læs artiklen ved at trykke nedenfor.  

Vi har givet vores bud på nogle af de sekundære grejtyper, som du kan se nedenfor.  

Ron Thompson Ontario Fiskevest 

Med denne fiskevest fra Ron Thompson rækker pengene langt. Her får du en veludstyret og let fiskevest, som kan rumme alt dit medbragte fiskegrej.  

Fiskevesten byder på 100% polyester med soft mesh linning, komfortabel krave, 2 faconsyede brystlommer, 4 lynlås lommer, 2 mesh lommer med lynlås og 2 D-ringe foran og 1 D-ring på ryggen.  

Alt i alt en super god fiskevest, som vil gøre dit fiskeri mere effektivt og komfortabelt.  

Få den her. 

Snowbee Easy Flip Net 

Dette produkt fra Snowbee er genialt til lystfiskeren, som vil have hurtig og nem adgang til sit fangstnet. Grundet nettets konstruktion kan det betjenes med en hånd.  

Med Easy Flip funktionen er det nemt at montere nettet i nakken på sin jakke eller taske, og ved anvendelse vendes skæftet 180 grader, så netrammen låses mod skæftet.  

Modellen her fås i 2 størrelserne. Længde på 145 cm til havørred, regnbue og mindre fisk og XL på 180 cm til laks, gedde og andre store fisk. 

Få Snowbee Easy Flip nettet her.  

Afsluttende bemærkning

Det var en huskeliste, som du kan bruge, når du skal ud af døren mod nye fiskeeventyr. Det er så træls at stå ved bredden og finde ud af, at man har glemt noget af det vigtigste.

Vi håber du har fundet artiklen interessant og du er blevet inspireret til at købe nogle af de produkter vi har fremhævet.

Ris og ros modtager vi glædeligt på kontakt@fiskesaeson.dk. Det er også her, at du sende os din beretning fra en fisketur. Så lægger vi din fortælling på hjemmesiden.

Hvis du gerne vil have, at vi skriver en artikel om et emne er du også meget velkommen til at skrive til mailen.

God fisketur!

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler