De 6 bedste fiskeknuder og hvordan de bindes


Vi kender det alle sammen. Man står og skal have bundet sit agn fast på linen, men hvad ved ikke, hvilken knude der er bedst og til sidst ender man med at lave utrolig mange dobbeltknuder og bruger unødigt meget tid på det.

Men hellere have en knude, der holder og tager lang tid at lave, end at agnet falder af, når der endelig er bid, fordi knuden ikke har været ordentlig bundet. Her på fiskesæson vil vi gerne give dig de bedste tips og tricks til at gøre dit fiskeri nemmere og bedre, så derfor vil vi i denne artikel vise dig nogle af de bedste fiskeknuder og hvordan du selv nemt kan få lavet dem, når du står ude ved vandet og skal til at i gang med fiskeriet.

Palomarknuden

Vi starter ud med Palomarknuden, som både er simpel at binde, men også utrolig stærk. Faktisk er den så stærk, at International Game Fish Association angiver lige netop denne knude, som den stærkeste knude man kender til.

Palomarknuden er rimelig nem at lære og når du har øvet dig lidt, så kan du også binde knuden i mørke.

Hvordan bindes den?

 1. Find ca. 12,5 cm line og læg den dobbelt.
 2. Stik den igennem øjet
 3. Lav en helt almindelig knude, også kendt som en kællingeknude, på den dobbelte line
  • Her er det vigtigt, at linerne ikke er snoet!
 4. Put din lykke hen over din krog
 5. Træk i begge ender for at stramme lykken til.
  • Hvis du anvender fletliner, skal dette gøres forsigtigt.

Nu har du lavet Palomarknuden og samtidig har du verdens stærkeste knude til dit fiskeri. Knuden er specielt god til flettet liner og til Fireline.

Hvis du gerne vil se en video, der klart viser, hvordan den skal bindes, så kan du finde den her.

Snell-knuden

Snell-knuden er den næste i række af knuder, som vi gerne vil anbefale til dit fiskeri. Knuden er den perfekte løsning, hvis du gerne vil have en lige og jævnt træk i din krog, når du skal hale i land. Ordet snell kommer fra det engelske ord snelling og betyder, at knuden sidder væk fra øjet på krogen. Det er lidt omvendt af, hvad man normalt ser, men Snell-knuden er yderst effektiv.

Den jævne indtrækning får du, fordi linen snor sig rundt om selve krogen. Snell-krogen kan bruges til at fange alle typer af fisk, men den er især anbefalet til at hale de større fisk ind.

Hvordan bindes den?

 1. Træk linen ind gennem øjet
 2. Kør linen ned af krogen
 3. Lav en cirkel med linen
 4. Sæt enden af linen rundt om krogen
 5. Tag cirklen over krogen 4-6 gange
  • Sørg for at stramme til hver gang du har lavet en cirkel
 6. Få cirklerne ned mod øjet
 7. Stram til

Hvis du gerne vil se en video, der klart viser, hvordan den skal bindes, så kan du finde den her.

Trilene-knuden

Den næste knude vi gerne vil anbefale, er Trilene-knuden, som er særlig god, når man skal fiske efter laks. Vi anbefaler at du bruger nylonline eller monofil line, når du vil binde en Trilene-knude. Hvis du gerne vil styrke linen ekstra, så kan du med fordel fugte den, inden du strammer knuden.

Fordelen ved Trilene-knuden er, at den har en meget høj brudstyrke. Det betyder også, at du med denne knude kan hale rigtig store fisk i land, uden at være bange for, at den holder.

Trilene-knuden bliver for det meste brugt, når du fisker med orm, frøer eller andre bløde plastik-maddinger.

Hvordan bindes den?

 1. Find nogle centimeters line frem
 2. Kør linen igennem øje 2 gange, så der kommer en cirkel
 3. Kør linen 5-6 gange rundt om skaftet på linen
 4. Før enden af linen igennem begge cirkler ved øjet
 5. Fugt linen og stram til

Hvis du gerne vil se en video, der klart viser, hvordan den skal bindes, så kan du finde den her.

Kirurgisk knude

Den kirurgiske knude er en knude som bliver brugt til mange forskellige ting. Som navnet antyder, så er det en knude, som kirurger bruger, når de skal syg sammen. Indenfor fiskeverdenen bliver knuden primært brugt til fluefiskeri, da det effektivt og sikkert binder to liner sammen.

Der er mange som mener, at denne knude er den bedste til fluefiskeri, men det må du selv afprøve og vurdere.

Hvordan bindes den?

 1. Find mange centimeter line og leder
 2. Overlap linen og lederen med flere centimeter
 3. Lav en stor cirkel
 4. Før linen og lederen igennem cirklen to gange
  • Hvis du vil have ekstra styrke, så kan du fører linen og lederen igennem cirklen endnu en gang
 5. Fugt linen og lederen og stram til

Hvis du gerne vil se en video, der klart viser, hvordan den skal bindes, så kan du finde den her.

TFO BVK

Hvis du gerne vil afprøve den kirurgiske knude og fluefiskeri, men ikke har en fluefiskestang, så fortvivl ej! Vi har nemlig fundet de bedste fluefiskestænger på markedet og du kan finde alle vores anbefalinger her i vores komplette guide til fiskestænger.

Vi vil gerne anbefale TFO BVK, som er en fluefiskestang i den bedste kvalitet. Fiskestangen er ikke kun i utrolig høj kvalitet, men også i et flot elegant design.

Prisen er heller ikke dårlig, da TFO har en politik om, at de ikke tilfører stængerne noget unødvendigt. Det gør, at du får det bedste for de færreste penge.

Hvis du køber denne fluefiskestang, så medfølger der blandt andet en lækker stangpose, så du kan fragte din fiskestang med stil. Du kan få stangen i størrelser mellem 8 og 10 fod og kan købe denne flotte fluefiskestang lige her.

Forbedret Clinch-knude

Den forbedrede Clinch-knude er som navnet antyder en videreudvikling af den originale Clinch-knude. Men den forbedrede Clinch-knude er så meget bedre end den originale, at det er de færreste lystfiskere, der overhovedet kender til den originale knude.

Hvordan bindes den?

 1. Find rigeligt med linje frem
 2. Før linen igennem øjet og sno enden af linen 5-6 gange rundt om linen
 3. Før linen igennem øjet
 4. Før linen igennem den cirkel som er blevet lavet fra punkt 3
 5. Fugt linen og stram til

Hvis du gerne vil se en video, der klart viser, hvordan den skal bindes, så kan du finde den her.

Uni-knude (Duncan knuden)

Den sidste knude vi gerne vil anbefale, er Uni-knuden. Det er igen en meget populær knude og med god grund, da den er urolig slidstærk og samtidig kan bruges til mange forskellige formål.

Uni-knuden minder en del om Clinch-knuden, men mange lystfiskere har nemmere ved at binde denne knude og derfor har vi taget den med, for at gøre knude-binderiet så let for dig som overhovedet muligt.

Hvordan bindes den?

 1. Kør linen gennem øjet
 2. Lav en cirkel med enden af linen
 3. Snor linen igennem cirklen og linen 5-6 gange
 4. Fugt linen og stram til

Hvis du gerne vil se en video, der klart viser, hvordan den skal bindes, så kan du finde den her.

Hvis du har fået mod på at binde dine knuder med nyt grej, så har vi skrevet en rigtig god artikel om alt det bedste fiskegrej. Du finder artiklen lige her.

Afsluttende bemærkninger

Det var vores seks fiskeknuder, som vi gerne vil anbefale til dig. Vi har udvalgt disse knuder for at give dig knuder, som er nemme at binde og samtidig har en utrolig stor slidstyrke.

Det kan være svært at finde ud af, at lave knuder på baggrund af noget tekst, så derfor har vi også tilføjet de videoer, hvor vi mener, at man bedst kan se, hvordan knuderne skal bindes.

Vi håber du har fundet knuderne og artiklen brugbar og kan bruge det, når du næste gang står ude ved søbredden og skal have bundet din fiskeknude, som for alt i verden ikke må gå op, når der kommer bid.

Hvis du har kommentarer eller gerne vil have en artikel om et emne, så er du altid velkommen til at skrive en mail til os på kontakt@fiskesaeson.dk

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler