De 4 bedste blink og kroge til laksefiskeri


Laksen er en af de absolutte favoritter, når det kommer til spisefisk herhjemme i Danmark. Den smager godt, den er en utrolig flot fisk, og så er den også bare rigtig sjov at fiske efter. Laksen er en anadrom fisk, hvilket betyder, at det er en vandrefisk, der bevæger sig fra havet til ferskvandsløb for at gyde.  

Der findes adskillige laksearter, men den som vi har herhjemme er af arten Salmo Salar. Denne type laks er at finde i de danske floder og vandløb, hvor især Skjern Å har ry for deres store mængder af laks. Den største fangede laks i Danmark blev fanget i Skjern Å i 1954 og vejede 26,5 kilo. Dog er en laks af denne størrelse yderst sjælden.  

Laksen er en rovfisk, og der er dermed flere forskellige måder at fiske efter den på. En af de mest anvendte måder er at benytte sig af et blink. Laksen er ligesom ørreden en sprælsk fisk, som bestemt ikke giver op uden kamp. Derfor skal udstyret, man anvender, også være den solide af slagsen.  

Blinket, som man bruger til laksefiskeri, minder meget om havørred blinket. Oftest ville man også sagtens kunne anvende et havørredblink til laksefiskeri, da disse 2 fisk minder meget om hinanden på mange måder. 

Typen af blink som du anvender til laks, er ikke helt ligegyldigt. Der findes et utal af forskellige blink, som alle varierer i størrelse og farver. Med henblik på farven af blinket er det vigtigt, at man har vejrforholdene med i sine overvejelser, før man begiver sig afsted. Der er nemlig stor forskel på den måde, som blinket fremstår på under vandet. Her spiller b.la. mængden af lys en rolle, hvor f.eks. en solskinsdag vil synliggøre blinket i vandet. Omvendt vil en mørk dag uden lys gøre det sværere at spotte blinket.  

Med det in mente kan man med fordel anvende blink af skrappere farver på den mørke dag, hvor man på de lyse dage kan tillade sig at anvende blink af mere neutrale farver.  

Også vægten på blinket har noget at sige. Det påvirker nemlig kastelængden på din fiskestang, hvilket kan være en afgørende faktor for, om du får noget på krogen eller ej. Jo højere vægt du vælger, dets længere vil din kastelængde også være. Med det sagt giver en lavere vægt en mindre vandmodstand og bidrager på den måde med en mere flydende fornemmelse, når du fisker.  

Det kan være svært at give en facitliste på hvilke blink, som er det optimale valg, og det er derfor en god ide at have et bredt sortiment. På den måde kan man prøve sig frem og se hvad, der skaber resultater på den pågældende dag. Derudover er dette også en rigtig god måde at gøre sine egne erfaringer, som altså er alfa omega indenfor alt slags lystfiskeri.  

I og med at laksen er er en livlig fisk, som bestemt ikke giver op uden kamp, er det vigtigt at have en robust krog. Der er en kæmpe forskel på at have en fladfisk og en laks på krogen, hvorfor det også er vigtigt at anskaffe sig en krog, som egner sig til præcis laksefiskeri. Udover at være robust skal krogen også meget gerne kunne sikre fisken, i det øjeblik den hugger. Det sikrer man sig b.la. ved at anvende en krog, som har ekstremt skarpe spidser, samt at den har nogle modhager, som forsikrer om, at fisken ikke vrikker sig løs, når den først sidder på.  

Hvis du kunne tænke dig at læse mere om laksen har vi en hel sektion med både forklaringer og fortællinger om den flotte fisk. Du finder sektionen lige her.

Resten af artiklen vil tage udgangspunkt i vores bud på nogle af de bedste krog og blink til laksefiskeri på markedet. 

Møresilda 

Blinket her fra Mørresilda er et velkendt blink indenfor lakse –og ørredfiskeri. På trods af dette kan det anvendes til stort set alt fiskeri og er dermed også et godt bud til den alsidige fisker, som ikke ønsker at begrænse sig.  

Blinket fås i hele 12 farver, hvilket giver rig mulighed for at anvende det i overensstemmelse med forholdene, der fiskes under.  

Ligeledes fås den i 7 forskellige vægtklasser, som også giver dig mulighed for at skræddersy blinket, som passer netop til dig. 

På selve blinket er der monteret VMC kroge, som altså er karakteriseret for deres robuste egenskaber samt deres lange holdbarhed.  

Blinket kan fås her.

Hansen Pilgrim 

Blinket fra Hansen Pilgrim er skræddersyet til laksefiskeri. Det er ikke kun blinkets fine design, som vinder point på skalaen. Her får du nemlig et solidt og funktionelt blink med en masse kvalitet for pengene.  

Blinket fås fra 10-42 gram og kan købes i 5 forskellige farver alt efter præference.  

Køb blinket her.  

VMC Salmon Siwash 9170 PS 

Denne krog fra VMC er produceret specifikt med henblik på laksefiskeri. Her får du den perfekte krog til at montere på det store blink, hvis du er på jagt efter den helt store kleppert.  

VMC er en af de førende producenter indenfor lystfiskerkroge og det er bestemt ikke uden grund. Deres kroge er velkendte for deres høje kvalitet, samt deres lange holdbarhed.  

Krogen er påmonteret med HI Carbon, som er standard for alle VMC-kroge.  

Inkluderet i prisen er der 10 stk kroge. 

Få krogen lige her.  

A.Jensen Salmon Gold Krog 

Denne fikse sag er en heavyduty laksekrog i en utroligt god kvalitet.  

Dens heavy wire carbon gør den særdeles robust og giver dermed laksen kamp til stregen. Krogen er kemisk skærpet, som sikrer en øjeblikkelig indtrægning hver gang.  

Udover dette er modhagerne designet til, at fisken kroges perfekt, men er samtidig nem at løsne, så fisken kan genudsættes på en skånsom måde.  

Krogen fås i 4 forskellige størrelser.  

Krogen kan fås ved at klikke her.  

Afsluttende bemærkninger 

Det var lidt om laksefiskeri samt det anvendte udstyr. Spinnefiskeri af laks er en rigtig sjov disciplin, og så smager laksen jo også bare forrygende.  

Laksen er en utrolig spændende fisk. Der er blevet lavet utallige forskningsprojekter af netop denne fisk, fordi den er så unik i dens adfærd. Hvis du er interesseret i at læse mere om laksen, kan du med fordel læse vores artikel om laksefiskeri.  

Jeg håber, at artiklen har givet dig et indblik i spinnefiskeri af laks samt inspireret dig lidt i valg af udstyr.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler