Størfiskeri


Introduktion til Størfiskeri

Støren er en af de mere specielle fisk. Stør er faktisk ikke en fisk, men hele 17 forskellige underarter, hvor nogle af arterne kan bliver op til 400 kg. På ydersiden kan en stør godt ligne lidt en malle, men ellers er støren en fisk for sig.

Belugastøren er den mest værdifulde af de 17 arter og gyder ved Det Kaspiske Hav. Det Kaspiske Hav er sådan set ikke et hav, men en meget stor sø, der ligger mellem Europa og Asien. Landene der grænser op til søen er Azerbaijan, Kazakhstan, Iran, Turkmenistan og Rusland. 

Grunden til at belugastøren er mest værdifuld er grundet dens kaviar, som er verdens dyreste og mest luksuriøse kaviar. Belugastøren findes desværre ikke i Danmark, men det er der heldigvis andre arter af støren der gør. 

De to mest almindelige arter af støren er den vestatlantiske stør og den europæiske stør. Men den vestatlantiske stør er ved at forsvinde fra Danmark, da den er begyndt kun at gyde i små floder, der hænger sammen med Østersøen.

Vi har også fire mindre almindelige arter af stør i Danmark, der er kommet til Danmark gennem udsætninger og udslip af fisken. De fire arter er Sterlet, Stjernestør, Diamantstør og den sibiriske stør. 

Hvordan genkender man en stør?

Støren er meget karakteristisk i sit udseende, så hvis du nogensinde fanger en stør, så er du ikke i tvivl. Støren er en af de største fisk vi har i Danmark og har en meget lang krop og en lang og flot halefinne. Støren har tydelige benplader på siderne og på ryggen. 

Ved munden har støren lange skægtråde og den kan skyde munden ud efter sit bytte. Støren har heller ingen tænder i munden. 

Hvor finder man stør?

I Danmark kan du kun fiske efter støren i put and take søer, som der heldigvis ligger mange af rundt i landet. Dog er der ikke særlig meget put and take søer som har stør i deres søer, da fisken er utrolig dyr i forhold til andre fisk. 

Hvis støren bliver sat ud i havet vil den svømme op gennem floderne ved Østersøen eller ud i Atlanterhavet og ikke vende tilbage til Danmark. Du kan dog være heldig at fange en stør i mange tyske floder.

Lystfiskeri

Støren er en af de største fisk du kan fange i Danmark. Den giver god modstand, der du har fået den på krogen og derfor er der mange lystfiskere, der synes det er en sjov fisk at fiske efter.

Hvis du vil have fat i den mest værdifulde stør og specielt dens kaviar skal du gå efter Belugastøren. Der skal du på en lang rejse, for denne art findes kun i Det Kaspiske Hav mellem Europa og Asien.

Hvis du er tosset med at rejse, så kan du også tage til Canada, hvor mange sportsfiskere tager hen efter stør. Her kan der fanges størarter, der nærmer sig de 700 kg. 

Kan man spise en stør?

En stør er en af de få fisk i Danmark, man ikke skal spise. De kan spise kaviaren fra støren, men ellers er støren kun for syns skyld.

Fredningstider Stør

Ferskvand/Saltvand

  • De stør vi har herhjemme, er kun at finde i de respektive put & take søer der har fået tilladelse til at udsætte de smukke fisk.
  • Søerne har oftest ikke regler for, hvornår du må fange deres stør, men spørg for en sikkerheds skyld alligevel.

Artikler om stør & størfiskeri

Stør-tv

Se vores udvalgte tv-udsendelser om stør ved at klikke her.

Se blandt andet:

  • “Monster” fed video! – kæmpe stør springer ud af vandet, sikke nogle fights!
  • Piger fanger store stør fra Fraser River – verdens bedste størfiskeri!
  • Størfiskeri – Bsf Junior På Stør-tur

Hvilke søer tilbyder størfiskeri?

Tips, tricks & info

Fangstmetoder

Størfiskeri – fangster og agn

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler