Fiskestænger – Din ultimative guide til den perfekte fiskestang


I denne guide vil vi gennemgå de forskellige lystfisker-kategorier og give læseren et indblik i, hvad der gør sig gældende i disse. Hvert afsnit vil også inkludere vores bud på et produkt, som, vi mener, er det bedste på markedet.

Introduktion til fiskestænger 

Når det kommer til valg af fiskestang, er der rigtig mange faktorer, som spiller ind. Begrebet fiskestænger dækker nemlig over en bred pallette af fiskestangstyper, som alle anvendes i forskellige kontekster. Derfor kan det som begynder være svært at komme i gang med lystfiskeri og danne sig et overblik over de mange kategorier, som der findes. Denne artikel vil hjælpe dig godt på vej ved at give et indblik i de forskellige lystfiskerkategorier, så du er klar til at komme i gang.  

Her på siden har vi allerede skrevet om de forskellige fiskestænger, som man anvender indenfor lystfiskeri, men denne artikel vil gå helt i dybden og give dig et billede af hvilken stang, der passer til dine behov.  

Her er vores artikler til de forskellige fiskestænger:

Hvilken fiskestang skal jeg vælge? 

Som allerede nævnt er der utrolig mange faktorer, som spiller ind, når du skal ud at vælge fiskestangen, som passer netop til dine behov. Der findes selvfølgelig nogle klare guidelines, som kan hjælpe dig med at vælge den rigtige fiskestang, men mange gange koges det også ned til subjektive holdninger.  

Fiskeri er nemlig, ligesom så mange andre ting, en disciplin, hvor man gør sig erfaringer løbende og dermed finder ud af, hvad der fungerer for en. Med det sagt kan man selvfølgelig ikke gøre sig nogle erfaringer, før man overhovedet er gået i gang. Derfor vil vi i denne artikel tage fat på nogle af de centrale fiskestangskategorier og give et indblik i, hvad der gør sig gældende i disse. Mere præcist vil denne artikel forklare om følgende lystfisker-kategorier: 

  • Spinnefiskestænger 
  • Fluefiskestænger 
  • Teleskopfiskestænger 
  • UL fiskestænger 
  • Pirkefiskestænger 

Udover dette vil hvert afsnit inkludere vores anbefaling af den bedste fiskestang indenfor hver kategori.

Spinnefiskestænger 

Den velkendte spinnefiskestang er nok det de fleste “ikke-lystfiskere” forbinder med en fiskestang. Denne type fiskestang er nemlig hyppigt anvendt og er især kendt for dens alsidighed, som gør at den egner sig til mange forskellige fiskerityper. Med denne type fiskestang kan du fange alt fra havørred fra kysten, til aborre og gedder i ferskvand.  

Spinnefiskestangen kan anvendes til rigtig mange forskellige formål, men det hedder dog en spinnestang af en grund. Spinnefiskeri er nemlig synonym med aktivt fiskeri, og beskriver handlingen, når agnen kastes ud og hales ind igen.  

På trods af denne type fiskestangs alsidighed kommer det hele dog an på hvilken type spinnestang, der er tale om. Spinnestænger fås nemlig i mange størrelser, og det er bl.a. en af de afgørende faktorer for, hvilket formål stangen skal anvendes til.  

Næste afsnit vil uddybe specifikationerne på spinnefiskestænger og forklare hvilke specifikationer, som egner sig godt til de forskellige fiskerityper, en spinnestang kan bruges til.  

Specifikationer på spinnefiskestænger  

Selvom spinnefiskestangen er en alsidig stang, er der som samt et par ting, man skal tænke over, før at man anskaffer sig en stang af denne type. Generelt kan man inddele de essentielle hovedområder i 2. Det første er længden på stangen, som en vigtig detalje, der afgør hvilken sammenhæng stangen egner sig til.  

Spinnestangens længde måles i fod, og man kan som tommelfingerregel sige, at de længere stænger egner sig bedre til længere udkast, såsom kystfiskeri. Omvendt er de mindre spinnestænger bedre til fiskeri i bl.a. Put&Take søer, hvor der ikke er behov for lange udkast i samme grad. Er du lidt i tvivl, om du gerne vil bruge stangen til lange eller korte udkast, kan du med fordel vælge en stang, der befinder sig midt imellem på længdeskalaen.  

Korte spinnestænger: De korte spinnestænger kan kategoriseres som spinnestænger, der er kortere end 8 fod. Som sagt er disse stænger gode til fiskeri under forhold, hvor der skal korte og præcise kast til.  

Mellem spinnestængerMed denne størrelse rammer du den gyldne balance, hvis du gerne vil kunne bruge din spinnestang til lidt af hvert. Disse stænger vil typisk være 8-9 fod lange.  

Lange spinnestænger: Har du ambitioner om at dyrke kystfiskeri, er denne type stang et rigtig godt valg. Alle spinnefiskestænger med en længde på over 10 fod er et godt bud på en god spinnefiskestang til kystfiskeri.  

Længden på stangen du vælger, er en rigtig vigtig ting at tage stilling til. Udover længden er aktionen på stangen også en vigtig detalje. Aktion er et begreb, som bruges til at beskrive stangens bevægelighed. Her skelner man mellem 3 aktionstyper, som er illustreret nedenfor.  

Topaktion er ideel til korte hurtige kast, da det kun er 1/3 af klingen, der bøjes ved udkast. 

Progressiv aktion er den optimale til alsidigt fiskeri. Denne type tilpasser sig efter endegrejets vægt og kraften i kastet, og kan derfor anvendes til alle formål.   

Helaktion vil sige at hele stangen bøjer, når den kastes ud. Dette giver mulighed for lange kast, men gør samtidig også stangen langsom. 

Der er oftest en sammenhæng mellem disse 2 hovedområder. Stangens længde vil nemlig oftest gå hånd i hånd med dens bevægelighed. Det betyder, at de korte spinnestænger oftest vil have en topaktion, som altså gør den ideel til de korte hurtige kast. Begge oversigter over de 2 hovedområder er opsat i samme rækkefølge, så du kan danne dig et overblik over typen af aktion, som de forskellige længder har.  

Hvis du vil læse mere om spinnefiskestænger, har vi skrevet en anden artikel om dette emne, som du kan læse lige her.  

Savage Gear Black Savage Spin

Den danske producent Savage Gear har igennem en lang årrække bevist, at de er en del af den absolutte elite indenfor lystfiskerudstyr. Savage Gear er drevet af stærk passion og kærlighed til lystfiskeri, og de har innovation skrevet ind i DNA’et. Savage Gear har gennem årene designet produkter, skabt for at løse hverdagens fiskeriproblemer mødt af verdens lystfiskere. 

Stangen Black Savage Spin er bestemt ingen undtagelse. Her får du en alsidig fiskestang, som virkelig formår at præstere. Stangen er en fast aktion stang og kan bl.a. kendes på dens stilfulde matte kulfiber look, som kendetegner Black Savage serien.

Med i prisen er der inkluderet en stilfuld fiskeklar deluxe stangtaske, som er prikken over i´et på denne lækre sag.

Stangen fås i 4 størrelser (7,3 – 8,4 fod) hvilket giver rig mulighed for at anvende stangen i forskellige kontekster.

Få stangen ved at klikke her.

Fluefiskestænger 

Fluefiskeri er en hyppigt dyrket disciplin indenfor lystfiskeri. Med denne type fiskeri spiller man en meget aktiv rolle under hele processen. Denne type fiskeri giver nemlig bl.a. mulighed for at lave meget præcise kast, som kan være en afgørende faktor for, om du får fangst på krogen eller ej. På den måde starter fiskeriet fra sekundet, du kan se vandoverfladen, ved at kigge efter aktivitet, så dine kast kan justeres derefter.  

Fluefiskeri kan anvendes i mange forskellige fiskekontekster, bl.a. fiskeri ved kysten, åer og Put&Take søer. Dog er er det indenfor fluefiskeri afgørende, at man har afklaret hvilke forhold, man vil fiske efter, så man kan tilpasse sit udstyr derefter.  

Denne disciplin er bestemt ikke en af de lette lystfiskertyper, så man skal virkelig gøre en indsats for at udvikle sig. Eksempelvis findes der tonsvis af forskellige kasteteknikker, som alle har hver deres formål. Man anvender disse kasteteknikker alt efter de forhold, som man fisker under, hvor f.eks. ting som et buskads nemt kan komme i vejen, hvis du fisker ved en sø. Dog anbefales begynderen at holde sig til de klassiske overhånds/underhåndskast, for ikke at overbelaste sig selv.  

Der er nemlig mange informationer at suge til sig indenfor fluefiskeri, så tag det stille og roligt til at starte med. Det fede ved denne disciplin er at man virkelig mærker sin udvikling fra gang til gang.  

Ligeledes kan Put&Take søer være et rigtig godt startersted for begynderen. Her får du nemlig muligheden for at fiske under roligere forhold, end hvis du f.eks. fiskede fra kysten. Put&Take søer giver dermed mulighed at fokusere på sig selv, uden at skulle tage højde for ting som strøm i vandet.  

Hvis du er tilhænger af ørredfiskeri, er fluefiskeri lige noget for dig. Denne disciplin egner sig nemlig rigtig godt til ørredfiskeri, da denne fisk opholder sig i kystnære områder på jagt efter føde. Det er her fluen kommer ind i billedet. En fisk som ørreden er nemlig en rovfisk, og det er dermed fluens primære opgave at imitere et byttedyr for dermed at tiltrække opmærksomhed.  

Næste afsnit vil uddybe fluens rolle, samt give et indblik i det anvendte udstyr indenfor fluefiskeri.  

Anvendt grej indenfor fluefiskeri 

Fluen spiller en helt central rolle i fluefiskeri, hvor det bl.a. er vigtigt at veksle mellem typen af fluer, som anvendes. Helt grundlæggende findes der nemlig 2 forskellige slags fluer, som man anvender til denne type fiskeri. 

Vådfluen absorberer vand og falder til bunds, mens tørfluen holder sig i overfladen. Hvilken en, du skal vælge, kan være svært at sige, da det kan variere fra dag til dag, hvilken en der vil fungere optimalt. For eksempel er en fisk som ørreden selektiv i sit valg af føde, og det er derfor en nødvendighed at medbringe forskellige slags fluer for dermed at øge ens fangstchance.  

En anden speciel ting, hvor fluefiskeri adskiller sig på, er måden, hvorpå kastevægten kommer i spil. Til fluefiskeri anvendes der nemlig en speciel flueline, som udgør kastevægten. Dermed er fluelinen helt central for at få en god oplevelse med denne disciplin. To af de typer flueliner man anvender er DT-line og WT-line. Man siger generelt at WT-linen er det mest begyndervenlige valg, da den er langt lettere at kaste med end DT-linen. 

Ligesom i mange andre fiskerityper, er det i fluefiskeri helt essentielt, at der er balance i det valgte udstyr. Næste afsnit vil forklare, hvad man skal være opmærksom på, når man anskaffer sig sin første fluestang 

Fluefiskestangen: Hvad skal jeg være opmærksom på? 

Som sagt er det vigtigt, at der er balance imellem tingene, når du vælger din fluestang. Denne balance kommer især til udtryk igennem forholdet mellem stangen og den anvendte flueline. Alle fluestænger har nemlig en AFTM-kvalifikation, som afgør hvilken slags flueline, som man kan anvende til stangen. AFTM står for Association of Fishing Tackle Manufacturers og er en skala over typen af flueline, som er passende til den pågældende fiskestang. Skalaen går fra 1-12, hvor 12 er den tungeste type og omvendt.  

Det er vigtigt at nævne, at denne skala kun henvender sig til WT-linen, som er nævnt i sidste afsnit. Man anvender som regel en flueline med en AFTM-kvalifikation på 5-6, hvor denne type flueline også egner sig rigtig godt til ørreder. På alle fluefiskestænger fremgår det hvilken AFTM-kvalifikation, som egner sig til stængerne. Det er vigtigt at følge disse retningslinjer, da du på den måde får det optimale ud af din stang.  

En anden vigtig ting, når det kommer til valget af fluestang, er størrelsen. Her kan man som tommelfingerregel sige at en stang på 9 – 9,5 fod egner sig godt til fluekystfiskeri, hvor stænger under dette er bedre til fiskeri i Put&Take søer osv. Grunden til dette er, at der ved kystfiskeri er behov for længere udkast, hvor ved fiskeri i Put&Take søer godt kan slippe afsted med en mindre stang.  

Hvis du vil læse mere om fluefiskestænger, har vi allerede skrevet en artikel om emnet. Du kan læse artiklen ved at trykke lige her.  

TFO BVK

Med denne stang fra Temple For Outfitters (TFO), får du en fluestang i absolut topkvalitet.

Firmaet TFO er velkendt for at lave produkter i høj kvalitet og formår samtidig også gang på gang, at skabe fiskestænger med et utroligt elegant design. Noget af det bemærkelsesværdige ved TFO er, at de har en politik om ikke at væbne deres stænger med unødvendige materialer, for dermed at kunne holde prisen så lav som muligt.

Denne fluestang fra Temple For Outfitters lever bestemt op til de høje krav forbundet med firmaet. Her får du en letvægtsstang, som virkelig formår at præstere og med en helt forrygende stabilitet.

Ved producering af denne stang har et at fokusområderne været at reducere vægten. Dette har man gjort uden at gå på kompromis med klingen og dens kraft. Derfor er dette en kraftfuld stang, som samtidig gør sig bemærket på dens lethed.

Inkluderet i prisen medfølger der cordura-rør og en lækker stangpose, så du har det bedst mulige udgangspunkt for at passe på din fiskestang. Derudover er dette en 4-delt stang, som også gør, at den kan komme med på eventyr

Stangen fås fra 8 – 10 fod og har en AMTF-klassifikation på 3 – 8, alt efter hvilken model der vælges.

Du kan få stangen ved at trykke her.

Teleskopfiskestænger 

Er du den aktive type, som elsker at være på farten, og vil du samtidig gerne altid have en fiskestang klar i baglommen? Så er teleskopfiskestænger et rigtig godt bud på den ideelle fiskestang til dig.  

Med denne fiskestang har du nemlig muligheden for altid at være parat. I denne type fiskestang er der nemlig et smart “klap-sammen” system, som gør, at du kan have den med overalt. Den er bl.a. bygget med henblik på rejser, da den uden problemer kan være i rejsetasken. Mange vælger også at have deres teleskopfiskestang liggende i bagagerummet, for dermed altid at være forberedt hvis den perfekte situation byder sig.  

Teleskop er udelukkende en definition på den sammenklappelige funktion, og teleskopfiskestænger hører derfor ikke til under nogen fast fiskeritype. Dette skal forstås på den måde at teleskopstangen ligeså godt kan være alt fra en spinnestang til en surf stang.  

Teleskopfiskestænger har igennem tiden haft et dårligt ry bland lystfiskere, da mange har ment, at man skulle gå for meget på kompromis med kvalitet ved anskaffelse af sådan en stang. Dog har producenterne optimeret deres produktion af denne type stang, og forskellen er efterhånden minimal.  

Eksempelvis argumenteres der for at denne stangs “klap sammen” funktion bidrager til en mere holdbar stang. Tanken er, at idet stangen har 4 sektioner, bliver vægt presset fordelt mere ligeligt imellem disse.  

Ligesom så mange andre fiskerityper, er det vigtigt at have afklaret, hvad stangen skal bruges til før den købes. Teleskopstænger fås nemlig i rigtig mange typer og det er derfor vigtigt at have styr på, hvad den skal bruges til. 

En teleskopstang er noget, du vælger grundet den fleksibilitet, som den har. Der er bare noget befriende ved at kunne have sin fiskestang med overalt, uden at skulle gå på kompromis med hverken plads eller kvalitet.  

Hvis du vil læse mere om teleskopstænger, har vi skrevet en artikel, som du kan læse ved at trykke her.  

Daiwa Ninja X Tele Spin

Denne stang fra Daiwa Ninja er et godt eksempel på den innovation, som der er sket indenfor teleskopstænger de seneste år. Dette er en fantastisk spinnestang, som virkelig formår at gøre sig bemærket.

Stangen er bl.a. monteret med klinge i composite/carbon, LTS løberinge, DPS hjulholder og håndtag af kork. Disse materialer vidner virkelig om den fremragende kvalitet, som denne stang er i, og så endda til en rigtig god pris.

Denne model fås i en del forskellige længder og kastevægt specifikationer, hvilket giver rig mulighed for at skræddersy den stang, som passer netop til dine behov.

Den fås i størrelser mellem 6 – 9 fod, hvor kastevægten afhænger af den valgte model.

Få stangen ved at trykke her.

UL fiskestænger 

UL fiskestænger er til dig, som godt kan lide en god kamp med fisken, hvor du virkelig får lov til at mærke hver en bevægelse. UL står nemlig for Ultra Light, og er en disciplin, hvor der er fokus på at minimere vægten på udstyret mest muligt. Det lette udstyr bidrager bl.a. til, at du får lov at mærke fisken meget mere, og du er hvert fald ikke i tvivl om, hvornår der er bid.  

Definitionen på UL fiskeri er noget uklar, men faktum er, at man har med udstyr at gøre, som er så let så muligt. I den senere tid er der blevet produceret mange UL fiskestænger i absolut topklasse, hvor der bl.a. er blevet anvendt andre materialer for at minimere vægten på stangen.  

Grundet stængernes vægt er det dog også vigtigt at være opmærksom på, at endegrejet skal passe med stangens max-belastning, da den er væsentlig mindre end ellers. En typisk UL fiskestang vil være mellem 5 og 7 fod, og de fleste vil have en kastevægt på 0,5 til 5 gram. Kastevægt klassifikation fremgår på fiskestangen, og er som sagt vigtig at hæfte sig ved, så du undgår en knækket stang.  

Igen afhænger valget af specifikationer på stangen af, hvad du gerne vil fiske efter og hvor du gerne vil gøre det. Hvis du eksempelvis gerne vil fiske efter havørred fra kyst, kan du passende anvende en mindre stang med en lille kastevægt kvalifikation. Havørreden befinder sig nemlig i skumringen helt inde på det lave vand på jagt efter føde. Det er derfor godt at have gjort sig nogle tanker om anvendelsen, før du begiver dig ud på tur.  

Som udgangspunkt kan UL fiskeri anvendes indenfor alle fiskerityper, da hovedessensen er, at bruge så let udstyr som muligt. Dog er der forskellige regler, som gælder, alt efter hvilken fisk, du fisker efter. Det er for eksempel ikke tilladt at anvende samme type udstyr til at fange ørred som til stør, da der er risiko for at forårsage fisken skade.  

Hvis du er interesseret i at læse mere om UL fiskestænger, kan du læse vores artikel om emnet lige her.  

Savage Gear Parabellum CCS UL 

Denne lækre UL stang fra Savage Gear er en ny og forbedret udgave af dens meget populære forgænger “Parabellum CSS”.

Stangen her kan anvendes i stort set alle fiskerikontekster. Kastevægts-klassifikationen ligger på op til 10 gram, hvilket også vidner om alsidigheden ved denne stang. Man kan bl.a. anvende stangen til fiskeri i søer, Put&Take, UL fiskeri fra kyst og meget mere.

De anvendte materialer vidner virkelig om den høje kvalitet, som stangen har. Der er bl.a. anvendt Toray Carbon stykker til stangen, som er et utroligt let men stabil materiale. Inkluderet er der også en “Ready to Fish” stangtaske.

Stangen fås i 4 forskellige varianter fra 6,1 til 7,1 fods. Den letteste af modellerne vejer kun 87 gram, hvilket gør, at du kan stå med den i timevis uden problemer. Dette er en god stang til UL fiskeri under alle forhold.

Du kan få stangen ved at trykke her.

Pirkefiskestænger 

Pirkefiskeri er den mest anvendte disciplin indenfor bådfiskeri. Denne type fiskestang kendetegnes især for dens styrke, som gør det muligt at få de helt store klepperter på krogen. Denne disciplin er forholdsvis ligetil og kræver ikke den store erfaring – alt efter hvad der fiskes efter selvfølgelig.  

Pirkestænger inddeles typisk i 12-50 lbs, hvor lbs er et udtryk for styrken på stangen, og hvor meget vægt den kan klare. Det kan som udgangspunkt være lidt svært at vælge lbs-styrke, da der er fordele og ulemper ved begge ting. Hvis du vælger en stang med lav lbs, får du virkelig mulighed for at mærke fisken under kampen, men risikoen for en knækket stang er samtidig også højere. 

Ved pirkefiskeri bruger man selve pirken (endegrejet) til at fange fiskens opmærksomhed. Pirken imiterer nemlig et byttedyr og har dermed til opgave at få fisken til at kroge sig på. Vægten på pirken er også noget man skal tage stilling til indenfor pirkefiskeri. Man siger som udgangspunkt, at det er med at anvende så let en pirke som muligt. En let pirke har nemlig mindre vandmodstand og gør derfor fisken mere håndterbar. Omvendt skal pirken også kunne synke til bunds, hvorfor en hvis form for vægt er nødvendig.  

Pirker kommer i mange farver og vægtklasser, og det er her vigtigt, at man har et udvalgt af forskellige slags. Hvilke farver der foretrækkes kan nemlig afhænge af ting som vejrforhold og årstider osv. Ligeledes kan man også være nødt til at justere vægten på pirken, hvis man eksempelvis fisker under stærk strøm. I sådan en situation ville det være nødvendigt at anvende en pirke af den tungere klasse, for dermed at undgå at den bliver kastet rundt af strømmen.  

Før man begiver sig ud på pirketur, er der et par ting, som er gode at orientere sig om. Når man fisker fra båd, er det altid vigtigt, at man fisker væk fra strømmen. På denne måde undgår du bl.a. at fiskelinen ender under båden. Udover dette bidrager det også til at få pirken til at fremstå mere livlig. I takt med at båden flyder med strømmen vil pirken jo også følge med. Her er det dog vigtigt, at du husker at frigive line i takt med at båden flyder, for dermed at sørge for at pirken befinder sig mere eller mindre på bunden. 

Hvis du vil læse mere om pirkestænger har vi skrevet en artikel om emnet, som du kan læse lige her.  

Okuma Cortez Black

Denne super lækre pirkestang er en letvægtsstang produceret i koreansk kulfiber. Dette er en super tjekket fiskestang, som både har et flot ydre men også et funktionelt indre.

Den ligger i den lette ende af pirkestænger, hvilket virkelig giver dig mulighed for at mærke fiskens bevægelser under kamp.

Stangen inkluderer en stang-bag og er lavet af saltvandsresistente komponenter. 2 gode udgangspunkter for en stang som holder i lang tid.

Stangen fås i 6,6 fods størrelsen og har en LBS på 20-30. Alt i alt en rigtig fed stang, som virkelig præsterer det, som den skal.

Du kan få stangen ved at trykke her.

Afsluttende bemærkninger

Det var lidt om de forskellige lystfisker kategorier, samt hvilke ting, der gør sig gældende. Selvfølgelig er der forskel på kategorierne og udstyret, som man anvender, men der er alligevel også nogle fællestræk.

Hvis man skal sige noget generelt, kan man sige, at en af de helt essentielle ting for dem alle er, at der skal være balance mellem udstyret. Der skal være overenstemmelse mellem den anvendte stang og det endegrej, som man f.eks. bruger.

Udover det tekniske er det fælles for alle kategorierne også, at man skal prøve sig frem. Medbring et bredt sortiment af fluer, pirke, blink eller hvad det nu lige kan være. På den måde optimerer du dine fangstchancer.

Jeg håber, at artiklen har hjulpet med at danne et overblik over de forskellige kategorier, og at du er blevet inspireret af det vedhæftede udstyr.

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler