Teleskop fiskestænger – Når du skal nå det hele


Til dig som elsker at være på farten, men samtidig ikke ønsker at lade din yndlingsfiskestang ligge derhjemme og samle støv, er en teleskop fiskestang et rigtig godt bud til netop dig.

Denne type stang kan nemlig klappes sammen, så den nemt kan tages med i kufferten ved en eventuel rejse. Teleskop fiskestængerne er netop bygget med henblik på at kunne tages med på farten, da dens smarte “klap-sammen” system gør den perfekt til disse sammenhænge.  

Alt efter hvilken sammenhæng stangen skal anvendes i, fås den med forskellige specifikationer, som passer netop til dine behov. Med denne type stang kan du b.la. fange fisk som ørreden, både i saltvand og ferskvand.  

På trods af at være en utrolig smart lille fiks sag, findes der klart flere fordele end ulemper ved denne type fiskestang. Da fiskestangen i sig selv kommer i flere dele, kan dette hjælpe med at fordele vægt presset som der bliver lagt på stangen og dermed skabe en mere stabil stang. I sidste ende, kan det være den afgørende faktor for, om din stang, ved ekstremt pres, knækker eller ej. 

Udover dette, er der selvfølgelig den åbenlyse fordel ved, at stangen fylder meget mindre end andre fiskestænger. Det gør b.la. at den er let at opbevare, og at du derfor ikke skal gå på kompromis med pladsen derhjemme.  

Teleskop fiskestænger har igennem tiden haft et dårligt ry blandt lystfiskere, da der har været givet udtryk for, at der skulle gås for meget på kompromis med stangens egenskaber. Dog bliver producenterne konstant bedre, og de er efterhånden blevet så gode at forskellen er minimal. 

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af en teleskop fiskestang? 

Først og fremmest er det vigtigt at have styr på, i hvilken kontekst stangen skal anvendes. Her kan du passende starte med de helt grundlæggende spørgsmål, såsom om stangen f.eks. er til anvendelse i salt eller ferskvand. Dette kan være en vigtig detalje, da nogle af stængerne er bygget med henblik på specifikke situationer, og det er dermed vigtigt, at du dobbelttjekker, at du f.eks. ikke bruger en ferksvandsstang i saltvand.

Med det sagt, bliver de fleste teleskop fiskestænger produceret med henblik på at kunne anvendes under begge forhold, men det er en god ting at være obs på, for at undgå eventuelle rustskader.  

Udover dette, er det selvfølgelig også vigtigt at have afklaret, om stangen skal bruges til eksempelvis kystfiskeri eller fiskeri i Put&Take søer. Disse har nemlig meget forskellige udgangspunkter, hvor der ved kystfiskeri er behov for en noget længere stang end ved Put&Take søer, da længere udkast er en nødvendighed.

Generelt set, kan man med teleskop fiskestænger dyrke alt slags lystfiskeri, det afhænger dog bare af specifikationerne på den stang, som du vælger.  

Denne type fiskestænger egner sig i særdeleshed for den eventyrlystne, som elsker at udforske nye fiske-territorier, samt “alene-i-vildmarken” typen som et redskab til at fange føde.

Uanset hvilken slags fiskeri du har i sinde at dyrke, vil jeg bestemt anbefale dig at prøve en teleskopstang. Der er altså bare noget befriende, ved ikke at skulle lade sig styre af fiskestangens størrelse. Dette giver også mulighed for mere spontane ture, hvis du f.eks. vælger at opbevare den i bagagerummet.  

Resten af artiklen vil tage udgangspunkt i vores anbefalinger af nogle af de bedste teleskop fiskestænger på markedet.  

Shimano S.T.C. Mini Tele Spinning 

Med denne stang fra Shimano får du et rigtig godt udgangspunkt til spinnefiskeri med en teleskop fiskestang.  

Det japanske mærke Shimano, har igennem en lang årrække produceret fiskestænger og grej i topkvalitet. De er kendetegnet for at være et kvalitetsbevidst firma, som står inde for alle deres produkter.  

Denne lille lækre sag tilbyder maksimal fiskeglæde, som på trods af sin størrelse ikke giver dig fornemmelsen af at stå med en 4-delt stang. Udover dette, kommer den med en X60 klinge, som giver en fed aktion og bidrager til et svirpende kast. Disse ting gør at denne stang, i særdeleshed, egner sig rigtig godt til spinnefiskeri.  

Stangen fås i 6 til 9 fods størrelser, hvor kastevægten og egenvægten varierer, alt efter hvilken model der vælges. Den fylder kun mellem 35 til 40 cm i adskilt tilstand, hvilket altså giver rig mulighed for at tage den med på eventyr. Stangen kommer i praktisk foderal, hvor der også er plads til opbevaring af ting som f.eks. fiskehjul.  

Du kan købe stangen, ved at trykke på dette link.  

Ron Thompson Refined Expedition 

Det verdenskendte mærke Ron Thompson, er en velkendt spiller indenfor lystfiskeri, som i årevis har leveret kvalitetsprodukter til gode priser. 

Med denne teleskop fiskestang fra Ron Thompson, får du virkelig noget for pengene. Den er udstyret med materialer som b.la. SIC øjer og japanske EVA, som begge virkelig vidner om en god kvalitet. Udover dette, er det en slank stang med et klassisk design, som ikke er til at tage fejl af.  

Stangen fås i 6 til 10 fods, som altså giver rig mulighed for at anvende stangen i forskellige lystfisker kontekster. Med disse størrelsesforhold, har du både muligheden for at dyrke fiskeri i din lokale Put&Take sø og ved de danske kyster.  

Det her er altså et god bud på en stang med en utrolig god value-for-money, hvor du samtidig får en stang, som du kan bruge mange år fremadrettet. 

Stangen kan findes, ved at trykke på dette link.

Quantum Magic Trout Trema teleskopsstang  

Quantum Magic Trout Tream teleskopsstangen er den ideelle stang til dig, som elsker fiskeri i Put&take søer. Denne stang er skræddersyet til ørredfangst og er produceret med henblik på tremarella fiskeri.  

Tremarella fiskeri er en fiskemetode, som er hyppigt anvendt i Put&Take søer. Man kan drage paralleller til fluefiskeri, da essensen af denne disciplin handler om at spille på fiskens nysgerrighed, ved at ryste stangen. Dette er en fiskedisciplin med rødder i Italien, hvorfor “tremarella” også betyder “ryste-ryste” på italiensk.  

Tilbage til fiskstangen, får du her en ekstraordinær stang, som virkelig formår at tjene dens formål godt. Mærket Quantum er én af de førende fiskeproducenter indenfor tremarella fiskeri og det er der en grund til. 

Håndtaget sørger for, at du er i direkte kontakt med klingen, for at du ubesværet kan mærke og sende vibrationer ud til din agn. Det er altså ikke et spørgsmål om at håndtag som EVA og kork er blevet nedprioriteret, men blot en nødvendig faktor for en god oplevelse med tremarella fiskeri.  

Stangen er altså en tremarella stang, med inkorporeret teleskop effekt, som gør stangen utrolig handy og let. Den fås i 4 forskellige modeller, hvor hver model har dens egen karakteristiske farve.  

Stangen kan fås, ved at trykke på dette link.

Daiwa Ninja X Tele Spin 

Stangen Daiwa Ninja X Tele Spin er et klassisk eksempel på den innovation, som er sket indenfor teleskop fiskeri gennem tiden. Her får du en klasse spinnestang i fremragende kvalitet, som opfylder klart de flestes behov.  

Stangen byder på en klinge i composite/carbon monteret op med LTS løberinge, en DPS hjulholder og et håndtag af naturkork. Alle disse materialer vidner virkeligt om den fremragende kvalitet, som stangen har at byde på. Udover dette, medfølger der i prisen en stofpose, som er med til at forlænge levetiden på stangen. Der er virkelig tænkt over designet, som er yderst stilren med et klassisk look. 

Denne serie byder på en masse forskellige længder og kastevægte, alt efter hvilken model, der vælges. Dette giver dig virkelig muligheden for at skræddersy stangen, så den passer præcist til dine behov. 

Den fås i modeller mellem 6-9 fod, hvor kastevægten som sagt afhænger af, hvilken en du vælger. 

Du kan finde stangen her.

Zpey Zpin 

Virksomheden Zpey er blandt de førende indenfor lystfiskerindustrien. Firmaet er skabt af lystfiskere, hvor deres egen viden og erfaringer er blevet taget i betragtning i udviklingen af deres produkter. Det er en innovativ virksomhed, som konstant hungrer efter at forbedre det allerede eksisterende.   

Zpey Zpin er toppen af poppen indenfor denne type fiskestænger. Dens æstetiske design er ikke til at tage fejl af. Det er dog ikke kun de ydre faktorer, som taler for at anskaffe sig en stang som denne. Den er nemlig udstyret med nogle af de bedste fittings, der findes på markedet. Nogle af disse er Fuji hjulholder og et split kork greb, der med den velkendte Zpey udformning, virkelig giver dig et solidt greb på stangen.  

Udover dette, bidrager den slanke klinge, som er produceret i kulfiber, med evnen til lange præcise udkast. På trods af klingens fantastiske aktion, formår den samtidig at præstere nok rygrad til at tæmme de helt store klepperter.  

Med i stangen får du et gedigent foderal og stangpose, som giver dig det bedste udgangspunkt for at passe på stangen på bedste vis. Den fås i størrelser fra 9,5 til 10,5 fod, hvor kastevægten varierer af hvilken model der vælges. Der er altså mulighed for at vælge den model, som passer netop til dine behov. 

Du kan få stangen, ved at klikke på dette link.

DAM Steelpower Blue Tele Surf 

Med denne stang fra DAM, får du en surf stang med inkorporeret teleskop effekt. Teleskop surf fiskestænger har igennem længere tid været efterspurgt, og nu er det endelig lykkedes virksomheden DAM at komme med en fuldblods surf stang på under 1 meter i adskilt tilstand. Alt dette er dog uden at gå på kompromis med surf stangens egenskaber, da du altså virkelig får noget for pengene her.  

Surf fiskeri er en disciplin, som er beregnet til udkast af tunge vægte. Det er derfor nødvendigt med en kraftig stang, som kan klare lidt af hvert. De mest anvendte størrelser indenfor surf fiskeri, ligger på 13 til 14 fod, så det er altså nogle solide stænger.  

Steelpower Blue Tele Surf byder på kraftige men lette surfstænger, samt en 24T carbon klinge. Klingen er monteret med kvalitets løberinge, som altså overgår den kvalitet, som der normalt forbindes med en teleskopstang.  

Stangen fås fra 12 til 15 fods, hvor kastevægt og egenvægt afhænger af den valgte model. Dette giver altså rig mulighed for at tilpasse stangen til netop dine behov. 

Du kan få stangen, ved at trykke på dette link.

Afsluttende kommentar 

Det var lidt om teleskopfiskeri, samt de utallige fordele ved at prøve kræfter med en stang som denne. Friheden ved at have en teleskopstang taler for sig selv, og det er altså bare utroligt fedt at have muligheden for at have en fiskestang med, hvor end man begiver sig hen. Man ved aldrig hvornår den perfekte mulighed byder sig, men med en teleskopstang er du sikret chancen for at være klar når som helst. 

Jeg håber, du har fået et lidt klarere billede af, hvad teleskopstænger er for noget, samt at du har ladet dig inspirere af vores anbefalinger. 

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler