UL fiskestænger – Når fiskeriet skal være let som en leg


UL fiskeri er en betegnelse anvendt indenfor lystfiskeri, om udstyr hvor der er fokus på at minimere vægten så meget som muligt. Det kan være svært at definere Ultra Light fiskeri, da der ikke findes nogen fast definition udover det faktum, at vi har med let udstyr at gøre.  

Det er en utrolig sjov disciplin, som med det sagt også kræver en vis form for erfaring og tålmodighed. Med denne type fiskeri får man virkelig lov til at tage kampen op mod fisken på en helt anden måde, da det lette udstyr og stangens fleksibilitet gør det muligt at mærke fiskens styrke på en meget mere intens måde end ellers.  

Det er dog vigtigt, at der er en vis balance mellem udstyret. F.eks. skal endegrejet matche stangens max-belastning, da denne indenfor UL fiskeri er væsentligt mindre end ellers. Alt afhængig af hvilken slags UL fiskeri du ønsker at dyrke, skal stangen helst være omkring de 5-7 fod.  

Den typiske kastevægt for en UL fiskestang er på 0,5 – 5 gram, men kan i nogle tilfælde strække sig helt op til 7 gram. Her kan du med fordel kigge på den pågældende UL fiskestangs kastevægt klassifikation, da det er den som afgør, hvad du maksimalt kan bruge. 

Helt generelt afhænger dette af hvilken slags fisk du går efter, samt hvilke forhold du fisker under. Hvis du f.eks. vælger at gå efter havørreder fra kyst, vil der ikke være brug for tungt endegrej fordi denne type fisk ofte befinder sig på det lave vand, især i skumringen hvor de er på jagt. 

UL fiskeri kan helt generelt anvendes indenfor alle fiskerityper, men det er vigtigt at have tjek på, hvilken slags UL udstyr du bruger i den kontekst, du befinder dig i. Der er forskellige specifikationer af udstyret, som gør sig gældende, alt afhængigt af hvilken type fisk du går efter. Som eksempel, er det ikke tilladt at anvende det samme udstyr til at fange henholdsvis havørred og stør, da der er risiko for at forårsage fisken skade.  

Hvis du ikke allerede har stiftet bekendtskab med UL fiskeri, synes jeg, at du skal give det et skud. Det er som sagt rigtig underholdende, samtidig med at det også giver en masse erfaringer om, hvordan fisken skal bedrives. 

Her kommer et par gode bud til en skræddersyning af det perfekte udstyr, samt nogle bud på en god UL fiskestang.

Westland Dyneema 200m 

Linen er en vigtig detalje, når det kommer til UL fiskeri. Det er her en afgørende faktor, at linen er så tynd så muligt, men risikoen for linebrud er samtidig også højere dets tyndere line, du vælger at anvende. 

Linen fra Westland er en fletline, som til sammenligning med en nylonline, har en højere brudstyrke. Det er en klar fordel at bruge fletline i UL fiskeri sammenhænge, da de til dels er mere holdbare, men også mere elastiske end f.eks. nylonlinen.  

Westland Dyneema fletlinen  har en rækkevidde på 200m og fås fra 0,15 – 0,40 mm tykkelse, hvilket giver dig mulighed for at vælge, den som passer bedst til dine behov. Her er det vigtigt at tænke over hvilken slags UL fiskeri, du har i sinde at bruge den til, samtidig med at du skal være opmærksom på, hvilke klassifikationer spinnehjulet, som du har tænkt dig at bruge, har.

Du kan finde fletlinen fra Westland her.

ABU Garcia Revo Premier Spin 

Udover at have styr på hvilken line du skal bruge, er spinnehjulet også en rigtig vigtig detalje inden for UL fiskeri. Der bliver produceret spinnehjul specifikt til UL fiskeri, hvor der er sat fokus på at minimere vægten, uden at du føler, at du er gået på kompromis med kvaliteten og funktionaliteten. 

ABU Garcia er en af pionererne inden for lystfiskeri, og de er især kendt for deres spinnehjul, som de allerede begyndte at producere tilbage i 1950. Med ABU Garcia som producent, får du altså et kvalitetsstempel i topklasse.   

Revo Premier Spin er et spinnehjul, hvor der virkelig er tænkt over tingene. I og med at det er et spinnehjul henset til UL fiskeri, er det produceret med lette men stærke materialer, som f.eks. spinnehjulets bremsesystem, Carbon Matrix, som virkelig giver en blød og jævn bremseoplevelse.  

Fiskehjulets gearsystem sikrer hjulets bløde gang og er samtidig også helt vildt stabil. Udover dette, egner dette hjul sig også rigtig godt til den alsidige fisker, da kastelængden på hjulet er optimeret af Abus Rocket Line Management System. Dette system giver muligheden for længere udkast end ellers, hvilket eksempelvis også åbner op for flere muligheder i en kystfiskeri sammenhæng.   

UL spinnehjulet fra Abu Garcia kan findes her.  

Savage Gear Parabellum CCS UL 

Denne lækre stang fra Savage Gear, lever bestemt op til de høje standarder, som forbindes med firmaet. Her er der tale om en nyere og forbedret udgave af dens meget populære og omtalte forgænger “Parabellum CCS”. 

Der er her tale om en stang, som kan anvendes i mange forskellige fiskerikontekster. Med en kastevægts klassifikation på op til 10 gram, er der rig mulighed for alt slags fiskeri. Stangen kan b.la. anvendes i Put&Take søer, åer, søer samt UL fiskeri på kysten.  

Den her stang er indbegrebet af kvalitet, hvilket kommer til udtryk igennem de anvendte materialer. Stangen er bygget med Toray Carbon stykker, som udover at være utroligt let materiale, samtidig også har en god stabilitet. Med denne stang medfølger også en “Ready to fish” deluxe stangbag, hvor i du kan opbevare stangen. Det er en rigtig fed detalje, som også lige giver prikken over i´et på denne i forvejen lækre sag. 

Stangen fås i 4 forskellige varianter fra 6,1 til 7,1 fods. Vægten afhænger selvfølgelig af størrelsen du vælger på stangen, men for at give dig en ide, er den letteste kun 87 gram, hvor den tungeste af dem ligger på 94 gram.  Parabellum CCS UL fra Savage Gear er altså i den grad en stang, som ville egne sig til UL fiskeri under alle forhold.

Stangen fra Savage Gear kan findes her.  

ABU Garcia Venturi Travel 

Denne stang er perfekt til dig, som nyder at udforske nye områder, når du fisker, eller bare gerne vil nyde selskabet af din fiskestang, mens du rejser. Stangen er nemlig 4-delt, hvilket vil sige, at den kan skilles i 4 og tages med på farten.  

Her er der sat fokus på et letvægtsdesign, som udover at være rigtig behagelig at stå med i hånden, også vejer væsentligt mindre i kufferten. Stangen vejer nemlig kun 86 til 125 gram, alt efter hvilken model, du har med at gøre. Den fås nemlig i 4 varianter af 7,5 til 10,15 fod, som jo altså ligger i den lange ende ifht. UL fiskestænger. Det er her vigtigt at overveje, hvilken type fiskeri du vil dyrke, da det eksempelvis ikke ville give mening at lave UL fiskeri i en Put&Take sø med en 10,15 fods stang.   

På trods af dens lette vægt, får du her en robust stang, som godt kan holde til kampen med drømmefisken. Samtidig sikrer dens lette materialer og fleksibilitet, at du får mulighed for at mærke, hvad der foregår under vandet. 

Stangen kommer bl.a. med et håndtag i fuld kork, øjer fremstillet i stålfrit stål og en DPS hjulholder. Udover dette, har den en klinge lavet i 30 tun kulfiber, som altså virkelig sikrer en vis form for stabilitet. 

Stangen fra ABU Garcia kan fås her.  

Fish Innovations Trout Stalker TSE XULS Fuji 

Fiskestangen fra Fish Innovations er den perfekte stang til UL fiskeri. Stangen er lavet i gummi, hvilket bestemt ikke påvirker dens evne til at gå efter de store fisk, da denne stang i særdeleshed egner sig til UL fiskeri af havørreder. Spidsen på stangen er meget følsom og giver dermed også en rigtig god indikator for aktiviteten under vandet.  

Stangen er ikke kun imponerende i dens visuelle fremtoning. Den er nemlig også udstyret med topkvalitets komponenter, såsom Fuji Sic-ringe og Fuji-hjulsæde. UL fiskestangen er en Fuji-version af den forhenværende populære xuls-version. Den mest solgte 198cm model af Fuji-versionen har fået de samme top-funktioner som Xuls-versionen, hvilket bestemt taler til dens fordel.  

Den fås i 3 størrelser fra 6 til 6,6 fods og er dermed en perfekt stang til dig, som ønsker en kvalitetsstang indenfor UL fiskeri. Som sagt er denne stang virkelig god til havørredfiskeri, men den kan med det sagt også snildt indgå i andre UL fiskeri kontekster. 

Fish Innovation stangen kan findes her.

Afsluttende kommentar 

Det var altså en beskrivelse af UL fiskeri og et par bud til lidt forskelligt udstyr, som forhåbentligt kan imødekomme dine behov. Husk at det vigtige er at definere hvilken slags UL fiskeri du gerne vil dyrke og tilpasse udstyret derefter. At der er balance mellem udstyret, er den bedste tommelfingerregel indenfor UL fiskeri, da det altså kan være svært at give en klar definition på UL fiskeri. Vi håber at artiklen har motiveret dig til at prøve kræfter med denne type fiskeri og at det vedhæftede udstyr kan hjælpe dig lidt på vej.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler