Fluefiskestænger – Det sjove fiskeri


Manger bliver bidt af fluefiskeri, fordi at fiskeren virkelig spiller en meget aktiv rolle i denne type af fiskeri. Med fluefiskeri har du muligheden for at kaste meget præcise kast og det er derfor vigtigt af være på vagt efter eventuel aktivitet på overfladen af vandet, så du kan justere dine kast derefter. 

Fluefiskeri er en disciplin som kan dyrkes i flere forskellige fiskerisammenhænge. B.la. kan man med en fluefiskestang lave fiskeri ved kysten, åer og Put&Take søer. Du skal dog være obs på, at disse to ting har meget forskellige udgangspunkter, da ting som for eksempel strøm ved kysten påvirker hvilken fluefiskestang som er passende. 

Det er en utroligt underholdene disciplin, hvor man virkelig får lov at mærke sin udvikling jo mere man gør det. F.eks. findes der tonsvis af kastemetoder, som tjener forskellige formål alt efter forholdene som du fisker under. Som begynder er det dog bedre at hæfte sig ved overhånd/underhånd teknikkerne, for ikke at overbelaste sig selv.

Fluefiskeri er i blandt andet rigtig god til ørredfiskeri, da denne fisk opholder sig i kystnære områder i jagt på føde. Det er her fluen kommer ind i billedet, da dens primære formål er at imitere byttedyr og derved tiltrække fiskens opmærksomhed og i bedste fald få den til at hugge. Med det sagt, egner fluefiskeri sig til fangst af næsten alle typer fisk, afhængigt af hvilket udstyr man anvender.  

Hvis du er nybegynder indenfor fluefiskeri, er Put&Take søer et rigtig godt sted at starte. Her vil du til forskel fra fluekystfiskeri, kunne fiske under roligere forhold og der skal som regel heller ikke kastes lige så langt ud, som ved f.eks. kysten for at få bid.  

Det anvendte grej indenfor fluefiskeri 

Indenfor fluefiskeri anvender man en special line, kaldet en flueline. Fluelinen fungerer som kastevægt og er dermed en rigtig vigtig faktor for en succesfuld oplevelse. Herunder findes der b.la. DT-line og WT-line. Generelt er WT linen lettere at kaste med og er dermed også et passende valg til begynderen. Hvad du skal anvende, kan være svært at sige, da ting som b.la. vejrforhold kan afgøre hvilken en som fungerer bedst.  

Ligeledes variere det optimale valg af selve fluen også. Her er det en god ide at medbringe flere forskellige slags fluer på din tur, for dermed at øge chancen for fangst. En fisk som ørreden, er for eksempel en fisk som er selektiv i sit valg af bytte. Det er derfor en nødvendighed at prøve sig frem med forskellige slags fluer, for at finde ud af hvad der fungerer bedst på den pågældende dag.

I den sammenhæng, kan du med fordel veksle mellem størrelser på fluerne, samt vådfluer og tørfluer. Vådfluen synker langsomt til bunds når den rammer vandet, hvor tørfluen holder sig i overfladen.  

En anden vigtig detalje er forfanget. Forfanget er en nylons-line som monteres på fluen og dermed forbinder selve fluen og fluelinen. Den er vigtig, fordi den, ligesom fluelinen, har rigtig meget at skulle have sagt når det kommer til præcisionen af kastet.

Som sagt, er noget af det sjove ved fluefiskeri det faktum at du kan deltage meget aktivt, ved f.eks. at lave et præcist kast, hvor du har observeret aktivitet. Derfor er forfanget også værd at prioritere ved anskaffelse af det perfekte fluefiskesæt. 

Indenfor fluefiskeri er det vigtigt at der er en balance mellem det valgte udstyr. Det vil sige, at din fluestang f.eks. skal passe med vægten på fluelinen, for at den bliver udnyttet på bedst mulige vis. Det fremgår på fluefiskestængerne hvilken vægt klassifikation som passer bedst til netop den stang du har valgt.

Fluefiskestangen og fluelinen er som udgangspunkt de 2 vigtigste ting at have styr på, hvor fiskehjulet ikke er det primære fokus, selvom denne selvfølgelig skal passe med vægt klassifikationen som fremgår på fluestangen.  

Hvordan vælger jeg min fluefiskestang? 

Før du vælger at anskaffe dig en fluefiskestang, er det vigtigt at have styr på hvor den skal anvendes, samt hvad du har i sinde at fange. Det varierer nemlig hvilke specifikationer fluefiskestængerne har, alt efter hvilket behov som skal opfyldes.  

Til for eksempelvis fluekystfiskeri, er det en god ide at anvende en 9 – 9,5 fods stang. Større stænger bliver oftest for besværlige og tunge at benytte i denne kontekst.  I en Put&Take sø, vil det ikke være nødvendigt med en stang af denne størrelse, da der ikke skal kastes lige så langt ud. 

Når du skal vælge en fluefiskestang, skal du som sagt tænke over længden som du finder passende. Derudover, skal du hæfte dig ved AFTM-klassifikationen af stangen. AFTM står for Association of Fishing Tackle Manufacturers og er en skala som beskriver hvor tung en line som kan anvendes til den pågældende fluefiskestang. 

Skalaen går fra 1 til 12, hvor 1 er den letteste og 12 er den tungeste. For at give et fingerpeg af hvilken flueline der passer til dine behov, er klasse 5-6 den ideelle til ørredfiskeri. Hermed sagt, er det vigtigt at fluefiskestangen matcher AMF klassifikationen af linen som du har i sinde at bruge.  Det er vigtigt at nævne at denne klassifikation kun henvender sig til WT- linen, som også er den mest anvendte og anbefalede for begyndere.  

Resten af artiklen vil tage udgangspunkt i vores bud på nogle af de absolut bedste fluefiskestænger på markedet.  

Sierra Salis 

Denne lækre stang fra Sierra er den perfekte stang til fluefiskeri i saltvandsforhold. Den er skræddersyet til brug i de skandinaviske farvande og trods prisen, er der ikke blevet gået på kompromis med kvalitet og flot håndværk.  

Den kommer med styrkede bundele, hvor der er taget højde for de barske skandinaviske forhold. På baggrund af dette, vil du opleve en stang med en vis styrke, som både kan kaste og kæmpe med fisken på effektiv vis. På trods af dette, har stangen en sensitiv spids, som stadigvæk gør det muligt at mærke alle bevægelserne under vandoverfladen.  

Derudover er stængerne i denne serie alle 4-delte, som gør den optimal for den rejselystende fisker. Stangen bliver leveret i cordura rør, som giver dig det bedste udgangspunkt for at passe på den. Sierra Salis er 100% saltvands resistent, hvorfor den i særdeleshed egner sig godt til fiskeri under disse forhold.  

Stangen fås i 9 eller 9,2 fods længder, men fås i AFM klasser 5,6,7 og 8, alt efter hvilken model der vælges. 

Sierra Salis fluefiskestangen kan findes her.  

TFO BVK 

TFO er et velkendt mærke indenfor lystfiskeri og er velkendt for at producere fiskerigrej i topklasse. Derudover, har deres produkter et rigtig elegant design, da dette firma virkelig forstår at skabe produkter som man forelsker sig i ved første øjekast. TFO har derudover også en politik om ikke at væbne deres produkter med unødvendige redskaber, for dermed også at holde prisen så lav som muligt.  

Denne fluefiskestang fra Temple For Outfitters, er en del af deres meget populære BVK-serie. Her får du en stang med en utroligt godt perfomance og med en letvægt og stabilitet som er fuldstændig forrygende.  

Et af fokusområderne ved stangen har været at reducere vægten, dog uden at gå på kompromis med klingen og dens kraft. Det er en hurtig aktions stang, som virkelig gør sig bemærket på præsentation og distance. 

Udover dette, har fluefiskestangen et utroligt flot design som kommer i flotte olivengrønne klinger og en anodiseret aluminium/carbon hjulholder. Håndtaget er lavet i topkvalitets portugisisk kork, som er utrolig lækker at holde ved, samtidig med et at du har et solidt greb om stangen.  

Der medfølger en stangpose til opbevaring af denne lækre sag, samt cordura transportrør med plads til hjul, så den kan tages med på farten. Stangen er 4-delt, så den er nem at have med på tur.  

Den fås i størrelserne 8, 8,6, 9 og 10 fod og har en AMF-klassifikation på 3-8, alt efter hvilken størrelse stang du vælger. 

TFO BVK fluefiskestangen kan findes her.  

Zpey Dreamcatcher ll 

Virksomheden Zpey er blandt de førende indenfor lystfiskerindustrien. Firmaet er skabt af lystfiskere, hvor deres egen viden og erfaringer er blevet taget i betragtning i udviklingen af deres produkter. De er en innovativ virksomhed, som konstant hungrer efter at forbedre det allerede eksisterende.  

Denne drømmestang fra Dreamcatcher er den perfekte stang til dig, som ikke kan få nok af ørredfiskeri. Den er produceret med henblik på al slags ørredfiskeri – fra bækørredfiskeri til den tungere ende, hvis de helt store klepperter skal fanges. Hvis du er på jagt efter den ideelle ørredfiskestang, er den her altså et rigtig godt bud.  

Alle stangens modeller har et Full Wells håndtag og fight butt, som er rigtig god at have hvis den store ørred bider på. Udover dette, er stangen 4-delt og der medfølger et solidt transportrør.  

Stangen fås i 9 og 9,2 fod med AMF-klassifikationer fra 3 til 7, alt efter hvilken model der er tale om.  

Hvis du vil læse mere om stangen, kan du klikke her.  

Scott Sector 

Virksomheden Scott har de sidste 45 år arbejdet med at perfektionere deres fiskestang. Alle stænger som ligger navn til denne virksomhed er håndlavet og er en del af den ypperste elite.  

 
Den nye Scott Sector fra 2020 har siden dens annoncering fået lystfisker entusiaster helt op på tæerne, og nu er den her endelig! Der er her tale om en topkvalitetsstang, som ikke kun vinder point på dens fantastiske visuelle effekter, men også dens funktionalitet.  

Stangen er en saltvandsstang og er bygget på den prisvindene ReAct teknologi og den nye Carbon Web teknologi, som gør at stangen har en super hurtig aktion. På trods af den hurtige aktion, formår stangen alligevel at have en helt utrolig feeling, som virkelig lader dig følge med i hvad der sker under vandet. Det er meget atypisk for en hurtig saltvandsstang at have en feeling af denne kaliber, da det ellers er noget man må gå på kompromis på.  

Udover dette, er stangen monteret med den fleksible CeRoil stripping guides og den bedste keramik der findes overhovedet, for at sikre at linen løber fuldstændig uforstyrret igennem øjerne. Hjulholderen er produceret i 6061 aluminium, som forsikrer dig en utrolig god holdbarhed.  

Corkhåndtaget er af den bedste kvalitet der findes på markedet, hvilket gør sig mærkbar sekundet du holder om den.  Samtidig er håndtaget lavet i det anerkendte Scott Wells, som er virksomhedens eget design elsket af deres kunder verden over.  

Stangen er 4-delt og der medfølger et lækkert aliminiumsrør med skruelåg til opbevaring. Alt i alt en topkvalitetsstang, som bestemt er pengene værd.  

Den fås i 9 fods størrelsen og har en AMF-kvalifikation fra 6-12, alt efter hvilken model der vælges. 

Du kan læse mere om stangen her.  

 Greys GR 60 Switch fluefiskestang 

Denne stang fra Greys er et rigtig godt bud til dig, som elsker at dyrke fluefiskeri i de danske åer. 

En switch-stang er en blanding mellem en lang enhåndsstang og en kort, let tohåndsfluestang. Fordelen ved en stang som denne, er at man stadigvæk kan få følelsen af en tohåndsstang, uden at skulle bære rundt på den, da den nogle gange godt kan føles kejtet. 

Stangen fra Switch serien er produceret i Greys nye TOREON Nano teknologi, som resulterer i en utrolig let kling, der samtidig har styrke og følelse til sig. Øjerne på stangen er SIC øjer med Black Nickel coating og hjulholderen er en dobbelt lock-up anodiceret saltvandsresistent hjulholder, som sikrer en længere levetid af stangen.

Den har en vægt på 164 til 170 gram, alt efter hvilken model der vælges. Denne stang er selvfølgelig 4-delt og der medfølger cordura transportrør, som gør den nem at tage med på farten.

Stangen fås i længden 11,1 fod, med en AMF-klassifikation fra 6 til 9. 

Du kan læse mere om stangen her.  

Sierra Surge Double Hand 

Sierra Surge Double Hand stangen er bygget på nogle af de absolut bedste materialer på markedet. Dette er topmodellen fra Scierras kollektion, hvilket ikke er uden betydning, da det virkelig er den følelse du står med, når først du har den i hånden. 

Stangen har en dyb aktion, som giver nogle meget rolige og præcise kast. Samtidig har den masser af kraft at gøre godt med, hvis du skal ud at lave lange kast på kysten.  

Som sagt, er denne stang bygget af nogle af de overhovedet bedste materialer som fås på markedet. Eksempelvis er stangen bygget på 46 tons japansk carbon materiale, og der medfølger et portugisisk corkhåndtag i topklasse. Udover dette, er hjulholderen en special lavet APS Aluminium hjulholder, som bidrager med en utrolig styrke.  

Denne stang er til dig som går og drømmer om en 2-håndsstang i fremragende kvalitet. 

Den fås i 12 fods modellen, med en AMF-klassifikation på 7.  

Læs mere om stangen her.

TFO AXIOM II 9 FOD 4-DELT 

Denne stang fra Temple For Outfitters er lidt af en all-arounder indenfor fluefiskeri, fra det lette til det tunge fiskeri.  

Serien er bygget op omkring en medium fast klinge, som præsterer rigtig godt. Klingen har udover dette, en flot olien farve som giver den et virkelig fedt touch.   

Der er her tale om en ultra-let stang, som er bygget op omkring nyeste materialer indenfor fluefiskeri. Dette er en stor fordel, da det giver muligheden for ubesværet at kunne tilbringe en hel dag ved vandet, uden at føle at fiskestangens vægt er grunden til at du vender hjem.  

Det her er stangen til dig, der gerne vil kunne nyde godt af fluefiskeriet alsidighed, da den altså egner sig godt til alt fiskeri indenfor denne kategori, alt efter hvilken model du vælger.  

Stangen er 4-delt og kommer med en hard-case, som altså skaber rammerne for en rigtig god rejsestang.  

Det er en 9 fods stang, som fås i AMF-kvalifikationerne fra 5 til 8.  

Du kan finde stangen her, ved at trykke på dette link.

Afsluttende kommentar 

Det var altså lidt om fluefiskeriets verden, samt de udfordringer der er når du begiver dig ud for at anskaffe dig en fluestang. Hvis du ikke allerede har givet denne type fiskeri et skud, vil jeg bestemt anbefale dig det. Det er en utrolig sjov form for fiskeri, hvor man ligeledes kan gøre sig nogle gode erfaringer indenfor lystfiskeri generelt.  

Det kan være utroligt forvirrende og frustrerende at finde det grej som passer til de forhold du fisker under, men det bedste er at prøve sig frem og danne sine egne erfaringer løbende. Hust vigtigheden af at der er balance i det udstyr du vælger, dvs. at AMF-kvalifikationen af linen du anvender, passer til den fluefiskestang du har i sinde at købe. Med det in mente, kan det ikke gå helt galt og resten er blot et spørgsmål om at prøve sig frem.  

Jeg håber du har kunne bruge artiklens indhold til noget og at du er kommet lidt nærmere din drømmefluestang.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler