Fiskegrej – Din ultimative guide til det bedste fiskegrej i 2021


I denne artikel vil vi gennemgå de forskellige endegrej og krogtyper, som bruges til de forskellige kategorier indenfor lystfiskeri. Samtidig vil vi i hvert afsnit give vores bud på et produkt, som efter vores mening, er et af de bedste på markedet.  

Introduktion til fiskegrej 

Når det kommer til valg af fiskegrej, kan det som begynder godt være lidt af en udfordring. Der findes et utal af kroge og endegrejstyper, og man kan derfor let fare vild i dette kolossale udvalg. Guiden her vil introducere dig for de forskellige slags fiskeri af målrettede fiskearter, så du kan få overskueliggjort dette.  

På Fiskesæson.dk har vi allerede skrevet artikler, som gennemgår de forskellige agn– og krogtyper. De allerede skrevne artikler kan du læse ved at trykke på linkene nedenfor:  

Hvad skal jeg være opmærksom på? 

Før du begiver dig ud på jagt efter dit fiskegrej, er det et absolut must at have sat sig en smule ind i tingene. Der er nemlig stor forskel på hvad de forskellige fiskearter hugger på og selvom at der er eksempler på fiskearter, som hugger på det meste, kan der være eksempelvis agntyper, som fungerer bedre end andre.  

Ligeledes er det vigtigt, at der er overensstemmelse mellem den anvendte krog og fisketypen, som du er på jagt efter. Der er selvfølgelig nogle fællestræk, som kendetegner en god krog, men der er dog alligevel forskelle, som kan være relevante at have i mente, før du vælger en krog.  

Alt dette vil blive uddybet i denne guide og vi vil step-by-step gennemgå de forskellige kategorier. Mere præcist vil vi i denne guide forklare om de forskellige fiskearter, der er tale om, samt give et indblik i de følgende agn og krogtyper:  

  • Agn og kroge til størfiskeri 
  • Agn og kroge til multefiskeri 
  • Agn og kroge til karpefiskeri 
  • Blink og kroge til ørredfiskeri 
  • Blink og kroge til laksefiskeri 
  • Blinke og kroge til geddefiskeri 
  • Blink og kroge til aborrefiskeri 

Størfiskeri 

Vil du prøve kræfter med en af Danmarks største fisk, er du kommet til det rette sted. Alt efter hvilken størart, der er tale om, kan denne fisk nemlig blive afsindig stor, og den danske rekord ligger p.t. på hele 86 kg!  

Der findes i alt 17 størarter, hvor 6 af disse kan findes i Danmark. Arterne, som du kan finde i Danmark, er følgende: Den europæiske stør, den vestatlantiske stør, sterlet stør, diamantstør, stjernestør, den sibiriske stør. 

De mest almindelige er dog den europæiske og vestatlantiske stør. Støren er at finde i diverse Put&Take søer og er blevet en meget populær disciplin indenfor de sidste år. Hvis du vil læse mere om støren kan du se vores sektion og skrevne artikel nedenfor.  

Støren kan som sagt blive helt afsindig stor, og det er derfor også vigtigt, at du anvender udstyr af den rette kaliber.  

Næste afsnit vil give indblik i de anvendte agn og krogtyper indenfor størfiskeri.  

Agn og kroge anvendt til størfiskeri 

Er du allerede en rutineret karpefisker, kan du komme i gang med størfiskeri med det samme. Typen af agn og kroge, som man anvender til de 2 kategorier, er nemlig næsten identiske.  

Støren kendetegnes blandt andet for dens utrolige gode lugtesans, som er et essentielt redskab til at finde føde. Derfor kan det også være en god ide, at du anvender en agn med ekstra stank, for dermed at optimere dine fangstchancer.

Her kan man blandt andet anvende boilies eller pallets og evt tilføre star bait for virkelig at fange størens opmærksomhed. Star bait er en slags væske, som du tilfører dit agn for at give det ekstra lugt.  

For at gøre dit udvalgte fiskespot brandvarmt kan man med fordel forfodre støren. På den måde tiltrækker du størens opmærksomhed, før selve fiskeriet finder sted og det bidrager også til, at støren bliver tryg og dermed mere huggevillig 

Når man fisker efter stør, anvender man en såkaldt hairrig. En hairrig er en slags løkke, som under fiskeriet vil befinde sig adskilt fra krogen. Den anvendte agn sættes ind i hairrigen så den fremgår mindre mistænksom for fisken.  

Støren kommer i mange størrelser alt efter hvilken art, der er tale om, og det kan derfor være svært at give en fast definition på en passende krog. Med det sagt er fælles for alle størarter at de giver kamp til stregen. Derfor skal krogen, man anvender, være en robust en af slagsen, som kan håndtere støren – man ved aldrig hvilken størrelse fisk, som bider på.  

Som tommelfingerregel kan man sige, at en krog af ca. Størrelse 4 ville være passende til en stør på 2-5 kg. Hvis du er et sted, hvor du ved at der eksempelvis findes beluga stør, bør du dog anvende en noget større krog. Her ville et godt bud være en krogstørrelse fra 1/0 til 6/0, da denne størart kan blive meget stor.  

Nedenfor har vi givet vores bud på en fremragende krog til størfiskeri.  

Faith Carp Tackle Basic Boilie Rig Barbless 

Denne enkeltkrog er produceret med henblik på karpefiskeri, men egner sig også rigtig godt til fiskeri af støren. 

Med denne kvalitets C-4 krog får du virkelig noget for pengene, samtidig med at kvaliteten er i top. 

Krogen kommer med påmonterede rigs, så du er klar til at gå i gang med størfiskeriet med det samme. 

Inkluderet er der også bait stops, som sørger for, at din valgte agn sidder fast under hele fiskeri forløbet. 

Hver pakke inkluderer 2 stk. kroge og den føres i 3 forskellige størrelser 

Køb krogen lige her.

Multefiskeri 

Multen er velkendt for værende en sky fisk af slagsen, som kan være afsindig svær at få til at hugge. Der findes flere forskellige måder at fange multen på, men de mest anvendte er medefiskeri og fluefiskeri.  

Du kan kende multen på dens store tykke læber, samt dens 2 rygfinner, som sidder adskilt. Det er meget flot fisk og et andet kendetegn er dens blågrønne/blålige skær. 

Hvis du vil læse mere om multen, kan du læse vores allerede skrevne sektion ved at trykke nedenfor.  

Agn og kroge anvendt til multefiskeri 

Som sagt findes der flere forskellige måder at fange multen på, men dette afsnit vil tage udgangspunkt i medefiskeri-teknikken.  

Ved medefiskeri af multen er nogle af de velkendte agntyper ting såsom brød og sukkermajs. Disse agntyper har dog den ulempe at utilsigtede småfisk oftest ender med at nappe løs, inden multen er ankommet.  

Udover dette kan multens huggelyst også variere alt efter, hvilken agn du anvender. Derfor kan det være en god ide at have et bredt sortiment af agntyper, så du kan prøve dig frem.

Der er mange ting der spiller ind ved valg af agn og det kan være svært at give en facitliste med det bedste agn til multefiskeri. Mange har personlige præferencer, men et godt råd vil være at prøve dig frem til og dermed gøre dine egne erfaringer.  

Som sagt er multen en ekstremt sky og forsigtig fisk. Det kan derfor være en rigtig god ide at forfordre multen, for dermed at forære den noget nemt føde og forhåbentligt sænke dens parader en smule.  

På trods af multens beskedne maks størrelse på 80 cm og 5 kg, skal multens styrke bestemt ikke undervurderes. Det er en stærk fisk, som bestemt vil sørge for, at du får kamp til stregen. Derfor er det også vigtigt, at du anvender en robust krog, som kan holde til den intense kamp, som multen byder på.  

Udover dette er det også vigtigt, at du anvender en sylespids krog. Multen har en ekstremt blød mund og det er derfor vigtigt at krogen trænger igennem sekundet den hugger.  

Når man skal vælge en passende krog til multefiskeri, kan man veksle mellem en trekrog og en enkeltkrog. Begge disse er rigtig gode valg til multefiskeri, men trekrogen kan dog fremstå lidt for voldsom for multen i nogle tilfælde.

Det gælder generelt om at placere agnen så krogen er så lidt til syne som muligt, for ikke at skræmme multen væk. Derfor kan en enkeltkrog i nogle tilfælde være en bedre mulighed, men her er det bare med at prøve sig frem.  

Nedenfor har vi givet vores bud på en af de absolut bedste kroge til multefiskeri.  

Prologic Swivel Hook CS 

Denne enkeltkrog fra Prologic er den perfekte krog til multefiskeri. Det er den blandt andet pga dens sylespidse krog og Micro Barb modhagerne, som giver det bedste udgangspunkt for en succesfuld krogning af multen. 

Krogen er produceret i High-Grade CC-83 Carbon Steel Wire, som vidner om kvaliteten, som du får med denne krog. Det bidrager til at du får en utrolig stabil og robust krog, som kan holde til den intense fight med multen. 

Du kan købe krogen lige her.

Karpefiskeri 

Den eftertragtede karpe er en ferskvandsfisk, som går under betegnelsen fredsfisk. Det gør den fordi at den ikke spiser andre fisk, men derimod lever af fødekilder såsom dyreplankton, planter og generelt bare alt, hvad den kan få fat i. Karpen er fiskenes svar på en ged og dermed bestemt ikke kræsen.  

Der findes adskillige karpearter men den meste normale herhjemme er læderkarpen. Denne karpeart kan kendes på dens nærmest ikke eksisterende skæl, hvilket gør den meget karakteristisk af udseende.  

Hvis du vil læse mere om karpen, kan du læse vores allerede skrevne artikel om denne fisk ved at klikke nedenfor.  

Agn og kroge anvendt til karpefiskeri  

I og med karpen ikke er en rovfisk, anvender man ikke blink, men derimod brød, majs og hvad du ellers lige har liggende derhjemme. Karpen er som sagt bestemt ikke en kræsen fisk.  

Dog forekommer det ofte at disse agntyper spises af utilsigtede småfisk. Derfor kan det være en god ide at anvende en agntype som boilie. Der findes flere forskellige måder at fremstille boilie på, men det kan eksempelvis være en klump dej, som man enten koger eller bager. Den kogte boilie synker til bunden, hvor den bagte holder sig i overfladen.  

Boilien er især en god agn at anvende pga. dens størrelse. Størrelsen gør det nemlig vanskeligt for småfisk at nappe af den. Boilien kan købes ved forhandlere hvor der findes et utal af størrelser, smage, dufte osv. Der er derfor rig mulighed for at veksle imellem boilietypen, for dermed at forhøje sine fangstchancer.  

Karpen er en meget livlig fisk, og du er bestemt ikke i tvivl, når først du har den på krogen – du får kamp til stregen. Derfor skal der også anvendes en solid krog, som kan holde til lidt af hvert. Som udgangspunkt bruger man enkeltkroge for at undgå krogning af eksempelvis utilsigtede planter.  

Ligeledes som med størfiskeri anvender man ved karpefiskeri en hairrig for at holde krog og agnen separeret. Krogene med påmonteret hairrig sælges fuldstændig klargjort, så du ikke selv skal bokse med det derhjemme.  

Nedenfor har vi givet vores bud på en agntype, som giver dig det absolut bedste udgangspunkt for at få en karpe på krogen. 

Pro Line Fluor Pop-Ups 

Er du på jagt efter den perfekte agntype til karpefiskeri, skal du ikke lede længere. Boilien er nemlig den klart foretrukne agn til karpefiskeri, og med dette produkt får du boilies i den bedste kvalitet på markedet. 

Denne boilie fra Pro Line byder på en flot præsentation af agnen, som gør, at du kan fiske over lange perioder uden at skulle udskifte agnen. Udover dette holder den godt på både smag og duft, så din tålmodighed ikke bliver sat på prøve.

Modellen her har også en skarp fluo farve, som øger chancen for at fange karpens opmærksomhed. 

Den fås i 2 modeller, hvor det veksles mellem smags/duftsvarianter og størrelser. 

Få boilien ved at trykke her. 

Ørredfiskeri

Ørreden er en af de absolutte favoritter når det kommer til spisefisk i Danmark, og det er ikke uden grund. Det er nemlig en utrolig delikat spisefisk, som udover dette også er rigtig sjov at fiske efter.

I Danmark findes ørreden i 3 underkategorier: bækørreden, havørreden og søørreden. Dog må man nok erkende at havørreden er den mest populære af disse, og det er også den, som de fleste forbinder med denne fiskeart.  

Ørreden kan kendes på dens lange slanke krop og kan blive op til 15 kg. Udover dette kendetegnes ørreden også for dens ekstremt spidse tænder, som gør, at den skal håndteres med en smule forsigtighed, når først den er oppe på land.  

Blink og kroge anvendt til ørredfiskeri 

Når det kommer til valg af blink og kroge til ørredfiskeri, kan det være svært at Google sig frem til en opskrift på, hvilke du skal vælge. Dette område er nemlig i den grad præget af personlige præferencer blandt lystfiskere, og det kan derfor være lidt af en jungle at finde rundt i.

Dog er der nogle indiskutable parametre, som afgør hvilke blinktyper, som er relevante – selvom det langt hen ad vejen koger ned til personlige præference.  

Eksempelvis er det velkendt at farven på blinket varierer alt efter hvilken årstid, der er tale om. Her kan man som tommelfingerregel skelne mellem vinterhalvåret og sommeren.

I vinterhalvåret kan man med fordel anvende blink af mere skrappe farver, hvor du i sommerperioden passende kan skifte farven på blinket ud med mere naturlige nuancer. Udover dette kan man undersøge hvilke byttedyr der er relevante for årstiden, man befinder sig i. 

Udover farven på blinket er det vigtigt at hæfte sig ved størrelsen på denne. Her spiller personlig præference igen en stor rolle, men det er helt afgørende at der er balance mellem endegrejet og stangen, som du anvender. Det fremgår på alle stænger hvilken kastevægt, som er ideel, og det er vigtigt at man forholder sig til denne, for ikke at gøre unødvendig skade på stangen.  

Når det kommer til valg af kroge til ørredfiskeri, er der ligeledes et par ting, som er gode at skrive sig bag øret. Ørreden rykker virkelig til, når den er kroget, og det er derfor vigtigt, at man anvender en krog af god kvalitet.

En krog af dårlig kvalitet vil mange gange resultere i en mislykket krogning af fisken, og vil i sidste ende koste dig flere penge, end hvis du havde investeret i en krog af god kvalitet.  

Vi har givet vores bud på et fremragende blink til ørredfiskeri, som du kan se nedenfor.  

ABU Garcia Toby 

Det velkendte blink Toby er en af de absolutte favoritter i Danmark til kystfiskeri af havørreder. Dette blink fra Abu Garcia er et brugervenligt blink, som både anvendes af de mere garvede lystfiskere og begyndere.

Et af kendetegnene ved dette blink er dens evne til at fremstå utroligt livlig i vandet, hvilket bestemt er en fordel, når du skal fange en rovfisk som ørreden. 

Blinket fås 8 forskellige farvemodeller, som giver dig rig mulighed for at vælge efter eget behov.

Få Toby blinket ved at trykke her.

Laksefiskeri 

Ligesom hos ørreden er laksen en af de foretrukne spisefisk blandt danskerne. Laksen hører under kategorien anadrom fisk, hvilket vil sige at, det er en vandrefisk, som bevæger sig fra havet til ferskvandsløb for at gyde.

Der er lavet en del forskning omkring laksen på grund af dens unikke adfærd, og forskningen har blandt andet vist, at laks vender tilbage til det samme ferskvandsløb for at gyde hver gang. Denne unikke adfærd er dog ikke hovedgrunden til at lystfiskere elsker af fiske netop efter denne fisk. Udover dens fremragende smag, er den nemlig også utrolig sjov at fiske efter. 

Laksen minder utroligt meget om havørreden på mange parametre, og de bliver ofte forvekslet med hinanden på grund af deres næsten identiske udseende. Dog kan man hæfte sig ved de sorte pletter, som findes på både laksen og havørreden.

Laksens pletter findes på siden af kroppen, men går kun fra ryggen og ned til sidelinjen af laksens krop. Omvendt går havørredens pletter fra ryggen og strækker sig hele vejen ned til bugen af fisken.

Laksen er en rovfisk, og det er derfor agntypen blink, som giver dig de bedste fangstchancer. 

Hvis du vil læse mere om laksen, kan du trykke på linket nedenfor og kigge rundt i vores sektion om laksefiskeri.

Blink og kroge anvendt til laksefiskeri 

Som sagt minder laksen og havørreden om hinanden på rigtig mange måder. Dette gør sig også gældende i valg af udstyr, hvor man de fleste gange sagtens ville kunne anvende sit ørredblink til laksefiskeri. 

Her er farven igen en vigtig egenskab, som er vigtig at have med i sine overvejelser. Grundlæggende kan man tænke, at farven på blinket skal være synligt for fisken, men samtidig ikke alt for synlig så fisken fatter mistanke.

I den forbindelse kan man passende veksle mellem lyse og mørke dage. På de lyse dage kan man med fordel anvende et blink af mere neutrale farver, hvor man en mørk dag ville skulle anvende lidt skrappere farver.  Disse tip er dog bare en skabelon, og det er altid en god ide at medbringe et bredt sortiment af blinktyper, så du har noget at veksle imellem. 

Laksen kan blive helt op til 20 kg og det er derfor vigtigt at man anvender en robust krog. Der findes mange kroge, som er produceret med henblik på laksefiskeri og det kan i mange tilfælde være en god ide at anskaffe sig en af disse. På den måde er du sikret det bedste udgangspunkt for en succesfuld fangst uden problematikker, såsom at laksen vrider sig løse under krogningen. 

Nedenfor har vi givet vores bud på en af de bedste kroge til laksefiskeri på markedet.  

VMC Salmon Siwash 9170 PS 

VMC er velkendt for deres produktion af kvalitetskroge, som bidrager til en lang holdbarhed af krogen. 

Her får du den perfekte krog til at montere på dit blinket og komme i gang med laksefiskeriet med det samme.

Krogen er påmonteret med HI Carbon, som er standard for alle VMC kroge.

Hver pakke byder på 10 stk. kroge. 

Køb krogen ved at trykke her. 

Geddefiskeri

Er størrelse en vigtig faktorer for dig, når du fisker, er geddefiskeri bestemt et passende match. Denne fisk er nemlig med sine 20 kg en af de absolut største ferskvandsfisk i Danmark. Du kan kende gedden på dens lange brune krop, som har nuancer af gule og grønne farver.

Ligeledes karakteriseres denne fisk også for dens sylespidse tænder, hvilket gør at den skal håndteres med en vis forsigtighed. Det kan være en rigtig god ide at medbringe en tang til at fjerne krogen med, hvis den eksempelvis har sat sig dybt. På den måde undgår du den unødvendige risiko ved at skulle fjerne krogen manuelt med hænderne. 

Blink og kroge anvendt til geddefiskeri

Når det kommer til valg af agn til geddefiskeri, findes der et hav af muligheder, som alle byder på forskellige fordele og ulemper. Dog er det ofte subjektive meninger, som afgør hvilken agntype, der anvendes til denne type fiskeri. 

Indenfor lystfiskeri sker der en konstant udvikling af innovative produkter, som har til formål at optimere dine fangstchancer. Dog er det langt fra alle disse agntyper, som får en plads i de forskellige butikker, men særlig en type er blevet anvendt til mange slags lystfiskeri-kontekster.

Blinket er og bliver nemlig den absolutte favorit blandt rigtig mange lystfiskere, og det er det bestemt også til fiskeri af gedder. Gedden er nemlig en rovfisk, og et agn som blinket er dermed et rigtig godt valg.

Her gør det sig igen gældende, at man veksler mellem den anvendte type af blink, i det at vejrforhold spiller en helt essentiel rolle i denne kontekst. Der er nemlig stor forskel på, om du skal anvende skrappe eller neutrale farver, og det hele koger ned til, om der er tale om en mørk eller lys dag.

På de mørke dage anbefales det at anvende blink af skrappe farver, hvor de neutrale farver egner sig bedre til de lyse dage. Ligeledes skelnes der mellem størrelserne på blinket, hvor det bedste råd er at have et bredt sortiment af både farver og størrelser. 

På den måde får du gjort dig nogle personlige erfaringer og det er ikke altid kun vejrforholdene, som kan have indflydelse på valget af blinket. 

Det er også vigtigt, at du anvender en krog, som kan holde til en fisk af denne størrelse, og her spiller kvaliteten af krogen blandt andet en vigtig rolle. Hellere betale lidt ekstra for en god krog, end at ende op med en bøjet krog og en mislykket krogning af fisken. Ligeledes er det vigtigt, at krogen har ekstremt skarpe spidser, så du er sikret indtrængning i øjeblikket gedden hugger på. 

Vi har givet vores bud på en af de absolut bedste blink til geddefiskeri, som du kan se nedenfor.  

ABU Garcia Atom blink 

Dette atomblink fra Abu Garcia giver dig et rigtig godt udgangspunkt for at komme i gang med geddefiskeriet. Atomblinket er et hyppigt anvendt blink indenfor geddefiskeri, og har bevist sig yderst effektivt. 

Blinket her kommer i 7 farvemodeller og kan ligeledes fås i 3 forskellige vægtklasser.

Her får du et super godt blink, som fanger rovfiskens opmærksomhed med det samme. 

Køb blinket her.

Aborrefiskeri

Aborrefiskeri er en meget udbredt disciplin i Danmark og der findes flere forskellige måder at fange den på. I den forstand er det en meget alsidig type fisk, hvor du blandt andet kan anvende endegrej som fluer, wobler, madding og blink. 

Aborren trives især godt i strøm, og det er dermed godt at have særudvalgt sig et fiskespot. Udover dette kan du med fordel påbegynde aborrefiskeriet enten tidligt om morgenen, eller hen på aftenen. Aborren er nemlig en rovfisk og er på disse tidspunkter af døgnet mere aktiv i sin fødesøgning. 

Blink og kroge anvendt til aborrefiskeri

Før du begiver dig ud for at anskaffe et blink til aborrefiskeri, er der et par overvejelser, som er gode at have gjort sig. Herunder kan man blandt andet hæfte sig ved farven og størrelsen på blinket.

Her kan du med fordel skelne mellem skrappe og neutrale farver på blinket. Tommelfingerregelen er igen som hos de andre fisk nævnt ovenfor at anvende skrappe farver på mørke dage, og neutrale farver på de lyse dag. 

Ligeledes er størrelsen på blinket også en vigtig ting at have med i sine overvejelser. Aborren er nemlig med sin maks størrelse på 50 cm og 3 kilo, en væsentligt mindre fisk end eksempelvis gedden.

Derfor er det også vigtigt, at man anvender et blink af de mindre størrelser, for ikke at give aborren en for stor mundfuld. Hovedmålet med blinket er jo nemlig at imitere et byttedyr på bedste vis, og det er derfor vigtigt, at der er overenstemmelse mellem byttedyret, som du vil imitere og rovfisken, som du vil fiske efter. 

På samme måde anvender man til aborrefiskeri kroge af en mindre størrelse, da det som sagt ikke er en af de helt store fisk. Dog er det vigtigt at krogen er af god kvalitet, da aborren godt kan rykke til på trods af dens beskedne størrelse. Til aborrefiskeri skelner man typisk mellem enkeltkroge og trekroge, hvor valget oftest falder på personlige præferencer. 

Nedenfor har vi givet vores bud en topkvalitets krog skræddersyet til aborrefiskeri.  

Savage Gear Y-treable hooks 

Med denne trekrog fra Savage Gear, får du den perfekte krog til aborrefiskeri. Krogen byder blandt andet på ekstra store krogøjer, som sikrer at blinket kan bevæge sig mere frit og uproblematisk. 

Ligeledes er krogen sylespids, som er en vigtig egenskab indenfor aborrefiskeri.

Krogen fås i 6 størrelser, hvor især de mindre størrelser egner sig godt til aborrefiskeri. 

Få krogen ved at trykke her.

Afsluttende bemærkninger

Vi håber du har nydt gennemgangen af det bedste fiskegrej på markedet. Hvis du gerne vil have uddybet noget omkring grejet, så er du meget velkommen til at læse mere i vores artikler:

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler