Størfiskeri – der er noget om sagen! Begynderguide


Det rykker forsigtigt i stangen, næsten som en fladfisk ville gøre det. Modhugget gøres i mentaliteten klar til at blive udført, dette lidt efter spolen så småt begynder at rotere og bremsens forsøg på at holde igen kan høres.

Stop!

Modhugget er faldet og alt står stille. Det tunge dyr for enden af linen står dernede og er kroget. Trods de små forsigtige ryk i stangen før fisken tog agnen helt til sig, kan fisken veje mellem 30 kg. og 4 kg. Det er ikke til at sige.

Straks begynder tovtrækkeriet! Fisken har sin vægt, sin utrolige lange krop og sin enorme styrke til at stå imod med. Os lystfiskere, en stang, et hjul og en kraftig line.

“Holder det hjemmebundne forfang?” Fisken hugger tungt med hovedet dernede, ikke som noget man har prøvet før. De kraftige ryk, som får en til at kigge skræmt på stangen i frygten for at den skulle splintre i atomer, indikerer at en stor fisk er modstanderen i kampen om at vinde enten fangstglæde og trofæ-billede eller for fisken, friheden til at blive kroget en anden dag.

Størfiskeri er et spændende, hårdt pumpende og utrolig sjovt fiskeri!

Jeg har kun for ganske nylig stiftet bekendtskab med fiskeriet efter stør, men finder det i den grad tilfredsstillende!

Fiskeriet efter de flotte fisk er også enkelt i sådan en grad, at alle kan være med.

Jeg har her opsat en generel trin for trin guide til størfiskeri, som kan bruges i stort set alle størvande i Danmark.

Hvad skal jeg bruge af udstyr og grej?

Man kan sagtens bruge stænger fra f.eks. 8 – 30 gram til størfiskeriet. Og som regel kan man sige, at fisker man med de lettere stænger, hvilket jeg også har prøvet, så tager det bare lidt længere tid at få støren landet.

De fleste sværger til lange og “korrekte”, karpestænger/specimenstænger, men det er overdrevet efter min mening og kan sættes i bås med endnu en ting sat i søen af magasinerne og leverandørene for at sælge mere grej!

En helt almindelige spinnestang kan sagtens bruges. Jeg vil gerne anbefale Savage Gear Black Savage Spin, der er en dansk fiskestang og kvaliteten er derfor helt i top. Selvom det er en almindelige spinnefiskestang, så kan den sagtens bruges til at give stør op ad vandet.

Hvis du køber Savage Gear Black Savage Spin får du ikke bare et super fedt design – du får også en lækker stangtaske med i købet. Du kan købe stangen ved at trykke på den eller ved at klikke her. er.

Stangen fås i 4 størrelser fra 7,3 – 8,4 fod.

Jeg fisker også med almindelige allround-spinnestænger efter karpe. Det er også et simpelt fiskeri – kørt op til at være meget mere end det er, for at sælge mere grej og for at lystfiskerne der elsker karpefiskeriet, som jeg også gør det, kan føle sig ekstra specielle.

Pointen i den ovenstående provokerende udmelding ligger i, at man kan bruge sit helt almindelige hjul og sin almindelige stang til at fange stør med. En af de største stører jeg har fanget, tog jeg på en stang blødere end spagetti og som har en kastevægt på 4-15 gram.

Jeg vil dog anbefale at fiske med lidt kraftigere grej.

Linen er ikke nær så ligegyldig. Brug helst nylonline og helst i en tykkelse fra 0.30 mm. og op. Fletline kan og er set gøre det ganske ofte, skære sig ind i størens bløde mund.

Jeg vil anbefale Westland Dyneema 200m nylonline. Nylon har en højere brudstyrke og du kan få denne line helt op til 0,40 mm tyk. Du kan købe den ved at trykke på linen eller ved at klikke her.en

Endegrej og forfang

I bund og grund kan man nøjes med følgende – det virker og i de fleste tilfælde kroger støren sig selv:

 Synk/vægte/bly/lod – kært barn har mange navne. Brug evt. fra 15 til 40 gram. (bly er i dag forbudt at bruge)

– En rulle 0,35 nylonline til forfang.

 Cirkelkroge eksempelvis i str. 2

 Agnstoppere (hvis der fiskes med pellets eller boilies)

– Hvid sytråd. (Hvis man fisker med marinerede sildestykker)

– “Bufferperler”/almindelige perler.

– En stærk svirvel og en stærk svirvel med hægte.

Ekstra udstyr:

 Landings-måtte. (ikke nødvendig hvis man kan stå i vandet med evt. gummistøvler)

Her vil jeg anbefale Savage Gear Unhooking Matt – afkrogningsmåtte, hvis du står på land. Den er smart fordi der er påtrykt målebånd, så du hurtig kan måle om fisken er over mindstemål og hvor stor den i virkeligheden er.

Måtten kan også bruges som siddeunderlag, hvis man skal hvilke benene lidt. Du kan købe måtten lige her.

 Krogløser

Hvordan kommer jeg igang?

Først finder du søen du vil fiske i. Mange danske fiskesøer har i dag stør og rigeligt af dem.

Gode begyndersøer til størfiskeri er:

  • Hove put & take
  • Lystfiskergården i Roust
  • Poppelsøen.

Forfang og opsætning:

Du kan nemt og enkelt binde og lave dit eget forfang til størene.

Forfang til pellets og boilies:

Trin 1:

Før et bly/lod op ad hovedlinen, uden at binde en knude, den skal gerne kunne glide frit. Det kan være et gennemløbs-lod eller en med f.eks. øje i toppen.

Trin 2

Derefter en perle (skal også kunne glide frit)

Trin 3

I enden binder man en svirvel med hægte.

Perlen forhindrer loddet i at banke direkte ned på knuden på svirvelen med hægte og derved svække knudens styrke.

Trin 4

Tag 40-50 cm af din 0,35 line, en cirkelkrog og følg nedenstående guide:
På cirkelkrogen skal linen helst vikles tæt ned ad krogskaftet hele vejen ned til krogbøjningen. Dette gør at krogskaftet står lige op ad linen, hvilket behjælper til at støren kroger sig selv.

For enden af linen binder man en lille løkke som også ses på billedet. Dette kan gøres på mange måder, her er et eksempel (Husk at ligge linen dobbelt):

I den anden ende binder man sin svirvel og sætter svirvelen i hægten man har bundet på hovedlinen.

Trin 5

Pellets har hul gennem midten, det har boilies ikke. Derfor kræver det en boilie nål. Nålen kan bøbes i de fleste grejbutikker og har en lille krog i enden. Man stikker nålen igennem boilien eller sin pellet, sætter den løkke man har bundet for enden af forfanget i krogen på nålen, og løkken trækkes igennem. I enden af løkken sætter man en agnstopper. Når man ser dem (agnstopperne), siger det sig selv hvordan de påsættes.

Støren har en mund som den bruger til at “suge” og sortere føde fra bunden med. Hvis man ikke sætter agnstopperen/boiliestopperen i, vil støren suge agnen af uden at kroge sig selv flere gange end hvad sjovt er.

Forfang til sild

Her fører man igen et bly op ad hovedlinen, uden at binde knude, den skal gerne kunne glide frit. Det kan være et gennemløbs-lod eller en med f.eks. øje i toppen.

Og igen bruges en perle til at beskytte knuden på svirvelen med hægte, som også skal bindes for enden i af dette forfang.

Tag igen 40-50 cm. af din 0,35 line, men denne gang binder man bare cirkelkrogen på helt normalt, ingen løkke. Derefter binder man en alm. svirvel i modsatte ende af krogen, som sættes i hægten bundet i hovedlinen.

DSCN2434

Tag et sildestykke på størrelse med krogen og sæt den på, ned ad krogskaftet så selve krogspids og krogbøjning er helt fri. Dette giver mere kroghold. Man fører simpelthen krogen igennem sildestykket som man vil gøre det med en orm.

Tag derefter dit hvide sytråd og kør rundt om sild og krogskæfte for til sidst at binde en holdbar lille knude. Dette forhindrer silden i at falde let af.

Agn – hvor kan de købes

Der er mange arter af fisk der er gode til at fange stør med. Mange er også forbudte at bruge på grund af sygdoms-risici med mere.

Pellets og boilies med kød eller fiskesmag samt alm. marinerede sild går man ikke galt i byen med, og marinerede sild kan alle købe.Kun ganske få forhandlere sælger pellets, men boilies har stort set de fleste grejforhandlere.

Min anbefaling er Pro Line Fluor Pop-Ups. De har både en rigtig flot farve, en rigtig god smag og så holder de rigtig længe i vandet. Hvis du gerne vil læse mere om Pro Line Fluor Pop-Ups, så kan du klikke her.

Hvis du bare vil have fat i Pro Line Fluor Pop-Ups, så kan du købe dem ved at klikke på billedet eller trykke her

Brugen af ekstra udstyr

Landingsmåtten er god til at passe på støren når den først skal på land. Læg den på måtten, tag krogen ud og tag evt. et billede før den genudsættes.

Hvis vandet er tilpas lavt til at man kan bunde i evt. gummistøvler, kan man løsne krogen i vandet, uden at tage støren med på land og løfte fisken op til billedet der.

Hvordan fisker jeg

Kast ud, sæt din stang op ad en stangholder, bænk eller din taske. Stram linen op og stil din bremse nogenlunde løs og afvent bid. Man kan vælge og forsøge at give modhug midt i huggene eller vente på at støren kroger sig selv.

Landing af støren

Skal støren på land er der 2 måder der gør sig gældende:

  1. er at man kan bruge et stort net.
  2. man kan tage den i halen med den ene hånd og støtte bugen med den anden og løfte den op på den måde.

Husk at behandle de dyre og smukke fisk ordentligt, da du og andre gerne skulle kunne fange dem igen.

Knæk og bræk!

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler