De 4 bedste blink og kroge til ørredfiskeri


Ørreden er en af de mest eftertragtede fisk i dansk farvand. Og det er der flere grunde til. Mange lystfiskere har et godt øje til ørreden, da den er en virkelig god spisefisk. Andre bliver tiltrukket af muligheden for en enorm fangst. Ørreden kan nemlig komme op på over de 15 kg, hvilket er lidt af et måltid.

Ørreden findes i tre underkategorier i dansk farvand: søørreden, bækørreden, og – måske den mest kendte – havørreden. Ørreden er kendetegnet ved dens torpedoformede, slanke krop og dens utroligt spidse tænder.

Den mest populære af ørrederne i fiskeriregi må siges at være havørreden, som er en af de mest eftertragtede saltvandsfisk hos kystfiskerne. Chancen er, at hvis du har dyrket spinnefiskeri fra kysten, så har du formentlig også hørt om den plettede fisk med de spidse tænder.

Bevæger du dig ud på de danske kyster eller de forskellige grejbutikker, vil du med stor sandsynlighed finde forskellige måder, hvorpå lystfiskere griber havørredfiskeriet an. Havørredfiskeri er i høj grad et spørgsmål om personlige præference og rutine, men de fleste kystfiskere kan blive enige om en ting – du skal have fat i det rigtige blink.

Hvis du vil læse mere om ørreder, så har vi to hele kategorier med info, tips, tricks og fortællinger om ørreder. Du finder dem lige her:

I denne artikel vil vi gennemgå, hvad du skal kigge efter, når du skal investere i et havørredeblink. Vi vil samtidig komme med fire forslag til blink og kroge, som du kan overveje, når du skal gå i krig med havørredfiskeriet.

Hvad skal du vide, før du vælger blink og krog?

Der er en række af parametre, du som lystfisker skal overveje, når du skal vælge dit blink og din krog til havørredfiskeri. Hvor det for nogle lystfiskere nærmest er gået hen og blevet religiøst, når de skal vælge blink, er der alligevel nogle objektive parametre, der spiller ind – selvom det langt hen ad vejen handler om præference.

Det der typisk bliver eksperimenteret med ved ørredfiskeri, er varieret indspinning og forskellige former for spinstop, samt krogstørrelse og krogvariant. Herudover eksperimenterer mange med forskellige blink med forskellig farve og af forskellige størrelser.

Valget af farve bliver ofte igen et spørgsmål om personlig præference. Det er en kendt regel rundt omkring i diverse fiskefora, at farven på dit blink afhænger af årstiden. Det siges typisk, at hvor der i vinterhalvåret er brug for mere skrigende farver, kræver sommeren brug af mere naturlige nuancer på dit blink. Et godt råd kan være at se på hvilke byttedyr, der er relevant for årstiden.

Et andet parameter når det kommer til valg af blink, er størrelsen på dit endegrej. Størrelsen afhænger igen meget af personlig præference, men her er det især vigtigt, at du finder et blink, som passer til din stang. Hvis du skal fiske efter havørred fra kysten, vil en stang med en kastevægt på omkring 10-30 gram være ideel.

Afhængig af forholdene – herunder også hvor langt du skal kaste – kan der vælges en størrelse ud fra stangens kastevægt. Alt mellem omkring 10-25 gram fungerer afhængig af præferencer. Det er altså bare med at komme ud i søen, og se hvilke størrelse der passer din stang og de lokale omstændigheder!

Foruden størrelse og farve, findes der et hav af forskellige typer blink, hvoraf vi vil gennemgå et par stykker af dem nederst i artiklen. Men før vi når til de forskellige blinktyper, vi kan anbefale, er det værd at knytte en kommentar til valget af krog.

Kroge kommer i forskellige størrelser og forskellige varianter. Men vigtigst af alt skal krogen være af god kvalitet. Det er vigtigt ikke at gå på kompromis med dine kroge, der i det lange løb kan koste dig massere af fisk – men også penge.

De fleste har haft oplevelsen af at ørreden hugger i krogen, men ikke sætter sig fast. Derfor er det især til saltvandsfiskeri at benytte sig af sylespidse kroge, der både er spidse og kan klare sig i det salte havvand. Der findes en række varianter af kroge, som man kan eksperimentere med. Herunder findes enkeltkroge og 3-kroge af forskellig størrelse.

Nu hvor vi har gennemgået, hvad der er vigtigt at kigge efter, når du skal investere i både krog og blink, vil vi komme med et par anbefalinger til endegrej og kroge, der kan benyttes til ørredfiskeri.

ABU Garcia Toby

Det første blink vi vil foreslå, er formentlig ikke et helt fremmed et af slagsen. ABU Garcias Toby-blink er et af de mest – hvis ikke det mest – brugte kystblink i Danmark. Og det er der en grund til. Toby er en klassisk model, der er kendt for sine all-round egenskaber. Den er desuden anvendelig for nye lystfiskere, som garvede.

Toby-blinket kan både benyttes til havs, men kan også agere som endegrej i både åer og søer, og er generelt et solidt valg, hvis du skal fiske efter rovfisk – herunder altså også ørreden i alle dens tre underarter.

Tobyen er kendetegnet ved dens utroligt livlige gang gennem vandet, hvilket også har givet blinket dets favoritstatus. Det findes desuden i et hav af størrelser, så du kan sortere efter præferencer og din stangs kastevægt. Derudover er blinket tilgængeligt i otte forskellige farver, hvilket giver dig muligheden for igen at vælge efter eget behov.

Er du lige kommet i gang med at fiske efter ørreder, eller føler du, at det er på tide at give ørredfiskeriet en chance, så er Tobyen altså go-to-blinket for rigtig mange lystfiskere. Og det er ikke for sjov, at blinket har fået den status, det nu har.

Blinket kan erhverves hos fiskpaakrogen.dk ved at følge dette link.

Blue Fox Möresilda LTD

Det næste blink på dagsordenen er igen et velkendt et af slagsen. Det norskproducerede Möresilda-blink er notorisk for at fange fisk – og kommer i et hav af varianter. Möresilda er en gammel kending og har, lidt ligesom Toby-modellen, nærmest ikonisk status på markedet indenfor endegrej.

Med Blue Fox LTD-serien har Möresilda skabt et blink, der har en hensigt – nemlig at fange ørreder. Ørred-serien byder på en væld af forskellige størrelser og farver, der alle er dedikeret til ørredfiskeri.

Möresilda-blinket er et alsidigt blink, der tillader dig at fiske under forskellige forhold. Det vil sige, om du er ude på dybt stille vand eller fisker tættere på kysten, og der måske er smæk på bølgerne, så har Blue Fox-modellen anvendelighed.

Er du interesseret i en ny model af en norsk klassiker, så kan Blue Fox Möresilda LTD erhverves lige her.

Owner EBI Baitholder

Vores første anbefaling til en krog der holder til ørredfiskeri, er en del af brandet Owners S-61-serie af enkeltkroge. Owner S-61 Spoon er en super effektiv enkeltkrog, der især fungerer godt til blink. Owners S-61-serie byder på utroligt effektive kroge til saltvandsfiskeri efter forskellige rovfisk, herunder også kyst- og ørredfiskeri.

Enkeltkrogen er især effektiv, når der er meget beplantning i vandet, hvor enkeltkrogen ikke henter lige så meget ikke-levende fangst med i land. Samtidig er Owners Spoon-model en utrolig holdbar krog, der kroger enormt godt, samtidig med at den skåner fisken for unødig smerte.

Et godt tip med en kvalitetskrog som Owner S-61 Spoon er at benytte det på flere forskellige blink. På den måde kan du hele tiden benytte dig af samme holdbare krog, mens du samtidig forlænger levetiden på krogen, da den ikke ligger og ruster i kassen.

Har du brug for en solid, sylespids og robust enkeltkrog, så er Owners S-61 Spoon-krog et glimrende valg, der kan fås i flere størrelser afhængig af størrelsen på dit blink. Krogen kan erhverves ved at følge dette link.

VMC Treble 9617 PS

Har du brug for at investere i en trekrog, har vi også en sidste anbefaling. Den falder nemlig på VMC Treble 9617 PS, som er VMC’s bud på en ekstra stærk trekrog, der kan holde til lidt af hvert. Trekrogen er lavet til fiskeri, hvor krogene kan holde til alvorlige belastninger, hvorfor den også gør sig eminent i ørredfiskeri.

Krogen er udstyret med Carbon HI, der er kendetegnet ved alle VMC’s kroge. Carbon-teknologien er med til at bidrage til krogens enorme styrke i forhold til dens størrelse. Det ekstra stærke design suppleres af VMC’s CutPoint-teknologi, som sikrer en utrolig skarp krogspids.

Med CutPoint-teknologien og Carbon HI-materialet har du altså en krog, der ikke blot er ekstra skarp og har en enorm styrke – men også en krog, der er holdbar i længden og har en lang levetid.

Er VMC’s Treble 9617 PS noget for dig, kan den erhverves i tre forskellige størrelser afhængig af hvilket blink det er tiltænkt. Krogene kommer desuden i pakker med 5 kroge i hver, og kan købes lige her.

Afsluttende bemærkning

Vi håber, at du er blevet både inspireret og oplyst af denne artikel, og at du nu er klar til at gå i kast med ørredfiskeriet. Vi har i hvert fald gennemgået nogle af de parametre, som du skal være opmærksom på, når du investerer i grej til ørredfiskeri. Samtidig håber vi også, at vi har foreslået et blink og en krog, der viser sig at passe til lige netop dine præferencer!

Rasmus Larsen

Fiskeri har altid spillet en rolle i min provinsungdom, hvor der tit har været tættere til den nærmeste å, end til den nærmeste sportsbar. Derfor har jeg både interesse og forståelse for især spinnefiskeri, som jeg har dyrket på hobbyplan. Med et ordentligt stykke researcharbejde suppleret med frilufts- og fiskerierfaring, håber jeg at kunne hjælpe læserne her på siden. Til daglig studerer jeg på Aarhus Universitet, hvor jeg bl.a. beskæftiger mig med kommunikation.

Seneste artikler