Pirkefiskeri er den mest anvendte disciplin indenfor fiskeri fra båd og er en forholdsvis ligetil disciplin, når først udstyret er på plads. Et af karakteristikaene ved typen af denne fiskestang som man bruger til pirkefiskeri, er dens styrke som tillader at få de helt store basser på krogen.
Som udgangspunkt fås denne type fiskestang fra styrke 12-50 lbs og er 6 til 8 fod lang. Vælger du en pirkestang med lav styrke, kan du virkelig få lov til at mærke fisken og få nogle fede kampe, men dette øger samtidig også risikoen for en knækket stang hvis den helt store kleppert bider på.
Ved pirkefiskeri kaster man endegrejet (pirken) ud fra båd og lader det synke til bunden. Selve pirken har kroge monteret for enden og forestiller et bytte, med det formål at tiltrække rovfiskene. Her gælder det så vidt så muligt om at imitere et bytte, ved at hæve og sænke pirken således at den er i bevægelse.
Pirke fås i stort set alle farver, hvor ting som bl.a. vejr, område og årstid afgør hvilken slags farver der er gode. Med udgangspunkt i dette, er det altså vigtigt at have forskellige slags pirke når du skal på tur, så du dermed kan prøve dig frem og se hvad der fungerer bedst.
En anden vigtig pointe er vægten på pilken. Som hovedregel kan man sige at pilken skal være så let som muligt, men den skal samtidig også kunne falde til bunden når den sænkes. Grunden til at en let pirke er at foretrække, er at den har mindre modstand i vandet samt at den er lettere at få til at virke livlig.
Ligeledes med farven på pirken, er det med at have nogle i forskellige vægtklasser. Det skyldes at strømmen kan påvirke funktionaliteten på din pirk, hvis du f.eks. anvender en meget let pirk i kraftig strøm, vil pirken blive kastet rundt og vil ikke kunne synke til bunds.
Når du pirkefisker fra båd, er der et par gode fif som er værd at orientere sig om. Når først fiskespottet er udpeget, er det vigtigt at afgøre i hvilken retning båden driver. Retningen som båden driver i kaldes kastesiden, hvor den modsatte retning er pirkesiden.
Her er det vigtigt at man fisker væk fra strømmen, således at linen ikke ender under båden. Udover det, kan det også bidrage til at pirken bliver mere livlig, men det er her vigtigt at justere linen løbende så den fortsat ligger på bunden, da den ellers vil flyde ovenpå i takt med at båden flyder.
Du kan med fordel anvende fletline ved pirkefiskeri, da denne type line har et meget højere brudkraft end eksempelvis en nylonline. Igen er det her, en hårfin balance mellem hvor tyk linen skal være. Det er altid en fordel med en tyndere line, da dette for det første giver en mere flydende følelse når linen går igennem øjerne, men samtidig også fordi at det det mindsker vandmodstanden som gør det lettere at holde pirken på bunden. Linen som du anvender, skal helst kunne bære mindst 20 kg, da der altså er risiko for at linen knækker ellers.
Fiskehjulet som man anvender til pirkefiskeri er et multihjul. Dette hjul anvendes, idet det er væsentligt kraftigere end et fastspolehjul, hvorfor den egner sig særligt godt til pirkefiskeri. Man skal dog være opmærksom på at de vender omvendt af fastspolehjulet, forstået på den måde at man har højre hånd på drejehåndtaget, når et højrehåndshjul anvendes.
Hvilken pirkefiskestang skal jeg vælge?
Som sagt, befinder pirkefiskestængerne sig inde for en styrkegrænse mellem 12-50 lbs. Stængerne i den lette ende, har den fordel at de har meget mere føling, samt giver mulighed for en mere intens kamp med fisken. På den anden side, har stængerne højere oppe på skalaen den fordel, at de er langt mere stabile og dermed tillader en stor fangst, uden risiko for at stangen knækker. Når man dyrker pirkefiskeri, er der også mulighed for at flere end en fisk bider på ad gangen, hvilket også kunne tale til den tunge kategoris fordel.
Helt generelt foretrækker de fleste at bruge pirkefiskestænger i den lettere klasse, da der altså bare er noget fedt ved, at hive en fisk op man virkelig føler man har arbejdet for. Når det er sagt, er det dog også en forfærdelig følelse at miste drømmefisken fordi at stangen ikke var holdbar nok. På den måde, skal man altså gå på kompromis med hvilken type man vælger at anskaffe sig.
Her kommer et par bud på nogle gode pirkefiskestænger.
Westland Pirkestang
Pirkestangen fra Westland er en klasse fiskestang, til dig som gerne vil have en fiskestang i en rimelig prisklasse. Her er der tale om en fiskestang som er skræddersyet til pirkefiskeri og er et godt valg hvis du går efter torsk, fladfisk eller andre havfisk.
Stangen er et rigtig godt bud til dig som ønsker en funktionel fiskestang, som opfylder de fleste behov indenfor pirkefiskeri. Derudover får du her en rigtig god value-for-money stang, som bestemt er en god mulighed. Stangen fås i 4-fods modellen og er altså en lille fiks sag, som er nem at tage med sig på farten.
Her får du altså en fiskestang, som opfylder klart de fleste behov indenfor pirkefiskeri, til en god pris.
Du kan finde fiskestangen fra Westland her.
Penn Regiment II Boat
Firmaet Penn har i årevis beskæftiget sig med produktion af fiskeriudstyr. Indenfor branchen, har de været en del af eliten siden deres oprindelse. Ved køb af deres udstyr, er du sikret grej i kvalitet og deres Penn Regiment ll Boat pirkefiskestang er ingen undtagelse.
Denne lækre pirkefiskestang egner sig i særdeleshed til pirkefiskeri i det danske farvand efter fisk som torsk, sej og tunge. Med det sagt, kan stangen selvfølgelig også bruges i andre farvande uden problemer.
Med stangen medfølger en stangpose og cordura rør til opbevaring, hvilket altså er en rigtig god måde at bevare stangen på og dermed forlænge dens levetid. Udover dette, har stangen et EVA håndgreb, som virkelig ligger godt i hånden og giver følelsen af et solidt greb.
Stangen fås kun i 7 fods modellen, men der er til gengæld mulighed for at vælge imellem 30LB og 50LB modellen. Alt i alt, en rigtig fed stang som bestemt vil opfylde behovene indenfor pirkefiskeri.
Penn Regiment II Travel Boat
Denne charmerende fiskestang er til dig som godt kan lide at være på farten, men ikke ønsker at lade din yndlingsfiskestang ligge derhjemme og samle støv. Stangen her er 4-delt og egner sig altså perfekt til at pakke sammen i tasken og tage på farten.
Her får du altså en fiskestang der kan det hele indenfor og som ikke sætter nogle begrænsninger. Stangen har en SL3 konstruktion, som giver den et meget elegant og tjekket look. Dette design bidrager også til en lettere og mere ergonomisk stang, som giver et bedre samlet indtryk. Udover dette, medfølger der cordura rør til at opbevare denne lækre sag i.
Denne stang fås kun i en længdemodel, som ligger på 193 cm når stangen er samlet i alle dele. I adskilt tilstand er stangen kun 44 cm langt, så den kan altså tages med overalt. Stangen er en 50LB model, hvilket altså vil sige at den kan klare selv de helt store fisk.
Stangen kan findes lige her.
Okuma Cortez Black
Okuma Cortez Black er en super fed stang, med en letvægts konstruktion fremstillet i koreansk kulfiber. Her får du altså en super tjekket fiskestang, som virkelig har et smukt ydre og et funktionelt indre.
Med denne stang, får du altså virkelig mulighed for at mærke fisken under kamp. Letvægts konstruktionen gør at ligger i den lette ende af pirkefiskestænger, hvilket resultere i nogle utroligt sjove kampe med fiskene.
Udover dette, kommer stangen i en lækker stangbag og er samtidig lavet af saltvandsresistente komponenter. Det er nogle super gode udgangspunkter til at passe på stangen, hvilket du helt sikkert får lyst til når først du har den i hånden.
Stangen fås 6,6 fods 20-30LBS størrelsen og er dermed en kort stang, som ligger i den lette ende af disse type stænger. Her får du altså en virkelig fed stang, som virkelig gør dens job.
Hvis du vil læse mere om stangen, kan den findes her.
Afsluttende kommentar
Det var altså lidt om pirkefiskeri og de udfordringer som kan være forbundet med at vælge det rette udstyr. Hvis du ikke har prøvet pirkefiskeri før, vil jeg i den grad råde dig til det, da det er en utroligt underholdende og hyggelig form for fiskeri. Det er en aktivitet du kan dele med hele familien, da det er en forholdsvis ligetil form for fiskeri, når først udstyret er på plads.
Jeg håber du kan bruge artiklens indhold til noget, samt at det vedhæftede udstyr har motiveret dig til at komme i gang med denne fantastiske disciplin.