Fiskeknive – 2021 Guide til de bedste fiskeknive på markedet


Uanset hvilken slags fiskeri du beskæftiger dig med, er fiskekniven et essentielt redskab. Indenfor lystfiskeri er der utallige af situationer, som argumenterer for, at fiskekniven burde være en del af dit faste inventar.

Denne artikel tager udgangspunkt i fiskeknivens kendetegn, samt hvilke funktioner den opfylder.

En fiskekniv kan både fungere som aktion-kniv, men kan også blive brugt som køkkenredskab i form af en filiteringskniv. Inden du begiver dig ud for at købe din første kniv, er det en god ide at have gjort sig nogle tanker om, hvilken funktion kniven skal opfylde, samt at den egner sig til brug i fiskerikontekster.  

Der findes et hav af fiskeknive på markedet og man kan nemt træde forkert, hvis man ikke har styr på karakteristikaene ved de forskellige knive. Helt generelt kan man skelne mellem to typer fiskeknive, som opfylder hver deres funktion. All-around kniven, bruges til at rense fisken, samt diverse udfordringer, som kan opstå under turen. Disse udfordringer kan være alt fra at cutte sin line, til at få ufarliggjort fisken, hvis du f.eks. fanger en fjæsing.  

Filiteringskniven derimod egner sig til brug i køkkenet til filitering af fangsten. Filiteringskiven kendetegnes ved dens lange tynde blad, som gør den til det perfekte redskab til dens formål. Det er en utrolig god ide at anskaffe sig en filiteringskniv, da det virkelig gør en mærkbar forskel og bidrager til en langt flottere udskåret filet.  

Imellem disse 2 hovedkategorier er det dog også relevant at inddrage multitoolet, som også er et godt bud til lystfiskeri. Et multitool er, som navnet også indikerer, et værktøj med flere funktioner.

Under lystfiskeri kan der opstå mange uforudsigelige problemer, og et værktøj som dette kan netop af den grund være godt at anskaffe sig. Det er dog ikke kun i fiskerikontekster at et multitool anvendes, da mange af de typiske funktioner også henvender sig til gør-det-selv-typen, hvor eksempelvis skruetrækkeren er et redskab, som rigtig mange multitools indeholder.

Et redskab som skruetrækkeren kan dog også gøre sig brugbar til blandt andet reparation af båd og andre fiskerikontekster. Det er meget forskelligt hvor mange funktioner et multitool har, og dette er ofte reflekteret i prisklassen, som det ligger i. I afsnittet hvor vi kommer med vores bud på de bedste fiskeknive, har vi inkluderet et multitool, som rummer hele 21 funktioner.

Med dette i mente, har du altså et godt udgangspunkt for at vælge fiskekniven, som passer til dig. I stedet for at anvende en billig kniv fra IKEA, er det klart at anbefale at lede efter en kniv, som er skræddersyet til fiskeri. Grunden til dette er at disse knive er produceret med henblik på fiskeri, hvor b.la. ting som rustfrit stål er et must.

En anden vigtig ting er, at du har styr på den danske knivlov. Den er førhen blevet kritiseret for at være noget uklar, så det er en god ide at have styr på de grundlæggende pointer, som den fremhæver. I næste afsnit vil vi tage udgangspunkt i knivlovens “do’s and don’ts” i den sammenhæng.  

Knivloven – hvad skal jeg tænke over? 

Helt generelt er det i Danmark forbudt at bære kniv til daglige formål. Dette vil som udgangspunkt sige, at kniven ikke må medbringes i situationer, hvor den ikke tjener et lovligt formål. Det giver jo i virkeligheden lidt sig selv, at man f.eks. ikke skal medbringe kniv, når du tager ud for at handle.  

Dog findes der knive, som uanset formål, er blevet kategoriseret som ulovlige. Det gælder b.la. knive som butterflyknive, springknive og kasteknive. Disse er dog irrelevante når det kommer til lystfiskeri, hvis du vælger at investere i en fiskekniv.  

Grunden til at knivloven er blevet kritiseret, er at det i sidste ende er en vurderingssag fra politiets side, som vurderer om kniven tjener et lovligt formål. Dette gælder særligt knivene med en klinge på over 12 cm, da de er blevet kategoriseret som knive af særligt farlig karakter. For disse knive, gælder de samme regler, med den forskel at du skal kunne argumentere sammenhæng og formål for brug af kniven. Hvis du ikke kan det, skal du søge om våbentilladelse fra politiet. 

Det er dog vigtigt, at kniven, som du anvender, er beregnet til at tjene det formål, som du anvender den til. Hvis ikke, bliver kniven betragtet som ulovlig, hvilket altså også taler for at anskaffe sig en fiskekniv.  

De anerkendte formål nævnt i artiklen kan i grove træk kategoriseres som:  

  • Erhvervsudøvelse 
  • Jagt 
  • Lystfiskeri 
  • Sportsudøvelse 

Som sagt er essensen af denne lov. at du kan argumentere for brugen af kniven, samtidig med at du anvender den type kniv, som passer til det formål, du argumenterer for. Så længe disse 2 faktorer opfyldes, kan du roligt medbringe din nyanskaffede kniv.

Hvis du stadigvæk er i tvivl om kniven du har i sinde at anvende er ulovlig eller ej, anbefaler vi at du dobbelttjekker på politiets hjemmeside. I sektionen om de ulovlige knive har vi kun ridset nogle af dem op, hvorfor det kan være en god ide at være på den sikre side.

Brud på knivloven kan koste dyrt- alt fra bøde på 3000 kr- til endda fængselsstraf. Om man har handlet i god trod eller ej, vil resultatet være det samme, så sørg for at være godt pakket ind!

Resten af artiklen, tager udgangspunkt i vores anbefalinger af fiskeknive, som er nogle af de bedste på markedet.

Rapala Soft Grib Fillet 

Det internationale firma Rapala har siden 1946 leveret fiskerigrej i topkvalitet. Det er et firma, som stræber efter kvalitet og forbedringer af udstyr indenfor lystfiskeri.  

Denne kniv lever altså bestemt op til de høje forventninger, der forbindes med mærket Rapala. Her får du altså en rigtig god filiteringskniv, som har et ultra skarpt og lang blad. Derudover, har den et grebssikkert håndtag, som hjælper til at minimere risikoen for ulykker, samt giver kniven en hel del føling.  

Med kniven fra Rapala får du altså et rigtig godt udgangspunkt til filitering af fisk. Designet på kniven er meget derudover klassisk.  

Med kniven medfølger der en knivskærper, så du er sikker på, at den skærer lige igennem uproblematisk.  

Kniven fås i 4 længder, hvor det er vigtigt at tænke over hvilken slags fisk, den hovedsageligt skal bruges til.  

• 10cm klinge – 10cm greb 
• 15cm klinge – 12cm greb 
• 19cm klinge – 13cm greb 
• 23cm klinge – 13cm greb 

Kniven kan fås lige her.

Rapala Sportmans Folding Knife 

Denne kniv fra Rapala er perfekt til dig, som leder efter en fiks lille sag. Dens foldemekanisme gør den velegnet til at tage med på tur, uden at man skal bekymre sig om plads.  

Selve kniven er lavet med PTFE non-sticking coating, som f.eks. gør rensning af fisk til en langt behageligere oplevelse, da du ikke ender op med en fuldstændig klistret kniv.  

Udover dette, får du her en kniv, som er utrolig let at håndtere. Dens Comfort Grip bidrager med følelsen af et solidt greb, selv med våde fingre. Denne type greb er altså et stort plus, da du ofte vil befinde dig i våde forhold, når du skal bruge kniven.  

Kniven er bygget med Heavy Duty konstruktionen, som virkelig gavner knivens levetid og samtidig også vidner om en utrolig holdbar kniv, som kan holde til lidt af hvert.  

Med i prisen, medfølger både skede og strop.  

Køb Rapala Sportmans Folding Knife her.

Leatherman Crater C33TX 

Det amerikanske firma Leatherman, har siden 1983 leveret friluftsredskaber i topkvalitet. Alle deres produkter, er blevet for testet af firmaet selv, for at sikre, at de lever op til standarderne.  

Leatherman Crater C33TX er en lommekniv, som ikke udelukkende egner sig til fiskeri. Kniven her, har nemlig en række funktioner, som b.la. karabinhage/oplukker og diverse skruetrækkere. Den kan altså anvendes i mange forskellige situationer, hvor lystfiskeri er en af dem. Kniven har nemlig en DLC-coating, som sørger for at minimere skrammer og rust.  

Kniven har en lukket længde på 9,82 cm og knivbladet er 6,6 cm langt.  

Selve vægten på kniven er utrolig lav, da håndtaget er lavet af glasfyldt nylon, som udover at holde vægten nede, også bidrager til knivens holdbarhed.  

Hvis du er på udkig efter en kniv, som egner sig godt til et bredt spektrum af udeaktiviteter, er denne kniv fra leatherman et rigtig godt bud. 

Kniven kan fås lige her.

Rapala Fish’n’Fillet Kniv 

Med denne lækre sag fra Rapala får du en filiteringskniv i absolut topkvalitet. Skaftet er lavet i birketræ og er lavet efter de knive, som erhvervsfiskere har benyttet igennem århundrede. Designet på kniven er virkelig veludført, med masser af små detaljer, som gør den unik.  

Det er dog ikke kun knivens flotte ydre, som vinder point. Kniven er nemlig udført med en gennemgående klinge, som bidrager til knivens holdbarhed. Udover dette, kommer den med en super skarp klinge lavet af rustfrit stål.  

Med i prisen medfølger der en læderskede til at opbevare kniven, samt en knisvsliber så du altid kan holde kniven skarp. Kniven er 10 cm, og er en del af Rapalas praktiske serie af tools, som er designet til maksimal holdbarhed og funktionalitet.  

Køb den lige her.

Leatherman Squirt PS4

Med dette multitool fra Leatherman får du et produkt, som kan løse en bred vifte af problemer. Modellen her er en mini-udgave og kan dermed uden problemer sidde i dit nøglebundt, eller monteres på din fisketaske eller fiskejakke.

Leatherman Squirt PS4 er et godt valgt til lystfiskeren som fisker fra båd, eller den naturglade fisker som eksempelvis elsker at sove i shelters og telt.

På trods af dens lille størrelse byder Squirt PS4 på følgende værktøjer: fjederbelastet tang, kniv, saks, skruetrækker (stjerne og flad) og træ- og metalfil.

Med dette multitool kan du løse et utal af problemer – både i en lystfisker kontekst – men også i dagligdagssituationer. Den er altid nem at have i lommen med en sammenfoldet længde på kun 5,72 cm.

Få Leatherman Squirt PS4 her.

Victorinox Swiss Tool Spirit

Med Victorinox Swiss Tool spirit får du et multitool, som kan klare alle hverdagens skavanker. Dette multitool har hele 21 funktioner, og kan dermed gøre sig brugbar i næsten hvilken som helst situation.

Multitoolet har følgende funktioner: tang, skruetrækker, 2, 3 og 6 mm, bidetang (blød wire), kapselåbner, saks, almindeligt knivblad, metalfil, metalsav, træsav, syl, Phillips skruetrækker 1+2, stemmejern, wire-bukker, af-isolerer (ledning), afisolerer (kabel), dåseåbner, krog, fæste (til proptrækker), og en bidetang (hård wire).

Multitoolet leveres i et læderetui og er udover dette produceret i rustfrit stål.

Få den her.

FutureFly Multi Knife

Kniven her fra FutureFley er et ideelt redskabt til den ambitiøse fluefisker, som gerne vil binde nogle flotte zonker-fluer.

Kniven er helt utroligt skarp, hvilket gør at den er fremragende til at skære de pæneste zonker-vinger.

Med i prisen medfølger der 5 ekstra blade, som skiftes jævnligt for at sikre, at kniven altid er skarp nok til en udførelse med de bedste resultat.

Køb kniven her.

Buck Me Omni Hunter Trealtree Xtra Camo

Med denne kraftfulde foldekniv får du et produkt, som vil holde i mange år frem. Dens 420HC klinge i rustfrit stål får gennemskæring til at føles som en leg og bidrager samtidig også til en utrolig holdbarhed.

Kniven har samtidig et gennemført camo-design, som virkelig bidrager til knivens fede udseende.

Kniven er letudfoldelig og kan komme i brug uden at skulle gøre sig nogle anstrengelser. Dens åbne position er sikret af en lås, som gør at kniven bliver på plads ved brug. Derudover har skæftet på kniven et ergonomisk design som gør, at den ligger behageligt i håndfladen. Dette er en klar bonus ved anvendelse under våde forhold, som lystfiskere ofte befinder sig i.

Kniven leveres i en nylonskede, så du har det bedste udgangspunkt for at passe på den.

Få kniven her.

Afsluttende kommentar 

Det var lidt om fiskeknive indenfor lystfiskeri. Som sagt findes der et utal af fiskeknive på markedet, hvilket godt kan gøre jagten på en fiskekniv til lidt af en jungle. I sidste ende er det en meget subjektiv ting hvilken kniv, der passer til netop dig. Selvfølgelig skal kniven have nogle bestemte karakteristika når den anvendes i en lystfisker kontekst, men om kniven føles rigtig kan være svært at vide, før du har den i hånden.  

Jeg håber, at artiklen har gjort dig lidt skarpere på, hvilke funktioner en fiskekniv skal kunne opfylde, samt at de anbefalede produkter har inspireret dig lidt.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler