Fiskeveste – Find din næste fiskevest her (Guide 2021)


Fiskeveste er ofte en af de mere oversete grejtyper indenfor lystfiskeri, idet mange prioriterer at bruge pengene på det øvrige fiskegrej. Fiskevesten har mange utroligt smarte funktioner, som vil bringe stor gavn til dit fiskeri. 

I denne artikel vil vi fokusere på fiskevesten og gennemgå de forskellige funktioner, som en fiskevest skal have for at kunne bruges på optimal vis.  

Fiskevestens funktioner 

Fiskevesten har flere forskellige funktioner, men lad os starte med den vigtigste og mest indlysende. Ved første øjekast kan man ikke undgå at hæfte sig ved de mange lommer, som en fiskevest har. Lige meget hvilken type lystfiskeri du dyrker, er det altid en god ide at have et bredt sortiment af endegrejs- og agntyper tilgængelige.  

På den måde kan du justere dit fiskeri til det giver pote, og det er her fiskevestens lommer kommer ind i billedet. Lommerne bruges nemlig til opbevaring af netop disse, og hvad der ellers kan være relevant i den pågældende situation. I den forstand er lommerne måden, hvorpå man skaber overblik og dermed kan have sit grej organiseret under selve fiskeriet.  

Her på Fiskesæson.dk har vi skrevet en artikel om organisering af grej, som indeholder nogle gode pointer, som kan bruges i denne kontekst. Læs den ved at trykke nedenfor. 

Som sagt er lommerne fiskevestens primære funktion, da den uden disse bare ville være et stykke varmt stof. Her er det vigtigt, at man gør sig nogle tanker om, hvad ens behov er. For mange lommer kan nemt gøre tingene uoverskuelige og overskygge fordelene ved at have en fiskevest.

Derfor kan man passende reflektere lidt over mængden af grej, som man reelt set har brug for på sin fisketur, for på den måde at kunne indskærpe sin søgen på fiskevesten, som passer til ens behov.  

I den forbindelse ville et sted mellem 10 og 20 lommer være et passende bud på en fiskevest, som ville opfylde de flestes behov. Med dette antal lommer er der rig mulighed for at medbringe det essentielle grej, uden at fare vild i de mange lommer som nogle fiskeveste har.  

En af fiskevestens andre funktioner er komforten. Generelt er komfort en stor del af lystfiskeri – specielt hvis du fisker over en længere periode. Fiskevesten bidrager også til denne komfort, og det er derfor vigtigt, at du vælger den rette, som passer til dig.  

I den kontekst kan man passende kigge efter en fiskevest, som er justerbar. På den måde kan man nemlig justere på vægten, så vægtpresset ikke ligger på den samme del af kroppen under hele forløbet.  

I næste afsnit vil vi komme med tips til, hvordan man kan organisere sit grej i fiskevestens mange lommer.  

Hvordan organiserer jeg mit fiskegrej i fiskevestens lommer? 

At organisere sit fiskegrej er generelt set en subjektiv ting, og man skal på den måde finde ud af, hvad der fungerer for en selv. Med det sagt findes der dog en række velkendte råd, som bestemt kan hjælpe dig på vej til et succesfuldt organiseringssystem.  

Før man går i gang med at organisere sit fiskegrej i lommerne, kan man passende gøre sig nogle tanker om hvorfor man overhovedet organiserer. Her vil man nok støde på mange forskellige svar, men faktum er, at man organiserer sit grej for at det er nemt tilgængeligt, så man dermed hurtigt kan lave justeringer i sit fiskeri.  

Med det in mente kan det være en god ide at reservere de lommer, som er nemmest at komme til, til de ting du bruger og udskifter mest. Hvis du eksempelvis dyrker spinnefiskeri med blink, ville det være en gode ide at bruge en af de reserverede lommer til blinktyper, da det er en grejtype, som man oftest justerer på under fiskeriet. 

Dog er dette ikke ens betydende med, at man skal bruge fiskevesten største lomme på et lille blink, som kun tager 1/10 af pladsen. Med udgangspunkt i førnævnte er det derved en god ide at udnytte lommernes plads på bedste vis. På den måde forekommer fiskegrejets placering i lommerne også mere logisk, og det vil derfor være nemmere at finde dem.  

Selvom de fleste lystfiskere har en grejkasse, hvori de opbevarer alt fra kroge til blink, er disse oftest store og ikke egnede til at få en plads i en af fiskevestens lommer.

I den forbindelse kan et godt tip være at anskaffe sig en grejkasse af mindre størrelse, således at der er plads til den i fiskevesten. Dette er også en rigtig god måde at hjælpe til at overskueliggøre tingene, da man fra gang til gang kan pakke det nødvendige grej i æsken, så man ikke slæber hele arsenalet med sig.  

Husk at organisering af din fiskevest er personligt, og der findes ikke nogen rigtig måde at gøre det på. Brug ovenstående information som pejlemærke, og gør derefter hvad du synes fungerer bedst.  

Generelle tips til din fiskevest 

Som nævnt ovenfor er en fiskevest med 10-20 lommer et godt bud på den ideelle fiskevest. Dette antal lommer inkluderer dog kun fiskegrejet og ikke de øvrige ting, som kan være nødvendige til en fisketur.

Heriblandt kan man nævne regntøj, solcreme, madpakke osv. som nogle af de relevante ting at medbringe. Disse kan selvfølgelig medbringes i en separat rygsæk, men står du alligevel og mangler sådan en, er den hybride løsning måske noget for dig.  

Den hybride løsning er en fiskevest, som har en rygsæk monteret på bagsiden. Denne type fiskevest er et godt bud til dig som ofte er på længere fisketure, hvor blandt andet en madpakke er en fast del af de medbragte ting.

Det gode ved den hybride løsning er, at den ikke påvirker organiseringen af selve fiskevesten. Man kan stadigvæk organisere fiskevestens lommer systematisk, imens man eksempelvis kan bruge rygsækken som opbevaring til alt fra a til z.  

Et andet generelt tip til din næste fiksevest er lommernes lukkemekanisme. Oftest vil fiskevestene have en blanding af velcro og lynlås som lukkemekanismer. Dette er igen en personlig præference, men mange foretrækker velcro-løsningen på især de større lommer. Velcro er generelt bare lettere at have med at gøre og det gavner især de hyppigt brugte lommer.  

En anden grund til at velcro kan være at foretrække er, at de oftest bidrager med en længere levetid. Selvom klart de fleste af de anvendte lynlåse er saltvandsresistente, vil de før eller siden blive påvirket af saltet fra vandet. Dette kommer dog helt an på, hvordan man passer på sin fiskevest, og det anbefales i den forbindelse at skylle sin fiskevest efter brug. 

I næste afsnit vil vi komme med vores anbefalinger på nogle af de bedste fiskeveste på markedet. Anbefalingerne vil inkludere både normale fiskeveste – men også den hybride af slagsen.  

Patagonia Mesh Master ll Vest 

Med denne fiskevest fra Patagonia får du en utrolig gennemført vest, hvor kvalitet er sat i fokus.  

Vesten er produceret i et ventilerende net-stof, som holder dig komfortabel og afkølet på de varme sommerdage.  

Alle vestens 12 lommer er produceret af 3 lags vandtæt og åndbart nylonmateriale, så dit grej forbliver tørt under hele forløbet. Kraven er produceret i blødt EVA skum, som også bidrager med en optimal komfort.  

Vesten har 6 vertikale lommer på fronten, 2 store horisontale lommer og 4 lommer på indersiden af vesten. Der er dermed rig mulighed for at have plads til dit fiskegrej og organisere det på systematisk vis.  

Vesten vejer 340 gr. og den fås i størrelserne L og XL. 

Få fiskevesten fra Patagonia her.  

Ron Thompson Mesh Lite Fiskevest

Med denne fiskevest fra Ron Thompson får du virkelig noget for pengene. Her er der sat fokus på at lave et letvægtsprodukt, uden at gå på kompromis med kvaliteten.  

Vesten er af 100% polyester, hvilket bidrager til komforten. Udover har vesten 9 lommer: 2 faconsyede brystlommer, 2 store lommer med lynlås, 1 lille mesh lomme og 4 andre lommer.  

Der er mulighed for at justere livvidden på vesten, så du kan fiske komfortabelt hele dagen igennem.  

Få den her.  

Simms Freestone Vest – Hex Camo Loden 

Vesten her fra Simms er af den klassiske og anerkendte Simms-kvalitet. Her får du en vest med masser af praktiske lommer, som kan rumme alt dit fiskegrej. 

Vesten har hele 19 lommer placeret forskelligt: 4 brystlommer med velcrolukning, 2 frontlommer med verikal velcro indgang, 4 lommer ovenpå 2 store lommer med horisontal lynlys indgang, 6 inderlommer og en stor ryglomme.  

Udover dette er vestens inderfor lavet af 100% nylon/polyester mesh. 

Få vesten lige her. 

Rapala Urban Vest Pack 

Denne fiskevest/vest pack er en del af Rapalas urban serie, som er indbegrebet af kvalitet. Med dette produkt får du en vest på frontsiden og en rygsæk på bagsiden, og den er dermed den hybride løsning.  

Rapala Urban Vest Pack er et smart og funktionelt produkt, som byder på mange lommer og opbevaringsmuligheder.  

Blandt andet får du et stangholder-system, stor frontlomme, flip down lomme til mobilen og en masse muligheder for at fæstne værktøj såsom lineklipper.  

Vestens er lavet i et minimalistisk sort/camo design og fås i en justerbar one-size størrelse.  

Få vesten fra Rapala her.  

Afsluttende kommentar 

Det var lidt om fiskeveste, samt et par gode råd om anvendelsen af denne. Fiskeveste er et utroligt godt redskab, når du er ude på fisketur, og mange fiskere ville ikke være foruden et produkt som dette. 

Uanset hvordan du vælger at organisere dit grej, er formålet det samme: at overskueliggøre fiskegrejet og dermed gøre det lettere tilgængeligt.  

Jeg håber, at artiklen har hjulpet dig med at se mulighederne i en fiskevest, og at du har ladet dig inspirere af de præsenterede produkter.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler