Organiser dit fiskegrej


Indenfor lystfiskeri findes der et utal af fiskegrej, som tjener forskellige formål og det kan derfor være rigtig svært at holde styr på alt grejet. Den ambitiøse lystfisker har typisk et bredt sortiment af eksempelvis blink liggende, men det er ikke altid, at der lige er fundet overskud til at systematisere dette.  

Alt afhængigt af mængden af fiskegrej som du har, kan det nemlig tage en pæn portion tid at få det hele organiseret. I det lange løb sparer du dog en pæn mængde tid, da du ikke længere vil skulle lede i rodebunken efter dit udstyr. Udover dette giver det også bare en dejlig følelse i kroppen, at der er styr på grejet – i hvert fald for de fleste.  

Denne artikel vil komme med tips og tricks til at organisere dit fiskegrej, så du kan komme i gang med at overskueliggøre tingene.  

Organisering af fiskestænger 

Hvis du er indehaver af flere fiskestænger, kan der være flere grunde til at få lavet et system til at organisere dem. Den indlysende grund er, at de på den måde er lettere tilgængelige, og så ser det jo selvfølgelig også bare langt mere tjekket ud. En anden grund er, at denne organisering kan bidrage til at beskytte dine stænger og undgå komplikationer som eksempelvis, at stængerne har viklet sig ind i hinanden.  

Fiskeliner har det nemlig med at vikle sig ind i hinanden, lidt ligesom når du har et par høretelefoner til at ligge i lommen. Hvis du kan relatere til situationer som disse, ved du også, hvor frustrerende det kan være at skulle håndtere sådan en situation på vej ud ad døren og det resulterer bare i en dårlig start på fisketuren.  

Heldigvis er der hjælp at hente. Hvis du ikke er klar på et DIY-projekt, kan man nemlig købe en såkaldt Rod Rack. Rod Racken er en stangholder, som sørger for at der er styr på dine stænger og så ser det også bare tjekket ud. Det er lidt forskelligt hvor mange stænger, som stangholderne kan kapere, men der findes et bredt sortiment af modeller, så du kan vælge netop den, som passer til dine behov.  

Hvis du endnu ikke har nogle fiskestænger liggende, og er du samtidig i tvivl om hvilken en, som du skal købe, kan du med fordel læse vores allerede skrevne artikler om fiskestænger, ved at trykke på linkene nedenfor.  

Nedenfor har vi givet vores bud på en stangholder, som opfylder de flestes behov.  

Rapala Pro Guide Rod Rack 

Med denne stangholder fra Rapala får du det perfekte redskab til at holde styr på dine fiskestænger.  

Stangholderen har en kapacitet til 6 stænger og der er derfor rigeligt med plads til din private stangsamling.  

Stangholderen kan købes her.  

Organisering af kroge og blink 

Som sagt kan det være lidt af en jungle at finde rundt i det brede sortiment af kroge og blink, som lystfiskeri kræver for en optimal fangstchance. Derfor kan det være en god ide at rydde lidt op og skabe et system, som fungerer for dig.  

Et godt bud på en velfungerende organisering af dine blink og kroge ville være at anskaffe sig en grejæske. En grejæske indeholder adskillige rum med skillevægge, så du på optimal vis kan sortere i dit udstyr. På den måde kan du inddele hvert rum i bestemte krogstørrelser, blinkstørrelser osv. Det er en utroligt god måde at få et overblik og samtidig bidrager den også med en federe fikseoplevelse, i det at du hurtigt kan skifte krogen/blinket ud under selve fiskeriet.  

Det er dog ikke helt uvæsentligt, hvilken grejæske du vælger og der er et par overvejelser, der er gode at have gjort sig, før man anskaffer sig en. For det første er størrelsen selvfølgelig en vigtig detalje, da den skal kunne rumme alt dit udstyr. Er du en rutineret lystfisker, kan det dog være nødvendigt at anvende flere end én grejæske.  

For det andet er farven på grejæsken også en detalje, som man passende kan gøre sig nogle tanker omkring. Grejæsker fås nemlig i mange farver og et godt tip er, at man vælger en med gennemsigtig plastik, så man kan danne sig et overblik, før æsken åbnes. Det er dog en personlig præference og er bestemt ikke et must, men blot endnu en ting, som kan hjælpe med at overskueliggøre tingene lidt.  

Hvis du er ny indenfor lystfiskeri, og læser du blot denne artikel for at forebygge roderiet, kan du passende læse vores allerede skrevne artikler om blink og kroge til forskellige slags fiskeri. De vil give dig et overblik over hvilke kroge og blink, som egner sig til netop den type fiskeri, du gerne vil dyrke. Læs dem ved at trykke på linkene nedenfor.  

Vi har givet vores bud på en alsidig grejæske, som giver et godt udgangspunkt for en vellykket organisering af dine blink og kroge.  

Panaro grejæsker 

Med denne grejæske fra Panaro får du en grejæske, som bestemt opfylder kravene for en god grejæske. 

Æsken er produceret i en soft polyppropylen kvalitet, og føres i hele 8 størrelsesmodeller. På den måde har du rig mulighed for at vælge en æske, som kan rumme alt dit udstyr.  

Derudover er denne serie af grejæsker transparente, så du hurtigt kan danne dig et overblik over, hvor du skal lede.  

Alt efter hvilken model der vælges, har grejæskerne 3 til 7 rum.  

Køb den her.  

Generelle tips til organisering af dit udstyr 

Når du først har fundet et system, som fungerer for dig, er det selvfølgelig vigtigt at være konsistent. Er du lidt af et rodehoved ligesom undertegnede, kan det være en god ide at have klare rutiner, så du bibeholder den gode stil. Et godt tip er at medbringe din grejæske på dine fisketure, i stedet for at proppe et par blink og kroge i lommen. På den måde kan du sortere under selve fiskeriet og er dermed sikker på at tingene ender de rigtige steder.  

Et andet godt tip er at putte mærkater på de forskellige rum på grejæsken. Det kan være svært at gætte sig frem til ved øjemål, hvilken størrelse kroge eller blink, der er tale om. Derfor kan man passende anvende mærkater fra start af, så man hurtigt kan identificere hvilken krog/blink, der er tale om.  

Hvis du vælger at anskaffe dig en stangholder, er det ligeledes her en god ide at få skabt sig nogle gode rutiner. Så undgår du det såkaldte “høretelefoner-i-lomme”-problem og hurtigt kan komme af sted på fisketur.  

Hvis du gerne vil have en mere mobil oplevelse, når du er afsted på fisketur, kan du passende anskaffe dig nogle ekstra grejæsker i en mindre størrelse. På den måde kan man hjemmefra pakke de nødvendige blink og kroge i den mindre grejæske, så man ikke tager hele arsenalet med. Hvis dette er en løsning, som passer godt til dig, vil en fisketaske passe godt ind i denne kontekst. Med en fisketaske har du muligheden for at pakke alt dit udstyr på en smart tilgængelig måde, i stedet for f.eks. at anvende en bærepose. Udover at det ser tjekket ud, er en fisketaske også utrolig funktionel og er især god, hvis du skal gå en længere afstand for at nå hen til fiskespottet.  

Nedenfor har vi givet vores bud på en af de absolut bedste fisketasker på markedet. Denne fiskestaske er en kombination af en taske og en vest, med et gennemførligt design som virkelig fungerer.  

Patagonia Hybrid Pack Vest 

Med denne fisketaske/vest fra Patagonia får du et produkt i absolut topkvalitet. Patagonia er velkendt for deres produkter af høje kvalitet og funktionalitet, og dette produkt er bestemt ingen undtagelse.  

Hybrid Pack Vest ligner en fiskevest på fronten, men bagsiden er udformet som en rygsæk. Denne hybride løsning er udført på fantastisk vis, hvor du får et utrolig flot produkt, som samtidig også bidrager med nogle praktiske løsninger. 

Vesten indeholder nemlig hele 13 lommer, hvor der snildt er plads til diverse grejæsker. Udover dette er lommerne vertikale, som gør, at de er nemt tilgængelige. Lommerne er i 100% nylon med DWR-coating, som er vandafvisende.  

Selve tasken har 2 indvendige lommer til organisering af udstyr og ydersiden af tasken har 2 elastiksnore, så du kan montere regnjakke eller endda et ekstra stangrør.  

Køb Hybrid Pack Vest her.  

Afsluttende kommentar  

Det var lidt tips og tricks til organisering af fiskeudstyr. Der findes mange måder at organisere sit udstyr på, og det er vigtigt at finde en løsning, som fungerer for en selv. Tipsene nævnt i denne artikel er velkendte systemer og har bevist sig nyttige for mange lystfiskere. 

Jeg håber, at du er blevet inspireret af pointerne nævnt i artiklen, og at de vedhæftede produkter har fanget din opmærksomhed.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler