Waders – Din ultimative guide til den perfekte waders


Artikler om de forskellige waders

Introduktion til waders

Her på fiskesæson har vi lavet introduktioner til de mange forskellige typer indenfor fiskeri og har mange beretninger fra folk ude i landet, hvor de fortæller om mange af deres dejlige oplevelser. Mange af oplevelserne er foregået i waders og derfor vil vi gerne fortælle jer om alle de unikke ting man kan opleve, når man tager waders på og går ud i vandet og fisker. 

Men hvorfor kan man ikke bare fiske fra bredden? Det kan man også sagtens og du kan få utallige timer med god underholdning ved at fiske fra bredden. Med fiskeri fra waders oplever du bare søen på en hel anden og ny måde. Nogle søer og kyststrækninger har lave vandstande flere steder, så man kan gå rigtig langt ud i søen eller væk fra kysten og så er fiskeriet altså noget helt andet.

Vi har allerede skrevet rigtig mange artikler om kystfiskeri, hvor mange af artiklerne kort fortæller om waders. Her får du den ultimative guide til at vælge den helt rigtige waders og få oplevelser du vil kunne huske i årevis og fortælle til venner og familie.

Hvorfor fiske i waders?

Hvorfor er der overhovedet nogen der fisker i waders? Det spørgsmål har vi fået mange gange og det kommer kun fra folk, der aldrig selv har prøvet at fiske med waders. For det kan lyde som om, at der ikke er den store forskel på at fiske fra bredden og at fiske ude i vandet. Men når man først er ude i waders, så er du ikke i tvivl om forskellen.

Mange af de lystfiskere vi har snakket med og fået beretninger fra, har nævnt friheden som en af de absolut bedste grunde til at begynde fiskeri i waders. Du kan gå hen hvor du vil, hvis du har fundet en sø med lav dybde eller går rundt ude langs kysten.

Du er også langt mere mobil, når du står ude i søen og fisker. Hvis du ser, at fiskestimerne svømmer rundt 3 meter længere ude end du kan nå, så går du bare de 3 meter længere ud i vandet. Denne enorme mobilitet kan du ikke få fra bredden. Jovist kan du flytte dig rundt oppe på bredden, men du kan ikke komme længere ud med dit agn uden at få våde fødder.

En anden fordel ved at fiske i waders er, at der ikke er lige så mange andre fiskere i nærheden og sandsynligheden for at fiskene bider på din madding er meget større. Du kan også fange fisk, der ikke findes ved bredden, for ved de perfekte fiskesteder i waders, findes der sandbanker, så du kan stå i halvanden meters vand, men hvor der foran dig er rigtig dybt og du kan fange fisk du aldrig vil kunne fange fra land.

Den ekstra mobilitet gør også, at du har muligheden for at flytte dit fiskespot meget hurtigt og ofte, uden det er til gene. Mange erfarne lystfiskere i waders skifter sted meget ofte, når de er ude i vandet. Nogle skifter plads helt op til hvert 10. minut, fordi de mener, at hvis man vil fange visse fisk, så skal man ikke fiske det samme sted særlig lang tid.

En af de fiskearter, som fiskerne flytter sig meget efter er ørreden. Og mere specifikt havørred. Der er også rigeligt med plads til at gå rundt på, når man nu engang fisker ved kysterne, så det er både nemt og indbringende for lystfiskere, at skifte fiskeplads ofte, når de er ude ved kysten for at fange havørred.

Vi har her på fiskesæson hele to kategorier om ørreder. Vores ene kategori handler om bækørredfiskeri og du kan finde den lige her. Selvom du er helt ny indenfor lystfiskeri, så skal vi nok hjælpe dig, for i kategorien om bækørredfiskeri kan du både læse om udseende, hvor man finder fisken henne, om man kan spise den, hvornår fiskearten er fredet, hvordan man kan fange bækørreder og meget andet. Kort sagt kan du her finde alt hvad du vil vide om bækørreder.

Vores anden kategori er mere tiltænkt lystfiskere, der fisker i waders efter havørreder. Det foregår selvfølgelig ved havet, men hvis du vil have mere at vide om, hvordan man fisker efter havørred, kan du klikke lige her.  

I kategorien for havørredfiskeri kan du blandt andet få en introduktion til fisken, læse om fredningstider, få tips og tricks, læse vores fantastiske fangstmetoder og læse vores rigtig gode artikler om havørreder. Vi har både selv været ude og prøve kræfter med havørreden, men vi har også beretninger fra mange af vores læsere. Klik ind og læs alt om havørreder.

Ved kystfiskeri og specielt ved fiskeri efter havørreder er wadersne i sit bedste element og en fiskeform, der er helt unik og som kun kan opleves i waders. Du tænker måske, at man kan sejle ind med båd og få den samme oplevelse. Men nej. 

For det første, så stikker langt de fleste både for dybt og kan ikke komme ind på det lavere vand. For det andet, så larmer bådene for meget og skræmmer fiskene væk. Bådfiskeri virker bedre længere ude på vandet, hvor der er dybere og fiskene ikke bliver skræmte. 

Derfor anbefaler vi på det kraftigste, at du får fingrene i et par waders, så du selv kan komme ud i bølgen blå og får taget dit fiskeri til et helt nyt niveau.

Neopren, åndbare eller PVC waders?

Det helt store spørgsmål når man snakker om waders er, om man skal købe neopren waders, åndbar waders eller PVC waders? Du kan få waders i alle 3 typer i rigtig god kvalitet og få stor glæde af dem. Men hvordan finder man ud af, hvilken type du vil få allermest glæde ud af? Det kommer helt an på, hvordan du vil fiske med waders. 

PVC waders

PVC waders er nok den ældste form for waders og har været på markedet i mange årtier. Hvis din bedstefar har gået meget op i lystfiskeri, så har han med garanti også haft et par PVC waders hængende i skabet. 

Selvom det er den billigste type af waders, så er der mange der holder fast ved, at det er den bedste form for waders. Mange professionelle fiskere sværger til PVC waders og det er ikke uden grund. PVC waders er rigtig gode til alle former for fiskeri og det er nok også en af grundene til, at de stadig er så populære i befolkningen.

De professionelle fiskere bruger også PVC waders fordi holdbarheden er i top og holder næsten altid længere end de andre typer af waders, lige meget hvor mange penge du smider efter dem. PVC Waders er 100% vandtætte og holder rigtig godt, fordi PVC waders består af et meget tykt lag af PVC, der er en form for plastik. 

Derfor bruges PVC waders også ude på de danske farvande, for de kan holde til al slags vejr og punkterer meget sjældent. Men hvorfor findes der så overhovedet andre typer waders, hvis PVC waders både er vandtætte og holdbare? 

Et af de helt store minusser ved PVC waders er, at de ikke giver noget varme. Derfor skal du have godt med tøj på indenunder, hvis du fisker i de kolde måneder. Mobiliteten er heller ikke den bedste i PVC waders og da slet ikke, hvis du har 7 lag tøj indenunder, for at holde dig varm. 

Andre kritikpunkter for PVC waders er, at de ikke er åndbare og dermed kan der opstå fugt indvendig i dine PVC waders og du kan blive våd indefra. Det sidste negative at sige om PVC Waders er, at de godt kan være tunge at have på og det ikke altid er hensigtsmæssigt, hvis man gerne vil gå rundt eller fiske i mange timer. 

Vi har skrevet en rigtig god artikel, hvor vi kommer med vores anbefalinger på de bedste PVC waders på markedet og du kommer til vores anbefalinger ved at klikke lige her.  

Så hvis du overvejer at købe et par PVC waders, så smut ind forbi vores artikel og bliv klogere og vælg den helt rigtige PVC waders.

Neopren waders

Hvis PVC waders ikke lige var noget for dig, så er der heldigvis andre typer af waders, som man kan bruge i Danmark. En anden type waders er neopren waders. Modsat PVC wadersne får du her en waders med utrolig god varme til de kolde vintermåneder, så du ikke er bundfrossen når du kommer hjem og risikere en forkølelse. 

Vi her på fiskesæson anbefaler dog ikke, at du bruger neopren waders året rundt, fordi de ikke er åndbare og derfor bliver utrolig varme. Det er selvfølgelig ikke noget problem i vintermånederne, men ligeså snart der begynder at komme lidt forår, så bliver neopren simpelthen for ulidelig varmt at have på. Derfor anbefaler vi, at du altid har to par waders, hvis du gerne vil have et par neopren waders til vinteren.

Om du bruger et par PVC waders til sommeren eller et par åndbare waders er helt op til dig, men et par PVC waders kan måske give dig lidt problemer i forår og efterår, hvor det ikke rigtig er varmt eller koldt, så det er for varmt til neopren waders, men samtidig for koldt til PVC waders uden for meget tøj på.

At vi anbefaler to par waders til en enkelt sæson lyder måske som en dyr affære, men heldigvis er neopren ikke et af de dyreste typer waders, så du kan godt få et par rigtig fine PVC waders og et par rigtig fine neopren waders til under 2.000 kr. Og så kan sættet holde i mange sæsoner, hvis du behandler dem korrekt. Hvis du vil vide mere om, at behandle dine waders korrekt, så de holder længere, så kan du klikke her og komme til vores super gode artikel om, hvad man kan gøre, for at waders holder længere.  

En fordel ved neopren waders fremfor PVC waders er, at du kan bevæge dig langt bedre i neopren waders og derfor ikke skal bruge ligeså mange kræfter på at gå rundt i et par Neopren waders i forhold til andre waders. Neopren er selvfølgelig også 100% vandtæt, så du kan trygt gå ud i vandet med dem.

Men hvilke mærker skal jeg så gå efter? Neopren waders bliver lavet af mange forskellige producenter og derfor har du heldigvis også et stort udvalg. 

Kinetic NeoGaiter Stockingfoot

Vi har lavet anbefalinger for alle de gode mærker indenfor waders og her anbefaler vi også neopren waders. Den første neopren waders vi har anbefalet er fra danske Kinetic og deres Kinetic NeoGaiter Stockingfoot

En klassisk neopren waders uden for meget ekstra lir. En rigtig god waders, der har en rigtig god pris og som kommer med støvler med enten filtsål eller gummisål. Du kan læse meget mere om Kinetic NeoGaiter Stockingfoot og resten af wadersne fra Kinetic i vores artikel som du finder lige her.

Rapala Hybrid Waders

Den næste waders i neopren, som vi vil anbefale er fra finske Rapala. Rapala Hybrid Waders hedder de og er ikke en helt klassisk neopren waders. Den består nemlig af NBR neopren, som i daglig tale kaldes nitrilgummi. Fordelen ved denne waders er, at nitrilgummi er 15% lettere end almindelig neopren, så denne waders er en af de letteste på markedet.

Du kan læse mere om fremtiden indenfor neopren waders og læse om vores andre anbefalinger fra Rapala i vores artikel lige her.

Åndbare waders

De nye og moderne valg af waders er helt klar de åndbare waders. Denne waderstype vinder meget frem i øjeblikket hos producenterne og det er fordi, at forbrugerne synes, at åndbare waders er rigtig gode. Derfor har vi også kigget grundigt igennem junglen for åndbare waders, for at kunne give dig anbefalingerne til de bedste åndbare waders på markedet.

Men hvad er åndbare waders og er det bare en dille? Åndbare waders kan bruges til alt slags fiskeri og derfor er de også populære, ligesom PVC waders er. Forskellene kan synes små, men der er mange små ting, som man ikke tænker over, men når først man har prøvet de to typer, så er man ikke i tvivl om, at der er en stor forskel.

Åndbare waders er kommet for at blive og det er blandt andet på grund af den følelse af frihed, som man får, når man render rundt i et par åndbare waders og tidligere har haft nogle waders, der ikke var åndbare. Der kommer en helt anden luft igennem og du føler dig ikke klemt ned i en stor ballon, men derimod føles det bare som om, at du går rundt i et par almindelige bukser. Du står bare midt ude i vandet og du bliver ikke våd.

En af de andre store fordele ved åndbare waders er vægten. De vejer ikke særlig meget i forhold til andre typer af waders og det tillader, at man kan have en hel dag på søen, fordi det ikke er fysisk hårdt at have åndbare waders på i længere tid, som man for eksempel ser det med PVC waders.

Derfor får du også den ultimative frihed med åndbare waders og hvis du ikke normalt kan lide at have waders på, så skal du prøve de åndbare waders og dit syn på waders vil være ændret for altid. De åndbare waders kommer virkelig til sin ret om sommeren, da det åndbare element spiller en kæmpe rolle om sommeren. Der er ikke noget værre end at være ude i sine PVC waders på en varm sommerdag og du er ved at koge, fordi der ikke er noget ventilation. 

Er der så nogle ulemper ved åndbare waders? Der er altid for og imod i alle typer waders, så det er der selvfølgelig også med åndbare waders. Den største ulempe er nok prisen, da åndbare waders er en smule dyrere end PVC waders og neopren waders. Til gengæld får du også meget mere udstyr og design. 

Den anden negative ting at sige om åndbare waders er, at de ikke er ligeså slidstærke, som de ander typer af waders. Dermed ikke sagt, at de ikke er vandtætte, for åndbare waders er 100% vandtætte. Der skal bare mindre til, for at der kommer en utæthed. Dog er åndbare waders i en rivende udvikling og derfor bliver de også mere og mere robuste og hvis du passer lidt på, så holder dine åndbare waders ligeså lang tid som PVC waders. Du kan klikke her, for at læse om, hvordan du passer bedst på dine åndbare waders.

Og hvilke åndbare waders kan vi på fiskesæson så anbefale? Vi har en lang række åndbare waders i forskellige mærker som vi gerne vil anbefale og du får et lille udpluk lige her.

Simms G4 Pro Stockingfoot Slate

Waders fra Simms er meget populære i øjeblikket og derfor har de specialiseret sig i, at lave verdens bedste åndbare waders. Og det er godt på vej til at lave dem, for mange af deres åndbare waders vinder priser for bedst i test.

Det er svært at udvælge ét par waders fra Simms af fremhæve, men alligevel vil vi gerne fremhæve en af de bedste åndbare waders, man kan få i Danmark. Der er tale om Simms G4 Pro Stockingfoot Slate og denne waders er for det meste til den halvprofessionelle eller meget øvede.

Kvaliteten er i højsædet og du får en uovertruffen komfort i disse perfekte åndbare waders. Og snakken om holdbarhed i åndbare waders bliver meget lille efter denne waders, for den er testet til at kunne holde i mere end 16.000 timer ude i vandet. Bare lige for at få det i mere håndgribelige termer: Disse waders kan holde til over 650 dage i vandet og kan derfor holde i mange sæsoner, hvor den er lystfiskerens bedste ven.

Hvis du vil læse mere om dette vidunder af en åndbar waders eller du vil læse mere om de mange andre gode åndbare waders fra Simms, så kan du trykke her og læse vores fremragende artikel om Simms waders. 

Scierra Helmsdale Waist Wader Combo

En lidt mindre fancy udgave af de åndbare waders finder du hos danske Scierra. Scierra Helmsdale Waist Wader Combo er en rigtig god og billig waders og endda i en kombination med støvler. Denne model går kun til livet, men giver dig lidt mere bevægelighed. 

Du kan købe denne kombination lige her eller læse artikelen om vores anbefalinger fra Scierra ved at klikke lige her.

Patagonia Middle Fork Packable Waders

Den waders vi har valgt at fremhæve her fra Patagonia er nok også en af de letteste waders på markedet. Patagonia Middle Fork Packable Waders hedder disse waders og vejer kun 720 gram. Det er helt utrolig, så let denne waders er og du kan folde den sammen, så den næste kan være i et penalhus.

Den lette vægt er hovedfokuset i Patagonia Middle Fork Packable Waders, men ellers er det også en utrolig god waders i høj kvalitet og god holdbarhed. Du kan købe Patagonia Middle Fork Packable Waders lige her og hvis du vil læse mere om denne waders eller en af de andre waders fra Patagonia, så kan du klikke lige her.  

Rapala Ecowear waders

Rapala Ecowear waders er den sidste åndbare waders vi vil fremhæve. Den er lavet med tanke på miljøet og ellers er det en rigtig fin standard åndbar waders i god kvalitet. 

Rapala Ecowear waders har blandt andet en foret inderlomme, så du kan stikke hænderne ind og blive varmet, når fingrene er frosne. Du kan læse meget mere om Rapala Ecowear waders og alle de andre gode waders fra finske Rapala ved at trykke lige her.  

Huskliste når du er på fisketur med waders

Nu har du fået en introduktion til waders og hvilke muligheder der har åbnet for dig. Men selv om det kribler i dig for at komme ud i søen med waders på, så er der lige nogle ting, som er meget vigtige også at have med.

Redningsvest

Det kan lyde dumt og barnligt, men for din egen sikkerheds skyld anbefaler vi på det kraftigste, at du har en redningsvest på, når du er ude at fiske med waders. Det kan godt være, at det ser dumt ud, at redningsveste kun er for børn eller at du er en rigtig god svømmer.

Hvis uheldet er ude og du falder i et hul som for eksempel et hestehul ved Vesterhavet, så er du i knibe hvis du ikke har en redningsvest på. Der kan være kraftig undervandsstrøm og du kan miste bevidstheden. Selvom du fisker med andre, så kan de ikke trække dig op alene, hvis du sidder i et hul og der ikke er nogen redningsvest til at give dig opdrift og holde dig ovenvande. Derfor husk altid redningsvest.

Påklædning

Vi vil nødig lyde som din mor, men vi vil bare gerne have, at du får den bedste oplevelse med waders fiskeri som muligt. Og det gør du, hvis du har en ordentlig påklædning på. Hvis vi starter indefra og ud, så er det en rigtig god idé, at have et varmt inderste lag. Hvis der skulle ske en punktering eller at det er koldere end forventet, så er det rigtig træls at sidde i bilen, fordi man ikke har fået nok tøj på.

For at skabe lidt afstand mellem dig og vandet, så anbefaler vi også, at du har et tykt yderlag på såsom en fleecetrøje. Den er både dejlig varm, men også tyk, så hvis der kommer en utæthed kan du nå at komme ind på land, inden du er blevet våd i dit inderste lag.

Dit yderste lag anbefaler vi en vadejakke eller fiskejakke. Køb en jakke i en god kvalitet og sørg for, at den som minimum er vandafvisende. Vi har selv anbefalet Kinetic Thunderstorm Jacket, der fås i en kombinationssæt med både waders og støvler. Du kan læse mere om jakken lige her.  

Hvis du er mere til en fiskejakke har vi også anbefalet Rapala EcoWear Reflection Fiskejakke, som du kan læse mere om lige her.  

Sokkerne er det næste punkt. Tag et par gode tykke sokker med, så du både kan holdes varm og tør. Udenpå sokkerne har vi vadestøvlerne. Mange af vores anbefalinger kommer med en vadestøvle, men eller skal du selv finde nogle vadestøvler. Sålen er det vigtigste at gå efter. Filtsål er bedst til at fiske på glatte sten, mens gummisål er bedre til en mudderbund. Der findes også mange andre typer af sål, så det er op dig, hvilken sål du gerne vil have på.

Hovedet og hænderne skal også pakkes ind. Hovedet afgiver utrolig meget varme, så derfor anbefaler vi altid at have en hue, kasket eller lignende med på tur. Om det er hue eller kasket kommer an på årstiden. Hænderne skal også holdes varme og hvis du har hænderne i vandet bliver dine fingre meget hurtig afkølede. Derfor anbefaler vi altid at have et par handsker med, medmindre du har købt en waders, hvor der er forede lommer med fleece. Dem har vi anbefalet i flere af vores artikler.

De sidste to ting vi gerne vil anbefale at tage med på din tur ud med waders er en vadestav og din mobiltelefon. Vadestaven kan måske synes overflødig, men den er rigtig godt til at sikre dit næste skridt, så du ikke ryger i et hul eller en blød bund. Mobil og vand er normalt ikke en god kombi, men det er så træls ikke at kunne ringe efter hjælp eller fortælle derhjemme, at man bliver forsinket, fordi man fanger så mange fisk. Bare husk at lægge mobilen i en vandtæt pose og helst i en vandtæt lomme i dine waders.

Nu er du good to go og klar på nye eventyr med fiskeri og waders. God fornøjelse!

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler