De 4 bedste fisketyper at fiske efter i foråret


Som de fleste nok er klar over, er lystfiskeri en særdeles årstidspræget aktivitet. Fisk reagerer forskelligt på blandt andet stigende og faldende vandtemperaturer, og det er derfor relevant at have en ide om de forskellige forholdsregler, som du skal tage dig.  

I denne artikel vil vi gennemgå 4 forskellige fiskearter, som i særdeleshed er gode at fiske efter i forårssæsonen. Udover dette vil hvert afsnit indeholde en beskrivelse af det anvendte grej til den pågældende fiskeart, samt vores bud på noget godt udstyr. 

Havørredfiskeri i foråret 

Det er ingen hemmelighed at den bedste sæson for havørredfiskeri siges at være forårsmånederne. I takt med at temperaturerne stiger bliver havørreden nemlig meget mere aktive. 

Efter en lang gydesæson hvor havørreden har befundet sig ude på det dybere hav og i floderne, stiger dens ædelyst nemlig betydeligt. I takt med at ørredens ædelyst stiger, sker der også en voldsom stigning af potentiel føde. Den stigende havtemperatur gør nemlig også at kystlinjerne åbner sig op og bliver spækket med småfisk, som er havørredens primære fødekilde.  

Helt generelt kan man sige, at havørreden vågner op fra sin vinterkoma ved de 5-7 graders vandtemperatur. Når først vandet rammer disse grader, aktiveres fisken og den bruger langt mere energi end f.eks. i vintermånederne. Dets mere energi fisken bruger, dets mere føde har den brug for. På trods af at ørredens foretrukne vandtemperatur ligger på en del mere end de 5-7 grader, er dette alligevel nok til at få den i gang.  

Det er specielt i marts hvor man kan observere, hvordan havørreden påvirkes af de stigende temperaturer. I denne måned opholder den sig nemlig især på de lavere vande. Det gør den primært fordi, at de områder med lave vande er de første til at nå en temperatur, som havørreden finder interessant.

Når først havørreden har udvalgt sig et sted med den ønskede temperatur, kan det dybere vand, pga. den lavere temperatur, næsten fungere som et stødhegn for fisken.  

Med udgangspunkt i ovenstående er især marts et rigtig godt tidspunkt at fiske efter havørreder. I denne måned samles fisken som sagt i de varmere vande, og det er derfor lettere for lystfiskeren at fiske målrettet. Man kan som tommelfingerregel sige, at stederne som først når de 6 grader er, hvor havørreden vil befinde sig i marts måned. 

Helt logisktænkende vil dybden på vandet selvfølgelig spille en essentiel rolle ift. opvarmning, og det er derfor steder med lavest til bunden, som varmest hurtigst op. Temperaturen kombineret med det faktum at størstedelen af havørredens fødekilder befinder sig på de lavere vande, gør det let at lokalisere havørreden i marts måned.  

Der er dog et par betragtninger i denne sammenhæng, som kan være gode at have med, når du skal målrette dit fiskeri. Her kan man tale om faldende- og stigende vandstand. En faldende vandstand trækker det varme vand fra kystlinjerne udad, hvilket kan aktivere havørrederne, som befinder sig på det dybere vand midlertidigt. 

Omvendt vil en stigende vandstand forårsage at det kolde vand fra de dybere vande kommer indad, hvilket gør, at de lavere vande bliver betydeligt koldere. Derfor kan havørredfiskeri, specielt i marts måned, være lidt af en karruseltur, som kan være ret frustrerende, hvis det ikke går ens vej.  

Det vigtigste er at være obs på vandtemperaturen de forskellige steder, samt om der eksempelvis er høj eller lav vandstand.  

Som nævnt ovenfor ligger havørredens foretrukne vandtemperatur på en del mere end de 6 grader. Derfor kan man godt undre sig over, hvorfor præcis marts er en ideel måned at fange havørreder i.

Grunden til dette er, at vandtemperaturene i marts begrænser havørredens færden, hvilket selvfølgelig gør det lettere at fiske efter den. I takt med at vandtemperaturene stiger, vil havørrederne nemlig sprede sig mere i havet og bliver generelt mere uforudsigelig i sin adfærd.  

Med dette sagt kan man dog sagtens fange havørreder i takt med at temperaturerne stiger. Her kan man blandt andet jage i skumringen, da fisken på dette tidspunkt er på jagt efter føde. Som sagt befinder de fleste af havørredens fødekilder sig på det lavere vand, og det er også derfor, at skumringen er et optimalt fisketidspunkt for netop denne fiskeart. Når havørreden er på jagt, er det også betydeligt nemmere at fiske efter den, da dens huggelyst stiger drastisk.  

Blink til havørredfiskeri 

Helt generelt er havørreden meget selektiv i dens valg af føde, og det kan derfor til tider være svært at få den til at hugge. Dette afhænger dog meget af årstiden, hvor den i den første del af foråret vil være mere tilbøjelig til at spise, hvad den kan få fat i.  

Grundet dens selektivitet er det vigtigt at have et bredt sortiment af blink tilgængelige, så du på den måde kan prøve dig frem. Udvalget af blink på markedet er kolossalt, og her kan den pågældende årstid også være behjælpelig til at vælge det rette blink. I den forbindelse kan man kigge på hvilke af havørredens byttedyr, som særligt er at finde i foråret. Med det i mente ville blink, der imiterer børsteorme, tobis, sild og kutlinger være et godt bud på et effektivt agn.  

Hvis du vil læse mere om havørreden og det udstyr, som anvendes til denne type lystfiskeri, har vi skrevet et par artikler om netop dette, som du kan læse ved at trykke nedenfor.  

Du kan også læse meget mere om havørreder i vores sektion om denne fisk lige her:

Nedenfor har vi givet vores bud på det perfekte blink til havørredfiskeri i foråret.  

Kinetic Stevns 

Med Kinetic Stevns blinket får du et formidabelt blink, som i særdeleshed egner sig godt til havørredfiskeri i foråret. Som allerede nævnt er tobis et af havørredens favoritbytter, og det er netop hvad blinket her imiterer.  

Med dette blink får du det bedst mulige udgangspunkt for at få den velsmagende havørred på krogen.  

Udover at være et ideelt blink til havørredfiskeri, kan det også bruges til fangst af hornfisk.  

Blinket føres i 17 og 22 gram og der kan vælges imellem 6 farvemodeller.  

Få det her.  

Hornfiskeri i foråret 

Hornfisken er en saltvandsfisk, og du kan blandt andet kende den på dens aflange krop og dens lange næb. Denne fiskeart er en rovfisk, som lever af andre småfisk og krebsdyr. På trods af at være en hurtig svømmer kan hornfisken fanges med hænderne, hvis du hopper i vandet på det rigtige tidspunkt.  

For mange lystfiskere forbindes forårsmånederne med hornfiskeri, og det er der en grund til. Hornfiskene indtager nemlig de danske kyster i foråret, hvor specielt maj står i hornfiskens navn. Den befinder sig den største del af tiden i Atlanterhavet og Østersøen, hvor den i løbet af foråret kommer på visit til de danske kyster for at gyde.  

Helt generelt gyder hornfisken i kystnære områder, hvor specielt områder med ålegræs er et godt sted at opsøge den. Ålegræsset bliver nemlig brugt til opbevaring af hornfiskens æg, og det er derfor relevant at være obs på dette.  

Hornfisken er en meget “enten-eller-fisk” i den forstand at den er udenfor rækkevidde for danske lystfiskere det meste af året, men når det bliver forår fylder fiskere spandevis med netop denne fisk. Det massive antal af hornfisk, som indtager de danske kyster, skal nærmest kæmpe om føden, hvilket bidrager til en enorm huggelyst. Derfor er hornfisken relativt nem at få på krogen, når først de er der.  

Der findes mange måder at fange hornfisk på, men den mest anvendte metode er med blink. Når man skal vælge det perfekte blink til fiskeri af hornfisk, kan man passende vælge et som er smalt og i den lette vægtklasse. Hornfisken er en utrolig hurtig fisk, og det er derfor vigtigt, at man giver den fuld smæk ved indhaling af snøren.

I den sammenhæng kan man med fordel anvende et smalt og let blink, så man får så lidt vandmodstand så muligt. Du skal ikke være bange for, at du haler blinket for hurtigt ind, for selv den dovneste hornfisk ville kunne følge med uden problemer – det er en meget hurtig fisk. 

At fiske efter hornfisk er ikke en særlig krævende disciplin, når det kommer til hvilket udstyr, man skal anvende. De fleste lystfiskere har allerede det nødvendige udstyr liggende, uden måske at vide det. En hurtig huskeliste til hornfiskeri ville være:

  • Blink
  • Silketråd
  • Spinnestang
  • Standard-fiskehjul (ca. 0,25mm line) 

Med denne liste er du godt dækket ind og klar til at påbegynde fiskeriet.

En spinnestang på 7 fod og opefter ville være et godt valg til hornfiskeri. De fleste har en spinnestang liggende, men hvis du alligevel ikke har fået anskaffet dig en endnu, har vi givet vores bud på en god spinnestang til hornfiskeri nedenfor.  

Berkley Phazer Pro ll  

Med denne spinnestang fra Berkley får du et rigtig godt udgangspunkt til at påbegynde dit hornfiskeri. Alt efter hvilken størrelsesmodel, der vælges, er denne stang 3 eller 4-delt, hvilket gør den optimal til at medbringe på spontane ture.  

Spinnestænger har generelt et velkendt ry for deres alsidighed, som tillader, at de kan bruges til et hav af forskellige fiskerityper. Med en stang som denne, kan du fange alt fra gedder i Put&Take søer, til havørreder på kysten.  

Med i stangen får du blandt andet en kulfiberklinge, stærke SS-304 løberinge, håndtag af kvalitetskork og en stærk hjulholder. 

Stangen fås i 4 størrelsesmodeller. 

Få den ved at trykke her.  

Laksefiskeri i foråret 

Når det kommer til laksefiskeri i Danmark, er det svært ikke at tænke på Skjern Å. Den velkendte danske å er rødglødende, når det kommer til laksefiskeri, og det var også her, hvor den danske rekord på 26,5 kg blev sat i 1954.  

Skjern Å er et af de eneste steder i Europa, hvor man kan fange laks i april måned. Det er et fuldstændig enestående sted at fiske efter i laks i foråret, som også er årstiden, som byder på de største laks. Laks på omkring de 10 kg er nemlig ganske almindeligt i forårsmånederne, og det er også i disse måneder. at de største laks fanges.  

Forårsfiskeri af laks siges at være en af de bedste årstider, da der sker en massiv stigning af antallet laks grundet gydesæsonen i vintermånederne.  

Hvis du vil læse mere om laksen, og om hvordan man fanger den, kan du læse vores artikler nedenfor.  

Vi har faktisk også en hel sektion, hvor du kan læse om alt indenfor laksefiskeri. Du finder sektionen lige her:

Når det kommer til det anvendte udstyr til laksefiskeri, kan årstiden også have noget at sige. Her varierer det blandt andet, hvilken spinnestang, som er optimal, da vejrforhold kan have en stor betydning på netop dette.  

Når man fisker efter laks, anvender man oftest en tohåndsstang, da en faktor som vinden kan være problematisk, når man dyrker fiskeri ved åer. Oftest er der ikke træer og buske til at skærme for vinden, og det kan gøre det svært at lave lange udkast.

Derfor vil man i foråret typisk anvende en tohåndsstang, hvor man i sommermånederne godt ville kunne anvende en stang af den lettere klasse.  

I og med laksen kan blive relativt stor, er det vigtigt at anvende udstyr, som kan håndtere en fisk af denne størrelse. I denne sammenhæng er det også vigtigt, at man tænker over, hvilken type hjul, som man anvender. Til laksefiskeri i foråret ville et godt valg af hjul være et multihjul.  

Multihjul er typisk et godt valg til laksefiskeri, da denne type hjul egner sig godt til det tungere fiskeri. Med et multihjul får du en utrolig stærk trækkraft, som gavner dig enormt under de intense kampe med laksen.  

Nedenfor har vi givet vores bud på et af de bedste multihjul på markedet.  

ABU Ambassadeur Pro Max 3 

Med dette multihjul fra ABU Garcia får du et smidigt og kompakt produkt, som egner sig godt til laksefiskeri.  

Ambassadeur Pro Max 3 byder blandt andet på et overdimensioneret hoveddrev, som bidrager med en fremragende kraft og stabilitet. Udover dette giver den justerbare MagTrax kastebremse en enestående kontrol igennem hele kastet. 

Med dette multihjul får du mulighed for at være med under hele fiskeriet, da designet sikrer, at der er direkte kontakt med agn og den krogede fisk. 

Alt i alt et fremragende multihjul, hvor du virkelig får noget for pengene.  

Få multihjulet her.  

Geddefiskeri i foråret  

Ligesom så mange andre fiskearter findes der mange fordele ved at dyrke geddefiskeri i foråret. Forårsmånederne er nemlig gedens gydningsperiode, som starter fra april måned. Fra denne periode opholder gedderne sig på lavere vandstande, hvorfor de også er mere tilgængelige for lystfiskere.  

På grund af en lang gydesæson hvor gedderne har proppet sig med føde, kan man oftest også finde gedder af den store størrelse i løbet af denne årstid. Alt dette afhænger dog meget af, hvordan vejret har været i løbet af året. Altså om det har været en kold eller varm vinter. Gedderne gyder typisk når vandtemperaturen når op på 6 grader, hvilket også er grunden til, at de søger mod de lavere vande for at gyde. Dog kan temperatursvingninger forårsage at geddens gydning afbrydes, hvis temperaturen har udsving og bliver koldere i stedet for varmere.  

Hvis du vil læse mere om det anvendte udstyr og geddens færden, kan du trykke nedenfor for at læse vores allerede skrevne artikler om netop denne fiskeart.  

Vi har selvfølgelig også en sektion, hvor vi har samlet alt den gode viden og fortællinger om gedde-fiskeri lige her:

Før man anskaffer sig fiskegrej til geddefiskeri, er der et par ting, som er gode at have tænkt over på forhånd. Der findes et utal af måder at fange gedden på, men nogle har bevist sig mere effektive end andre.  

I det gedden er en rovfisk er wobblere, spinnere og jerkbaits sikre valg til denne type fiskeri. Dog kan man også sagtens fiske med levende agn uden nogle problemer.  

Her er det vigtigt at sikre sig, at der er overensstemmelse mellem den valgte agntype og fiskestangen, som man vælger at anskaffe sig. Hvis man vil have et godt udgangspunkt for at kunne variere i agn, vil en stang med en kastevægt på ca. 50 gram være et godt bud.

Med sådan en stang har du muligheden for at veksle mellem agnstørrelser, og det kan i den grad være nødvendigt, når du fisker efter gedden. Det er nemlig ikke altid lige nemt at få gedden til at hugge på, og det kan derfor være nødvendigt at have et bredt sortiment af agn.  

En anden pointe som er vigtig at få med, er typen af line, som man anvender. Det er især en vigtig pointe indenfor geddefiskeri, da dens spidse tænder er velkendte for at kappe linen. Derfor kan man tage sine forholdsregler ved at anskaffe sig en fletline, som gør det betydeligt sværere for gedden at bide den over.  

Nedenfor har vi givet vores bud på en af de bedste fletliner på markedet til geddefiskeri.  

Spiderwire Ultracast Invisi-Braid 

Med denne fletline fra Spiderwire får du det bedst mulige udgangspunkt til geddefiskeri.  

Dens imponerende brudstykke sørger for, at det ikke er linen, der fejler dig, når du tager kampen om mod gedden. Udover dette får du en direkte kontakt til agnen, som gør, at du er med under hele processen. Dette kan især være godt, hvis du fisker med levende agn, da du kan mærke om gedden napper til agnet og dermed lave et eventuelt modhug.  

Med i prisen er der inkluderet 110m fletline og der kan vælges imellem 7 modeller. 

Få fletlinen her.  

Afsluttende bemærkninger 

Det var lidt om nogle af de fiskearter, som især gør sig bemærkede i forårsmånederne. Foråret er velkendt for at være en god fiskemåned, hvor der kan fanges fisk i stor stil. Især hornfisken kendetegnes for at være aktiv i disse måneder, og hvis du vil fange denne type fisk, er det bare med at være klar i forårsmånederne. 

Jeg håber, at du har kunne bruge artiklens indhold til noget, samt at du er blevet inspireret af de anbefalede produkter.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler