Laks i åen – spinner


Intro til spinnefiskeri

Danmarks største laks nogensinde er fanget på spinner, nærmere betegnet en Devon spinner.

Det er stadig meget populært at fiske med spinner, efter laksene i de danske åer. For slet ikke at tale om effektivt..

De mest brugte spinnere i dag er nok Flying CondomSølvkroken – Jensen InsectMepps AgliaBlue Fox spinnere og ABU Morrum spinner.

Men man kan sige, at det både afhænger af åen og personen der fisker, når det klassiske spørgsmål stilles: hvad der virker bedst?

De ovennævnte spinnere har nok taget størstedelen af laks, fanget på spinner i Danmark.

Laksene står oftest ved bunden og det er derfor vigtigt at vælge en spinner, der også fisker ved bunden. Fra størrelse 3 og op er at foretrække.

Men det er ikke kun størrelsen der afgør om du fisker ved bunden. Opstrømsfiskeri ( At kaste mod strømmen) gør at du kan lade spinneren synke ned til bunden og derefter spinne langsomt ind, så spinneren går perfekt over eller henover bunden.

Også ved denne for form fiskeri er det vigtigt at affiske modsatte bred, såvel som midten og egen side. Under indspinningen holder man linen stram, så der altid er kontakt til spinneren. Herved står man mere parat til at give modhug når fisken hugger og samtidigt mindsker du risikoen for at sætte krogen i bunden.

Er strømmen ikke så kraftig kan man benytte en anden metode. Nedstrøms kan man kaste over på modsatte bred og uden at spinne ind, lade spinneren arbejde sig over til egen bred. Herefter spinne langsomt ind langs egen bred. Når man starter indspinningen, kan man bruge spinstop, både til at lade spinneren synke ned i dybet ( Hvis strømmen tillader det og spinneren er tung nok).

Men også fordi at en laks der har fulgt med, måske endda har nappet til spinneren et par gange, men ikke har været fristet nok til at hugge, sommetider vælger at hugge i eller efter spinstoppet. Både spinstop og det at variere tempoet på indspinningen, kan være det sidste der skal til for at få laksen til at hugge.

Det kan være svært at kroge laksen på spinner. Det er derfor helt genialt tænkt af Jens Bursell, at lave en artikel om, hvilke ændringer man kan kan lave på sin spinner for at kroge bedre. Læs den her.

Spinner videoer

Flot laks på spinner fra Kongeåen

Flot laks fra skjern Å. FIsken er taget på spinner. Grunden til at vi har valgt denne video er at: På youtube har den fået 3 dislikes og intet andet. For det første er det en flot laks. For det andet ser man vennen af fangeren ofre sig for sin vens fisk. De er Østeuropæere og kan lide at fiske laks som os andre. De har ikke fangstnet, hvilket ikke er smart, men lander fisken. Fedt!! Og så ser man ægte lystfiskerglæde. Et forsinket tillykke herfra.

Laks fanget på spinner i Orkla 2012.
Spinneren virker også helt fantastisk i vore nabolandes lakseelve.

Anbefalet grej

Mepps Aglia

En super velfangende spinner til laks og havørreder. Dette er en spinner der er blevet rigtigt populær i de vestjyske lakseåer samt i de norske elve. Den fisker, i kraft af sin kompakte vægt og det relativt smalle blad, godt nedstrøms men kan også fiskes opstrøms.

Køb dem her

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler