Efter en dejlig varm sommersæson hvor fiskeriet har været en varm fornøjelse, begynder den barske efterårsvind så småt at trænge sig på og vinteren kommer lige i hælende.
De lyse dage begynder at blive mørkere, og uldtrøjen får lige så stille igen sin faste plads i tøjskabet. Solens stråler udskiftes så småt med D-vitaminer og omega 3 fedtsyrer for at opretholde det gode humør og på den måde klæde sig på til mørkere tider.
I den forbindelse er det med at fylde kummefryseren med fisk, og det er efteråret bestemt ikke noget dårligt tidspunkt at gøre på.
Efteråret byder nemlig på masser af spændende fiskeri, så der er bestemt ikke nogen grund til at lade fiskestangen samle støv i garagen. I denne årstid er der rig mulighed for at fange et bredt sortiment af fiskearter, og specielt arterne, som kæmper med de høje vandtemperaturer om sommeren, begynder atter at blive relevant for lystfiskeri.
I denne artikel vil vi gennemgå 4 udvalgte fiskearter, som egner sig særdeles godt til efterårsfiskeri.
Fladfiskeri i efteråret
Er du på jagt efter den eftertragtede fladfisk, er efteråret et rigtig godt tidspunkt at gøre dette på. På denne årstid er fladfiskene ekstra fede efter en lang sommerperiode, hvor der har været føde ad libitum at finde på havbunden.
Når man snakker om fladfisk, er det dog en betegnelse som dækker over en række underarter, som hver især agerer forskelligt. I Danmark dækker betegnelsen over hele 10 arter, nemlig: hellefisk, helleflynder, ising, pighvar, rødspætte, rødtunge, skrubbe, skærising, slethvar og søtunge.
Som sagt agerer disse arter forskelligt alt efter årstid, og vi vil derfor kun tage udgangspunkt i nogle af de arter, som har sæson i efterårsmånederne.
Rødspætten er blandt favoritterne hos danskerne og nok også en af arterne, som mange forbinder med en fladfisk. Den kan kendes på dens røde pletter, samt dens brunlige krop. Denne fladfiskeart er især god at fiske efter i sommer- og efterårsmånederne, som fisken bruger til at forberede sig til den lange gydningssæson i vintermånederne. Det betyder, at den i disse måneder ekstra fed og dermed også har en større huggelyst.
Typisk kan du finde rødspætten på sandbunden, hvor den oftest ligger og venter på at der sker noget.
Isingen er ligesom rødspætten også en klassiker i efteråret. Hvis du vil ramme højsæsonen for isingen i efterårsmånederne, skal du dog være hurtigt ude, da den efter september måned begynder at falde i antal. Det er dog ikke ens betydning med, at den ikke kan fanges de andre måneder. Isingen kan nemlig fanges hele året rundt.
Også skrubben kan med fordel fanges i efteråret, så der er altså rig mulighed for at hive fladfisk ind i massevis på denne årstid.
Fælles for alle disse er, at man bruger de samme fisketeknikker til at fange dem. Her skelner man typisk mellem pirkefiskeri, spinnefiskeri og surffiskeri .
Pirkefiskeri vil typisk foregå fra båden, hvor spinnefiskeri oftest tager sted fra steder som moler. Surfcasting-stænger fiskes der med fra stranden, da de giver muligheden for en længere kastlængde end de overnævnte stænger. Her kan man prøve sig lidt frem, og se hvilken slags af de 3 fiskerityper man synes bedst om. Dog foretrækker rigtig mange spinnefiskeri og surffiskeri idet man tager en mere aktiv del i fiskeriet.
Hvis du vil læse mere om spinnestænger, samt hvad der kendetegner spinnefiskeri, kan du læse nogle af vores allerede skrevne artikler ved at trykke nedenfor.
Når man fisker efter fladfisk, bruges der oftest levende agn. Her er en klassiker børsteormen, men der bruges også sandorm, fiskestykker og endda kunstig agn i nogle tilfælde. Hvilken en du skal bruge er en personlig præference, selvom mange lystfiskere har svoret til børsteorme når det kommer til fladfiskeri.
Udover agntypen er det også vigtig at anvende det rette udstyr. Der findes som sagt flere måder at fange fladfisk på, så valget af udstyret vil variere alt efter, hvilken teknik du benytter dig af. Fisker du fra stranden bruges en surfcasting-stang, som kendetegnes for dens lange udkast med tung vægt. Spinnestænger og pirkestænger er som sagt også anvendte stænger til fladfiskeri.
Et af de vigtigste redskaber at have til fladfiskeriet er et bundforfang. Vi har allerede skrevet en artikel om dette emne, som du kan læse ved at trykke på linket nedenfor.
Nedenfor har vi givet vores bud på en fremragende surfcasting-sæt, hvis du gerne vil fange fladfisk fra stranden.
Fish-Xpro Beach surfsæt
Med dette surfsæt får du det perfekt udgangspunkt for at fange fladfisk fra stranden. Stangen bidrager med en utrolig kastelængde, som tillader dig at afdække et større vandareal og dermed optimere dine chancer for fangst.
Stangen er en 13-fods stang og kan derfor godt fylde en del. Heldigvis kan den deles i 3 dele, så den ikke skal stå og tage alt din garageplads.
Det gode ved at anskaffe sig et sæt som dette er, at det hele er klargjort for dig. Det betyder at du ikke skal tænke over om der er overensstemmelse mellem udstyret, da der allerede er sørget for det hele. På den måde kan du påbegynde fiskeriet med det samme.
Du kan få surfsættet ved at trykke her.
Makrelfiskeri i efteråret
Selvom makrellen også fik en plads i vores artikel “De 4 bedste fisk at gå efter om sommeren”, er der også grund til at inkludere den i efterårsfiskeriet. Makrellen er nemlig særligt fed på dette tidspunkt, da den har haft hele sæsonen til at fylde sig med føde. Dog skal man typisk ud på dybere vande for at fange sensommer- og efterårsmakrellen, så der skal typisk en båd til.
Selvom højsæsonen for makrelfiskeri er om sommeren, er størrelsesfaktoren alligevel grund nok til at inkludere den som en af fiskene, man med fordel kan have i søgelyset på denne årstid.
Når du planlægger en fisketur målrettet efter makrel, er der et par ting man med fordel kan hæfte sig ved. Makrellen er en rovfisk og den bruger sit syn i jagt på føde. Derfor er det en god ide at målrette sit fiskeri til dage hvor vandet er klart. I den forbindelse kan man med fordel fiske efter makreller når der er fralandsvind, da dette bidrager til at skubbe grumset i vandet væk, og det kystnære vand bliver klarere.
Selvom efterårsfiskeri af makrel forårsager at fiskene søger mod dybere vande, kan de dog også fanges fra fastlandet. Her er moler et godt bud til dette formål, da de ofte befinder sig på dybere vande.
Der findes forskellige måder at fange makrellen på, men de mest anvendte er fiskeri med prop og blink. Derudover er makrelforfang også en yderst effektiv måde at fange makreller på. Makrelforfanget imiterer makrellens byttedyr og har påmonteret flere kroge. Derfor er det ikke ualmindeligt at man fanger mere end en makrel ad gangen.
Nedenfor har vi givet vores bud på et af de bedste makrelforfang på markedet.
Fladen silde/makrelforfang med ægte fiskeskind
Hvis du vil optimere dine fangstchancer når du er på makreljagt, er dette forfang et rigtig godt bud. Forfanget er lavet med ægte fiskeskind, som brilliere i alle regnbuens farver. Dette har en meget tillokkende effekt på makrellen, som bestemt vil fange dens opmærksomhed.
Med i prisen medfølger 5 stk kroge i størrelse 4, og en 0,40 mm hovedline.
Havørredfiskeri i efteråret
Havørreden er og bliver en af de absolut klare favoritter, når det kommer til lystfiskeri herhjemme. Efteråret byder på fremragende havørredfiskeri, hvor man primært fisker efter to typer havørred: den blanke havørred og den farvede havørred. Efterårssæsonen er en god havørredsæson, da fisken har haft hele foråret og sommeren til at fede sig op til gydningsæsonen i vintermånederne.
Særligt september måned har vist sig at være yderst god til havørredfiskeri. I denne måned er vandtemperaturen stadig ganske varm, og her kan man med fordel fiske målrettet om morgenen og om aftenen. I september måned er havbunden stadig spækket med byttedyr og havørreden er derfor særdeles aktiv. Med det sagt kan man dog sagtens fange havørreder hele efterårsperioden.
Modsat vintermånederne er havørreden ikke at finde i flokke, og de har en tendens til at være mere asociale og holde sig for sig selv.
Havørreder i efterårssæsonen kendetegnes generelt for værende fede og knap så huggevillige, som de eksempelvis er i foråret. Derfor skal man muligvis være en smule mere tålmodig for at få den på krogen. Her kan man skelne mellem det tidlige efterår og det sene efterår.
Havørreden ændrer nemlig sin adfærd drastisk i løbet af efteråret, idet at vandtemperaturene skifter fra varme til kolde. Som sagt er september en god efterårsmåned til havørredfiskeri, da det tillader lystfiskeren af fiske mere målrettet. Her vil havørreden typisk være langt mere aktiv men knap så huggevillig som i det senere efterår.
I det sene efterår hvor vandtemperaturene begynder at blive kolde og fødekilderne er på vej væk, er det hovedsagelig kun grønlændere og overspringere der bliver i havet. På dette tidspunkt er de dog markant mere huggevillige, da de skal have fyldt mavesækken inden den kolde og fødefattige vinter begynder.
Når man vælger agntype til havørredfiskeri, er det altid en god ide at tage udgangspunkt i årstiden man befinder sig i. På den måde kan man nemlig danne sig et overblik over hvilke byttedyr, som er relevante for den pågældende årstid. I efteråret jager havørreden byttedyrene mysis, tanglopper, rejer, hundestejler, tobis, kutlinger og sild.
Med det in mente kan man med fordel tilpasse sit agn efter dette, for dermed at gøre sine fangstchancer markant større.
Her kan man passende også gøre sig nogle overvejelser om farven på agntypen, som man anvender. Tommelfingerreglen er, at man anvender skrappe farver i de mørke måneder, og mere neutrale farver i de lyse måneder.
Da efteråret er overgangen fra sommeren til vinteren, er det lidt omdiskuteret hvilken farve man anvender. Her kan man eksempelvis hæfte sig ved det tidlige efterår, som er præget af mere lys, og det senere efterår, som byder på mørkere dage. Et andet godt tip er at medbringe et bredt sortiment af forskellige farver og prøve sig frem.
Alt dette kan du læse meget mere om i vores allerede skrevne artikel nedenfor.
Vi har givet vores bud på et fremragende endegrej til havørredfiskeri i efteråret. Se den nedenfor.
Westin Salty the Shrimp
Med dette produkt fra Westin får du et ideelt agn til efterårsfiskeri af havørreden. Agnet her er et 3D-scan af en ægte reje, og giver den perfekte imitation af den rigtige vare.
Westin Salty the Shrimp er designet med et fladt hoved, der fungerer på samme måde som en wobler. Dette giver agnet en helt unik gang i vandet, som vil få selv den mest kræsne fisk til at hugge.
Agnet er påmonteret med en trekrog, som sidder i bagkroppen på agnet. Dog kan krogen også monteres på fronten af agnet, hvilket vil give længere kast, og en mere rolig gang i vandet.
Agnet fås i 6 forskellige farver.
Efterårsfiskeri af stallingen
Den efterhånden sjældne stalling, er en fisk mange lystfiskere drømmer om at få på krogen. Stallingen er en laksefisk, som hovedsageligt lever i jyske vandløb. Før i tiden var stallingen en meget mere udbredt fisk, men bestanden er faldet drastisk de sidste år og årsagen til dette undersøges stadigvæk. Mange mener at stallingen er blevet spist af andre rovfisk, og at dette er grunden til at den er formindsket i antal.
Stallingen er en forholdsvis lille fisk, og den danske lystfiskerrekord ligger på 1,4 kilo. Lad dig dog ikke snyde af størrelsen. Stallingen kan nemlig sagtens fighte igennem og give enhver lystfisker sved på panden.
Hvis du vil have størst chancer for at fange en stalling, er efteråret tidspunktet hvor du skal finde fiskestangen frem. Denne årstid er nemlig højsæson for denne fiskeart, så det er her du skal fiske igennem hvis du vil fange den eftertragtede fisk.
Stallingen er en yderst speciel spisefisk, idet mange argumenterer for at den skal tilberedes så hurtigt som muligt. Det siges at stallingen mister sin helt unikke smag blot nogle timer efter den er fanget. Dette er dog stadigvæk et omdiskuteret emne, men for at være på den sikre side kan man passende påbegynde kokkeriet relativt hurtigt.
Der findes en række forskellige måder at fange stallingen på, men de mest anvendte er med orm under flåd eller med fluefiskeri.
Især fluefiskeri har vist sig at være yderst effektivt til fangst af stallingen. Fluefiskeri er en meget teknisk disciplin, som kræver en del øvelse for at mestre.
Dog er der masser af hjælp at hente, og vi har blandt andet skrevet en artikel om netop dette, som du kan læse ved at trykke nedenfor.
Ved fluefiskeri bruger man en speciel type fiskegrej, som er skræddersyet netop til denne disciplin. Her spiller blandt andet fluestangen en essentiel rolle, og kendetegnes for at være en stang som er lavet i yderst lette materialer. Da man ikke anvender stangens vægt til udkast ved fluefiskeri, muliggøres dette. Du kan læse mere fluefiskeri i de ovenstående artikler, som vi har linket til.
Nedenfor har vi givet vores bud på en ideel fluestang til at fange stallingen.
Scierra HMX
Med fluestangen her fra Scierra får du den perfekte fluestang, som kan klare det hele. Scierra HMX har fået meget omtale indenfor fluefiskeri, og det er bestemt ikke uden grund.
Under produktionen har Scierra leget med at optimere funktionalitet og design. Blandt andet er hjulholderen integreret så den er en del af klingen. Konstruktionen af stangen bidrager med en lethed og en følsomhed, som giver dig fuldt udbytte af den benyttede 36T kulfiber.
Stangen har luksus kork og løberinge der er modstandsdygtige overfor saltvand. Udover dette leveres stangen i et lækkert stangrør.
Stangen fås i 2 størrelsesmodeller.
Afsluttende kommentar
Det var lidt om efterårsfiskeri, samt de faktorer som gør sig gældende for de forskellige fiskearter. Efteråret er ligesom foråret en spændende fiskesæson, da det er overgangen fra varme til kolde vandtemperaturer. Dette gør det utroligt spændende at følge fiskenes adfærdsmønstre, da det under denne overgang ændrer sig drastisk.
Jeg håber, at artiklen har kunne hjælpe dig lidt på vej, samt at du er blevet inspireret af de præsenterede produkter.