De 3 bedste bundforfang til fladfiskeri


Fladfisken er en af de mest finurlige fisk i det danske farvand. Samtidig har den for vane at skabe stor opmærksomhed hos lystfiskere i alle aldre grundet dens karakteristiske udseende og gode smag. Men det er ikke altid lige let at få fladfisken til at bide, hvorfor det er vigtigt at have det rigtige grej med på jagten.

Her på fiskesæson vil vi i denne artikel prøve at forberede dig på, hvad du kan forvente af fladfiskeriet, samt nogle forslag til det grej du skal overveje at investere i, før du giver dig i kast med den berygtede saltvandsfisk.

De mest almindelige former for fladfisk, og dem du typisk vil støde på i det danske farvand, er skrubben, isingen og rødspætten. De tre underarter af fladfisk kan fanges på store dele af den danske kystlinje. Især de vestlige kyster har været velkendte fladfiskerimål.

Der findes flere forskellige måder at fiske fladfisk på. Grundet fladfiskens levesteder foregår det meste dog fra kyst, mole eller båd. Fladfiskeri kan være noget af det mest hyggelige og givende kyst- og molefiskeri, hvis du har det rette udstyr og den rette teknik.

Det skal du bruge af grej

Fladfisken lever, som de fleste nok ved, på bunden. Derfor er det også vigtigt, at du har grejet til at komme til bunds, samtidig med at dit agn og dit endegrej er attraktivt for fisken. Her er der en række forskellige elementer, der er værd at overveje, hvor det især er bundforfanget der er særlig vigtigt.

I denne artikel vil vi foreslå fire bundforfang, som du kan overveje at investere i, hvis du vil prøve kræfter med fladfiskeriet. Men før vi kommer til bundforfanget, er der en række andre ting, der er vigtige at have in mente, før du går i gang med jagten på fladfisken.

Der findes en række forskellige metoder indenfor fladfiskeri. Hvor fladfiskeriet tidligere særligt har været dyrket som medefiskeri, er mange lystfiskere med stor succes begyndt at inkorporere spinnefiskeriet, når de går jagt efter fladfisken. Derfor giver det anledning til et hav af forskellige fiskemetoder, der tit og ofte afhænger af personlige præferencer. Men dette stiller også krav til dit grej.

Det er for det første vigtigt, at du benytter dig af en stang, der kan klare de forhold, du – og fladfiskens leveforhold – udsætter den for. Ved strandfiskeri vil du typisk skulle have fat i en surfcasting-stang for at kunne kaste langt med forholdsvis tung vægt, da du skal have dit agn til at ramme bunden vha. lodder eller andet vægt. Skal du blot fiske fra molen, får du nogle dybdemeter givet, hvorfor du sagtens kan nøjes med mindre.

Derudover er det vigtigt at have den rigtige agn. Børste- og sandorme er her en klassiker indenfor madding til fladfiskeri. Hvis du vil bruge lidt ekstra penge, er der dog også et andet alternativ – nemlig Gulps børsteorm. Gulps børsteorm er ideel til fladfiskeri, i det de udsender en markant duft i vandet, som fladfiskene reagerer på.

Fladfiskeri med bundforfang

Et af de mest essentielle redskaber til fladfiskeri er som sagt bundforfanget. Bundforfanget er en af de ting, som du risikerer at skulle smide lidt penge efter, da de tit risikerer at sidde fast i bunden. Derfor er det også vigtigt at vide, hvilken slags bundforfang du skal gå efter, samt hvordan de virker.

Bundforfanget til fladfisk – også kaldet fladfiskeforfanget – karakteriseres ved typisk at været udstyret med to krogafsatser, hvorpå du kan fastgøre din agn. Der vil typisk også være mulighed for at påmønstre en form for lod eller en kastepirk, som kan tilføre vægt, så forfanget kan kastes langt og synke til bunds.

På mange moderne forfang ses også, hvad der kaldes attraktorer, som typisk tager form af perler, glimmer eller andre kulørte påhæng. Dette er med til at pirre den nysgerrige fladfisk, som derved vil have større chance for at hugge på din agn. Herunder vil vi introducere tre forskellige bundforfang, som kan anbefales til fladfiskeriet.

Fladen Boat Rig fladfiskeforfang

Først forfang vi vil introducere er Fladens bud på et fladfiskeforfang. Fladens slogan anyone can fisk skinner igennem i forfangets simple design og brugervenlighed. Fladen Boat Rig forfanget er essentielt til dig, der vil fiske efter fladfisk fra stranden eller fra båd.

Forfanget er udstyret med to røde kroge og en række attraktorer i skarpe farver, der sørger for at pirre fladfiskens nysgerrighed. Forfanget er specialdesignet til fangst af fladfisk i alle dens undervarianter og er et solidt bud på et solidt forfang, der gør hvad det skal. Forfanget kan desuden også anvendes til fiskeri efter f.eks. torsk med naturlig agn.

Som en ekstra feature leveres forfanget på en skumplade, der tillader dig at rulle forfanget op igen efter brug. På den måde slipper du også for at bøvle med line og får mere tid til jagten på fladfisken. Læg mærke til at lod/bly skal købes seperat.

Forfanget kan erhverves via dette link.

Zebco Flatty Teaser Rig

Det næste rig der varmt kan anbefales, er produceret af amerikanske Zebco, der har lavet et simpelt, men uhyre effektivt fladfiskeforfang, der omfavner alle de flade arter på bunden. Zebco Flatty Teaser Rig er, som navnet også antyder, et forfang der skaber opmærksomhed på bunden, og er berygtet for at have en del fladfisk på bagen.

Forfanget måler 100 cm. i længde, og er ligesom de fleste traditionelle forfang monteret med to kroge. Det der er praktisi ved Zebco Flatty Teaser Rig er dets indbyggede lod, der sørger for at forfanget ryger til bunds. Samtidig har Zebco indbyggede den frække detalje, at de specialtdesignede lod kommer i skrigende farver og former, der lokker enhver fladfisk.

Af attraktorer er der desuden monteret lokkeperler og spinnerblad, der hjælper forfanget med at skrige efter opmærksomhed. Bundforfanget kommer desuden i tre forskellige farver og tre forskellige vægtklasser – alt efter dit behov. Riggen kan erhverves i en hhv. kraftig grøn, gul og rød farve og med en vægt fra 40-80 g. Ved køb følger desuden tilhørende skumplade, som sikrer den sikre transport og opbevaring.

Hvis du er interesseret i Zebcos fladfiskeforfang, kan det købes via dette link.

Wigglers tilbehørsboks

Den sidste anbefaling vi vil komme med, er til dig den ivrig lystfisker, der nyder og går op i fladfiskeriet. Bundforfanget er noget af det, der typisk kan sidde fast i farten, i det rigget – som navnet også antyder – er i stærk karambolage med bunden ved hvert kast.

Derfor går der også en del bundforfang tabt i forbindelse med fladfiskeriet, hvorfor det er noget af det grej, der typisk også kan gå hen og blive en større udgift. Det kan derfor også være fordelagtigt at investere i større mængder grej ad gangen, hvorfor Wigglers fladfisketilbehørs sortiment kan være det helt rigtige valg for dig.

Fladfiskeboksen indeholder alt hvad du skal bruge for at kreere dit eget fladfiskeforfang, ligefra bomme, lokkende perler, blæksprutter, spinnerblade og meget andet. Er du en mere erfaren lystfisker, der samtidig ønsker at eksperimentere og skabe dit helt eget unikke fladfiskeforfang, er kassen helt klart noget for dig.

Boksen kan erhverves til en fordelagtig pris – og er samtidig en investering. Både i fangst, hvis du formår at skabe et effektivt forfang, der ikke er på markedet i forvejen, men samtidig også i en pakkeløsning, hvor du får en ordentlig mængde grej. Er boksen noget for dig, kan den erhverves lige her.

Afsluttende bemærkning

Vi håber, at denne artikel har været til hjælp for dig, der enten vil give dig i kast med fladfiskeriet og/eller blot søgte lidt mere information omkring emnet. Fladfiskeriet er et af de mest hyggelige og udfordrende former for fiskeri, hvor begyndere samt mere nørdede lystfiskere i den grad kan få en rigtig givende fiskeoplevelse.

Rasmus Larsen

Fiskeri har altid spillet en rolle i min provinsungdom, hvor der tit har været tættere til den nærmeste å, end til den nærmeste sportsbar. Derfor har jeg både interesse og forståelse for især spinnefiskeri, som jeg har dyrket på hobbyplan. Med et ordentligt stykke researcharbejde suppleret med frilufts- og fiskerierfaring, håber jeg at kunne hjælpe læserne her på siden. Til daglig studerer jeg på Aarhus Universitet, hvor jeg bl.a. beskæftiger mig med kommunikation.

Seneste artikler