Saltvandsfiskeri – Din guide til den perfekte fisketur i saltvand


Den danske fiskeritradition er en utrolig stolt tradition – især når det gælder saltvandsfiskeri. Havfiskeriet har betydet enormt meget for mange mennesker, og har især tidligere udgjort dele af befolkningens levebrød. Og det er der i særdeleshed en grund til – nemlig størrelsen på den danske kystlinje.

Danmark har en af verdens længste kystlinjer i forhold landets størrelse, der strækker sig på hele 8.750 km. Vi er omringet af saltvand. Derfor har mange lystfiskere i dag også stærke bånd knyttet til saltvandsfiskeriet, om det så er ved Det Gule Rev, ved Vesterhavets kyst eller omkring det Sydfynske Øhav.

Saltvandsfiskeriet har mange forskellige facetter, og der findes mange forskellige måder at angribe havets fiskebestand på. De mange forskellige former for fiskeri kalder naturligvis også på forskelligt grej. Og det er netop disse temaer, vi vil berøre i denne artikel.

Vi bringer dig her på fiskesaeson.dk en guide til den perfekte saltvandsfisketur. I guiden vil vi først og fremmest forklare saltvandsfiskeriets forskellige fremgangsmåder, samt hvad der kendetegner dem. Herefter vil vi gennemgå alt det grej, du skal bruge for at få den bedst mulige oplevelse – uanset om du pirker fra båden, eller lufter din surfcaststang på strandbredden.

De forskellige fremgangsmåder – fra båd, kyst eller mole

Saltvandsfiskeriet har som sagt mange ansigter, men der er overordnet tre måder, hvorpå det kan tilgås: fra båd, fra kysten eller fra molen. Det er vigtigt at tilpasse dit udstyr og grej efter den fremgangsmåde du vælger. På den måde sikrer du at optimere dit fiskeri og undgår samtidig at gøre unødig skade på dit grej (eller på fisken for den sags skyld).

Før du tager ud, er det vigtigt at notere dig mindstemålene på de saltvandsfisk, du går efter. Det er også vigtigt, at du altid fisker med fisketegn. Med det af vejen kan vi dykke ned i den første disciplin, og min personlige favorit, molefiskeriet.

Molefiskeri

Molen inviterer næsten altid til fiskeri, uanset om du befinder dig på Aarhus Havn eller i en lille købsstad langs Vestsjælland. Molen er samleplads for mange fiskeentusiaster, idet den ofte er favorabel at fiske fra. Modsat kystfiskeri får du givet et par gratis meter, når du smider din line i fra molen. Dette gør også molen til et alsidigt fiskested, da der er flere muligheder.

Molen er især hjemsted for fisk som makrel, sild, torsk og fladfisk, som hver især kan fiskes på forskellige måder. Nogle af de mest hyppige metoder er jigfiskeri efter torsk, fiskeri med fladfiskeforfang, eller aktivt spinnefiskeri (evt. med forfang), hvis du skal have fat i makrel eller sild.

Det der kendetegner molefiskeriet er, at du typisk skal have fat i grej, der kan klare lidt ekstra belastning. Molefiskeriet foregår typisk med tunge blylodder, og samtidig fiskes der oftes efter mere end én fisk ad gangen. Samtidig skal du være opmærksom på, at du har styr på din agn og dit forfang, da molefiskeriet som sagt er alsidigt.

Derudover anbefaler vi, at man fra molen fisker med enkelt-krog, da tre-kroge tit kan få fat i skidt omkring bunden.

Kystfiskeri

Kystfiskeriet er en disciplin, som mange lystfiskere har stiftet bekendtskab med. Personligt var kystfiskeriet det, der fik mig i gang med at fiske, da det typisk er forholdsvis nemt og lettilgængeligt. Samtidig kan kystfiskeriet give enormt flotte spisefisk, der kan være et hit at tage med hjem til familien.

Der findes også forskellige fremgangsmåder, når det kommer til kystfiskeri. Ligesom fra molen er jig-fiskeriet også populært fra kysten – især efter torsk. Spinnefiskeri er også en klassisk fremgangsmåde, når det kommer til fiskeri efter hornfisk eller havørreder.

Det er dog tit et problem for kystfiskeren at få længde nok på sine kast. Især hvis fiskebestanden er udenfor en vis rækkevidde. Dertil findes der andre metoder, der har vundet popularitet hos kystfiskere landet over. Den første metode har du muligvis set i aktion før. Lystfiskere, der har sin vante gang omkring kysten, er nemlig glade for at fiske i waders.

Den anden metode er surfcasting. Surfcasting, eller surffiskeri, er ikke meget anderledes end traditionelt medefiskeri. Bortset fra at vi er gået gevaldigt op i størrelse, og derved kan kaste enormt langt. Ved surfcasting benytter man sig af tungt udstyr, der kan holde til en del belastning. Kastevægtene der benyttes vejer omkring 100-225 gram, alt efter hvilken slags fisk du går efter.

Bådfiskeri

Den tredje fremgangsmåde er for de lystfiskere, der har adgang til en båd. Båden er et sublimt hjælpemiddel for enhver lystfisker, da du pludselig ikke er begrænset af kastelængde længere. Du er mere mobil, og kan opsøge de mest lukrative fiskespots – i hvert fald i de fleste tilfælde.

Dette gør også at lystfiskeriet fra båd typisk fungerer anderledes end ordinært kastefiskeri fra landjorden. Udover traditionelt kastefiskeri ses det nemlig ofte, at lystfiskere vælger to andre metoder, der udnytter bådens evne til at komme ud på dybere vand.

Den første metode er nok den mest udbredte lystfiskerimetode fra båd – nemlig pirkefiskeri. Pirkefiskeri foregår typisk med en stang, der kan håndtere en del vægt. Pirken, der er navnet på endegrejet, kastes mod bunden. Når den rammer bunden, vipper du op og ned på stangen, således at pirken er i bevægelse. Du får meget mere at vide om specielt pirkeudstyr længere nede i artiklen. Og hvis du vil vide endnu mere, kan du tjekke en af vores artikler om pirkefiskeri ud.

Den anden, lidt mindre udbredte metode, er trollingfiskeri. Her monteres stangen fast bag på en sejlende båd. Metoden bruges især til laksefiskeri i Østersøen, samt fangst af torsk og havørred.

Hvilken stang skal jeg vælge?

Der findes som beskrevet ovenfor en helt række forskellige muligheder for, hvordan du kan prøve kræfter med saltvandsfiskeriet. Det kan dog være svært at overskue, hvilket grej du skal bruge til de forskellige fiskeridiscipliner.

Et af de helt store valg du skal tage, når du køber udstyr, er valget af fiskestang. Udover typisk at være en dyrere investering, er stangen et godt udgangspunkt at bygge resten af dit grej op omkring, hvis du vil prøve kræfter med en speciel disciplin.

Det er vigtigt at vælge en stang, der passer til den form for fiskeri, du vil dyrke. Vælger du forkert, risikerer du enten at dit fiskeri forbliver uoptimalt, eller du forvolder skade på dit udstyr ved f.eks. at knække stangen. De forskellige discipliner kræver forskellige stænger, da belastningen og kasteevnen varierer ved de forskellige grene af saltvandsfiskeriet.

Derfor vil vi i dette afsnit komme med bud på, hvilke stænger du skal benytte dig af, hvis du ønsker at prøve kræfter med nogle af teknikkerne, der er gennemgået ovenfor.

Spinnestangen

Spinnestangen er den mest klassiske form for fiskestang. Spinnestangen fungerer godt i saltvandsregi, da der typisk er tradition for kastefiskeri, hvor der fiskes aktivt.

Spinnestangen egner sig især godt til mole- og bådsfiskeri, hvor der er mulighed for at tilpasse sin stang alt efter, hvad man fisker efter. Her anbefaler vi, at man tager en stang på omkring de 7-10 fod, som kan klare en kastevægt på omkring de 15-50 gram. Ved spinnefiskeri langs kysten kan man overveje, om man vil gå lidt op i kastevægt.

Et rigtig godt bud på en spinnestang kunne f.eks. være ABU Garcias Venturi Travel. Udover at være tilgængelig til en utrolig god pris, er ABUs fleksible spinnestang et godt eksempel på en stang, der kan det meste. Stangen egner sig især perfekt til dig, der nyder molefiskeriet.

Stangens smarte design sørger for, at den er super mobil og let at tage med til havnen eller på båden. Stangen kan desuden erhverves i en 7′, 9′ og 10′-version med mulighed for at have alt fra 5-50 gram agn på, hvorfor du kan tilpasse alt efter behov.

Stangen kan erhverves til billige penge ved at følge dette link.

Stang til jig-fiskeri

Jig-fiskeri er ligesom spinnefiskeriet en metode, der kan bruges forskellige steder ved saltvandsfiskeriet, og er nok mest udbredt ved molen eller ved kyststrækninger, hvor der bliver hurtigt dybt. Jig-fiskeriet er især en klassiker, når der skal fiskes efter torsk.

Når du skal investere i en jigging-stang, skal du overveje at gå efter en stang, der er forholdsvis kort, og designet således at den er lidt stiv i det. Typisk vil din stang til jig-fiskeri også kunne benyttes til andet kastefiskeri, og hvis den er kraftigt nok også pirkefiskeri fra båden.

Leder du efter det ypperste indenfor jigging-stænger, har ABU Garcia givet sit bud på markedets bedste jigging-stang, der er skræddersyet til formålet. ABU Garcias Mass Beat II Vertical Jigging er det tætteste du kommer den perfekte jiggingstang på det danske marked.

Stangen er udstyret med materialer fra absolut øverste hylde. FUJI hjulholder suppleres af FUJI øjer, hvilket sikrer en solid stang, der kan holde til større belastninger. Samtidig giver 3M Powerlux-teknologien en utrolig tynd, men meget stærk klinge.

Modellen kommer i størrelserne 6′ og 6’6, hvilket gør den eminent til formålet. Kastevægten er på hhv. 15-45 og 20-55 gram – alt efter hvor stort du vil gå. Derudover kommer stangen med dobbelt krogholder, hvilket er en luksus, når du er i søen.

Stangen kan købes via dette link.

Surfcasting-stang

Surffiskeri er kendetegnet ved at kræve enorm kasteevne af din stang. Fiskeriet foregår fra kysten, hvor målet er at få dit agn så langt ud på havet som muligt. Derfor er det også essentielt at finde den rette stang, hvis du overvejer at dyrke den lidt mere udfordrende disciplin.

Surfstangen kan sagtens nå op og måle omkring de 15 fod, og det skal du ikke lade dig skræmme af. Udover at have en vis længde, er det også vigtigt at stangen kan holde til at få monteret endegrej, der vejer lidt mere end hos din normale spinnestang.

Der er heldigvis utrolig mange dygtige producenter, når det kommer til surfstænger. Mange af de store brands laver stænger, der er specialiseret til formålet. Mange af disse stænger er typisk lavet som teleskopstænger pga. deres størrelse. Derved er de nemmere at transportere.

Den taiwanesiske producent Okuma, har lavet et solidt bud på netop sådan en teleskopstang. Okuma Alaris Tele Surf er et utroligt godt bud til dig, der vil prøve kræfter med surffiskeriet uden nødvendigvis at bruge alt for mange penge.

Alaris Tele Surf-modellen giver dig en carbon-klinge, der har en utrolig power uden at gå på kompromis med designet. Stangen er udstyret med teleskop-funktionen, der gør den nem at have med, når du skal på stranden.

Modellen findes i en 13′ og 14′-version, som kan erhverves via dette link.

Pirkestang

Den næste model, vi skal kigge på, er pirkestangen. Pirkestangen udmærker sig ved at være markant anderledes end mange af de stænger, vi har gennemgået. Den er nemlig ikke beregnet til kastefiskeri. Derfor er der også en række helt andre parametre, du skal være opmærksom på.

En af de helt store forskelle er, at du ikke behøver længde på din stang, da linen ikke kastes ud. Pirkefiskeriet er mange bådejeres foretrukne fiskeri, idet du kontrolleret kan gå efter fisk, herunder især torsk, der lever på dybere vand. Det kræver derfor også at din stang har en vis styrke, da den skal kunne klare forholdsvis store fisk på større dybder.

Vi har her på siden lavet en guide til din næste pirkestang. Her anbefaler vi bl.a. Penns Regiment Boat II, som et rigtig godt bud. Stangen egner sig godt til dansk farvand, herunder fiskeri af torsk, sej og tunge.

Modellen udstyret med EVA håndgreb, der bidrager med god komfort og hjælper dig med at tage kampen op, når du pirker ned i dybet. Modellen er desuden udstyret med kvalitetsmaterialer samt lækre løsninger som tilhørende cordura-rør og stangpose.

Du kan vælge mellem modellens 30 og 50 lb-versioner ved at følge dette link.

Trollerstang

Den sidste stang, vi skal kigge på i denne omgang, er trollingstangen. Trolling er en helt unik form for fiskeri, som især erfarne lystfiskere nyder at benytte. Trollingfiskeri foregår ved at montere en række stænger på en båd, hvor længden og retningen på linerne justeres, således at de ikke render sammen.

Fiskemetoden er enormt besværlig, men kan typisk resultere i store fangster. Trollingfiskeri kræver dog, at du har en stang, der besidder en vis brudstyrke, således at stangen ikke knækker under trollingen. Vi anbefaler en brudstyrke på omkring 30-60 lb, afhængig af hvad du fisker efter.

Leder du efter en solid trollingstang, har producenten Westin lavet en stang, der er specialiseret til formålet. Westin W3 Trolling er til dig, der vil have en pålidelig trollingstang i kvalitetsmaterialer, der kan holde hele dagen i din down-rigger.

Stangen er udstyret med en TORAY-klinge, som både giver power og følsomhed, hvilket er essentielt ved trollingfiskeri. Derudover får du en kevlar-forstærket klinge, kvalitets løberinge og EVA håndtag med i købet. Stangen fås i en 8’6-model, som kan to-deles, når den skal transporteres.

Stangen kan købes her.

Fiskehjul til saltvandsfiskeri

Fiskehjul er sammen med stangen typisk en af de større investeringer, når du skal investere i grej. Derfor er det også vigtigt at vide, hvilke parametre der gør sig gældende, når du skal lede efter et hjul til saltvandsfiskeriet.

Der findes to former for fiskehjul, der er værd at overveje, når du skal fiske i saltvand – fastspolehjul og multihjul. Faststpolehjul er dit klassiske spinnehjul, hvor multihjulet typisk tager lidt mere øvelse at vænne sig til. Til gengæld vender mange aldrig tilbage, når de først har mestret multihjulet. Du kan læse mere om det tekniske aspekt af fiskehjul i vores store fiskehjulsguide.

Fastspolehjul

Når du skal på udkig efter et fastspolehjul til spinnefiskeriet, anbefaler vi at kigge efter modeller med en størrelse på over de 2500, der samtidig har en stor linekapacitet. Saltvandsfiskeri kræver typisk en smule mere power, da forholdene kan være mere krævende og foregå på større dybder. Derudover er det vigtigt, at dit hjul passer til det fiskeri, du skal dyrke, samt den stang du anvender.

Er du på udkig efter et all-round spinnehjul, der både kan klare livet til søs, på molen og på stranden, så har Shimano lavet noget der ligner det perfekte saltvandshjul. Vi har før anbefalet Shimano Stella FJ, og det er der også en grund til.

Modellen er til dig, der ønsker at gøre dit fiskeri så behageligt som muligt. Med 12 kuglelejer, Mikro Module II gear, Silent Drive og et hav af andre luksusfeatures, er hjulet noget af det ypperste, du kan erhverve dig indenfor faststpolehjul.

Derudover er modellen udstyret med Shimanos X-protect-teknologi, der hjælper med at beskytte hjulhuset mod salt og snavs. Teknologien er med til at forlænge levetiden markant. Modellen fås i en 2500 og 4000-version. Førstnævnte er en super allround-størrelse, hvor 4000-versionen er til dig, der gerne vil ud og fange de helt store fisk. Modellen kan købes ved at følge linket her.

Inden vi går videre, vil vi lynhurtigt også anbefale Penns Clash-model, som er et utroligt solidt alternativ, hvis du ikke vil ofre helt så mange penge på et saltvandshjul. Clash-modellen er en prisvindende hjul, der har vundet mange lystfiskerhjerter. Og så kan den erhverves til en utrolig god pris.

Multihjul

Multihjul vinder stigende interesse hos de danske lystfiskere. Det gør de bl.a. fordi at de indbyder til fiskeri, hvor der er utrolig god føling med linen. Samtidig har de typisk en stor linekapacitet.

Er du fan af havfiskeriet, vil vi gerne have lov til at anbefale Penns bud på et solidt havmultihjul. Penn 320 GT2 er Penns forsøg på at lave et multihjul, der har potentiale til at blive enhver bådejers ven. Og det lykkes de med.

Hjulet egner sig perfekt til både pirke- og kastefiskeri og er derfor enormt værdifuldt at have med på båden. Med Penns ultrasolide HT100-bremser er der også mulighed for at gå stort, hvis du har stangen til at matche hjulet. Hjulet kan desuden købes via dette link.

Saltvandsagn

De mange fiskerimetoder der kræver forskelligt agn og endegrej, gør det svært at lave en samlet guide for, hvilket grej du skal bruge. Valg af grej handler både om tid, sted, metode og præference. I dette afsnit vil vi dog gennemgå nogle af de former for saltvandsagn, der er mest populære indenfor de forskellige metoder. Dette inkluderer bl.a. forskellige jigs, pirke, blink og andet madding.

Gummidyr og jigs

Gummidyr, jigs, jighaler, shads, jighoveder, gummiagn – kært barn har mange navne. De små gummidyr findes i et utal af farver og former. Tilfælles har de, at de bruges i forbindelse med kastefiskeri fra molen, kysten eller fra båd.

Jig-fiskeri foregår ved at gummidyret rigges fast på en krog, hvor der typisk også er monteret et blyhoved. I saltvand er nogle gummidyr især effektive ved fiskeri efter torsk, hvor andre specialiserer sig i fisk som ørreden.

En klassiker når du skal fiske efter torsk, er at bruge gummiblæksprutter. Torskene kan simpelthen ikke lade de små gummidyr være. Det kunne f.eks. være Fladens blæksprutter, som fås i pakker af 3 stk lige her.

Vær opmærksom på at selve krogene skal købes separat, når du køber gummidyr de fleste steder.

Pirke

Pirken kan for mange grønne lystfiskere typisk forveksles med det klassiske blink. Pirken er dog, modsat blinket, designet til hurtigt at synke til bunds, og vejer således typisk langt mere end dit klassiske blink. Pirken bruges til pirkefiskeriet, og går tit og ofte utrolig godt i spænd med fiskeri med forfang, hvor pirken kan monteres for enden.

Pirken fås i forskellige vægtklasser alt efter hvor og hvad du skal fiske efter. Hvis du skal bruge en allround pirk, kan vi især anbefale ABUs Lucas Iron Pirk. Pirken har et lækkert design, og falder let til bunden uden at miste sin livlige gang. Pirken kan fås i tre forskellige vægtklasser og fire forskellige farvevarianter.

Blink

Blinket er nok det mest klassiske form for agn – også indenfor saltvandsfiskeriet. Der findes havblink til alle lejligheder, uanset hvilke fisk du går efter. Derfor er det også godt at have nogle forskellige blink at vælge imellem.

Her på siden har vi en lang række guides, der kan hjælpe dig med at få valgt det rigtige blink. Vi har bl.a. skrevet en artikel om blink til havørreder og til hornfisk.

En af de klassiske blink indenfor havfiskeri er Tobyen. ABU Garcias Toby er et af de mest kendte kystblink i Danmark. Det er at finde i de fleste lystfiskeres grejkasse, da det er et super godt all-round blink, der går til langt de fleste rovfisk.

Madding og forfang

Den sidste form for endegrej/agn vi vil gennemgå, er den kunstige madding sammen med forfanget. De fleste kender nok forfanget fra silde- og makrelfiskeriet på molen eller omkring havnen, og der findes en række fine forfang, der kan hjælpe dig med havfiskeriet. Vi har her på siden bl.a. skrevet en artikel om de bedste bundforfang til fladfiskeri.

Fladfiskeriet har også tradition for at benytte sig af levende eller kunstig madding, når de skal lokkes frem fra skjulet. Det er en super god måde at øge chancerne for din fangst, og er i forbindelse med fladfiskeriet ret essentielt. Vi kan bl.a. anbefale Gulps børsteorm, der er en sikker vinder, hvis du har brug for kunstig madding.  

Beklædning

Klima og vejr spiller en stor rolle, når du dyrker saltvandsfiskeri. Vejret omkring havet er typisk mere livligt, og det er sværere at finde læ for de barske betingelser, når de opstår. Derudover er du også mere udsat for solens stråler. Det er derfor altid en god idé at have påklædningen i orden, når du bevæger dig ud i saltvandsfiskeriet.

Outdoor-brandet Patagonia har lavet en enorm smart jakkeløsning til saltvandsfiskeren, som vi kun kan anbefale. Jakken er specielt lavet til dig, der virkelig dyrker saltvandsfiskeriet. Patagonias River Salt vadejakke er et af de bedste bud på markedet herhjemme, når det kommer til en holdbar jakke, der skal beskytte de danske kystfiskere.

Jakken er en 4-lags-jakke og er med sin durable water repellant-teknologi, der er det tætteste du kommer på en fuldstændig vandtæt vadejakke. Desuden er jakkens lynlåse udstyret med YKK Vislon Aquaguard, som ikke blot medvirker til vandtætheden, men også beskytter lynlåsen mod salt.

En anden ting, der kan bruges som redskab ved kystfiskeriet, er brugen af waders. Hvis du vil se nærmere på muligheden for at investere i et sæt waders, kan du bl.a. tjekke vores ultimative guide til den perfekte waders lige her.

Her anbefaler vi bl.a. Rapala Ecowear waders, som et super godt bud på dine nye waders. Rapala laver waders i bæredygtige og solide materialer, der samtidig er enormt åndbare og komfortable at have på. Waders-sættet har desuden andre features, som en dejlig foret inderlomme, der kan hjælpe med at holde fingrene varme, mens du er ude.

Desuden er Rapala også kendt for ikke at bevæge sig i de helt tunge prisklasser, hvorfor du med Rapala typisk ikke skal smide ligeså mange penge efter et par waders af god kvalitet.

Afsluttende bemærkning

Det var alt for vores store guide indenfor saltvandsfiskeri. Vi har i artiklen gennemgået forskellige fiskemetoder, som du kan give dig i kast med fra molen, fra kysten eller fra båden. Vi håber at du har kunne finde inspiration i de forskellige teknikker, og at vi har givet et overblik over, hvilket grej du skal have til rådighed for at komme i gang!

God jagt!

Rasmus Larsen

Fiskeri har altid spillet en rolle i min provinsungdom, hvor der tit har været tættere til den nærmeste å, end til den nærmeste sportsbar. Derfor har jeg både interesse og forståelse for især spinnefiskeri, som jeg har dyrket på hobbyplan. Med et ordentligt stykke researcharbejde suppleret med frilufts- og fiskerierfaring, håber jeg at kunne hjælpe læserne her på siden. Til daglig studerer jeg på Aarhus Universitet, hvor jeg bl.a. beskæftiger mig med kommunikation.

Seneste artikler