Artikler om de forskellige fiskehjul
- Okuma fiskehjul – bygget til Skandinavien
- Shimano – fiskehjul til enhver lejlighed
- Penn fiskehjul – kvalitet i verdensklasse
- Faststpolehjul – det perfekte hjul til spinnefiskeri
Introduktion til fiskehjul
Fiskehjulet må siges at være noget af det vigtigste udstyr at have styr på, før du begiver dig ud på tur. Det er vigtigt at overveje, hvilke egenskaber dit hjul har, og hvilket slags fiskeri det egner sig til, inden du begiver dig ud i det danske farvand. I denne artikel vil vi her på fiskesæson.dk, forsøge at guide dig til hvilket fiskehjul der er optimalt i forhold til dine præferencer.
Før du tyer til lommerne, er det vigtigt at have en basal forståelse for, hvilke kvaliteter fiskehjulet besidder, samt hvilke typer af hjul der findes. Herefter kan du tage stilling til hvilken producent, samt hvilke modeller der matcher dine behov. I denne artikel vil vi helgardere dig på emnet, komme med tips og tricks, samt give dig anbefalinger til hvilke hjul, du kan investere i.
Typer af fiskehjul
For det første er det vigtigt at vide lidt om fiskehjul generelt. Der findes flere forskellige typer af fiskehjul, som alle har forskellige kompetencer – men også udfordringer. I denne artikel skal vi kigge på de to former for fiskehjul, fastspolehjulet og multihjulet, der er de mest benyttede hjul i Danmark, og som begge har et hav af underkategorier med vidt forskellige kompetencer til sit navn.
Fastspolehjulet er det mest udbredte hjul herhjemme – såvel som i hele verden. Det er det klassiske hjul, som du sikkert har stiftet bekendtskab med, og som nok også har fundet en plads i din samling. Udgaven kendes også som spinnehjulet, der er kendt for sit meget brugervenlige design, der er særdeles tilgængeligt for nybegyndere.
Derudover findes der også en række underkategorier af specialhjul, der typisk er beregnet til en bestemt type af fiskeri. Her har vi f.eks. havhjulet, som egentlig både kan være et fastspole- og multihjul, men hvis design i højere grad ligger op til havfiskeri.
Fastspolehjulet kræver ikke den store finesse. Når først du har erhvervet dig dit spinnehjul, giver teknikken sig selv, og hjulet vil klare det meste. Kasteteknik kan altid øves, og varierer også fra hjul til hjul.
Det er vigtigt at pointere, at fastspolehjulet findes i et hav af udgaver. Der findes mange forskellige versioner af hjulet, og indenfor versionerne findes et hav af modeller. Her snakker vi alt lige fra havfiskehjul til UL-fiskehjul, som varierer i alt fra bl.a. størrelse, vægt, gearing, linekapacitet og bremseevne – som jeg vil komme ind på senere.
Multihjulet er kendetegnet ved sit karakteristiske håndtag, der i aktion drejer hele spolen. Samtidig er det typisk for et multihjul, at spolen som regel har en højere linekapacitet modsat det traditionelle fastspolehjul. Derudover gør hjulets design også, at du fisker “direkte” fra spolen, parallelt med din stang, modsat fastspolehjulet hvor linen traditionelt bøjer en smule fra stang til spole.
Multihjulet er langt mindre begyndervenligt og tager sin tid at vænne sig til. Til gengæld er læringskurven meget stejl, og multihjulet sikrer – qua dets design – både bedre føling med dit agn, samt mulighed for at have mere line på spolen. Det egner sig derfor specielt godt til både kaste- og pirkefiskeri ved større dybder.
Havfiskehjulet er betegnelsen for de fastspole- eller multihjul, hvis design egner sig til fiskeri, hvor der er lidt større kræfter på spil, og hvor det er nødvendigt at udstyre sig med utrolig holdbare designløsninger og materialer, der kan tåle slid.
Havhjulet benyttes typisk af lystfiskere, der har adgang til båd, da det typisk er til havs, at de originale fastspole- og multihjul risikerer at komme til kort. Afhængig af hvad du fisker efter, og hvad du fisker med, kan du vælge mellem en fastspole- eller en multihjulmodel. Fordele og ulemper ved begge hjul er gennemgået i afsnittet foroven.
Hjulets opbygning
Når vi kigger på hjulets opbygning og dets komponenter, er der en række parametre, der er vigtige at forholde sig til, når du skal investere i dit nye hjul. Om du så er nede hos din lokale fiskemand, eller shopper på internettet, vil du typisk blive mødt med en masse informationer, som du skal forholde dig til.
Noget af det vigtigste du skal forholde dig til, er størrelsen på hjulet. Størrelsen indikerer typisk, hvilken slags fiskeri hjulet kan anvendes til. Arbejder du med et stort hjul, vil det også være mere kraftfuldt – hvor et mindre, typisk ville egne sig til mindre belastning.
Størrelsen er typisk angivet i modelnummeret ved et tal. Jo højere tal, jo større et hjul. Det klassiske størrelsesforhold rangerer typisk fra 1000-5000, hvor 5000 er det største. Få andre producenter angiver størrelsen anderledes, men gør det så typisk i skalaen 10-40.
Afhængig af hvilken fiskestang du anvender, er størrelsen en meget god indikator på, hvilken slags fiskeri hjulet er tiltænkt. Hvor en størrelse omkring de 1000-2000 typisk benyttes som UL-grej, er str. 4000-5000 modsat som regel tiltænkt tungere hav- og kystfiskeri. Det er dog vigtigt, at hjulet passer til din stang, så vær opmærksom på stangens kastevægt og længde, når du vælger hjul ud fra størrelsen.
Udover størrelsen, vil du typisk finde informationer om gearing, kuglelejer, linekapacitet og bremser. Selv hvis du ikke er den mest erfarne lystfisker, er det meget rart at have styr på nogle af disse begreber – samt hvad de har af betydning for dit hjul.
Når der tales om gearingen, – eller udvekslingen, som det også kaldes – tales der om, hvor mange gange linen roterer om spolen ved en omdrejning af håndtaget. Er der tale om en udveksling på 4:1, vil det altså sige, at linen spoles fire gange rundt om spolen for hver omdrejning på hjulet. En høj gearing vil altså betyde, at du kan opnå en højere kraft for dit agn gennem vandoverfladen.
Kuglelejerne på dit spinnehjul er med til at bestemme, hvor godt dit hjul kører rundt. Antallet af kuglelejer bestemmer, hvor glat hjulet drejer, når du drejer på håndtaget. Jo flere kuglelejer, des glattere kører hjulet rundt. Samtidig er antallet af kuglelejer – og deres respektive kvalitet – afgørende for, hvor længe dit hjul holder.
Linekapaciteten er – som navnet er meget sigende for – hvor meget line, der kan være på spolen. Kapaciteten er typisk angivet som XXXm/Y,YYmm. Dette vil blot sige, at der kan være X meter line, af en line på Y tykkelse.
Ved information vedrørende bremserne, er det vigtigt at vide, at der findes to slags bremser. Bag-bremsen er monteret bag på hjulet, og er langt nemmere at justere og få adgang til. For-bremsen er derimod lidt sværere at justere, men har i teorien en bedre bremseskive.
Ved nogle specielle modeller, som f.eks. Shimanos baitrunnerhjul kan der være gjort brug af et såkaldt dobbelt bremsesystem, der tillader dig at koble bremsen til og fra, således at du kan lade fisken svømme frit med din agn, hvor du kan hugge til, når du finder det fordelagtigt.
Igen er det smag og behag, og der er både fordele og ulemper ved begge. Derudover er det vigtigt at pointere, at multihjulet har flere bremser – hvorfor det også er sværere at betjene.
Okuma, Shimano eller Penn? De forskellige brands
Der er nok at tage stilling til, når du skal vælge hvilket fiskehjul du skal erhverve dig. Og dette kommer også til udtryk i valg (og fravalg) af forskellige brands på markedet. Der findes et hav af hjulproducenter, hvorfor det også kan være et svært område at navigere i. Her på Fiskesæson har vi tidligere advokeret for især tre brands – nemlig Shimano, Okuma og Penn.
Disse tre brands er – sammen med producenter som ABU Garcia og Daiwa – de helt store aktører på markedet, når det kommer til hjulproducenter, hvorfor vi kort vil opridse hvad de forskellige producenter udmærker sig i. Det er nemlig ofte et tegn på kvalitet, hvis du finder enten Shimano, Okuma eller Penns navn på dit fiskehjul.
Okuma
Starter vi med det taiwanesiske brand Okuma, er de især kendt for at lave utroligt holdbare fiskehjul til billige penge. Okuma har længe været et af de mest etablerede brands på markedet, og har en rig historie for at levere kvalitetsprodukter udstyret med innovative designløsninger.
Okuma som firma brander sig meget på glæden ved at fiske, hvorfor det egentlig ofte er selve fisketuren, der er i centrum. Dette bevirker også, at Okumas produkter besidder design, der i sin natur er brugervenligt og praktisk.
Penn
Ligesom Okuma, kan den amerikanske grejproducent Penn også prale af at være en historisk aktør indenfor grejbranchen. Penn blev grundlagt i 1932, og har siden dengang især haft stor succes med særligt fiskehjulet, som har været Penns ekspertiseområde.
Penn har efterhånden været med til at skabe en række klassiske hjul, som f.eks. deres ikoniske Slammer-model, og har høstet en lang række priser ved diverse fiskerimesser og konferencer. De er især kendt for at lave modeller, som gør sig fortrinligt i saltvandsfiskeri.
Shimano
Den sidste producent som vi kort vil give lidt information omkring, er måske også den største indenfor produktionen af fiskehjul. Japanske Shimano har alle dage været kendt som en teknisk frontløber indenfor optimering og innovation af grej.
Grundlæggeren af Shimano, Shozaburo Shimano havde ved undfangelsen i 1921 en vision om, at Shimano skulle være hele verdens foretrukne producent. En profeti som synes at have holdt stik. Shimano spiller på to heste – cykling og fiskeri – og udmærker sig på begge områder ved at være en af de førende og mest innovative producenter.
Udover at bidrage til fiskeriet gennem vedligeholdelse af økosystemer og genoprettelse af naturen, herunder bl.a. fiskebestande, har Shimano stået for mange af de mest innovative løsninger, når det kommer til fiskehjulets design og dets funktioner. Med et enormt fokus på kvalitet, bæredygtighed og lystfiskerens velvære, synes Shimano altid at være et sikkert valg, når der skal investeres i et nyt fiskehjul.
Da fiskehjulet typisk er en af de største investeringer du skal lave indenfor indkøb af grej, er det selvsagt fornuftigt at bruge pengene smart. Man skal have et holdbart hjul der virker og en producent, der ved hvad de snakker om. Afhængig af hvor og hvad du skal fiske, vil vi også komme med bud på hjulmuligheder produceret af de tre brands senere i artiklen.
Hvilket hjul skal jeg vælge?
Nu hvor vi har fået det lavpraktiske på plads omkring fiskehjulets design og hvilke producenter, der er værd at kigge efter, kan vi gå videre til guidens egentlige formål. For hvilket hjul skal du egentligt vælge?
Som vi også har pointeret tidligere i artiklen, findes der en række parametre for, hvor og hvornår hjulet fungerer bedst. Helt konkret vil vi gennemgå fire typer af fiskeri, og prøve at komme med et bud på, hvilket hjul der passer til de fire typers behov.
De fire typer af fiskeri er formentlig noget, du allerede har stiftet bekendtskab med, da de omfavner de mest alment dyrkede former for fiskeri herhjemme. Det er vigtigt at pointere, at der ikke er nogen rigtig måde at fiske på, men at man typisk kan komme langt med tips og tricks – og at noget gear simpelthen er designet til at kunne begå sig bedre på bestemte områder.
Til den nye lystfisker
Før vi bliver mere specifikke, er det dog værd at pointere, at der findes en række solide, billigere muligheder, der åbner dørene for lidt af hvert. Vi har alle som nye lystfiskere haft brug for et hjul, der skal kunne klare lidt af det hele uden at koste alt for mange penge.
Shimano Sienna RD
Shimano har med Sienna RD-modellen lavet sit bud på det perfekte begynder- og/eller backup-spinnehjul. Med et enormt brugervenligt design, herunder en let-justerbar bagbremse og Shimanos varispeed-teknologi, gør hjulet sig i høj grad fortjent til en anbefaling. Især når man tager value for money-aspektet i betragtning.
Modellen findes i størrelserne 2500 og 4000, hvor især 2500-versionen ville egne sig perfekt til den grønne lystfisker, som gerne vil sikre sig et solidt hjul, man kan få noget brug ud af. Modellen vil gøre sig fint til det meste lettere fiskeri, som man typisk vil begive sig ud i som begynder, hvor 4000-modellen mere egner sig til tungere rovfiskeri.
Okuma Fina Pro XP
Okuma har ligeledes også givet deres bud på et hjul i den helt lave prisklasse, som også er et godt bud på et fastspolehjul til den nye lystfisker. Okuma Fina Pro XP er et hjul, der på mange måder skjuler sit prisleje.
Fina Pro XP-modellen har mange små brugbare features, som f.eks. LCS Line Control og dets elliptisk gearsystem, hvilket sikrer større nøjagtighed ved dine kast, samt en længere levetid for din line. Det er et hjul, der kan tåle at blive brugt og er super holdbart til prisen, hvorfor det gør sig eminent som begynderhjul.
Kystfiskeri
Spinnefiskeri fra kysten er et af Danmarks mest udbredte former for fiskeri. Du kender nok godt synet af lystfiskere, der står pakket som perler på en snor enten på molen eller i strandkanten.
Ved kystfiskeriet vil du typisk skulle bruge et tungere og mere kompakt fastspole- eller multihjul, der kan holde til at blive udsat for saltvand. Derudover er der to ting, der altid er værd at have in mente:
- at dit hjul passer til din stang
- størrelsen
Ved kystfiskeri er det typisk mest fordelagtigt at benytte sig af en middelstørrelse omkring de 3000, da hjulet her oftest kan matche belastningen fra grej og de fisk, der findes tættere på kysten.
Shimano Stella FJ
Hvis du vil gå all-in og er passioneret omkring kystfiskeriet, har Shimano lavet det ultimative spinnehjul, som ligger standarden for saltvandshjul på hele markedet. Shimano Stella FJ, som modellen hedder, er blevet en favorit hos lystfiskere, der nyder at fiske med grej, der i sig selv gør fiskeriet til en oplevelse.
Udover en lang række luksusfeatures, er det værd at bemærke modellens 12 kuglelejer, Shimanos Mikro Module II gear og Silent Drive-mekanismen, der sørger for den ultimative spinneoplevelse med en exceptionelt blød gang. Derudover medvirker Shimanos X-Protect-teknologi, at hjulhuset beskyttes mod den slid, som der især er typisk ved saltvandsfiskeri.
Modellen fås i to størrelser, 2500 og 4000. Hvor 2500 er det perfekte allround-hjul, egner 4000-versionen perfekt, hvis du vil gå efter lidt tungere fisk.
Penn Clash
Når vi snakker om favoritter blandt lystfiskere, er Penns Clash-model også i høj kurs, og fungerer godt som et billigere alternativ til Shimanos superhjul. Clash-modellen har tidligere vundet prisen som bedste nye saltvandshjul i 2015 på ICAST-messen, hvilket fortæller lidt om det hjul, Penn har fået smedet sammen.
Penn er kendt for sine enormt populære havkastehjul, og her er Clash-modellen brandets letteste til dato. Og det skal ikke forstås negativt. Penn har nemlig samtidig bevaret alle de funktioner, der gør producenten til lystfiskerens favorit, når det kommer til saltvandsfiskeri. Med Clash-modellen får du bl.a. Penns effektive bremsesystem, utroligt bløde gang og Leveline Slow Oscilliation, som giver både længde og komfort til dine kast.
Put & Take-fiskeri
Put & Take-fiskeriet og andet fiskeri i de danske søer, stiller mange af de samme krav til dit hjul som kystfiskeriet. Når vi snakker størrelse på dit Put & Take-hjul, er det i høj grad vigtigt at vide, hvad du vil fiske efter. De lidt større rovfisk der findes i de danske søer, kan nemlig godt stille krav til hjulets kompakthed og bremseevne.
Umiddelbart vil det dog være fordelagtigt at ligge nogenlunde samme størrelse som ved kystfiskeriet, da fiskebestanden ligner i vægt og modstandsdygtighed. Dog vil jeg advokere for, at man ved Put-fiskeri godt kan gå en størrelse ned til omkring de 2000-2500, afhængig af hvad man fisker efter.
Okuma Epixor LS
Et godt bud på et solidt fastspolehjul til Put & Take-søen er Okumas Epixor LS-model, der er et utrolig holdbart spinnehjul fra det taiwanesiske brand. Hjulet fås i en prisklasse, hvor alle kan være med – og det er da også dets value for money-værdi, der sikrer den en anbefaling.
Hjulet er et super godt og pålideligt fiskehjul til den gængse Put & Take-fisker, der har brug for et hjul, der kan klare alsidigt ferskvandsfiskeri. Hjulet excellerer i sine kvalitetskomponenter, herunder et kompakt hjulhus og en stærk frontbremse, der sikrer dig et alsidigt hjul, der holder et godt stykke ud i fremtiden.
Havfiskeri
Ved valg af et hjul til havfiskeri, er der igen en række parametre, man skal have in mente. Ligesom ved alt andet fiskeri afhænger dit valg af, hvilken type fisk du har i sinde at fange. Da det meste havfiskeri foregår fra båd, fiskes der typisk med en intention om at fange lidt større fisk.
Der stilles derfor større krav til havhjulet, både i form af vind- og vejrforhold, men også grundet det tungere fiskeri. Der findes en kategori af hjul, der er specialdesignet til netop havfiskeriet – nemlig havhjulet, som både findes som fastspolehjul, men også som mulithjul.
Det vil altså også sige, at der stilles krav til både bremseevne, kompakthed og størrelse. Ved havfiskeri anbefales det typisk at investere i et hjul, der har en størrelse på omkring de 4000 eller derover, afhængig af hvad du fisker efter.
Penn Slammer
Starter vi med et fastspolehjul, har vi igen fat i et Penn-hjul, der kan klare saltvandsfiskeriet. Penns Slammer-model har hurtigt vundet popularitet bl.a. lystfiskere, grundet dets enorme styrke som bl.a. kommer til udtryk i hjulets Metal Bail-arme.
Med en kraftig bremseevne og Penns Leveline Ossciliation, er du sikret et hjul, der kan tage fra sig, men som samtidigt også er enormt brugervenligt. Slammer-modellen er, som navnet også indikerer, et spinnehjul, der kan tage kampen op med de fleste fisk.
Penn 320 GT2
Vores anden havhjulsanbefaling er endnu et Penn-hjul, der indenfor den seneste årrække har vundet popularitet i Danmark. Multihjulet er nemlig blevet mere og mere moderne at benytte sig af i Danmark, især til havfiskeri. Og her har Penn i vanlig stil lavet et bundsolidt et af slagsen.
Penn 320 GT2 er Penns bud på et havmultihjul, der kan klare lidt af hvert. Multihjulets design indbyder til fiskeri, hvor der er utrolig god føling med linen, samtidig med at det er muligt at gå dybt. Hjulet er enhver fiskeriinteresseret bådejers bedste ven, og egner sig perfekt til både pirke- og kastefiskeri.
Med Penns ikoniske HT-100-bremser og materialer vanlig høj kvalitet, er det muligt at gå efter de helt store rovfisk på åbent hav.
Fiskeri i åer og ved vandløb
Fiskeri i åer og ved vandløb vil mange typisk forbinde med Ultra Light fiskeri (bedre kendt som UL-fiskeri). UL-fiskeri er kendetegnet ved brug af en utrolig let stang, hjul og endegrej. UL-fiskeri praktiseres overalt, men er typisk fordelagtigt ved vandløb, søer og åer, hvor det kræver, at du er mobil og ikke har alt for meget med i bagagen.
Desuden kan UL-fiskeriet byde på meget intense og glædelige fiskeoplevelser, da du benytter dig af grej, der indbyder til livligt fiskeri. Ved UL-fiskeri er størrelsen især vigtig, da du typisk benytter dig af en meget lille og let stang. Normalt anbefales det derfor, at man ikke går over en størrelse på 1500, når du fisker UL-fiskeri.
Hvis du vil læse mere om UL-fiskeri, så læs vores artikel om fiskestænger til emnet lige her:
Shimano Ultegra FB
Et rigtig solidt bud på dit nye UL-hjul kommer fra Shimanos Ultegra-serie. Udover at være et virkelig æstetisk hjul med et eminent design, er Shimanos Ultegra FB et bundsolidt hjul, der passer perfekt til lange fisketure ved de danske åer, søer og vandløb.
Shimanos G Free Body-teknologi tillader ved at rykke hjulets tyngdepunkt tættere på stangen, at det bliver langt mere komfortabelt at bruge længere tid i søen. Derudover er hjulet spækket med fede features fra den japanske producent. Herunder det anerkendte Hagane Gear, som er udstyret med Shimanos egen Ship X-teknologi, der sikrer en utrolig glathed og effektiv gang.
Shimano giver med Ultegra FB-modellen kvalitet og fede features, der alle udstråler japansk kvalitet. Modellen kan erhverves i hele ti forskellige størrelser, hvorfor den også kan bruges til andre former for fiskeri. Den er blandt andet også et ganske habilt valg til Put-fiskeri efter lidt større fisk. Ved UL-fiskeri vil vi anbefale at du går med 1500-versionen, som sikrer en dejlig let model, der vil matche UL-stangen.
Vedligeholdelse
Når du har investeret i et fiskehjul, er det vigtigt at du behandler det med respekt og bruger tid på vedligeholdelse. Således sikrer du dig, at dit fiskeri ikke blot bliver mere fornøjeligt, men også at hjulets levetid forlænges.
Vedligeholdelsen består hovedsageligt af smørrelse, samt afskylning af hjulet efter du har været på tur. Saltvand slider af natur mere på dit hjul, hvorfor det er ekstra vigtigt at skylle hjulet af i ferskvand, hvis det har været benyttet i saltvand, samt har været udsat for vind og vejr.
Med hensyn til smørrelse, vil der til tider følge en flaske olie med, når du køber et hjul (i hvert fald, når du kommer op i en lidt højere prisklasse). Flaskerne kan også erhverves seperat hos de fleste hjulproducenter.
Et rigtig godt bud på et vedligeholdelseskit kan du finde hos Abu Garcia. I ABU Precision Reel Care Vedligeholdelses Kit får du både olie, men også alt andet du skal bruge til vedligeholdelse af dit fiskehjul. Du kan købe det lige her eller ved at trykke på billedet.
Selve smørelsen skal ske cirka en gang pr. sæson. Du smører dit hjul ved at afmontere spolen, hvorefter hjulets enkelte komponenter smøres med en smule – ikke for meget – olie. Både håndtaget, gearet og kuglelejerne skal have en tur, hvorefter der kan drejes på håndtaget for at få fordelt olien.
Vi håber denne guide har gjort dig klogere på fiskehjulet, og at vi har kunne hjælpe med at finde det hjul, der passer lige netop dine præferencer.