Shimano – fiskehjul til enhver lejlighed


Det kræver is i maven, når man skal investere i et nyt fiskehjul. For det første er det en af de dyreste investeringer, du skal lave som lystfisker. For det andet er der så mange valgmuligheder, at det nogle gange kan være svært at vide, hvilket hjul du skal gå efter.

Når du skal kigge efter nyt fiskehjul, – eller måske dit første hjul overhovedet – er det vigtigt at have i hvert fald et par ting i baghovedet. Du skal først og fremmest vurdere, hvor meget du vil investere. Der findes mange gode, billige hjul – som vi også kom ind på senere i artiklen – men skal du investere i et hjul, der skal holde i længere tid, kan det være en god idé at investere i kvalitet.

Og det er netop kvalitetshjul, vi vil gennemgå i denne artikel – om du så har lyst til at investere 300 kr. eller 3000 kr., så vil vi her på fiskesæson komme med bud på, hvor du skal ligge dine penge.

Shimano

Et af de mest kvalitetssikre – og måske også den største producent af fiskehjul – er det japanske firma Shimano. Producenten er en af de største spillere på markedet, og er typisk også et navn, som mange lystfiskere vil genkende, da det efterhånden er blevet en favorit hos mange – garvede som grønne.

Shimano blev grundlagt i 1921 af den japanske visionær Shozaburo Shimano. Shimano erklærede her, at han ville sørge for at producere de mest foretrukne produkter – først i Kansai (et område i Japan), så i hele Japan, for til sidst at blive den bedste på verdensplan.

En profeti som synes at have holdt stik. Shimano er kendt for deres altid innovative teknologi og holdbare materialer. De er med på de nyeste trends indenfor fiskeri, og så laver de hjul til dig, uanset om du fisker let ved din lokale å eller begiver dig ud i tungere saltvandsfiskeri.

Shimano er et stort globalt firma, og du kender dem måske også for deres engagement i cykeludstyr. Med store firmaer kommer typisk stort ansvar – og det er Shimano også galant for at tage på sig. Shimano har et hav af initiativer indenfor fiskeriet som sport – men også mere miljøorienterede værdier, der er med til at gavne både indenfor og udenfor fiskeriet (og cykelsporten).

Shimano brander sig på at tage sig af de områder, som de også leverer produkter til, hvorfor naturen – som er fiskernes og cyklisternes habitat – fylder meget. Med Shimanos Sport Fisheries Initiative (grundlagt 1990) og Shimano Cycling Initiative (grundlagt 1993), er Shimano med til at researche, funde miljøprogrammer samt på andre måder at hjælpe til en bæredygtig udvikling indenfor især fiskeriet.

Vedligeholdelsen af økosystemer og genoprettelse af fiskebestande og naturen generelt, er blot en af Shimanos mærkesager. De forsøger således at restaurere og bevare naturen, hvor de kan. Shimanos bæredygtighedskamp opsummeres meget godt på deres hjemmeside, hvor deres slogan lyder; remember, fish and ride with tomorrow in mind.

Shimano synes altså at være forgængere indenfor kvalitet – men også have et enormt fokus på bæredygtighed, og hvor de kan støtte lokale økosystemer. En kombination, der synes værd at investere i.

Med Shimanos historie for kvalitet og bæredygtighed in mente, vil vi nedenfor gennemgå syv hjul, der forhåbentlig matcher dine krav til et nyt fiskehjul.

Shimano Sienna RD

Det første hjul vi vil præsentere, er Shimanos svar på det perfekte begynderhjul. Udover at være på markedet til en særdeles fordelagtig pris, er Shimanos Sienna RD-model et hjul, der tilfredsstiller de fleste begynderes behov.

Med en gear-udveksling på omkring de 5:1 (afhængig af størrelse), en let-justerbar bagbremse og tre kuglelejer, opfylder fastspolehjulet alle de krav til et spinnehjul, du kan have som ny lystfisker, hvorfor den vil være et supergodt bud på et begynderhjul.

Udover at have basale kvaliteter på plads, er Sienna RD-modellen spækket med fede detaljer. Shimano er kendt for deres Dyna-balance, som giver et utrolig solidt lineoplæg, der sammen med Varispeed-teknologi sikrer længde på dine kast og en utrolig glad indhaling.

Shimanos Super Stopper II-teknologi sikrer i øvrigt et utrolig funktionelt anti-reverse-system, der vil hjælp af anti-reverse lader dig bestemme, hvorvidt hjulet skal spole baglæns eller ej. På den måde kan du hurtigt komme ud af situationer, hvor der er gået kludder i linen.

Hjulet kan fås i to størrelser – hhv. 2500 og 4000. Afhængig af hvad du vil fiske, er begge to modeller utroligt gode all-round-hjul. Vi vil dog anbefale, at du til lettere fiskeri går med 2500-modellen, da den måske vil kunne møde modstand i nogle put-and-take-søer og ved tungere kyst-fiskeri. Her vil det til gengæld være en fordel at benytte sig af 4000-modellen, der ikke går ligeså godt til lettere fiskeri.

Er du ny til lystfiskeriet eller mangler du et solidt back-up-hjul, der kan fungere i forskelligt farvand, så er Shimano Sienna RD-modellen helt sikkert et spinnehjul, du skal overveje. Hjulet kan erhverves hos fiskpaakrogen.dk til en meget overkommelig pris.

Shimano Ultegra FB

Hvor vi startede med et meget billigt kvalitetshjul, tager vi den en lille prisklasse op med det næste hjul. Shimano har med deres Ultegra FB-hjul skabt et produkt, der er til de lystfiskere, der gerne vil have kvalitet og fede detaljer for pengene.

Shimano Ultegra FB har for det første et utroligt strømlinet design. Det har det klassiske Shimano-look med et meget rent minimalistisk design, der udstråler japansk kvalitet. Men skinner bedrager absolut ikke ved denne Shimano-model, som indeholder innovative features og holdbare løsninger.

I hele Shimanos Ultegra-serie finder man det anerkendte Hagane Gear. En gear-teknologi udviklet af Shimano, som giver hjulet en utrolig kraft og en holdbarhed, der er svær at konkurrere med. Derudover er gearet også udstyret med Shimanos X-Ship-teknologi, som tilføjer en utrolig glathed og effektivitet.

Som noget helt nyt, har Shimano også introduceret det, de kalder G Free Body. Her har Shimano udviklet en måde, hvorpå hjulets tyngdepunkt er rykket tættere på stangen. Ved på den måde at få tyngdepunktet tættere på fiskerens hånd, betyder det også at hjulet synes langt mere behageligt og mindre trættende at håndtere – især efter en hels dags fiskeri! Det vil altså sige, at du kan blive i søen endnu længere, uden at føle så meget ubehag.

Modellen er desuden udstyret med fire kuglelejer + et rulleleje, vandtæt bremse, der forlænger levetiden, samtidig med at erhverves i hele 10 størrelser. Det vil altså sige, at du meget specifikt kan finde den størrelse, der lige præcis passer til dit fiskeri – om du vil fiske i å, put-and-take eller til havs.

Selvom vi er gået en prisklasse op, er Ultegra FB-modellen stadig til at få til en rigtig god pris. Og hvis du vil have et lækkert, holdbart hjul, der tillader alsidigt fiskeri, kan den bl.a. købes på lystfisk.dk via dette link.

Shimano Stella 2500 FJ

Hvis vi gik op en prisklasse ved Ultegra FB-hjulet, så går vi nu til det helt tunge skyts. Shimano Stella 2500 FJ er noget af det tætteste du kommer på enhver lystfiskers drømmehjul. Stella FJ-modellen er til dig, der gerne vil have, at ethvert kast skal være en helt speciel oplevelse.

Shimanos nye fastspolehjul er det absolut ypperste indenfor sin kategori. Med Stella-modellen har den japanske producent kreeret et bundsolidt og holdbart hjul, hvor de samtidig ikke har gået på kompromis med hjulets køreevne.

Shimanos X-Protekt-teknologi sikrer dig solid beskyttelse mod vand, salt og andet snavs, der ikke hører til i dit hjulhus – samtidig med at det ikke påvirke hjulets utroligt elegante gang. Dette betyder også, at hjulet har en markant forlænget levetid i forhold til mange af sine konkurrenter.

Med hele 12 kuglelejer kører hjulet helt exceptionelt og har en utrolig blød gang, der er en oplevelse værd i sig selv. Dette skyldes også Shimanos Mikro Module II gear og deres Silent Drive-teknologi, der sørger for et utroligt elegant og virkningsfuldt hjul, der samtidig er fuldstændig lydløst.

Der kunne siges meget mere om Shimanos Stella FJ, der er til lystfiskeren, der vil have et spinnehjul i absolut verdensklasse. Hjulet findes også i 4000-størrelsen, som er til dig, der har lyst til at gå lidt tungere. Har du lyst til at investere i et hjul, som kan give enhver lystfisker ekstra fiskeglæde, kan du investere i Shimanos Stella FJ-hjul på korsholm.dk

Shimano TranX 301

Shimano TranX 301 er første multihjul, vi vil advokere for i denne omgang – og bestemt et kvalitetsfuldt et af slagsen! TranX 301-modellen er et utrolig kraftfuldt multihjul, der både kan benyttes i salt- og ferskvand.

Ligesom Ultegra-modellen er Shimanos TranX 301 også udstyret med både Hagane Gear og hjulhus, hvilket sammen med X-Ship-teknologien bidrager til hjulets meget kompakte og slidstærke opbygning. Derudover er modellen også udstyret med Coreprotect, som styrker hjulets kerne mod saltvand og giver en markant længere levetid.

Shimano har, som med mange af sine andre hjul, tilføjet multihjulet Super Stopper II-teknologien, der med sit anti-reverse-system sikrer mod bøvl med linen.

Selvom multi-hjulet tit kan skræmme nye lystfiskere væk, er det et hjul, man overhovedet ikke skal se bort fra, hvis man overvejer at investere i et hjul, der kan bidrage med bedre agn-føling og en mere præcis kasteevne – som ovenikøbet både kan benyttes i fersk- og saltvand.

Er du fristet til at investere i et multihjul af japansk kvalitet, der er garanteret at have en lang levetid, samtidig med at den besidder topmoderne innovativ teknologi fra Shimano? Så kan hjulet lige nu findes på lystfisk.dk til en rigtig god pris!

Shimano Tyrnos 30II

Et af de hjul, som vi endnu ikke har gennemgået, er det helt klassiske tunge havhjul, der typisk bruges i forbindelse med havfiskeri efter de helt store fisk. Havhjulet er typisk et meget kraftfuldt hjul, der med sin enorme linekapacitet og kraftfulde materialer, især fungerer godt ved fiskeri fra båd.

Shimano Tyrnos 30II er et super godt bud, hvis du skal prøver kræfter med de helt tunge fisk. Hjulet vejer 1160 gram og er kendetegnet ved dets meget overdimensionerede greb. På den måde er du sikker på, at du får et solidt greb om hjulet, når du skal hive de tungere fisk op.

Tyrnos-modellen er desuden udstyret med 4 A-RB kuglelejer i rustfrit stål, en Die-Cast aluminiums hjulramme, og Twin Pawl Anti-Reverse design. Og udover den slidsikre og kraftfulde kvalitet, er hjulet desuden udstyret med muligheden for at veksle mellem High Speed- eller Power-gearudveskling, hvilket er en utrolig luksusfeature at have, når du skal bakse med de allerstørste fisk.

Udover hjulets meget store linekapacitet, har hjulet også en bremsekraft på 15 kg. Det vil sige igen sige, at du kan tillade dig at gå meget dybt, og gå efter den store fangst. Shimano har altså skabt et havhjul af meget stor robusthed, som samtidig er udstyret med noget af det nyeste teknologi på markedet.

Har du en drøm om, at komme ud og fiske fra båd efter de helt store fisk, er Shimanos Tyrnos 30II i hvert fald et vældig solidt bud på dit nye havhjul. Hjulet kan erhverves til en god pris på lystfisk.dk.

Shimano Sahara SD

Skal du bruge et solidt fastspolehjul, hvor prisklassen ligger mellem Ultegra og Sienna-modellen, er Shimanos Sahara SD-model et oplagt valg. Modellen kan alt hvad dit moderne spinnehjul, skal kunne – og så er det udvikles med en række fede features samt materialer og komponenter af Shimano-kvalitet.

Ligesom mange af Shimanos andre modeller, er Sahara SD-modellen ligeledes udstyret med Hagane Gear og hjulhus, der sammen med X-Ship-teknologien sikrer et gear i absolut verdensklasse, der både har en fantastisk ydeevne og lang levetid i forhold til sin pris, og de andre konkurrenter i sammeprisklasse.

Derudover er hjulet udstyret med G Free Body-teknologien, der sikrer, at du holder længere i søen. Samtidig er Sahara SD-modellen udstyret med bagbremse, der sikrer en let-justerbar bremse, der er utrolig brugervenlig. Dette er kombineret med Shimanos unikke fightbremse-teknologi, der kan benyttes som et ekstra led i at bremse din fangst, uden at justere på hovedbremsen.

Shimano Sahara SD kommer også udstyret med Varispeed-teknologi og AR-C linekontrol, der også sikrer linekvalitet og kontrol. Hjulet er desuden udstyret med tre lukkede kuglelejer i rustfrit stål, samt et rulleleje, hvilket sikrer en solid gang for sin prisklasse. Gearet findes i udvekslingen 5,1-5,2:1 afhængig af hvilken størrelse du vælger.

Sahara SD-modellen kommer i to forskellige størrelser. Først har vi 2500-versionen, der er en rigtig god allround størrelse til det meste danske farvand, om du skal i put-and-take, fiske i åer eller lettere kastefiskeri fra kysten.

Går du efter lidt større fisk, findes Sahara SD-modellen også i en lidt større størrelse – nemlig i 4000-versionen. 4000-versionen er et rigtig solidt fastspolehjul til dig, der vil gå efter de lidt tungere saltvandsfisk. Både 2500- og 4000-versionen findes i varianter med dobbelt håndtag, hvilket også er en dejlig mulighed at have, hvis du har præferencer på det område.

Der er altså utrolig meget godt at sige om Shimanos Sahara SD-model, der typisk er for dig, der vil investere i et af de bedste hjul i mellemprisklassen. Hjulet har en solid ydeevne og holdbarhed til prisen og er spækket med features, der kan tage dit fiskeri til et nyt niveau. Er hjulet noget for dig, kan den købes for en rigtig god pris hos fiskpaakrogen.dk

Shimano Stradic CI4+ FB

Skal du bruge et hjul i mellem-prisklassen, hvor du får mest kvalitet for pengene – men som samtidig egner sig til alsidigt fiskeri? Så har du kig på det rigtige Shimano-hjul lige her. Shimano Stradic CI4+ FB er en af Shimanos nyere modeller, der er det perfekte hjul til dig, der gerne vil investere i kvalitet.

FB-versionen er en opdatering af Shimanos tidligere CI4+ model, hvorfor hjulet er udstyret med det nyeste Shimano-teknologi. Udover Hagane og X-Ship gearing, er fastspolehjulet udstyret med en Magnulite CI+-rotor, der er kendetegnet ved Shimanos CI-modeller. Rotoren sikrer en virkelig galtte rotation, der gør fiskeriet utrolig behagelig.

Hjulet er desuden udstyret med 6 kuglelejer, en gearudveksling på 5,0:1 og en markant linekapacitet (afhængig af størrelsen), og er ligesom Ultegra-modellerne udstyret med G Free Body-teknologi, der sikrer, at fiskeriet bliver alt andet end udmattende. Og det er blot toppen af isbjerget, for en model der indeholder high-tech-egenskaber, som enhver lystfisker vil sætte pris på!

CI4+ FB-modellen findes i tre forskellige størrelser, hvilket også betyder at du kan tilpasse modellen lige efter dine behov. Med størrelserne 2500, 3000 og 4000, er det blot din personlige præference, der dikterer hvilket hjul, du vil investere i – hvilket du kan gøre til en fordelagtig pris på fiskpaakrogen.dk.

Afsluttende bemærkninger

Det er vigtigt at investere i ordentlig kvalitet, når du skal ud og investere i et hjul. Hjulet er typisk noget af det, der kan få de fleste lystfiskere til lommen – og det er med god grund. Et godt hjul er et af de første skridt til en god fangst og en fornøjelig fisketur.

Jeg håber denne artikel har hjulpet dig nærmere dit nye – eller allerførste – fiskehjul. Om fiskeriet så skal foregå i din lokale put-and-take-sø, fra havnen, eller om du vil pirke fra en båd ud for den danske kyst, så har Shimano i hvert fald et hjul for dig.

Rasmus Larsen

Fiskeri har altid spillet en rolle i min provinsungdom, hvor der tit har været tættere til den nærmeste å, end til den nærmeste sportsbar. Derfor har jeg både interesse og forståelse for især spinnefiskeri, som jeg har dyrket på hobbyplan. Med et ordentligt stykke researcharbejde suppleret med frilufts- og fiskerierfaring, håber jeg at kunne hjælpe læserne her på siden. Til daglig studerer jeg på Aarhus Universitet, hvor jeg bl.a. beskæftiger mig med kommunikation.

Seneste artikler