Penn fiskehjul – kvalitet i verdensklasse


Når du skal vælge dit fiskespinnehjul, er der forskellige ting, der er vigtige at tage med i dine overvejelser. Hvilken størrelse skal du have? Passer hjulet til din stang? Hvilken slags fiskeri er det, jeg gerne vil bruge hjulet til? Og så er der helt konkret spørgsmålet om fiskehjulets kvalitet.

Det er vigtigt at sørge for at investere i et fiskehjul, der holder til slid og massere af fiskeri, samtidig med at det skal have et brugervenligt design. Der skal være styr på materialerne, og det er vigtigt at overveje, om hjulet kan holde til den slags fiskeri, som du ønsker at dyrke.

I denne artikel vil vi gå i dybden med grejproducenten Penn, som er en af de helt store spillere på markedet – også indenfor fiskehjul. Det amerikanske selskab har en lang historie indenfor fiskeribranchen og er berygtede for altid at producere grej af verdensklasse kvalitet.

Allerede i 1932 grundlagde tyskeren Otto Henze, hvad der dengang hed Penn Fishing Tackle Manufacturing Company. Henze havde få år forinden emigreret fra Tyskland til Philadelphia, hvor han begyndte at sælge sine hjul fra en 3. salslejlighed.

Siden dengang er der sket meget, men Penn har altid brandet sig på sine innovative løsninger og nogle af de ikoniske fiskehjul (og stænger), som de har produceret gennem tiden. I 2007 kunne Penn så fejre 75-års fødselsdag, og selvom det ikke længere er Henze bag roret, er Penn garant for altid at levere kvalitetsprodukter, der også i dag forsørger lystfiskere med noget af det absolut bedste grej indenfor markedet.

Penns fokus har altid været på hjulet, der har været deres varemærke, lige siden Henze åbnede biksen i 1932. Hjul, der er benyttet af begyndere såvel som erfarne lystfiskere verden rundt. I denne artikel vil vi gennemgå fem forskellige fiskehjul i fem forskellige priskategorier, som forhåbentlig passer til lige præcis, hvad du leder efter.

Penn Slammer

Det første hjul vi vil dykke ned i er Slammer-modellen, der er et af Penns mest kendte fastspolehjul. Penn Slammer er et af de mest velkendte havhjul til kastefiskeri, du finder på markedet. Og det er ikke en titel, der kommer uden forpligtelser.

Grunden til Slammer-modellens popularitet ses først og fremmest i hjulets markante styrke. Penn Slammer er kendt for at egne sig super godt til fangst af større havfisk. Med sine Metal Bail-arme, er der garanti for styrke, når du får de lidt større fisk på krogen. Som ‘Slammer’-navnet også indikerer, er der tale om et monster af et hjul, der kan holde diverse undervandsmonstre i skak.

Hjulet er hyppigst brugt i forbindelse med lettere pirkefiskeri i form af kastefiskeri til havs. Men udover at være et af de mest pålidelige havkastehjul, fungerer fastspolehjulet også som et aldeles udmærket spinnehjul til almindeligt spinnefiskeri, hvorfor du altså ikke nødvendigvis binder dig til saltvandsfisketure.

Hjulet findes i flere forskellige størrelser – alle med en gearudveksling på 5,1:1 og fem kuglelejer af rustfrist stål. Derudover er alle størrelser i modellen udstyret med Penns egne Penn Leveline Ossciliation, der sikrer en mere stabil og lige line, så du ikke behøver at fumle med linen, og i stedet kan bruge tiden på at fiske.

Linekapaciteten afhænger af den størrelse du vælger, som strækker sig fra en størrelsesorden på 260-560. Der er altså også mulighed for at justere størrelse i forhold personlige præferencer, hvilket også giver mulighed for mere specifikke ønsker.

Hvis du er interesseret i et solidt kastehjul, der kan fange de noget tungere fisk, vil vi klart anbefale Penns Slammer-model. Modellen kan erhverves til en fordelagtig pris på fiskpaakrogen.dk.

Penn Spinfisher VI

Det næste hjul på listen er endnu et af Penns fastsspolehjul – og en klassisk en af slagsen. Penn Spinfisher VI er et af de nyeste modeller i Penns klassiske Spinfisher-serie. Beslægtet med Penns ikoniske Spinfisher 700-hjul fra 1961, er VI-udgaven et moderne svar på den gamle klassiker, som i den grad er blevet finpudset gennem de sidste 50 år.

Den populære model er blevet kendt som et af de mest favoriserede hjul blandt lystfiskere. Og det er til at forstå. Serien har længe været et af de mest populære på markedet, og med VI-modellen har Penn inkorporeret den nye IPX5-forsejling, der forhindrer vandindtrængen og dermed sikrer markant længere levetid på folkefavoritten – uanset om du bliver ramt af en bølge, eller kommer for tæt på søen.

Med en Superline-spole og CNC Gear™-teknologi fungerer hjulet upåklageligt og er utrolig brugervenligt at anvende, samtidig med at det holder til markant vægt uden problemer. Modellens HT-100™ carbonfiber bremseskiver sørger desuden for, at du kan bremse større saltvandsfisk, hvorfor hjulet også gør sig ideelt til større jagt.

Hjulet kan erhverves i forskellige størrelser, som tilbyder forskellig bremsekraft og linekapacitet. Med hele fem forskellige størrelser gør det også, at du kan investere i modellen til lige din form for fiskeri – om det så er UL-fiskeri, eller du vil ud og prøve kræfter med større fisk til havs eller fra kysten.

Er du interesseret i et af markedets mest solide og holdbare hjul, der kan anvendes til næsten al form for spinnefiskeri, kan hjulet købes til en god pris på lystfisk.dk

Penn 320GT2

Det næste Penn-hjul på listen, er det eneste multihjul, der vil blive gennemgået i denne artikel. Til gengæld er det en maskine af et multihjul, og et populært et af slagsen, når det kommer til havfiskeri.

Modsat de andre hjul på listen, er Penn 320GT2-modellen udelukkende egnet til havfiskeri. Men det er der også en grund til. Grundet dets opbygning, er der enormt god plads til massere af line, hvilket behjælper, at du kan gå utrolig dybt med dit agn. Selvom der normalt ikke er tradition for brug af multihjul i Danmark, vil 320GT2-modellen nok kunne få de fleste omvendt.

Hjulet passer utrolig godt til enhver form for båd- og pirkefiskeri rundt omkring i det danske farvand. Hjulet er komponeret af robuste materialer, hvilket sammen med Penn’s HT-100-bremser, tillader dig at du kan gå stort – også i dansk farvand.

Hjulet besidder desuden en gearudveksling på 4,3:1, en enorm linekapacitet på 295 m/0,45 mm. og to kuglelejer. Det er driftsikkert, robust og holdbart – i vaskeægte Penn-stil. Så har du lyst til at gå stort, og også hive større fiske op af havdybet, er Penns 320GT2 multihjul lige noget for dig! Hjulet kan erhverves på lystfisk.dk til en overkommelig pris.

Penn Clash

Det sidste hjul der berøres i denne artikel, er et af Penns helt store fastspolehjul, der er tiltænkt dig, der gerne vil have fastspolehjul fra øverste hylde. I 2015 lancerede Penn sin Clash-model, der hurtigt blev en favorit blandt erfarne lystfiskere.

I debutåret vandt hjulet prisen som det bedste nye saltvandshjul på ICAST-messen, der er en af de største messer i verden for fiskegrej. Dette sikrede hjulet opmærksomhed på verdensplan, hvilket også må sige at være fortjent.

Penn – som generelt er kendt for deres havkastehjul – har med Clash-modellen lavede et af sine mest optimerede hjul til dato. Faktisk er det Penns letteste spinnehjul til dato. Med ultramoderne teknologi, betyder det dog ikke, at Penn har sparet udstyret væk.

Hjulet adskiller sig fra andre fastspolehjul med Penns forsøg på at benytte sig af et CNC-fremstillet gear i messing og aluminium. Denne inkorporering har medvirket til hjulets meget præcise gear, der både sikrer en behagelig linegang, men også forsikrer dig gearets holdbarhed. Det er et hjul, der får selv de mest garvede lystfiskere op at køre.

Penn benytter sig – som med de andre tre hjul – af sine kraftfulde HT-100 carbonfiber bremsesystem, som sikrer mulighed for at hive de største fisk op ad havet. Derudover er hjulet udstyret med hele 8 forsejlede kuglelejer + et enkelt rulleleje med anti-reverse-funktion, samt Leveline Slow Oscilliation system, der sikrer en god linegang, samt et lang kast, når du fisker fra kysten.

Modellen kan erhverves i hele seks størrelser med forskellig linekapacitet og gearing. Med størrelser fra 2000-6000, ligger det op til, at du kan vælge, om du vil benytte det ekstraordinære hjul til ultra-light spinnefiskeri, eller om du vil gå stort fra kysten med de lidt tungere hjul. En ting er sikkert – hjulet tillader det hele, hvis du erhverver dig den rigtige model.

Har du lyst til at forkæle dig selv med et prisvindende Penn-hjul, så er Clash-modellen lige noget for dig. Hjulet kan findes i en solid prisklasse på fiskpaakrogen.dk

Afsluttende bemærkning

Er du klar på at tage skridtet videre og investere i et hjul af højeste kvalitet, eller mangler du blot et hjul, der kan sikre dig en fornøjelig fisketur, så er Penns fastspole- og multihjul i den grad en mulighed, du bør overveje. Som vi også advokerer for i artiklen, er Penn især til dig, der elsker at fiske til havs i det danske farvand – om det er så er fra båd eller fra kyst.

Vi håber i hvert fald at artiklen har gjort dig klogere på både mærket, men også på at finde det hjul, der lige nøjagtigt passer dig – om det så er for at dyrke UL-fiskeri, eller gå efter de lidt tungere fisk.

Rasmus Larsen

Fiskeri har altid spillet en rolle i min provinsungdom, hvor der tit har været tættere til den nærmeste å, end til den nærmeste sportsbar. Derfor har jeg både interesse og forståelse for især spinnefiskeri, som jeg har dyrket på hobbyplan. Med et ordentligt stykke researcharbejde suppleret med frilufts- og fiskerierfaring, håber jeg at kunne hjælpe læserne her på siden. Til daglig studerer jeg på Aarhus Universitet, hvor jeg bl.a. beskæftiger mig med kommunikation.

Seneste artikler