Hold dit grej ved lige i vintermåderne


I nordiske lande som Danmark kan det være svært at holde fiskeriet ved lige hele året. De kolde temperature gør det ikke bare uattraktivt at fiske på grund af mangel på bytte, men det er heller ikke alle, der sætter pris på at være ved vandet i de kolde vintermåneder.

Vinteren er derfor også typisk en naturlig pause i fiskesæsonen. Men det skal ikke nødvendigvis være en dårlig ting. Vinteren giver nemlig også muligheden for at passe på dit grej, der har været i brug over forår- og sommersæsonen.

Dit grej, om det så er hjul, stang eller endegrej, har nemlig brug for en kærlig hånd. Især når det ikke bliver brugt. Og det er der forskellige måder at sørge for. Det er vigtigt ikke at undervurdere, hvor vigtig vedligeholdelsen kan være, og hvor glad du bliver for det til foråret.

Dit grej er en af de vigtigste faktorer, når det kommer til at optimere dit fiskeri. Derfor ville det også være super ærgerligt, hvis småting som dårligt vedligeholdt grej skal mindske dine fangstchancer.

I denne artikel vil vi gennemgå forskellige tips og tricks til, hvordan du kan holde dit grej i tip-top stand gennem vintermånederne. Herunder vil vi hjælpe dig til, hvordan du kan organisere og rense forskelligt grej. Om det så er dine mindste blink eller stangen, der kræver en tur.

Vedligeholdelse af din fiskestang

Et af de elementer der tit bliver overset, når vi snakker slid og fiskeudstyr, er fiskestangen. Gennem sæsonen er fiskestangen noget af det udstyr, der bruges allermest. Samtidig kan det også betyde, at man som lystfisker slet ikke får kigget på stangens tilstand, da den hele tiden er i brug. Her kommer vintervedligeholdelsen for alvor i spil.

Der er et par punkter, du kan overveje, når det kommer til vedligeholdelsen af din stang. Til at starte med er en det en rigtig god idé at tjekke stangens øjer. Er der små sprækker eller uregelmæssigheder, risikerer du nemlig at linen knækker, når stangen er i brug.

Et rigtig godt tip til når du skal tjekke øjerne er at benytte sig af en vatpind. Ved at løbe blidt over øjerne med vatpinden, kan du tydeligt se, om der skulle være en mindre skade, der kan kappe din line. Ryger der vat af vatpinden, er det en god idé at udbedre skaden.

Et andet tip til vedligeholdelse af stangen er et ganske simpelt et af slagsen. Nemlig rengøring af både håndtag og selve stangen. Ved rengøring af både stang og håndtag, kan ganske almindelige vådservietter tages i brug. Brug gerne vådservietter, der har en eller anden form for desinficerende indbygget. Til tider kan det også være ideelt at anvende en form for børste eller klud, der kan skrubbe lidt mere.

Vær især opmærksom på at få at få rust og andet snavs af i de forskellige åbninger, hvor det typisk samler sig. Det kan være en god idé at være ekstra grundig omkring hjulholderen, da stangen her har en tendens til at ophobe rust.

Er uheldet ude og har din stang efterhånden udlevet sin levetid, så frygt ej. Her på siden har vi et hav af guides til, hvad du skal kigge efter, når du skal investere i en ny fiskestang. Du kan bl.a. tjekke vores ultimative fiskestangsguide ud lige her.

Her anbefaler vi bl.a. danske Savage Gears Black Savage Spin, som er en fortrinlig spinnestang. Savage Gear har gennem årene vist, at de kæmper med de helt store, når det kommer til produktion af grej – herunder også fiskestænger.

Stangen fås i et enormt stilrent design. Modellen er lavet i kulfiber og fås med Hard Camou EVA håndtag, som ikke blot giver en fremragende moderne spinnestang, men også gør den utrolig lækker at se på.

Stangen kan erhverves i fire forskellige størrelser med tilhørende deluxe stangtaske, hvorfor den kan bruges i forskelligt terræn. Lyder Black Savage Spin som en stang for dig, kan den købes for en rigtig god pris via dette link.

Vedligeholdelse af hjul

Mange lystfiskere bøvler tit med vedligeholdelse af hjulet, da det til tider kan være en frustrerende proces. Derfor vælger mange også, at tage den til en ekspert, som vil rense dit hjul mod betaling. Men med den rette viden og gåpåmod, burde det ikke være noget problem at rense dit eget hjul.

Der er dog en række ting, du skal overveje, når du skiller dit hjul ad. Der findes ikke noget mere frustrerende end ikke at kunne samle noget, du selv har skilt ad. Derfor vil vi anbefale altid at benytte dig af hjulets brugsanvisning, når du går i gang med processen. Har du ikke en brugsanvisning, så kontakt din forhandler.

Samtidig er det vigtigt at have alt dit værktøj klar inden du går i gang. Et par gode fif er at have skruetrækkere, skruenøgler, en klud, vatpinde, en tandbørste – og så dit opløsnings- og smøremiddel.

Det er vigtigt, at du anvender et opløsningsmiddel, der ikke skader plastikken. Her har grejproducenten Ardent lavet en løsning, hvor du kan være sikker på, at ingen dele beskadiges. Med Ardents Reel Cleaner har du i hvert fald et rigtig godt bud på et sikkert og effektivt opløsningsmiddel.

Når det kommer til smøremiddel, findes der forskellige valgmuligheder på markedet. Og chancen er, at din hjulproducent også har lavet et smøremiddel, der passer til dit hjul. Der findes også producenter, der laver olier der fungerer til de fleste hjul. Herunder bl.a. Lew’s Super Duty Reel Oil, der fungerer utrolig godt som smøremiddel.

Smørelsen er en blanding af petroleum og syntetiske olier, og fungerer super fint til smørelse af de fleste af hjulets dele. Herunder aksler, kuglelejer og bøsninger. Olien mindsker korrosion og forsegler for urenheder. Med en specialolie som denne sikrer du at forøge din hjuls levetid markant.

Når du skiller dit hjul ad, er det vigtigt at ingen dele går tabt. Hav derfor et smart opbevaringssystem, som f.eks. en æggebakke. Rengør gear og andre dele i din rengøringsløsning, hvorefter de skrubbes med en tandbørste. Rens derefter hjulhuset (er let med en vatpind) og tilsæt til sidst smørelse.

Det er vigtigt ikke at overgøre smørelsen, men at tage en dråbe ad gangen. Sørg for både at få indsmurt bremsen, spolen og kuglelejer. Vær omstændig med at få olie ind i gearet. Dette kan typisk gøres stille og roligt med fingrene. Ved spinnehjul er det også en idé at være omhyggelig med spolen og håndtaget, der kan kræve lidt ekstra opmærksomhed.

Vedligeholdelse af endegrej

Hvis du har haft brug af dit grej i højsæsonen, kunne noget også tyde på, at de har fået lidt tæsk. Blandingen af saltvand og slid er ikke just godt for dit grej, der let kan tage skade, hvis det ikke vedligeholdes.

Det er altid en god idé at starte med mindre grej. Det kan f.eks. være rustne springringe, kroge eller andre småting, der har set sin storhedstid. Hvis du har læst en af vores andre artikler om vedligeholdelse af grej, ved du også, at vi anbefaler, at man får skiftet sine kroge regelmæssigt. Her anbefaler vi bl.a. VMC Treble 9617 PS som en krog, der både holder sig skarp og har en enorm styrke.

Dit større endegrej som f.eks. hardbaits kan typisk skrubbes med en klud med lidt sæbevand på. Sørg for at få dem rustfri til sæsonens start!

Når det mindre grej er blevet renset eller udskiftet, er det vigtigt at tage stilling til, hvilken stand din grejæske har. En god idé er at tømme, rengøre og tørre dine æsker, før du lægger dit endegrej ned igen. Er der kommet mindre skrammer på æsken i løbet af sæsonen, kan det være en god idé at lime den med en form for superlim.

Andre gange kan det være favorabelt at investere i en ny æske, da mange producenter laver utroligt gode løsninger til billige penge. Mulighederne er mange, når du skal lede efter en ny grejæske, hvorfor det kan være svært at vælge. Et rigtig godt valg til dig der vil have kvalitet for en god pris er Panaros grejæsker.

Du kan vælge imellem hele otte størrelsesmodeller, der alle er lavet i utrolig holdbar plastik og med brugervenlige lukkemekanismer. Kort og godt opfylder Panaro alle kravene til en solid grejæske. Æskernes transparente udseende og smartdesignede rum gør det desuden nemt at holde overblik over dit grej – samtidig med at det er nemt at rengøre.

Hvis du gerne vil læse mere om grejæsker, så har vi naturligvis også skrevet en fremragende guide til emnet. Du finder den lige her:

Grejæsker og organisation er slet ikke noget at kimse af, når det kommer til vedligeholdelse. Et godt organiseret grejsystem er nøglen til grej, der skal holde længere. Har du overblik over dit grej, ved du nemlig også, hvor du skal sætte ind – og hvad der trænger til en kærlig hånd.

Afsluttende bemærkning

Selvom vintermånederne tit kan bringe savn og vemod hos enhver lystfisker, bliver den kolde overgang en god mulighed for at passe på dit udstyr. På den måde sikrer du også, at du er klar, når foråret kommer. Og samtidig kan du stadig bruge vinteren sammen med din hobby, selvom du ikke kan dyrke den direkte.

Hvis du gerne vil forsøge at fiske om vinteren, så har vi skrevet en artikel om, hvilke fisk du skal gå efter. Du finder den her:

Vi håber, at du har kunne bruge de tips og tricks, vi har præsenteret her i artiklen. Hvis du vil vide mere om vedligeholdelse, kan du med fordel gå ind og tjekke vores andre artikler om emnet.

Rasmus Larsen

Fiskeri har altid spillet en rolle i min provinsungdom, hvor der tit har været tættere til den nærmeste å, end til den nærmeste sportsbar. Derfor har jeg både interesse og forståelse for især spinnefiskeri, som jeg har dyrket på hobbyplan. Med et ordentligt stykke researcharbejde suppleret med frilufts- og fiskerierfaring, håber jeg at kunne hjælpe læserne her på siden. Til daglig studerer jeg på Aarhus Universitet, hvor jeg bl.a. beskæftiger mig med kommunikation.

Seneste artikler