4 måder at få dit grej til at holde længere


For mange lystfiskere er deres grejsamling en fantastisk måde at vise deres ekspertise og erfaring frem på. Lystfiskerens grejsamling kan for mange være en stolt kollektion, hvor hver enkelt stykke har en speciel betydning.  

Fremvisningen af grej til andre lystfiskere kan således være en rigtig god måde at vise sit egen fiskerierfaring, samtidig med at det er et godt udgangspunkt, når der skal deles tips og tricks. Der findes sjældent noget bedre end at vise et gammel blink, der har mange havørreder på samvittigheden, eller demonstrere hvordan dine nye jighaler hiver fisk op som perler på en snor.

Desværre sker der tit det, at mange lystfiskere har en tendens til at smide sit grej i kassen for at lade det ligge over vinteren. Når grejkassen så endelig kommer på bordet igen, risikerer man at finde sit endegrej maltrakteret, flosset eller fuldstændig rustet.

Korrekt opbevaring af agn og andet endegrej kan være med til at forlænge levetiden på dit yndlingsgrej med mange år. Smides grejet blot i kassen, som om det aldrig skal bruges igen, kan resultatet dog hurtigt blive det modsatte. Det er for alvor en skam, når man tænker på hvor mange timer og ressourcer, der bliver postet i grej for den gennemsnitlige lystfisker. Der er altså både penge og tid at spare ved at opbevare sit grej ordentligt.

I denne artikel vil vi her på Fiskesæson.dk gennemgå fire råd til dig, der gerne vil maksimere dit grejs levetid. Vil vil nemlig gerne hjælpe dig til, at din yndlingswobbler, spinner eller jighale altid være til rådighed, når du får brug for den.

Organiser dit grej

Det første tip vi vil gennemgå, lyder måske blot som et spørgsmål om sund fornuft. Den første og mest effektive måde at sørge for, at dit grej forbliver intakt, er omhyggelig organisering af hele din samling. Dette kan gøres på flere måder, og hver lystfisker har typisk et system, de selv foretrækker.

Et godt trick kan dog være at have separate rum til forskelligt grej. Opbevar dine kroge, line og andre småredskaber for sig, dit forskellige agn i en separat kasse, og hav eventuelt en kasse til diverse.

På den måde undgår du, at hele din grejkasse bliver et stort rod, hvor forskelligt grej blandes sammen og rodes ind i hinanden. Således er det nemmere at have et overblik når du skal på tur. Samtidig er der ikke noget grej, der bliver lagt tilfældigt tilbage og dermed potentielt glemt.

Vi har her på siden lavet en guide til, hvad du skal kigge efter, når du investerer i en grejboks, hvor der bl.a. også gemmer sig tips og tricks til organisering af grej.

I guiden anbefaler vi bl.a. Planos Rack System Boxes, som er et utroligt godt bud på en boks, hvor der er mulighed for grundig organisering. Boksen er udstyret med et utrolig smart skuffesystem, der tillader dig at sortere dit grej på en meget overskuelig facon.

Med Planos skuffesystem følger også fire grejbokse af Planos eget mærke med i købet. Disse passer naturligvis til skuffesystemet, og du kan derfor gå i gang med at sætte dit system op med det samme. Det vil altså også sige, at du kan tilegne dig kasser separat for at øge organisationen. På den måde kan du lave flere forskellige kasser og så kun medbringe dem, der er nødvendige at have med på turen.

Planos Rack System Boxes kan købes via dette link.                 

Genbrug dit (plastik)grej

Som hovedregel er genbrug altid et godt buzzword, når det kommer til fiskeri. Får du det meste ud af dine materialer, sørger du også for at spare både tid og penge, når regnskabet gøres op. Det meste agn og endegrej tåler typisk mere end man regner med, hvorfor det også godt kan holde til tæsk i vandet.

Maksimering af dit grejudbytte er især vigtigt ved specielle former for grej. Fisker du med kunstig plastikagn, er dette et utrolig godt eksempel. Her er der mange penge at spare ved at benytte sig af en genbrugsmentalitet. Med bløde plastikprodukter er det nemlig nemt at vende grejets materiale til sin egen fordel.

Fisker du f.eks. med plastikorm, kan en knækket orm pludselig blive til to mindre orme. På denne måde sikrer du hele tiden, at du får det meste ud af dit materiale – ved rent faktisk at bruge dem. Nogle gange vil det endda være fordelagtigt at fiske med lidt mindre orm.

Herhjemme vil det især komme på tale, når der fiskes med kunstig børste- eller regnorm. Markedet domineres af Berkley Gulp!-serien, der er favoritten hos mange lystfiskere herhjemme såvel som i udlandet. 

Producenten har et sortiment herhjemme, der bl.a. består af børste- og regnorm. En af de mest populære orm er Berkleys Gulp Nightcrawler-varianten, som fås i forskellige størrelser. Ormen er super god til bl.a. havørreder og andre rovfisk, afhængig af hvilken størrelse du vælger.

Får rovfisken fat i din orm og får bidt den over, kan du således vurdere om ormen stadig er brugbar. På den måde sparer du både penge og materialer, hvis du også investerer i kvalitet. Berkley Gulp! Nightcrawler kan erhverves via dette link.

Udskift dine kroge

Kroge er et af de mest udsatte materialer, når der fiskes. I realiteten findes der intet bedre alternativ til en krog end en ny en af slagsen. Selvom vi lige har advokeret for at genbruge dine materialer, kan krogene godt være en undtagelse. Især fordi de slider på dine hard-baits.

Kroge bliver nemlig sløve, uanset hvor skarpe de er, når du køber dem. Og en af de eneste måde at forebygge dette er simpelthen at købe nye. På den måde forlænger du også levetiden på meget af dit agn, der skal en krog igennem. En skarp krog medfører nemlig mindre slid i rigging-processen.

Kroge kan fås i mange afskygninger. Det vigtigste, når du skal investere i en krog, er derfor også at sørge for, at du har investeret i god kvalitet. En af de førende producenter på området er VMC, der udelukkende specialiserer sig i krogproduktion og salg.

En af de features der typisk kendetegner VMC, er deres brug af materialer. Alle deres kroge er lavet af Carbon HI, som giver krogen en enorm styrke over en meget lille masse. Deres sortiment indeholder bl.a. kraftfulde kroge som VMC Treble 9617 PS.

Modellen er karakteriseret ved dens styrke, der sikrer modstandskraft mod selv de største fisk. Samtidig er krogen udstyret med VMC’s CutPoint-teknologi, der sikrer at krogen har en utrolig spids ende med en lang levetid. Perfekt til at maksimere levetiden for din agn!

Krogen kan erhverves via dette link.

Organiser dit grej efter fisketuren

I forlængelse af vores første tip, vil vi igen advokere for organisering af dit grej – denne gang efter fisketuren. Det kan til tider være en heftig affære at være i søen, hvor dit endegrej typisk kan være udsat for heftig udskiftning. Det medfører at grejet godt kan komme til at ligge spredt i kassen eller i bådkanten.

Det betyder også, at det tit bliver et rod, når du står i vandet – eller er på båden. Det kan derfor godt være en god rutine at få lagt blink og andet endegrej på plads under selve fisketuren. På den måde undgår du at belaste dit grej mere end højst nødvendigt.

Det kan f.eks. være en god idé at lave forskellige grænser for, hvor mange blink du må have i brug af gangen. På den måde tvinger du dig selv til at rydde op under fisketuren, uden at det skal gå udover det til tider hektiske fiskeri.

De fleste lystfiskere har en eller anden form for opbevaringskasse med, når de fisker. Der er i de seneste år lavet enormt gode bud på kasser med smarte opbevaringsløsninger, som kan hjælpe dig med at organisere dit grej – også efter turen.

En af disse løsninger er Meiho Betesbox, der er et let og komptakt valg til dig, der mangler en smart grejæske. Med sine utroligt praktiske og justerbare rum er æsken let at organisere på farten. Modellen er desuden udstyret med en praktisk låsemekanisme, der er enormt brugervenlig. Samtidig har den en størrelse, der gør at den passer til de fleste grejtasker og større kuffertsystemer.

Så mangler du en letanvendelig grejæske, der gør sig utrolig godt som opbevaringsmodul for dine blink, wobblere eller andet agn, kan du erhvere dig æsken via dette link. Ovenikøbet til en utrolig god pris.

Afsluttende bemærkning

Der findes mange måder at forlænge levetiden på dit grej. Nogle af dem er blot et spørgsmål om gode vaner, hvor andre kræver lidt mere disciplin og et genbrugssind. Det er om ikke andet en utrolig let og effektiv måde at få det meste ud af dit grej, således at du sparer både tid og penge.

Samtidig er det super lækkert at kunne vise en skinnende grejsamling frem til andre lystfiskere. På den måde kan du altid vise dit yndlingsblink frem, samt fortælle anekdoter om grej, der har en lang levetid bag sig.

Vi håber at denne guide har hjulpet dig, og at du kan bruge de tips og tricks, vi har foreslået. Husk at tjekke vores andre artikler ud her på siden, hvis du vil have flere tips til lystfiskeriet.

Rasmus Larsen

Fiskeri har altid spillet en rolle i min provinsungdom, hvor der tit har været tættere til den nærmeste å, end til den nærmeste sportsbar. Derfor har jeg både interesse og forståelse for især spinnefiskeri, som jeg har dyrket på hobbyplan. Med et ordentligt stykke researcharbejde suppleret med frilufts- og fiskerierfaring, håber jeg at kunne hjælpe læserne her på siden. Til daglig studerer jeg på Aarhus Universitet, hvor jeg bl.a. beskæftiger mig med kommunikation.

Seneste artikler