Begynderguide til fiskeri i floder


Der findes en del forskellige definitioner af, hvornår man kan kategorisere et vandløb som en flod. Definitionen afhænger af, hvor du befinder dig geografisk, hvor vi i Danmark har sat os fast på definitionen om sejlbarhed. Med sejlbarhed menes der, at floden skal have en størrelse der gør skibsfart muligt, hvilket kræver, at der er et afvandingsområde af en vis størrelse. Med andre ord skal floden være tilstrækkeligt bred og dyb. 

På baggrund af den danske definition af en flod, findes disse ikke indenfor de danske grænser, hvorfor b.la Skjern Å er kategoriseret som en å og ikke en flod. Dog er der heftig debat om hvorvidt Gudenåen skal kategoriseres som en å eller flod. Ifølge traditionen og sproget kategoriseres denne som en å, men hvor mange alligevel argumenterer for, at den lever op til de danske krav om definitionen af en flod. 

Gudenåen blev nemlig brugt som transport af gods i gamle dage, hvilket passer ind i betingelsen om sejlbarhed. Udover dette har danske forskere fundet insektarter, som kun lever i floder. Hvorvidt Gudenåen omdøbes til Gudenfloden må tiden vise. 

Dog kan man sige, at denne definition er mere en teknikalitet, som bestemt har skabt sine indbyrdes stridigheder blandt folk. Alligevel kan man sige, at fiskeri i både åer og søer byder på et hav af forskellige fiskearter, hvilket også burde afspejles i valget af udstyr.  

Denne guide vil uddybe hvilket udstyr, som gør sig gældende til flodfiskeri. Dog kan der i pointerne, nævnt i artiklen, drages mange paralleller til å-fiskeri, da mange af de nævnte fiskearter også er at finde i åerne.   

Flodfiskeri – hvad skal jeg vide og hvor skal jeg tage hen?

Er du den rejselystne lystfisker, som elsker at gøre sig nye erfaringer i ukendte territorier, kunne flodfiskeri være en god anledning til at pakke kufferten og komme afsted. Som sagt findes der ingen floder i Danmark pr. definition og det vil derfor være nødvendigt at søge ud over de danske grænser i jagten på disse. 

Et godt bud på en rejsedestination til flodfiskeri ville være nabolandet Tyskland. Her findes der nemlig et bredt sortiment af floder, hvor du kan få tilfredsstillet din trang til flodfiskeri. Her kunne man eksempelvis besøge Rhinen, som er Tysklands længste flod, hvor du kan fiske efter hele 63 fiskearter. Herunder er blandt andet den europæiske malle, stalling og lampretter at finde, men du kan også fiske efter vandrefisk såsom laks og havørred i dens bifloder.  

Med udgangspunkt i en flod som Rhinen og dens mangfoldige udvalg af fiskearter, ville det være nødvendigt at lave målrettet fiskeri for at kunne anvende det rette udstyr. Vil du eksempelvis fange rovfisk som laksen, havørreden og gedden, ville det være nødvendigt at anvende et blink som agn. Vi har her på Fiskesæson.dk skrevet artikler om blink– og krogtyper til netop disse 3 fiskearter, som du kan læse ved at trykke nedenfor.  

Anvendt grej til fiskeri i floder 

På trods af det brede udvalg af fiskearter er fælles for dem alle, at man skal anvende fiskestang, fiskehjul og den rette agn– og krogtype. Her kan man med fordel overveje størrelsen på fiskearten, som man har i sinde at fange, da dette ofte er en god indikator på hvilket udstyr, man skal vælge.  

Man kan som udgangspunkt sige at jo større fisk, du har i sinde at fange, jo mere solidt skal dit udstyr være. Dette kommer blandt andet til udtryk i fiskehjulet og krogen, som du vælger at anvende.

Også agnet og fiskestangen har en del at sige, hvor det eksempelvis er vigtigt at anvende en agn, som ikke giver den tilsigtede fisk for stor en mundfuld. Omvendt er det også vigtigt, at agnet ikke er for småt, da dette kan resultere i krogning af utilsigtede småfisk – eller at småfiskene f.eks ved medefiskeri ganske enkelt spiser agnen.  

På baggrund af ovenstående kan det være lidt af en udfordring at vælge det passende fiskegrej – specielt hvis du gerne vil have alle døre åbne for at kunne fiske efter det hele. Hvis du gerne vil have muligheden for et alsidigt fiskeri, er dette også en mulighed med et par småjusteringer i det anvendte grej. 

I denne sammenhæng vil en spinnestang være et godt bud på den ideelle stang til dette formål. Spinnefiskestangen kendetegnes som den alsidige stang der kan bruges til det meste. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på stangens kastevægt, da du ellers risikerer at gøre unødvendig skade på stangen. Stangens kastevægtsklassifikation fremgår på selve stangen, og det er som sagt vigtigt at overholde denne.  

Den væsentligste justering ville være agn– og krogtypen, som du anvender. Her ville det være en god ide at medbringe et bredt sortiment af kroge og agn for at kunne fiske efter de mange forskellige fiskearter. I den forbindelse ville det være en god ide at medbringe en grejkasse, så du hurtigt kan skifte dit grej ud under fiskeriet.

Hvis du er lidt usikker på anvendelsen af en grejkasse, og vil du samtidig gerne have nogle gode tips og tricks til organisering af dit fiskegrej, har vi her på siden skrevet en artikel om netop dette. I artiklen kan du også finde inspiration til valg af grejkasse, samt hvilke faktorer, som er særligt vigtige at være obs på, før du anskaffer dig en. Læs den nedenfor.  

Et andet godt tip til flodfiskeri ville være at anvende waders. Med waders har du den fordel, at du har en større rækkevidde i dit fiskeri, og dermed eksempelvis kan målrette dit fiskeri, hvis du har observeret aktivitet i vandoverfladen.

På den måde kan du også fiske de mere uberørte steder, da det langt fra er alle som benytter sig af waders, når de fisker. Udover dette bidrager waders også til en mere autentisk oplevelse, hvor du virkelig føler, at du er i et med dine omgivelser. 

Hvis du vil læse mere om waders og de forskellige typer af waders, der findes på markedet, kan du med fordel læse vores allerede skrevne artikler om waders nedenfor. 

Resten af artiklen vil tage udgangspunkt i vores anbefalinger på nogle af de bedste produkter til flodfiskeri på markedet.  

Ron Thompson Travel XP 

Denne spinnestang fra Ron Thompson er det ideelle valg til den rejsende lystfisker, som gerne vil have en topkvalitets stang med på eventyr.  

Stangen er en travelstang, som er enten 3 eller 4-delt, alt afhængigt af hvilken model, der vælges. Den føres i 6 modeller, og der er dermed rig mulighed for at vælge den, som passer netop til dine behov.  

Med i stangen får du blandt andet premium korkhåndtag, lækre ergonomiske hjulholdere, 30T carbon klinge og kvalitets SIC løberinge. Der medfølger ligeledes en stofpose, så du er klar til afgang med det samme.  

Stangens 30T carbon klinge bidrager til en utrolig stærk stang, som klarer alle de udfordringer, du udsætter den for.  

Hvis du er på udkig efter en alsidig stang, som kan bruges i mange forskellige fiskerikontekster, er Ron Thompson Travel XP et rigtig godt bud til dig.  

Stangen kan købes her.  

Fish Innovations DM 

Fiskehjulet er ligesom stangen helt essentiel, når det kommer til lystfiskeri. Der findes et hav af forskellige fiskehjulstyper, men med dette fastspolehjul fra Fish Innovations er du godt dækket ind. Fastspolehjul anvendes især til spinnestænger, hvorfor dette fiskehjul vil være et godt bud at kombinere med ovenstående spinnestang.  

Med dette fastspolehjul får du et utroligt slidstærkt hjul, som pga. dets stærke gear giver en rolig følelse ved indspinning.  

Udover dette bidrager den ekstra høje spole med muligheden for et markant længere udkast sammenlignet med andre lignende modeller.  

Få fastspolehjulet her.  

VMC Agnkrog 9291 BZ 

Krogen her fra VMC er en super kvalitets-enkeltkrog, som giver dig det bedste udgangspunkt for et alsidigt fiskeri. Krogen egner sig i særdeleshed godt til fiskeri med levende agn, da de påmonterede modhager sørger for at denne type agn sidder bedre fast.  

Krogen er produceret i VMC’s velkendte Hi Carbon Standard, som bidrager til en utrolig holdbar krog. Udover dette er der brugt cut point til krogspidserne, som er synonym med ekstra skarpe kroge.  

Få krogen lige her.

Afsluttende kommentar

Det var lidt om flodfiskeri, samt den lidt halvkringlede definition af floder. Selvom vi i Danmark ikke har nogle floder tilgængelige, er der rigtig mange ligheder, når det kommer til fiskeri i henholdsvis floder og åer. I den forstand kan mange af de nævnte pointer i artiklen også bruges som pejlemærke til fiskeri i de danske åer.  

Specielt valg af agn og endegrej kan være lidt af en udfordring at danne sig et overblik over. De forskellige fiskearter hugger ikke på de samme agntyper, og der er eksempelvis stor forskel på agnen, som man anvender til rovfisk og fredsfisk.

Hvis du vil have overskueliggjort dette en smule, har vi lavet en sammenfattet artikel af udvalgte fiskearter, hvor vi forklarer agn og endegrejstypen, som man anvender til netop disse. Du kan læse artiklen ved at trykke på linket nedenfor. 

Jeg håber, at du har kunne bruge artiklens indhold til noget, samt at du har ladet dig inspirere af de nævnte produkter.

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler