Introduktion til laksefiskeri
Laksen er en fantastisk fisk. Den er super smuk, bevæger sig elegant i vandet og så smager den guddommeligt. Denne artikel er for alle der gerne vil starte på at fiske efter laks og gerne vil have en grundviden inden du går på jagt.
Laks lever primært i floder og vandløb der løber ud i Atlanterhavet og laksen i Danmark er af arten Salmo salar, fordi den lever i vandløb og floder der er i direkte kontakt med Atlanterhavet.
Der findes dog også andre laksearter end den vi kender herhjemme. Stillehavslaks er også en udbredt laks, der, som navnet antyder, lever i floder og vandløb, der løber ud i Stillehavet.
Laksen er så populær i mange dele af verden, at der findes mange steder, også i Skandinavien, hvor laksen opdrættes i akvakulturer såsom i dambrug. I Danmark og resten af Skandinavien ses laksen som en af de fineste fisk, som man kan fange.
Er det en laks eller en ørred?
Det kan være svært for nybegyndere at se forskel på en laks og en ørred. Begge fiskearter er slanke fisk, der har en flot sølvskinnede farve. Men der er også forskelle på de to fisk. En laks har færre pletter under fiskens sidelinje og den har en slankere halerod.
Laksen ændrer farve når den skal til at gyde. Den ændrer sig fra at være sølv og bliver en del mørkere i farven. Hannen hos laksene får en tydligere kæbekrog og hans krop bliver mere rødlig og får pletter i farverne orange, røde og sorte.
Laksen vejer typisk mellem 1 og 15 kg, men kan faktisk veje helt op til 20 kg.
Hvor lever laksen?
Laksen er det vi kalder for en anadrom fisk. Det betyder at fisken normalt lever i havet og saltvand, men at den svømmer ind i ferskvand, når den skal til at gyde. Det facinerende ved laksen er, at de fleste laks vender tilbage til samme vandløb eller flod, hvor de selv blev udklækket. Forskerne mener, at laksen bruger lugtesansen og simpelthen lugter sig frem til sit barndomshjem.
Fordi laksen typisk vender tilbage til det samme vandløb som de er født i, så bliver laksene mere og mere genetisk isolerede, fordi der ikke kommer noget nyt genetik ind fra andre slags laks. Derfor er laksene for hvert vandløb specielle, fordi de har tilpasset sig deres eget vandløb.
Når laksen svømmer ind for at gyde kan den støde på forhindringer. For eksempel hvis den svømmer ind i en elv eller å i Norge, så kan den støde på et vandfald eller andet. Her er den så elegant en fisk, at den kan springe op af vandet og flyve over forhindringerne.
Det ser super smukt ud og du kan se et eksempel lige her
Laksen kan springe op til tre meter over vandet og er så stærk, at den også kan svømme flere meter op gennem et vandfald.
Hvis du gerne vil se videoer af den smukke laks, så har vi her på fiskesaeson.dk samlet de bedste videoer fra nettet og du kan se dem ganske gratis ved at trykke lige her.
Hvor i verden kan jeg fange laks?
I Europa kan du fange laks helt oppe fra det sydlige Grønland og helt ned til Portugals kyst. I Nordamerika starter grænsen også ved Grønland, men stopper ud fra staten New York på den amerikanske østkyst.
Før industrialiseringen kunne man fange laks i mange større vandløb gennem Europa, som i Rhinen, Loire og Seinen. Men da industrialiseringen kom, begyndte vandløbene at blive mere og mere forurenede og laksene fandt nye og renere vandløb at gyde i. En anden faktor til laksens nye gydeområder var de mange dæmninger, der blev bygget til vandkraftværkerne. Selvom laksen kan flyve nogle meter, så var en menneskeskabt dæmning for meget.
Laksen har også været i meget lav bestand, fordi der blev overfisket med garn i havet. Men de seneste årtier har genopretningsprojekter fra forskellige lande hjulpet på bestanden. Vandkraftværkerne er også begyndt at bygge trapper til fiskene, så de kan forcere dæmningerne.
I Danmark så man at laksen var begrænset i for eksempel Skjern Å, men de er vendt stærkt tilbage i de sidste årtier. Du kan også fange vildlaks i Ribe Å, Varde Å og i Storå. I disse tre åer bliver bestanden delvist eller fuldstændig opretholdt ved at der bliver udsat laks i åerne, for at arten fortsat skal blive i vandløbene og derfor er laksen ikke truet i Danmark. Du kan læse en af vores spændende artikler om laksefiskeri i Varde Å ved at klikke lige her.
Der findes også en masse mindre vandløb, hvor laksen svømmer op i for at gyde. Et af de mindre åer er Snerum Å, hvor vi også har en artikel om laksefiskeri, som du kan læse, ved at trykke her.
Den specielle norske fætter
Der er mange forskellige slags laks i Norge, men en type er meget speciel. Laksearten hedder vänerlaks og det specielle ved denne laks er, at de lever hele deres liv i ferskvand modsat andre laks, der for det meste lever i saltvand.
Vänerlaksen yngler i vandløb der ligger op til Vänersøen. Selve søen bliver brugt at laksene, som deres hav. Selvom Vänersøen ikke er kæmpestor, så findes der to underarter af vänerlaksen. Begge er opkaldt efter hvor de yngler.
Gullspånglaksen yngler i Gullspångsälven og er den østlige elv i Vänersøen. Klarälvlaksen yngler i Klarälven, som er den anden store elv i Vänersøen. Forskerne mener, at laksene i Vänersøen har udviklet sig gennem de sidste 9.000 år og det er derfor de kan overleve i ferskvand hele livet.
Kan den spises?
Laks må gerne spises og den smager fantastisk! Det er også en af grundene til, at den er blevet overfisket tidligere. Kødet på en laks er organge eller mørkerød og har mange gode næringsstoffer, som omega-3-fedtsyrer. Laks kan også nydes i mange forskellige versioner og giver hver sin unikke smag. Du kan spise laksen som rå, røget, stegt eller kogt.
Overfiskningen af laks begyndte i begyndelse af det 20. århundrede, og samtidig med at industrialiseringen forurenede vandet flere steder, så havde laksen svært ved at overleve. Men laksen blev reddet takket være opdræt, men et studie fra 2004 stiller spørgsmål ved, hvor sunde opdrættede laks egentlige er. Der var store mængder af miljøgifte i laksene og rapporten vakte opsigt i både Danmark og internationalt.
Lystfiskeri
Lystfiskeri efter laks begyndte i Storbritannien, hvor der i over 200 år er blevet fisket med stang. Det var en sport blandt den britiske overklasse og der findes historier fra Nordamerika, Frankrig og Skandinavien, hvor der fortælles om de britiske lakse-lodges, der kom rundt i verden, kun for at fiske efter laks.
Nu er lystfiskeri efter laks heldigvis tilgængelig for alle og det er vi rigtig glade for hos fiskesaeson.dk. Man kan fange laks på mange forskellige måder og derfor har vi skrevet fem artikler om forskellige fangstmetoder. Du kan blandt andet læse her, hvordan du fisker med orm og rejer for at fange laks.
Vi deler også gerne ud af alle vores tips og tricks. Derfor har vi samlet vores bedste tips til jer, hvor du blandt andet kan læse vores tip om Uldsokken, ved at klikke her.
Fredningstider Atlanterhavslaks
Atlanterhavslaks i Danmark
Ferskvand:
- 16. november – 15. januar
- Mindstemål: 40 cm
Saltvand/Brakvand:
- 16. november – 15. januar
- Laks i gydedragt (Farvede fisk)
- Mindstemål 60 cm
Artikler om laks & laksefiskeri
- Laksene i Varde Å lagde sig ned i par og bød velkommen til en ny laksefanger!
- Jeg fik laks i Sneum Å
- Laks og eventyr 2014 – 31-01-2014
Tips, tricks & info
- Laksflue – Uldsokken
- Tip til – laksefiskeri med flue
- Irlandsflue – til havørred og laks
- Laksekvoter for fiskesæsonen 2020
- Fluebinding – Chernobyl Ant
- Danske luksus-laks i verdensklasse
- Lær knuderne at kende og om hvordan du binder dem
- Pas på dit fluehjul – 7 gode råd til dig der værdsætter dit grej.
- Laks fra floden Tay – Skotland.
Lakse-tv
Se vores udvalgte tv-udsendelser om gedder ved at klikke her.
Se blandt andet:
- Laks laks laks – å-premiere ved Varde Å og Skjern Å
- Laks – Mörrum og hård rock
- Laks på flue