Laks i åen – orm og rejer


Intro til Orme og reje fiskeri

Laksene falder hvert år for orm eller reje overalt i Danmarks åer. Orm eller reje kan fiskes med eller uden flåd. Når der fiskes med enten orm eller reje, er metoderne for det meste ens. Og metoderne ofte også de samme, som efter havørred med orm.
Det er ikke alle åer man må fiske med rejen, men ingen steder du ikke må fiske med orm. F. eks. Skjern Å tillader ikke reje fiskeri.

Uden flåd: 

Fiskes bedst med opstrøms kast. En simpel opsætning kunne være at have et bly/nogle splithagl minimum en halv meter fra krogen og ormen. Kast opstrøms og spol linen ind på hjulet efterhånden som agnen kommer tættere på dig. Om du kaster på egen side eller modsat side er lige effektivt i min bog.

Det er bare vigtigt at holde nogenlunde kontakt med ormen eller rejen, efterhånden som den kommer tættere på dig. Dette vil bevirke at når laksen hugger, kan du nemmere og hurtigere give tilslag.

Alt efter hvilken å du fisker i, kan du med stor effektivitet fiske med en ophængerkrog. Hvis åen er dyb, er der en mulighed for, at fiske i flere dybder med ophængerkrogen. Meningen er at fiske i hullerne med den nederste orm eller reje og over grøde, i øvre vandlag m.m. med den øverste. Jeg binder en tregangssvirvel, alt fra 40-60 cm oppe ad linen fra krog og orm/reje. Alt kommer an på hvor dyb åen er.. I svirvlens sidegren binder jeg et kort stykke line, evt. 20-30 cm langt og så en krog for enden med flere lækre orm eller rejer. Bly/splithagl lidt længere oppe af linen. Omkring 20-30 cm.
Igen, Kast opstrøms og spol linen på hjulet efterhånden som agnen kommer tættere på dig.

Med flåd:

Samme to ovennævnte metoder kan bruge med prop/flåd.. Forskellen er bare at med proppen eller flåddet kan man også gå tur med rigget nedstrøms. (Hvis åens bevoksning tillader det.)

Ormen og rejen er så effektiv herhjemme, at selv den mest garvede flue eller spinnefisker må ty til en af de små fætre, når alt andet ikke virker.

Så husk dét næste gang ,du ved åen møder en fisker der har taget Foie gras med i madpakken og ”uheldigvis” får det galt i halsen, fordi han ser dig orme eller rejebade efter laks. (Apropos denne lille note, se manden i øverste video på denne side. Han ser ikke fornøjet ud, eller glad på familiens vegne når de hiver laks nummer to op på reje) Vi kender naturligvis ikke til facts og vi har lov at gætte på, hvad han har i madpakken.

Reje videoer

Så står vi nede ved åen igen, og far har fået fisk på”!!
“Det er anden laks i dag og vi har aldrig fanget noget før”!!
Skønt når man kan høre at fremtidens fiskekommentator, går derude med sin far og fanger laks! God video. Begge laks fanget på reje.

Niels-Jørgen Jepsens laks 2012. På orm

Anbefalet grej

ABU Røgeovn

Med denne røgeovn kan der ryges fisk i alle størrelser. Få det bedste ud af din rygning med en ABU Røgeovn. Den er kompakt, så du nemt kan tage den under armen og tage ud i naturen og begynde dit røgeri.

Røgeovnen er i super kvalitet, har 2 brændere, et låg med regulator, drypplade og meget mere. Hvis ABU Røgeovn skal have et forsøg, så kan du købe den ved at klikke på ovnen eller ved at trykke her.

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler