Døjer du ligesom mange andre lystfiskere med at få fiskene til at hugge, eller vil du måske gerne bare optimere dine fangstchancer? Så er powerbait måske en løsning til netop dig.
Denne artikel vil forklare nærmere om hvad powerbait er, samt give et indblik i fordelene ved at bruge denne agntype. Udover dette vil vi også specificere de forskellige måder powerbait kan anvendes på.
Introduktion til powerbait
Powerbait er et yderst populært agn, som bruges af lystfiskere verden over. I udlandet bruges powerbait i flere forskellige kontekster, hvor vi i Danmark udelukkende bruger det til fiskeri i Put&Take søer.
Indenfor Put&Take fiskeri har powerbait fået en fast plads i manges inventar, og betragtes som den absolut bedste agntype til dette formål. Med powerbait kan du blandt andet fange fisk som karpe, stør, ørred og mange flere.
Specielt ørreden er ellevild for powerbait, og danske lystfiskere hiver hvert år utallige regnbueørreder op af Put&Take søerne. Klart størstedelen af disse lystfiskere har anvendt powerbait som agn til deres fiskeri, da det uden tvivl har bevist sig at være den mest effektive metode.
En anden universel betegnelse for power bait er “Trout Bait”. Med en sådan betegnelse kan der ikke være nogen tvivl om, at powerbait hovedsageligt bruges til ørredfiskeri. Dog kan man som sagt også sagtens fange fisk som karpen på powerbait, selvom der findes bedre alternativer til at fange denne fisketype med.
Hvis du kunne tænke dig at læse om hvilket fiskegrej man bruger til at fange den eftertragtede karpe, har vi her på siden skrevet en artikel om netop dette. Læs den ved at trykke nedenfor.
Før vi går i dybden med hvordan man bruger powerbait, vil vi først forklare lidt om hvad powerbait er for noget. Alle, der har været i kontakt med powerbait, ved også hvilken umådelig stank som følger med ved brugen af denne agntype. Denne stank er dog en af de væsentlige grunde til at fiskene retter deres opmærksomhed imod powerbaiten, så det er ikke uden grund.
Alt powerbait er produceret af Berkley, og det er derfor en betegnelse for kunstig agn, som er produceret af dette firma.
Før i tiden var powerbait udelukkende den dej-lignende masse, som man formede og puttede på krogen, mens definitionen i dag dækker over en bredere vifte af produkter. Heriblandt er kunstig orm, maddiker, fiskeæg og mange flere. Mange foretrækker dog at bruge den oprindelige dej-lignende masse, da man med denne kan forme den som man vil. At forme powerbaiten er en kunst i sig selv, og dette kommer vi ind på senere i artiklen.
Powerbait er PVC-baseret, hvilket er det samme materiale som bruges til en del af blikkenslagerarbejdet i huse. Berkley anvender dog meget fint PVC-pulver, som kan kan blandes med væsker og dermed blive til den faste masse.
Nu ved du lidt om til hvilke formål powerbait anvendes, og hvad denne agntype er lavet af. Næste afsnit vil forklare måden hvorpå powerbait bruges i praksis. Her skelner man typisk imellem aktivt og passivt fiskeri.
Aktivt og passivt fiskeri med powerbait
Aktivt og passivt fiskeri er begge velkendte betegnelser indenfor lystfiskeri, som beskriver måden der fiskes på. Definitionerne på begreberne ligger i ordenes betydning, men for god ordens skyld præciserer vi det lige.
Aktivt fiskeri beskriver måden hvorpå der fiskes. Her tager man aktivt del i fiskeriet og er dermed med under hele processen. Eksempelvis spinnefiskeri er aktivt fiskeri, da man konstant laver indspinning og udkast. På den måde dækker man et større areal end man for eksempel gør ved passivt fiskeri, og denne metode er også klart at anbefale i Put&Take søerne.
Ved passivt fiskeri forholder man sig omvendt mere passivt under fiskeriprocessen. I Put&Take søer vil man typisk anvende et gliderig til denne type fiskeri. Her ville powerbaiten fiskes ca. 50 cm over bunden.
Dog har årstiden en del at sige i forhold til om du skal anvende aktivt eller passivt fiskeri. Til eksempel er de fleste fiskearter i løbet af vintermånederne væsentligt mindre aktive, og i nogle tilfælde vil passivt fiskeri dermed være et bedre bud.
Her kan man passende danne sig et overblik over de forskellige fiskearters færden i løbet af årstiderne. På Fiskesæson.dk har vi skrevet om de 4 årstider, hvor der sættes fokus på forskellige fiskearters adfærdsmønster i disse.
I vores artikel om vinterfiskeri er blandt andet regnbueørreden en af de udvalgte arter, og du kan derfor passende bruge den artikel til at danne dig et overblik, hvis du gerne vil fiske efter regnbueørred med powerbait om vinteren.
Læs artiklerne nedenfor.
- Fiskeri om vinteren
- De 4 bedste fisketyper at fiske efter i foråret
- De 4 bedste fisk at gå efter om sommeren
- De 4 bedste fisk at gå efter i efteråret
Det at vide hvilken powerbait man skal anskaffe sig, kan godt være en smule svært. Der findes et kolossalt udvalg af powerbait og det gør det bestemt ikke lettere. I næste afsnit vil vi prøve at overskueliggøre dette en smule, samt forklare lidt om formningen af powerbaiten, som vi nævnte tidligere i artiklen.
Hvilken powerbait skal jeg vælge?
At give et entydigt svar på hvilken powerbait som er den bedste, er praktisk talt umuligt. Her er det typisk personlige præferencer, som afgør valget af powerbait.
På trods af dette er der dog nogle objektive parametre, som kan hjælpe en lidt på vej. Her er der tale om valg af farve, som ligesom med valg af blink ikke er helt irrelevant. Tommelfingerreglen lyder på at man på de mørke dage anvender skrappere farver, hvor man i de lyse dage passende kan tage brug af mere neutrale farver.
Også den pågældende søs sigtbarhed har relevans for hvilken farver der tages i brug. Derfor kan det være en god ide at have undersøgt dette på forhånd. Hvis der eksempelvis er mange karper i søen, vil dette ofte have en negativ effekt på sigtbarheden, da deres søgen på føde resulterer i en ophvirvling af bundens sedimenter. Selvfølgelig er dette blot én ud af mange eksempler, som kan påvirke vandets sigtbarhed.
Hvis du har i sinde at fange en fisk som regnbueørreden, kan man dog ikke altid regne med dette. Ørredarten er nemlig meget selektiv i sit valg af byttedyr, og det som den huggede på i går, vil ikke nødvendigvis tiltrække dens opmærksomhed i dag.
Uanset om du fisker med blink, powerbait eller noget helt tredje, er det altid en god ide at medbringe et bredt sortiment. På den måde kan man prøve sig frem til det giver bid. Når man bruger powerbait ville det derved være en god ide at medbringe forskellige lugte og farver.
Selvom effektiviteten af de forskellige powerbaits kan variere, er nogle af klassikerne hvidløg- og levervarianten. Disse 2 kan derfor være gode at tildele en plads i sit inventar, da de efter sigende skulle være nogle af de mest effektive powerbaits.
Afslutningsvis vil vi i dette afsnit forklare hvorfor og hvordan man former sin powerbait. Formningen af powerbait er selvfølgelig kun relevant for den dej-lignende masse, som også er den mest anvende type powerbait.
Når man anvender denne type powerbait gælder det om at få den til at fremstå så livlig som overhovedet muligt. Herunder findes der mange forskellige forme som man kan bruge som skabelon, men en klassiker er haletudseformen.
Før at man overhovedet går i gang med formningen af powerbaiten, er det vigtigt at man har styr på det øvrige udstyr. I den forbindelse er det vigtigt at man anvender en mindre krog af slagsen, således at den formede haletudse ikke ender med at blive for stor. En for stor haletudse vil nemlig påvirke haletudsens livlige gang i vandet i en negativ retning.
Hvis man omvendt anvender en mindre krog, tillader dette også at man kan forme en mindre haletudse, som vil fremstå meget mere livligt under vandet. Størrelsen på haletudsen som man former påvirkes nemlig af krogstørrelsen, idet at den formede masse skal dække for det meste af krogen.
Ved formningen af haletudsen laver man først en rund kugle med dejmassen, som skal forestille kroppen på haletudsen. Derefter laves haletudsens hale, som især er det som kommer til at give den livlige gang i vandet.
Som sagt er det at forme sit powerbait lidt af en kunst, og det kan godt tage en del tid før at man har mestret det. Hvis hele dette projekt virker alt for uoverskueligt, er der dog hjælp at hente. Mange forhandlere sælger nemlig “baitformers”, som er støbninger af forskellige byttedyr. På den måde kan man nemt placere massen i en af disse, og få et færdigt resultat i løbet af meget kort tid.
I resten af artiklen vil vi komme med vores bud på nogle af de bedste powerbaits på markedet. Anbefalingen vil også inkludere en “baitformer”, som er beskrevet ovenfor.
Powerbait Natural scent Garlic – Hvidløg
Som allerede nævnt er hvidløgsvarianten af powerbait en af de absolutte klassikere. Denne type powerbait har efterhånden fået en legendestatus blandt lystfiskere verden over, og det er bestem ikke uden grund.
Duftstofferne tiltrækker fiskene fra lang afstand, og de klare farver bidrager også til at powerbaiten gør sig bemærket. Ørreder er helt vilde med hvidløg, og med denne powerbait vil deres huggelyst være helt i top.
Powerbaiten fås i hele 12 farvevarianter.
Køb powerbaiten her.
Powerbait Fruit
Selvom hvidløg er en af P&T ørredernes klare favoritter, kan dette som sagt variere lidt fra dag til dag. Med denne powerbait er der fuld smæk på frugt-buffeten og her får du også et rigtig godt udgangspunkt til at påbegynde dit P&T fiskeri.
Ved køb af denne powerbait kan der vælges mellem 6 smagsvarianter, som alle indeholder den unikke powerbait formel, der gør fiskene ellevilde.
Hvert glas indeholder 50 gr. og farverne er i glimmer.
Køb dem her.
Powerbait Honey Worms
Med denne powerbait klassiker får du en absolut killer til Put&Take fiskeriet. Powerbaiten her er allerede formede gummiorme, som sikrer en livlig gang i vandet.
Denne powerbait kan fiskes på løs line og en enkeltkrog, efter et bombarda flåd, eller hvad der nu lige passer dig. Her får du et agn som fanger fisk på stribe.
Hvert glas indeholder 55 stk. gummiorme, og der kan vælges mellem 9 smags- og duftvarianter.
Få den her.
FTM-Trout baitformer 2 i én
Til dig som ikke ønsker at bokse med at forme powerbaiten selv, får du her det perfekte produkt til dig. Med denne baitformer kan du let og elegant forme ensartede agn hver gang.
Denne model er en 2 i én, hvilket giver mulighed for at forme 2 forskellige udgaver på samme tid! Her er der tale om den klassiske dråbeform, eller bienemaden.
Køb den her.
Afsluttende kommentar
Det var lidt viden om powerbait, samt hvordan man anvender det. Powerbait har bevist sig at være et yderst effektivt agn, og har optimeret rigtig mange lystfiskeres Put&Take fiskeri verden rundt.
Hvis du ikke allerede har prøvet at fiske med powerbait, synes jeg bestemt du skal give det en chance. Du vil blive overrasket over hvordan regnbueørrederne pludselig står i kø for at hugge på krogen.
Jeg håber, at artiklen har gjort dig lidt klogere på området, samt at du har ladet dig inspirere af de præsenterede produkter.