Fiskeri fra båd – kastefiskeri og ankerfiskeri – af Leonard Muys


Drivfiskeri er en kendt sportsgren blandt sportsfiskere, man affisker et stort område af med chance for at fanger flere arter.  Her vil jeg forklare drivfiskeri efter fladfisk.

Drivfiskeri kan foregå over sandbunden, bund med muslinger eller grusbund. Blandet bund med sand og grus samt skrænt-fiskeri efter fladfisk kan også være givende.

Når man taler om drivfiskeri deles båden op i to sider, en kasteside og en pirkeside.

Den bedste fiskestang til din næste fisketur med båd

Bådfiskeri er ikke bare en smuk sejltur, men det giver også en hel ny måde at fiske på. Du er meget mere mobil og kan fiske efter fisk, som du aldrig vil kunne fange fra kysten. Derfor skal du også have en fiskestang, der kan holde til det.

Vi anbefaler en pirkefiskestang, da den både er robust og samtidig kan de fleste pirkestænger tåle saltvand. Vi har skrevet om mange forskellige pirkestænger, men vores favorit til bådfiskeri er Okuma Cortez Black.

En letvægtsstang i et utrolig flot design og i robust koreansk kulfiber. Så selvom du har fået en stor fisk på krogen, så er denne stang de bedste makker til at få hevet fisken op på båden.

Okuma Cortez Black er produceret med henblik på bådfiskeri, så den kan sagtens klare det hårde vejr og saltvand, når du er ude i bølgen blå. Hvis du kunne tænke dig den bedste fiskestang til båden, så klik her eller tryk på billedet.

Det bedste fiskehjul til din næste fisketur med båd

Med en perfekt fiskestang til bådfiskeri skal der også være et perfekt fiskehjul. Her på fiskesæson har vi undersøgt mange forskellige fiskehjul og har skrevet nogle gode artikler om dem, men det bedste hjul til bådfiskeri er Penn Slammer.

Det er et rigtig godt fastspolehjul, der ligesom med fiskestangen er lavet til saltvandsfiskeri. Det er et utrolig stærkt hjul med mange funktioner. Men Penn har lavet det meget brugervenligt, så nye lystfiskere vil også sagtens kunne finde ud af at bruge hjulet.

Hvis du kunne tænke dig at få det perfekte hjul til bådfiskeri, så kan du købe det ved at klikke på billedet eller ved at trykke lige her.

Her starter vi med en lille forklaring om hvordan fiskeriet foregår fra pirkesiden

Pirkesiden er den side hvor dit forfang driver væk fra båden, henover bunden. dvs. du driver med strømmen. (eller vinden) Tit er strømmen for stærk/kraftig eller vinden tager fat i båden og skubber i samme retning som strømmen. Her kan man bruge et hjælpemiddel, nemlig et drivanker som bremser farten af båden. Der skal helst være lidt strøm i vandet for at fiskene er aktive og bidelystne. Men for meget strøm kan gøre det vanskeligt ag holde tacklet/forfanget på bunden. Her kan du give line indtil du igen har forfanget på bunden og sådan kan man blive ved indtil man føler at man vil starte forfra. . Fra en ½ til 1 knob er en god hastighed til fiskeri efter de flade ..  hvis man driver for  stærkt anbefales en drivanker . Jeg plejer at fiske med en 40 grams vægt og i stærkere strøm 60 – 80  grams.

Læs vores fremragende guide til din nye pirkestang lige her.

Forfang og Hovedline spiller en stor rolle når man drivfisker. Bruger man tyk hovedline så tages det mere med i strømmen, det gælder også forfangsline. Hvis man fisker med et fladfiske tackle som har 3 bomme, fjerner jeg den øverste bomme, af den grund at to er mindre modtagelige for strømmen end 3. Her kommer Delta tacklen og skelterboom’s til sin ret.. Når man selv laver sine forfang med schelterbooms med  perle og  linestoppers, giver det dig den fordel at bommen drejer sig  med  strømmen så du får mindre modstand i vandet.
Min hovedline er en 12 fletline fra sufix  (linen på fiskehjul) og forfangsline 30 Lbs , som svarer til ca. 17 kg.   Til tackle/forfangs-line (den line som er monteret krogen på) bruger jeg Sunset Amnesia,  memory free Monofilament 12 lbs  det svarer til 5,6 kg – altså en tynd line  som er  rigtig stærk.

Som vægt bruger jeg slanke pirke også p.g.a. mindre vandmodstand. Fladfiskeskeen er også en god redskab til drivfiskeri, når men har prøvet et par gange at fiske med skeen, kan man mærke og registrere alt. Det vil sige at, når man driver kan man for eksempel fornemme/mærke bunden, d.v.s.: I mit tilfælde kan jeg mærke at jeg er  på sandbund , hård bund , revle bund  eller  på bund med muslingerev. Her vil jeg også nævne at det er vigtigt at man fisker med den rigtige fiskestang med henblik på kastevægt.. Fisker man med en fiskestang på f.eks. 20 – 30 LBs er det næsten umuligt at registrere dine hug eller mærke hvilken bund  du fisker på. Stangen og den vægt du fisker med fungerer  bedst når de har sammen vægtklasse.
Fisker du med en fiskestang som har 6 – 12 Lbs,  og vægten på dit tackle  er 40 – 100 gram,  så har du fundet en god  kombination. Drivfiskeriet er sjovt, man kan mærke hugget med det samme. Det vigtig at du holder forfanget/tacklet på bunden hele tiden, tit kroger fladfiskene sig selv under drivfiskeriet, men tit er der hug og ingen fisk, her åbner man bøjlen på sit fiskehjul og giver lidt line i en 5- 10 sekunder, så giver man fisken en chance for  at  tager agnen ordentligt. Luk bøjlen igen, stram op i din line og mærk om du har fisk på krogen.

Til drivfiskeri anbefales: Fladfiske skeen, skelter booms , delta tackle og korte fladfiskeforfang. Vigtig er også: Fisk efter forholdene. Vejr, vind, klarhed af det fiskevand du fisker i . Små detaljer kan spille en stor  rolle  på din fiskedag. Farve valg af perler, Selvlysende perler, selvlysende bomme (fisker godt i grumset – uklart vand) forskellige  atracktors , proppeller , spinn N glows , Duftstoffer kan gøre meget for  en vellykket fiske dag.
Når der er mange fisk det sted du fisker, er det næsten ligegyldigt hvilket forfang du bruger.
Når fiskebestanden er lille det sted du fisker er det vigtig at du lokker fisken med mere lir så fisken bliver villig til at tager dit agn.  Du kan forsøge at vippe med din fiskestang.. så din vægt´/ske/lod laver små sandhvirvler i bundsandet. Det kan ofte lokke fisken, Isinger bliver vilde når man banker vægten i sandet. Hver eneste fisketur er anderledes, det kan være at fladfiskene ikke er så villige til at hugge. Det kan også være at de hugger som sindssyge og du går hjem med fladfisk til langt op over randen.

Kastefiskeri fra Båd – kastesiden

Når man er på kastesiden af båden, vil det sige at du skal kaste dit forfang ud lige som om du fisker fra stranden. Lad din agn falde til bunds.. Mærk at du holder bund hele tiden imens du spinner ind. Nu fisker du modsat end fra pirkesiden, nu driver båden mod forfanget. Så det er vigtig at du fisker aktivt. Kast ud, spin dit forfang stille og roligt ind, får du et hug, åben din bøjle eller sørg for at stoppe indspinningen og vent 5 – 10 sec. Stram op i din line og mærk om du har fisk på krogen. Kastefiskeri kan være givende også fordi du kan møde fiskene først til forskel for dem der fisker fra pirke siden. Med kastefiskeri er det også vigtig at stangen og vægt komplimenterer hinanden. Underkast eller sidekast med stangen kan anbefales af hensyn til dine medfiskere. Kort fiskestang med blød top kan anbefales og helst en fiskestang med ryggrad.

Anker fiskeri fra båd .

Når strøm og vind er for voldsom til at drivfiske kan man altid fiske for anker. Det jeg gør, er at finde et sted  tættere mod land med sandbund og hvor man kan ligge i læ, det gør det sjovere at fiske. Så drivfisker jeg indtil jeg finder et sted hvor jeg fanger fisk og der kaster jeg ankeret ud.

Med ankerfiskeriet er der mange måder du kan fiske på.  Her kan du bare lade  forfanget går til bunds og fiske ved  siden af båden. Du kan også kaste ud i alle retninger. Pas nu på du ikke fanger dit ankeret 😉
Ved ankerfiskeri bruger jeg en pærevægt eller  kuglevægt/lod for enden af forfanget. Fordelen med disse er at de ruller over bunden og man kan affiske større områder med mindre chance for at sætte sig fast i bunden. Din båd vil vifte i en halv cirkel på grund af vinden. Fisk efter forholdene m.h.t til vægt.
Et god tip når du bruger anker, brug en meter kæde  som er  direkte monteret  på dit anker,  så holder det bedre fat. Brug 3 gange reb af den dybde du vil fiske på, så holder dit anker båden på plads og så er der mindre chance for at båden river sig løs i stærk strøm.

En lille forklaring omkring rebet: Når du fisker  i 10 meter vand  skal du have  30 meter reb ude,  så er  du ankeret op rigtigt.  Montér altid dit ankerreb foran båden, aldrig bagved eller i midten.
Som hjælpemiddel til en bedre fangst kan du bruger en pose Super Burley for at lokker fladfiskene. Super  burley er en færdig Rubby Dubby  som er lavet  at  rent  sardinolie og feromoner.  Sådan en pose kan du montere direkte på øjet af dit anker så lokker du fisken til i din  strømretning. Den slags fiskeri bruger jeg meget i Norge for at lokke de store rødspætter og pighvar til. Fordelen er at hvis man er flere både som kan ligger på stribe med  50 meters  afstand  og hver har en pose super  burley  ved  ankeret,  så kan man bliver  overrasket hvor mange  fisk man kan samles  et sted.. Ikke kun fladfiske  arter ..  alle  saltvands arter .. Rokke  kan også lide  duften af Super Burley.  Du kan også lave din egen Rubby dubby med hakket fisk, gerne  makrel, sild eller tobis. Alle fisk med et højt olie indhold, det hele propper du i et net, en nylonstrømpe er at foretrække. Du kan også blande lidt Bat magnet i din hjemmelavede Rubby dubby..  Fiskeri med brug af lokkemidler er en almindelig kendt måde at fiske på i England, Holland, Belgien , Norge  og flere  lande i Europa. Og det skal nok komme herhjemme også, da det virker.

Skræntfiskeri  fra Båd

Skræntfiskeri er en sjov måde at fiske på, her finder man selv skrænterne med hjælp fra evt. GPS eller søkort. Det sjove er at når man har fundet skrænterne, er der som regel flere fladfisk at hente inden for et lille område.

Agn til alle ovenstående grene indefor fiskeriet efter fladfisk fra båd er:

Knivmuslinger , børsteorm , sandorm , blå muslinger , silde strimler , makrel strimler, hornfiske strimler  rejer .. gulp  og tobisser …  Bugen  af en fladfisk kan også bruges .

Tips og tricks

Forberedt dig  inden din fisketur. Kig på vejret , strømforhold , vindretning  klarhed  vandet.

Se om dit fiskegrej er  100 % i orden,  skarpe  kroge  på forfanget . forskellige  forfang  er  altid en fordel , forskellige  vægte m.h.p. dybde  og  strømmen. På www.dmi.dk  kan du også se hvordan strømmen går, i hvilken retning og hvilken styrke har i det område du har tænkt dig at fiske i.  Medtag altid en reserve fiskestang .

Husk alle  sikkerhedsregler når man fisker fra Båd . Redningsveste og  nødudstyr.

Her er en vigtig detaile  som alle  har brug for  når man fisker  fra båd .

Også af sikkerhedsmæssige grunde burde denne side besøges inden man tager afsted på sin fisketur  fra båd: Sejladsudsigt

Her kan du læse om hvordan man bruger et Drivanker

Geurspoor på billedet  betyder på dansk Duftspor 

Jeg håber dette har været en lille hjælp til turen ude på vandet efter fladfisk.

Venlig hilsen

Leonard Muys
Smørkrogvej 12
9870 Sindal
GSM: 0045 – 22 48 04 71

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler