De 3 bedste kroge og agn til multefiskeri


Denne artikel vil give en indsigt i multefiskeri, samt bidrage med tips og anvendt grej indenfor denne disciplin.  

Ingen tilgængelig beskrivelse.

Introduktion til multen 

Multen er blandt de mere sky type af fisk, som lever i de danske farvande og kan dermed være lidt af en udfordring at få på krogen. Der findes flere forskellige måder at fange multen på, men den mest anvendte er medefiskeri. Dog har fluefiskeri også vist sig nyttigt når det kommer til multefiskeri.  

Multen betegnes som en fredsfisk, hvilket vil sige, at den ikke spiser andre småfisk men derimod lever af bl.a. ting, som den kan finde på havbunden. På trods af dette forekommer det dog at multen spiser småfisk, som den finder på havbunden. De primære fødekilder er dog ting såsom plantedele og alger.  

Du kan kende multen på dens tykke læber, samt dens 2 rygfinner som sidder adskilt. Udover dette har multen også et blågrønt/blåligt skær, som bestemt bidrager til dens flotte udseende.  

Hvis du vil læse mere om multen har vi skrevet en hel sektion, som du kan læse ved at trykke nedenfor.  

Anvendt agn til multefiskeri 

Som sagt kan måden, man fanger multen på, variere. Der er blevet fanget multer på eksempelvis spinnestænger, men dette er dog yderst sjældent. De mest anvendte metoder er fluefiskeri og medefiskeri.  

Hvilken af disse 2, som er den mest effektive måde at fange multer på, vil variere alt efter hvem man spørger. Hvis du synes at fluefiskeri er mere underholdende, skal du selvfølgelig bare gøre det. Der kan nemlig godt gå rigtig mange timer, før man får en multe på krogen, hvis man overhovedet er så heldig.  

Til medefiskeri anvender mange brød og lignende som agn, men man ville også snildt kunne anvende et agn som sukkermajs for at prøve kræfter med det.  

Hvis du vælger at fiske med en flue, kan du med fordel vælge en med nogle skrappe farver. På den måde fanger du hurtigere multens opmærksomhed og optimerer dermed også chancerne for, at den hugger.

Husk at ting som årstid og vejr bl.a. er faktorer, som spiller ind, når det kommer til hvilken flue, som er optimal. Hvis du vil læse mere om fluefiskeri, har vi skrevet en artikel du kan læse ved at trykke nedenfor.  

Som sagt er multen en ekstremt sky fisk, og den kan derfor virkelig være svær at få på krogen. Det forekommer ofte, at den ser agnet til, ved at nappe til det og venter generelt med at hugge til den er sikker på at der ingen fare er. Derfor kan en agn type som brød godt slippe hurtigt op, da der også er risiko for, at utilsigtede småfisk spiser det.  

Derfor kan det også være en god ide at prøve kræfter med flere forskellige slags agn. Det er altid godt at have et bredt sortiment af agn, for på den måde at kunne prøve sig frem. Der er utroligt mange ting, som spiller ind, når det kommer til hvilken agn type, man skal vælge, og det kan være svært at forudsige på forhånd, hvilken en der er bedst.  

En god ide kan være at forfodre multen, før du påbegynder selve fiskeriet. På den måde tiltrækker man multerne og øger dermed også sin fangstchancer. Dog kan denne forfodring også tiltrække dyr som fugle, hvilket kan skabe komplikationer.

Multen er som sagt en ekstremt opmærksom fisk, og det kan derfor være en god ide at forfodre for at forære den noget nemt føde, som forhåbentligt kan hjælpe med at sænke dens parader.  

Anvendte kroge til multefiskeri 

Med en maks størrelse på 80 cm og 5 kg kan multen bestemt give kamp til stregen. Derfor er det også vigtigt, at krogen, som man anvender, er af den robuste slags.  

Multens mund er meget blød og det kan derfor sommetider resultere i at den river sig fra krogen. Derfor er det vigtigt, at krogen, du anvender, er sylespids, så du er sikker på, at den trænger igennem i øjeblikket, hvor multen hugger. Hvis multen når at få snerten af selv bare den mindste fare, vil den blive skræmt og flygte.  

Udover at krogen har skarpe spidser, er det som sagt også vigtigt, at du anvender en krog, som kan holde til lidt af hvert. Som udgangspunkt veksler man mellem anvendelsen af trekroge og enkeltkroge. Trekrogen er et rigtig godt valg, men kan i nogle situationer fremstå lidt for voldsom for multen. I sådanne situationer kan man passende anvende en enkeltkrog, for dermed ikke at skræmme multen. 

Fælles for dem begge er dog, at det skal være robuste kroge med ultra skarper spidser. Det er også vigtigt, at man monterer agnen, så spidsen er så lidt synlig som muligt. Multen er jo som sagt en meget opmærksom fisk, så det er med at tage sine forbehold.

Resten af artiklen vil tage udgangspunkt i vores bud på nogle af de bedste krog og agn til multefiskeri.

Behr Goldhead Fluepack

Som sagt er det fluefiskeri også en effektiv måde at fange multer på.

Med dette fluesæt fra Behr Golhead får du en hel pakke fluer med forskellige karakteristika. På den måde kan du veksle mellem de forskellige fluer og prøve dig frem, til du får succes. 

Pakken indeholder 12 fluer og er af Goldhead varianten. 

Få den ved at trykke her.

Prologic Swivel Hook CS

Med denne krog fra Prologic får du en krog i absolut topklasse. Krogen her egner sig rigtig godt til multefiskeri, da dens sylespidse kroge og Micro Barb modhager sikrer, at multen bliver på, når først den har hugget.

Udover dette er krogen produceret i High-Grade CC-83 Carbon Steel Wire, som bidrager med en utrolig stabilitet og robusthed i krogen. 

Hver pakke inkluderer 5 stks. kroge og selve krogen føres i 4 størrelser.

Køb krogen ved at trykke her. 

VMC Treble 9651 BN

VMC er velkendte for deres fiskekroge og det er bestemt ikke uden grund. Et af de helt centrale kendetegn ved firmaet er den robusthed, som deres kroge har. Disse kendetegn gør sige også gældende ved denne VMC Treble 9651 BN.

Her får du en kortskaftet og stærk krog, som vil give multen kamp helt til det sidste. Krogens sorte nikkel-overflade bidrager med en saltvandsresistent effekt, samtidig med at det også giver et fedt look til krogen. 

Også denne krog er produceret med VMCs anerkendte Hi carbon, som virkelig bidrager med en lang holdbarhed og en utrolig stærk stang. 

Krogen føres i hele 8 størrelses varianter. 

Køb den ved at trykke her. 

Afsluttende kommentar

Det var lidt om multefiskeri samt det grej, som man anvender til denne disciplin. Når man fisker efter multer, skal man væbne sig med tålmodighed, og det kan til tider godt være en smule frustrerende. Dog er det så også bare endnu federe, når først du får multen på krogen.

Hvis du ikke har prøvet kræfter med multefiskeri, synes jeg bestemt, du skal give det et skud. Det er en lidt anden måde at fiske på, da hele processen med at lokke multen frem, ved at f.eks. forfodring er en stor del af det. 

Jeg håber, denne artikel har givet dig en indsigt i multefiskeri, samt inspireret dig til valg af udstyr.

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler