Elsker du fart og actionpræget fiskeri, er hornfiskeri helt sikkert noget for dig. Denne aflange fisk er nemlig ekstrem hurtig, og det kræver derfor også, at man tilpasser sit fiskeri derefter.
Hornfiskene er især at finde i Danmark i løbet af forårsmånederne, hvor især maj har bevist sig at være det bedste tidspunkt for at hive hornfisk ind i massevis. Her ankommer hornfiskene talstærkt, for at gyde langs de danske kyster.
Inden du begiver dig afsted på hornfisketur, skal udstyret selvfølgelig være i top. Hornfiskeri kræver ikke det helt store arsenal af fiskegrej, men der er dog alligevel nogle ting, som er helt essentielle for et succesfuldt hornfiskeri.
I denne artikel vil vi præcisere hornfiskens adfærdsmønster, så du ved, hvor du skal lede, samt uddybe det ideelle fiskegrej til netop denne type fiskeri.
Introduktion til hornfisken – Fisken med de grønne ben
Hvis man er i tvivl om hvordan hornfisken ser ud, vil vi her komme med en kort karakterisering af fisken. Hornfisken er en let genkendelig fisk, og du kan blandt andet kende den på dens aflange krop og næb, som især er de 2 faktorer der gør, at man genkender fisken med det samme.
Noget af det specielle ved denne fisk er dens grønlige fiskeben, som har givet anledning til heftige diskussioner gennem årene. Der har været utroligt mange teorier om, hvor den grønne farve kommer fra, og teorierne afholdte i en årrække mennesker fra at spise fisken.
I løbet af 2. verdenskrig var en af de velkendte teorier, at hornfisken spiste døde tyske soldater, som var endt på havbunden. Den grønne farve skulle dermed være kommet af den grønne uniform, som de tyske soldater bar.
Dette er blot en af de mange absurde teorier, som har omhandlet grunden bag de grønne fiskeben. Nutidens teorier er mere baseret på videnskabelige forklaringer, som er lavet ud fra anerkendte konklusioner på andre dyrearters biologi.
Selvom fugle og fisk er særdeles forskellige dyrearter, har de dog alligevel nogle ting tilfælles. En af disse er nødvendigheden for at beskytte sig imod andre rovdyr. Her er camouflage hyppigt anvendt, og det er netop dette, som er fællesnævneren. Ligesom mange fugleæg har grøn og blålige farver, er hornfiskenes æg nemlig også grønne.
Her bliver det en anelse teknisk for os lægmænd. Farven skyldes et farvestof, som hedder biliverdin. Biliverdin er et galdepigment, som opstår, når hæmoglobin nedbrydes. Selvom denne forklaring godt kan være en smule svær at forstå, er faktum at den grønlige farve kommer fra dette stof.
Når hornfisken udklækker, er de gennemsigtige og derfor meget udsat for andre rovfisk. Her er de grønlige ben også behjælpelige, da hornfiskene i denne periode kun befinder sig i det lave vand, som har mange grønne nuancer.
Hvorfor hornfiskens fiskeben fortsætter med at være grønne, er et mysterium, men buddet lyder på, at det er et levn fra deres yngletid.
Hvor og hvornår fanger man hornfisken?
Som du også kan læse i vores artikel “De 4 bedste fisketyper at fiske efter i foråret”, er hornfisken en meget sæsonpræget fisk. Det meste af året befinder fisken sig i Atlanterhavet, hvor den klargør sig til næste gydesæson. Det er nemlig her Danmark bliver relevant for hornfiskene.
Fra maj til juli måned er de danske kyster nemlig spækket med hornfisk. I løbet af disse måneder søger fisken ind til de kystnære områder for at gyde. I den forbindelse kan man passende tilrettelægge sit fiskeri efter hornfiskens adfærd.
Især kystnære områder med ålegræs har vist sig at være gode udgangspunkter for hornfiskeri. Det er velkendt at hornfisk især gyder i netop disse områder, og med det in mente kan du passende gå på jagt efter det perfekte hornfisk-spot.
Med det sagt kan hornfisken fanges overalt på de danske kyster, og ovenstående information vil blot forbedre dine chancer.
Selvom maj måned er den absolut bedste måned til hornfiskeri, kan man i princippet fange denne fisk fra april til august. Det gode ved maj måned er, at hornfisken kommer i kæmpe stimer, så det dermed bliver et mere actionpræget fiskeri.
Nu når du ved, at hornfisken i disse måneder befinder sig på det kystnære vand, er det bare med at finde spinnestangen frem og påbegynde fiskeriet.
Maj måned er også et tidspunkt, hvor mange lystfiskerfædre tager deres børn i hånden og forsøger at vække den indre lystfisker i deres børn. Det har dog også bevist sig yderst effektivt, da hornfiskenes sjove udseende, de grønne ben og det faktum, at de kan hives op i spandevis, er noget, som de fleste børn finder interessant.
Hvis du som så mange andre lystfiskere gerne vil inkludere dine børn i dit lystfiskeri, har vi her på Fiskesæson.dk skrevet en artikel om netop dette. Artiklen giver tips til, hvordan man fanger børns opmærksomhed i forbindelse med lystfiskeri, samt hvorfor det kan være en god ide at inkludere sine børn i en hobby som denne. Læs den ved at trykke nedenfor.
Nu ved du hvor og hvornår man fanger hornfisken, og er dermed næsten klar til at påbegynde fiskeriet. I næste afsnit vil vi uddybe det anvendte udstyr til hornfiskeri og dermed klæde dig fuldt på til at igangsætte fiskeriet.
Blink og kroge til hornfiskeri
Der findes flere forskellige måder at fange hornfisk på, hvor blandt andet fiskeri med blink er en af de anvendte metoder. Hornfisken er en rovfisk og er derfor også konstant på jagt efter føde. I og med at antallet af hornfisk går fra 0 til 100 i løbet af få måneder, er der kamp om føden, og de er bestemt ikke blege for at hugge på krogen, når de får chancen.
Som allerede beskrevet er hornfisken en fisk, som elsker fart, og det kommer også til udtryk i måden, man fisker efter den på. At hjule hurtigt ind er nemlig alfa omega, når det kommer til hornfiskeri, og du kan faktisk ikke gøre det for hurtigt.
De smalle og lette blink er klart at anbefale til hornfiskeri. I og med at hornfisken er en relativt lille fisk, er det vigtigt ikke at give den en for stor mundfuld, ved at vælge et for stort blink. Smalle og lette blink vil også bidrage med en mindre vandmodstand, og dermed give dig et bedre udgangspunkt for at give den fuld smæk ved indhaling af snøren.
Når det kommer til valg af krog til hornfiskeri, skelner man oftest mellem to krogtyper, som man monterer på sit blink. Silkekrogen og trekrogen er de mest anvendte krogtyper indenfor hornfiskeri.
Silkekrogen er den mest anvendte krogtype til hornfiskeri, og det er der en grund til. På grund af hornfiskens næbparti, kan det nemlig være en smule udfordrende at få den kroget. Her er silkekrogen oftest mere effektiv, da den ikke kroger fisken i samme forstand som en normal krog. Silkekrogen udnytter nemlig hornfiskens næb og vikler på effektiv vis silken rundt om næbet.
Denne type krog er også rigtig god hvis du har dine børn med, da det er en ganske ufarlig måde at fiske på. På trods af at det hedder en silkekrog, er der nemlig ingen kroge involveret, og det er derfor en rigtig god mulighed for at inkludere sine børn.
De fleste har nok stiftet bekendtskab med trekrogen og den bruges også til hornfiskeri. Som nævnt ovenfor kan det være svært at kroge hornfisken, og en silkekrog vil derfor i mange tilfælde være et bedre valg. Med det sagt er det dog langt fra umuligt at fange hornfisk med en trekrog, og hvert år er der mange meldinger om lystfiskere, som hiver hornfisk ind i massevis, som har anvendt en trekrog.
Uanset hvilken metode du vælger at anvende, skal du nok få en hornfisk på krogen. Som sagt er maj spækket med hornfisk, og mon ikke der står dit navn på et par stykker af dem.
Nedenfor har vi givet vores bud på nogle af de bedste kroge og blink til hornfiskeri.
Trendy hornfiskeblink med silkesnor
Dette hornfiskeblink er en imitation af tobisen, som er et af hornfiskens foretrukne byttedyr. Her får du et alletiders agn til hornfiskeri, som nok skal gøre sig bemærket under vandoverfladen.
Det smarte ved dette produkt er, at der er inkluderet silkesnor med i pakken. Med denne pakke er du dermed klar til at påbegynde hornfiskeriet med det samme.
Prisen inkluderer 4 stk blink af forskellige farver, og hvert blink vejer 20 gr.
Få hornfiskeblinket her.
Trendy hornfiskeblink med trekrog
Ligesom ovenstående produkt er dette blink en imitation af tobisen. Dette er et super godt agn til hornfisk på kysten og trekrogen gør at du ikke risikere fejlhug fra eksempelvis torsk og havørreder.
Prisen inkluderer 4 stk blink af forskellige farver, og hvert blink vejer 20 gr.
Få blinket her.
Owner ST-36BC trekrog
Med denne trekrog fra Owner får du en alsidig krog, hvor kvaliteten er blevet sat i fokus. Owner er for mange lystfiskere synonym med kvalitetsprodukter, og krogen her er ingen undtagelse.
Krogen er sylespids, så du er sikret, at den trænger igennem hver gang. Udover sikrer den høje kvalitet også, at krogen kan holde til lange og intense kampe.
Krogen her er den alsidige af slagsen, og du kan dermed bruge den i utroligt mange lystfiskerkontekster.
Trekrogen fås i hele 14 størrelser og der er dermed rig mulighed for at vælge størrelsen, som passer til dine behov.
Få trekrogen fra Owner her.
Lawson silketråd
Den klassiske måde at fange de næbede fisk på, er som sagt med silketråd. Bundtet kan fiskes efter et bobbelflåd, blink eller bly.
Så snart fisken bider i bundtet, vil den hænge uhjælpeligt fast. Dette er en effektiv og human måde at fiske efter hornfisk, da man undgår eventuel fejlkrogning af fisken.
Med denne silketråd fra Lawson, kommer du til at hive hornfisk op i spandevis.
Få den her.
Afsluttende kommentar
Det var lidt om hornfiskeri, samt biologien bag denne interesante fisk. Hornfiskeri er en af de lettere lystfiskertyper, og det er derfor bare med at komme igang.
Dog er det ikke ens betydning med, at det ikke er underholdende, for det er det helt bestemt! Udover at det er underholdende at fange hornfisk, smager de også bare utroligt godt.
Jeg håber, at artiklen har besvaret dine spørgsmål om hornfiskeri, samt at du er blevet inspireret af de præsenterede produkter.