3 grunde til at tage dine børn med på fisketur


Hvis du er den entusiastiske lystfisker, som har været nødt til at lægge denne hobby en smule på hylden pga. dine børn, eller vil du bare gerne inkludere dine børn, er denne artikel for dig. Der er mange fordele ved at dele hobby med sit barn og nogle af dem vil vi komme ind på her i artiklen. 

I denne artikel vil vi komme med 3 grunde til at inkludere dine børn i dit lystfiskeri.  

Planlægning 

Før du tager dit barn i hånden og i begiver jer afsted, er det en god ide at have lagt en plan for forløbet. Nogle børn mister nemlig hurtigt interessen, og det kan derfor være en god ide at sørge for, at fisketuren bliver så stimulerende som muligt. Den første fiskeoplevelse for barnet har nemlig meget at sige i forhold til hvordan det fremadrettede syn på lystfiskeri bliver. 

For at forberede dig bedst muligt, kan det være en god ide at skabe en “hype” omkring fiskeri, noget tid før den planlagte tur. Dette kan f.eks. gøres ved at tale med barnet om fiskeri og måske endda anskaffe sig barnets helt eget udstyr. På den måde får du barnet på krogen og sikrer dig, at der virkelig bliver set frem til den kommende fisketur.  

Når først turen går afsted, er det som sagt vigtigt, at det bliver en god oplevelse for barnet. I og med de fleste børn hurtigt keder sig og mister interessen, er det en god ide at have gjort sig nogle tanker om, hvilken slags fiskeri der skal dyrkes. Eksempelvis ville multefiskeri nok være et dårligt valg, da det kan tage ekstremt lang tid at fange sådan en.  

Det vigtigste er, at det er en lystfiskerkategori, som indeholder en vis form for aktivt fiskeri, eller har noget andet spændende til sig. Dette kunne eksempelvis være fiskeri fra båd efter fladfisk.  

Med denne disciplin får barnet nemlig også oplevelsen af at komme ud i en båd, som bidrager til en mere spændende oplevelse. Udover dette er fladfiskeri også en af de kategorier med størst fangstchancer, hvilket i den grad også er vigtigt.

Uden fangst kan barnet hurtigt miste interessen og det er dermed helt essentielt, at barnet får lov at mærke fighten med fisken.  Hvis du er lidt usikker på, hvilket grej der skal anvendes til fladfiskeri, kan du læse vores allerede skrevne artikel om netop dette nedenfor.  

Resten af artiklen vil tage udgangspunkt i 3 grunde til at tage dit barn med på fisketur, samt vores bud på gode og børnevenlige produkter til lystfiskeri.  

Fiskeri som læringsredskab  

Det er ikke nogen hemmelighed, at fiskeri kan være lidt af en teknisk mundfuld at sluge, specielt hvis man er barn. Eksempelvis er en ting som de forskellige agntypers funktion et absolut must at lære som lystfisker, men det kan også få selv den mest motiverede lystfisker til at rynke på næsen.  

Dog findes der mange aspekter af lystfiskeri, som kan bidrage til, at dit barn får gjort sig nogle brugbare erfaringer. En af disse er at lære at begå sig i naturen. Når du dyrker lystfiskeri, er det nemlig utroligt vigtigt at være observant overfor eventuel vandaktivitet for at kunne målrette sit fiskeri. På den måde bidrager dette til en generel forståelse af naturen og evnen til at forstå de signaler, som naturen sender ud.  

 En anden vigtigt ting ved lystfiskeri er også at agere med respekt- både overfor fiskene, men også overfor andre lystfiskere. Dette kan være alt fra at respektere mindstemål på fiskene til at respektere en anden fiskers spot. 

Respekt er nemlig et ord, som bliver brugt i mange lystfiskersammenhænge, og det er utroligt vigtigt at agere respektfuldt og ansvarligt af flere forskellige grunde. Det gode ved disse grunde er, at der ligger relativt simple forklaringer bag dem, som er børnevenlige og til at forstå.  

Et eksempel på dette kunne være grunden bag, at der er et mindstemål for de forskellige fiskearter. Selvfølgelig skal man ikke begive sig ud på en lang forklaring om at reproducere osv, men derimod anvende en mere pædagogisk tilgang til det. På den måde kan barnet hurtigt forstå sammenhænget mellem x og y, og dermed forstå, at der er en grund til, at man har opsat forskellige regelsæt i denne sammenhæng.  

Del hobbyen med dit barn 

Uanset hvad du bruger lystfiskeri til, kan det at inkluderer dit barn være en god ide. Det kan det af flere grunde, men lad os først lige dykke ned i, hvad du bruger lystfiskeri til. Hvis du er en hårdtarbejdende forælder med et 8-16 job og børn derhjemme, kan den ene søndag om ugen, hvor du lystfisker, være dit tidsrum til at afstresse fuldstændig. 

Mange bruger lystfiskeri til netop dette formål, og det kan derfor også svært at skulle inkludere sit 7-årige barn i denne kontekst. På trods af at børn godt kan være nogle energibomber, har de dog også en indlevelsesevne og fascination for tingene, som i den grad kan være behjælpelige til at få ro på under fiskeriet.  

Som det fremgår i afsnittet om planlægningen, kan de første par fisketure være helt afgørende for barnets opfattelse af lystfiskeri. Sørg derfor for at tage dig tid til at sætte barnet ind i tingene og sæt nogle klare rammer for opførsel under selve fiskeriet. Her kan man eventuelt begrunde det med lystfiskerregler, ved eksempelvis at fremhæve, at det er vigtigt at være stille for ikke at skræmme fiskene væk og af respekt for de andre lystfiskere.  

Du er mentor for dit barn, og det er dermed også din opgave at formidle lystfiskerreglerne, så de er forståelige. De første par fisketure med dit barn kan godt være en smule krævende, men det bliver selvfølgelig kun bedre, jo flere ture der tages.  

At dele sin hobby med sit barn, er ligemeget hvad der er tale om, utroligt fedt. Også lystfiskeri skaber et stærkt bånd mellem forældre og barn, og byder på utallige samtaleemner, en fælles passion for denne disciplin og gode muligheder for masser af kvalitetstid .  

Inspirer dit barn i køkkenet 

Fiskeri er ikke kun det at fange fisk og have en dejlig dag ved den lokale sø. Det er hele processen, som mange er vilde med – fra at pakke udstyret og komme afsted, til at komme hjem og tilberede den friskfangede fangst. Specielt sidstnævnte er et aspekt, som har inspireret mange til at komme i gang i køkkenet- både voksne og børn.  

Der er nemlig en kæmpe forskel på at tilberede en fisk, som du har købt i supermarkedet og en fisk, som du selv har fanget, renset osv. Det, at du har været med i hele processen, bidrager med en helt anden oplevelse, og giver blod på tanden til at mestre tilberedelsen af din fangst.  

Dette gælder også for børn, som elsker at tage del i madlavningen og dermed være med under hele processen. Det gode ved tilberedning af fisk er, at der findes utallige måder at kokkerere det på, så du konstant kan udvide din horisont. 

En af disse er røgning af fisk, som vi her på Fiskesæson.dk allerede har skrevet en artikel om. Du kan læse artiklen ved at trykke på linket nedenfor.  

På den måde er der mere til lystfiskeri end bare at fange fisken, og barnet kan konstant blive stimuleret ved blandt andet at inkludere dem i madlavningen. Udover dette er der selvfølgelig det tekniske aspekt indenfor lystfiskeri, som man passende kan give barnet indsigt i, når de når en vis alder.  

Nu når vi har fået nogle af grundene til at inkludere dit barn i lystfiskeri på plads, kan vi passende se på noget af det egnede fiskegrej til børn. Vi har fundet 3 produkter, som i særdeleshed egner sig godt til børn.  

Rapala børne fiskesæt 

Med dette fiskesæt fra Rapala får du et komplet fiskesæt, som er fuldstændig klar til brug med påspolet line. 

Med et fiskesæt fra Rapala kan man være sikker på et produkt i topkvalitet, hvor du ovenikøbet virkelig får noget for pengene.  

Der kan vælges mellem 2 fiskesætmodeller, hvor der skelnes mellem Cast (grøn) og Spin (blå) modellerne. Begge stængerne er 2-delt og er derfor nemme at medbringe på fisketuren.  

Få fiskesættet her.  

Hurricane Polaroidbriller Junior

Med disse polaroidbriller fra Hurricane får du et produkt, som bestemt vil øge dit barns interesse for lystfiskeri. Udover deres seje udseende bidrager disse nemlig også til at livet under vandoverfladen åbner sig op.  

Polaroidbriller har kort fortalt den funktion at de dæmper solens refleksioner og genskin. På den måde bliver det meget nemmere at observere aktiviteten både i vandoverfladen- men også under.  

Disse polaroidbriller har en UV-beskyttelse på 400 og et camo-design, som bidrager til brillens fede ydre. 

Få polaroidbrillerne ved at trykke her.  

Simms Kids Tributary Stockingfoot Waders 

Vil du give dit barn den fulde oplevelse, som samtidig kan bidrage til en øget interesse for lystfiskeri, er disse waders et godt bud. 

Simms er velkendt for deres waders af god kvalitet, som samtidig ikke koster en formue. Her får du en mobil og slidstærk waders, hvor overdelen er 3-lag og benene er 4-lag.  

Udover dette er der på fronten af denne waders en stor lomme med plads til blandt andet grejæske og værktøj.  

Wadersene fås i S/M/L modellerne og er et rigtig godt valg til dig, som gerne vil give dit barn en mere autentisk oplevelse af fiskeriet.  

Få dem her.  

Afsluttende kommentar 

Det var lidt om de forskellige grunde til at inkludere dit barn i dit lystfiskeri samt et par gode tips til, hvordan man eksempelvis kan gøre dette. Børn er selvfølgelig forskellige, og det er ikke alle, som ville synes at lystfiskeri er lige fedt. Når det er sagt er der dog en del ting man kan gøre for at oplevelsen bliver mere spændende for barnet, som kan bidrage til at opvække barnets interesse.  

Jeg håber, at du har kunne bruge artiklens indhold til noget, samt at du er blevet inspireret af de valgte produkter.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler