Bækørredfiskeri


Introduktion til bækørredfiskeri

Bækørreden, der hedder Salmo trutta fario på latinsk, er en ørredart, der har udviklet sig fra den almindelige ørred, der lever i havet. Som navnet også antyder, så bliver bækørreden udklækket i vandløb og bliver i vandløb gennem hele dens liv. 

Bækørrederne kan dog godt svømme hen til både søer og til havet. Hvis en bækørred er svømmet ud i en sø, så betragtes den ikke længere som en bækørred, men derimod som en søørred. På samme måde bliver en bækørred til en havørred, hvis den svømmer ud i havet. Det mest almindelige for bækørrederne er, at de bliver i vandløb eller svømmer ud i havet.

Havørred har altid været den mest dominerende af ørredarterne og du kan læse mere om havørreder, ved at trykke lige her. Bækørreder bliver ikke særlig store og vejer typisk ikke mere end 2,5 kg. Dog er der set fangster på helt op til 4-5 kg. 

Bækørreder bliver også opdrættet til brug i put and take søer, hvor lystfiskere vil prøve at få dem på krogen.

Bækørreden spiser tanglopper, mindre fisk og insekter. De kan endda finde på at spise små bækørreder, hvis de er i vejen eller der ikke er andet mad.

Hvordan genkender man en bækørred?

Hvis du er i tvivl om du har fanget en bækørred kan du gå efter dens kendetegn. Fisken er brun og gul på bugen og har samtidig de flotteste røde prikker på siderne. De minder meget om søørred og havørreder og når bækørreden er i sin gydedragt er det næsten umuligt at se forskel på den og de andre underarter af ørreden.

Hvor finder man bækørred?

Bækørreder findes over det meste af Europa og englænderne har i kolonitiden udbredt den til andre verdensdele såsom Syd- og Nordamerika. Argentina har for eksempel en meget stor bestand af bækørreder.

Men der kan findes bækørreder overalt i verden, for der er bestande af bækørreder i flere dele af Afrika, i Indien, Australien og øerne omkring.

I Danmark finder du dem i put and take søer og i små åer og vandløb tæt på nogle dybe huller eller sving.

Lystfiskeri

Som nævnt tidligere bliver bækørreden opdrættet for at blive sat ud i put and take søer, hvor lystfiskere kan prøve at fange dem. Bækørreden er en populær fisk at fiske efter, når lystfiskere sætter sig ned med deres stænger ved en put and take sø. 

Du kan klikke her og læse om Jaris tur til Kirkeåen, hvor der blev fisket efter bækørreder.

Kan man spise en bækørred?

Du kan sagtens spise en bækørred. Den er en del af laksefamilien og derfor også en spisefisk, som mange godt kan lide. Kødet er meget lyst og smagen er meget mild, hvilket også er en god begynderfisk for folk, der ikke er så gode til den kraftige fiskesmag. 

Du kan være uheldig, at en bækørred smager af mudder, fordi der kan være nogle bakterier og alger i vandet, som afgiver smag til fisken. Hvis du vil være mere sikker og ikke vil risikere smagen af mudder, så skal du gå efter havørreden, da den ikke får ligeså store koncentrationer af alger og bakterier som bækørred gør.

Du kan trykke her, og se hvordan man laver dampet ørred.

Fredningstider Bækørred

Ferskvand:

  • 16. november – 15. januar
  • Mindstemål: 30 cm.

Saltvand/Brakvand:

  • Bækørreden lever hele sit liv i ferskvand

Bækørred-tv

Se vores udvalgte tv-udsendelser om bækørred ved at klikke her.

Se blandt andet:

  • Dansk bækørredfiskeri i verdensklasse! – flot video!
  • Der er dejligt i Norge! – bækørredfiskeri
  • Et par dygtige bækørredfiskere ved Ganer Å
  • Tørflue og bækørred i Odense Å
  • Svensk bækørred på tørflue – 4,3 kg

Fangstmetoder

Artikler om bækørred & bækørredfiskeri

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler