Waders holdbarhed – Hvordan holder de længere?


Alle der har brugt waders mere end et par gange ved, hvordan frygten for utætheder ligger i baghovedet. Specielt hvis man har nogle gamle eller meget billige waders. Men kan man gøre noget, hvis der kommer utætheder? Er det bare at bide i det sure æble og købe en ny waders, eller kan man spare lidt penge ved at reparere på sine waders?

Det vil vi gerne komme ind på i denne artikel, hvor vi deler vores bedste fif og tricks, til at dine waders holder længere og ikke får utætheder.

Købe nyt eller lappe det gamle?

Det første store spørgsmål er om det kan betale sig at bruge tid og penge på lappegrej til sine waders. Det har der været stor diskussion om gennem mange år og diskussionen vil nok også fortsætte i mange år endnu.

Sandheden er, at der ikke er nogen endegyldig sandhed. Det er ligesom med en ældre bil. Skal man reparere på den eller skal den have lov til at gå på pension? Det er både et følelsesmæssigt spørgsmål, om hvor glad du er for dine waders og så er der et økonomisk spørgsmål. 

Det er klart det billigste, at reparere på sine waders, hvis det kun sker én gang. Men alt efter hvilken kvalitet dine waders er i, så kan der komme flere og flere skavanker. Hvis det er en billig waders eller en meget gammel waders, så kan du risikere, at du bruger alt for meget tid og penge på lapninger, hvor det havde været bedre at rive plastret af fra start og få købt et par nye waders – måske i en lidt bedre kvalitet end sidst.

Man skal også have i baghovedet, at producenter bliver ved med at prøve på, at gøre deres waders stærkere og stærkere og det derfor ikke kan betale sig at bruge tiden og pengene på lapninger, hvis dine waders er gamle.

McNETT Black Witch Aquasure – neoprenlim

Det første produkt vi gerne vil anbefale er McNETT Black Witch Aquasure – neoprenlim. Som navnet antyder, så anbefales det, at man bruger det på waders, der består af neopren. 

McNETT Black Witch Aquasure – neoprenlim er rigtig god til at reparere revner eller utætheder i dine neopren waders. Produktet kan også bruges på andet end waders, da den virker på neopren lige meget hvilket produkt du bruger det på. 

McNETT Black Witch Aquasure – neoprenlim kan også bruges på andet end neopren. Hvis du har noget plastik, som også skal limes, så kan denne lim også bruges. Man kan med fordel samle alle de ting i neopren og plastik, som skal have lim, for når forseglingen på McNETT Black Witch Aquasure – neoprenlim er brudt, så størkner hele tuben. Derfor skal hele tuben bruges på en gang. 

I denne tube får du 28 ml lim med tilhørende pensel. Det er utrolig hurtigtørrende, så du skal ikke lige tage en pause, når først forseglingen er brudt. Farven på limen er sort, hvilket passer rigtig godt, hvis du har en neopren waders i de mørkere farver.

Du kan købe tuben hos lystfisk.dk lige her.

Simms Replacement Laces

Det næste produkt er ikke til selve wadersne, men til støvlerne. Simms Replacement Laces findes i tre forskellige farver: Pewter, sort og Simms klassiske orange farve. Simms Replacement Laces er skræddersyet til Simms støvler, men man kan godt bruge snørebåndene på andre mærker af støvler.

Man tænker måske ikke så meget over det, men hvis snørebåndene går i stykker under en fisketur, så er det meget kritisk ikke at kunne udskifte dem. Derfor er det godt altid at have et par ekstra snørebånd med i tasken. 

Simms Replacement Laces er 188 cm. lange og kan købes hos lystfisk.dk lige her.

Casco RubberFix neoprenlim

Det næste produkt vi gerne vil anbefale til reparation af dine waders er Casco RubberFix neoprenlim. Igen er det en lim, der henvender sig til waders i neopren, men som også kan bruges til andre formål. 

Casco RubberFix neoprenlim er en rigtig god lim til neopren waders og er super stærk. Limen er meget tyktflydende og derfor kan du bruge limen uden at smide en lap ovenpå, da limen i sig selv er rigtig stærk.

Du kan få denne rigtig stærke lim fra Casco hos lystfisk.dk lige her.

AquaSure Waders Lim

Den sidste lim vi gerne vil anbefale er AquaSure Waders Lim. Denne lim er en lidt mere allround lim, der kan bruges til mange forskellige ting og sager, der har med vand at gøre. 

AquaSure Waders Lim er af højeste kvalitet og kan både bruges til neopren waders, åndbare waders og til meget mere indenfor vandsport. AquaSure Waders Lim har en unik formel med urethan, der ikke kun er 100% vandtæt. AquaSure Waders Lim beskytter samtidig mod slid i de påførte områder.

AquaSure Waders Lim fås i to tuber med 7 gram. i hver og der følger en lille pensel med, som man kan påføre det korrekte lag på sine waders. 

Du kan få denne fantastiske allround lim hos lystfisk.dk lige her.

Hvor lang tid holder waders?

Hvor lang tid dine waders kan holde kommer meget an på, hvor meget du har brugt dem, i hvilket miljø du har brugt dem og hvor forsigtig du har haft dem på. Derfor kan det være utrolig svært at sige, hvornår det er tid til at skifte.

Onde tunger påstår, at de nye typer af waders er designet til kun at holde i en enkelt sæson eller to. Producenterne selv påstår, at deres waders bliver mere og mere holdbare og har videnskabelige test på deres holdbarhed. Derfor mener vi på fiskesæson, at dårlig holdbarhed på de nyere waders er en skrøne.

De fleste waders, som bliver utætte er på grund af forkert brug, så hvis du passer godt på dine waders og ikke behandler dem uhensigtsmæssigt, så kan dine waders holde i mange år.

Hvis du alligevel er blevet ramt af uheldet, så fortvivl ikke. Der finde forskellige produkter, der kan hjælpe med at lappe dine yndlingswaders, så du igen kan stå ude i søen, uden at blive våd. Her kommer vores anbefalinger af forskellige reparationskit.

Få dine waders til at holde længere

Du kan sagtens få dine waders til at holde i mange år, men det kræver lidt arbejde, for at det kan lykkes. Der er naturligvis forskel på neopren og åndbare waders, men fælles for at få dem til at holde er, at få dem hængt til tørre.

Det kan godt være, at du er træt og muligvis også lidt kold, når du kommer hjem fra en fisketur med waders og du ikke orker at pakke dem ud. Men waders har ikke godt af, at ligge sammenrullet i bilens bagagerum. Dine waders kan mugne på meget kort tid, så derfor er det med at få dem tørret hurtigst muligt.

Det optimale er, at få hængt dem til tørre på et badeværelse – et gæstebadeværelse vil være perfekt. Hvis du ikke har et ekstra badeværelse og din bedre halvdel ikke vil have dine våde waders ind på badeværelset, så kan du også hænge dem til tørre udenfor under et halvtag eller i en garage. Jo varmere vejret er, jo bedre bliver den udendørs tørring. Hvis det er i vintermånederne, så turde de ikke særlig meget ude i frostvejr, så i disse måneder anbefales det kraftigt, at få dem ind og tørre.

For at dine waders tørre bedst, så skal støvlerne vendes i vejret og hvis du har et blæser, der kan blæse op i wadersne nedefra, så tørre de allerbedst. Der findes flere forskellige waders ophæng, men vi anbefaler det fra Ocean, som du finder hos fiskegrej,dk lige her.

Selvom waders bruges i det våde element, så skal de opbevares tørt og varmt. Et fugtigt skur, hvor der kommer frost er en sikker opskrift på et par ødelagte waders. Og det er ligemeget om dine waders er de billigste til omkring 400 kr. eller nogle af de dyreste til flere tusinde kroner. Waders skal opbevares tørt.

Åndbare waders

De åndbare waders er typisk lidt dyrere end neopren, fordi teknologien med at lade dem ånde er dyrere. Denne teknologi vil du gerne bevare i dine waders, så derfor anbefaler vi også, at du skyller dine waders under bruseren, når du kommer hjem. Det er et must hvis du har været ude i saltvand, for de porer der giver åndbarhed bliver tilstoppet af salt, hvis det får lov at tørre ind.

Man kan også godt få decideret waders vaskemidler, men til den almene lystfisker er en tur under bruseren fin. Dog er det en god idé at få overfladebehandlet dine waders en gang imellem, for at de bibeholder vandtætheden. 

Afsluttende bemærkninger

Dette var vores bud på produkter du kan bruge, hvis uheldet er ude og dine waders bliver utætte. Vi har også givet dig vores bedste bud på, hvordan du får dine waders til at holde i lang tid, så du helt undgår, at skulle bruge disse gode reparationssæt. 

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler