4 tips til at blive en bedre lystfisker


Når vi i daglig tale snakker om den gode lystfisker, er det typisk et svært emne at gøre sig klog på. Den gode lystfisker har mange ansigter, og gør typisk tingene på sin helt egen måde. Mange vil sågar argumentere for, at det udelukkende er erfaring, der er kriteriet for lystfiskerens evne.

Som vi også gør en dyd ud af at nævne her på Fiskesæson, findes der ingen rigtig måde at fiske på, da mange lystfiskere har forskellige fremgangsmåder til fiskeriet. Der findes desuden flere forskellige succeskriterier for en fisketur, afhængig af hvem du spørger. Nogle går efter at optimere deres fangst, andre bruger måske fiskeriet som et afbræk fra hverdagen.

Der findes derfor heller ikke nødvendigvis dårlige lystfiskere. Tager vi f.eks. en fiskerigren som spinnefiskeri, kræver den grundlæggende teknik ikke meget øvelse. Det er typisk på andre parametre, hvor den erfarne og dygtige lystfisker skiller sig ud.

Når det så er sagt, er fiskeri også en sportsgren, der dyrkes på højere niveauer. Der findes altså fiskere, der bruger andre parametre til at optimere deres fiskeri – og som altså gør det for sportens skyld. Det er nogle af disse tips og tricks, som vi her på Fiskesæson gerne vil dele med jer. Tricks, der kan hjælpe med at øge dine fangstmuligheder og effektivisere dit fiskeri.

I denne artikel vil vi gennemgå tips og tricks, der kan hjælpe dig videre med dit fiskeri. Om du er ny eller erfaren lystfisker, er der forhåbentligt noget, du kan eksperimentere med på din næste tur!

Træk på andre lystfiskere

Som nævnt i indledningen har mange lystfiskere deres egen måde at fiske på. Men det er sjældent, at lystfiskere i alle aldre ikke vil dele ud af deres erfaringer. Om de opsøges på internetfora eller ude på søen, er lystfiskere altid garante for at give et tip eller to med på vejen.

Det kan for nogle virke som om, at fiskere ikke vil af med deres hemmeligheder. Men det er langt fra tilfældet. Jeg er personligt selv blevet rådgivet om forskellige lokale fiskeområder, udstyrsanbefalinger, samt mere generelle tips og tricks.

I denne kontekst er det også interessant at undersøge de online-muligheder, der findes rundt omkring på internettet. Her er der især inspiration at hente i diverse fiskeriapps, internetfora, samt lokale, såvel som nationale, Facebookgrupper, der deler deres erfaringer på kryds og tværs.

Du kan findes vores egen Facebook-gruppe lige her:

Derudover findes der også mere klassiske medier, du kan udforske. Især bogmediet har været udpræget i fiskerimiljøer, der har en tradition for at nedfælde forskellige fisketeorier, tips og tricks på skrift.

Der findes mange forskellige grundbøger indenfor fiskeri. Herudover kan der også erhverves en række udvidelser til mere specifikke grene af fiskeriet. Den erfarne lystfisker Steen Ulnits har f.eks. udgivet en super informativ bog om spinnefiskeri, som indeholder brugbare informationer for både nye og erfarne lystfiskere.

Spinnefiskerens grundbog gennemgår alt fra fiskenes livscyklus og adfærdsmønstre til detaljerede beskrivelser af forskellige agnstyper, der egner sig til spinnefiskeri. Således får du tips og tricks til, hvornår du skal bruge den specifikke type agn – og til hvilken fisk.

Bogen gennemgås i et let og forståeligt sprog, samtidig med at den behandler de forskellige emner kyndigt og med tydelig ekspertise. Opslagsformen i bogen gør det også til en brugbar bog altid at have på hylden, således den også kan bruges som et opslagsværk.

Har du brug for at trække på andre lystfiskere, også udenfor de sociale medier og i felten, så kan grundbogen erhverves via dette link.

Giv dig god tid

Det andet tip vi vil anbefale i denne omgang, er et ret simpelt trick. Giv dig god tid, når du fisker. Mange lystfiskere har en tendens til at stresse igennem de forskellige områder, og derved skynde sig igennem sin udtænkte vifte.

Det man risikerer ved at haste fra område til område er, at man kun får fat i de aktive fisk. Selvfølgelig må man erkende, når et område bare ikke er muligt at fiske i, men det er vigtigt at tage sig god tid. Således får man også fat i de fisk, der nødvendigvis ikke bider på med det samme.

Hvis du finder et sted, der har potentiale, er det altså en god idé at fiske grundigt. Får du én fangst, svømmer fisken nemlig sjældent alene. Derved er der god mulighed for at fange flere fisk, hvis du udforsker hele området.

Et rigtigt godt værktøj til at hjælpe dig med dette er, at benytte dig af et sæt waders. Waders tillader dig nemlig grundigt at udforske hele området. På den måde optimerer du dit udbytte, da du kan tage steder hen, som ellers ikke har været tilgængelige.

Vi har massere af artikler om waders her på siden. Et af de produkter vi tidligere har anbefalet er Kinetic NeoGaiter Stockingfoot. Denne model er en klassisk waders i super god kvalitet, der samtidig ikke koster alverden.

Modellen har en god pasform, og er en meget fleksibel waders med justerbare seler og et letvægtsdesign. Derudover brander Kinetics NeoGaiter Stockingfoot sig på sin evne til at være fuldstændig isoleret, således der ikke opstår sprækker, hvor vand kan trænge ind. Samtidig er den udstyret med komfortable løsninger, der sørger for, at de ikke bliver en byrde – men et hjælpmiddel.

Du kan erhverve Kinetic NeoGaiter Stockingfoot med tilhørende vadestøvler via linket her.

Gå ned i størrelse

Vi kender allesammen følelsen af at have lyst til at gå stort. Vi roder rundt i grejboksen efter diverse agn, og har måske en tendens til at skifte mellem flere lidt større løsninger. Men nogle gange er agnløsningen egentlig fin – den er blot for stor.

Det kan til tider hjælpe blot at gå et enkelt hak ned i vægt. Og det er der særligt én grund til. Mindre agn betyder sjældent mindre fisk. Der er utallige af eksempler på store flotte fisk fanget med mindre agn. Således udelukker du ikke blot chancen for at fange større fisk, du øger også muligheden for at fange andre mindre fisk samtidig.

Selvom det kan være fristende at smide den store wobbler på for at gå stort, er tålmodighed og et mindre blink typisk en ligeså god opskrift. I hvert fald hvis du vil optimere din fangst.

De fleste grejproducenter tilbyder typisk sit endegrej i mange forskellige størrelser og varianter. For eksempel kan klassiske blink som Sølvpilen erhverves i forskellige varianter, som varierer både i farve og størrelse.

Så er du f.eks. ude efter havørreden, kan vi anbefale at du tager forskellige varianter af Steen Karlsens Sølvpilen med. Modellen er for det første et klassisk havørredblink, der har mange havørreder på samvittigheden, men kan også erhverves i flere forskellige størrelser. Du kan eksempelvis erhverve dig blinket med en vægt på 14g og 18g som supplement til det store 23g blink.

Hav udstyret i orden

Det sidste tip vi vil bringe i artiklen, er et ret overordnet et af slagsen. Hvis du skal optimere dit fiskeri, er det naturligvis vigtigt at have dit udstyr i orden. For det første er det vigtigt, at det du fisker efter stemmer overens med dit grej. Nogle fiskearter fiskes optimalt med forskelligt grej.

På et mere overordnet niveau er det vigtigt at dit grej er funktionelt. Det kan typisk godt betale sig at investere lidt ekstra i grej, der giver dig fordele i de områder, som du fisker i. Samtidig øger funktionelt grej også den tid, du har dit agn i vandet.

Smarte designløsninger sikrer smooth fiskeri, hvor du tit skal bøvle mindre med line og andre irriterende udfordringer. Samtidig sørger en prioritering af slidstærke materialer for, at du ikke behøver at udskifte dit grej regelmæssigt.

Der er især to områder, hvor grej kan spille en afgørende rolle. Den første er selve fiskestangen, hvor det andet omhandler fiskehjulet. Dette er typisk også nogle af de største investeringer, lystfiskeren skal lave. Derfor kan det også betale sig at investere i slidstærke materialer fra start. Vi har skrevet flere artikler om både fiskestænger og fiskehjul her på hjemmesiden, hvorfra vi vil komme med to solide anbefalinger.

Savage Gear Parabellum CSS Travel

Fiskestænger kommer i mange forskellige varianter og er typisk specialiseret i en bestemt slags fiskeri. Hvis vi skal tage et eksempel på en meget alsidig stang, er Savage Gear Parabellum CCS Travel klart en anbefaling værd.

Udover at have et smart 4-delt design, der tillader dig at tage stangen med overalt, er stangen lavet af slidbare materialer med bæredygtige komponenter. Stangen har desuden et fortrinligt design, der udover et stilrent look, er fuld af smarte løsninger, der kan optimere dit fiskeri.

Stangen fås i fire forskellige størrelser, hvorfor den tillader alsidigt fiskeri. Du kan således investere efter behov, uanset hvad du fisker efter, og hvor du gør det henne. Savage Gear Parabellum CCS Travel kan erhverves via dette link.

Shimano Ultegra FB

Indenfor hjul kan vi især anbefale Shimanos Ultegra FB-model. Vi har skrevet om hjulet flere gange her på siden, hvor vi har rost det for sin enorme kvalitet og alsidighed.

Med Shimano som frontløber på området er du sikret kvalitetsfeatures og innovativt design til en aldeles fin pris. Hjulet er en favorit hos mange lystfiskere, der sætter pris på et hjul med et gennemført design – både visuelt og funktionelt.

Hjulet kan desuden købes i hele ti forskellige størrelser, hvorfor du kan optimere dit valg efter dine præferencer. Shimanos Ultegra FB-model kan erhverves via dette link.

Afsluttende bemærkning

Lystfiskeri har mange ansigter, og der er mange parametre at justere på, hvis du skal optimere dit fiskeri. Vi håber at de tips og tricks, vi har berettet om i denne artikel, har kunne hjælpe lige netop dit fiskeri.

Rasmus Larsen

Fiskeri har altid spillet en rolle i min provinsungdom, hvor der tit har været tættere til den nærmeste å, end til den nærmeste sportsbar. Derfor har jeg både interesse og forståelse for især spinnefiskeri, som jeg har dyrket på hobbyplan. Med et ordentligt stykke researcharbejde suppleret med frilufts- og fiskerierfaring, håber jeg at kunne hjælpe læserne her på siden. Til daglig studerer jeg på Aarhus Universitet, hvor jeg bl.a. beskæftiger mig med kommunikation.

Seneste artikler