Størfiskeri i Danmark


Min stør

Put and take søer der tilbyder størfiskeri hører ikke til sjældenhederne længere… Flere og flere søejere sætter stør ud og gennemsnits-størrelserne er steget voldsomt. De fleste søer har i dag stør over 20 kg. og nogle endda over 30 kg. endda større.

I mange søer er det ovenikøbet mere almindeligt at fange stør over 10 kg. end under.

Størfiskeri er for nogle en stor passion. Dyrt udstyr og meget teori bliver implementeret i fiskeriet og hver detalje i forfang, agn og hver eneste sø, studeres og evalueres nøje. Andre bruger den stang de altid har brugt til hvilket som helst fiskeri.

Stør facts

De mange størarter har nogle væsentlige træk tilfælles. De er hårdføre, nogle mere end andre naturligvis, de er stærke, hvilket kan mærkes under de ofte, lange fights, og for fiskeelskere – utrolig flotte m.m.

Nogle størarter springer ud af vandet, også under fighten, blandt andre hvid stør, beluga stør og russisk stør.

Størene er meget lange og en fisk på eksempelvis 4 kg. kan nemt måle 90 cm. til tider mere…

Under størfiskeri oplever man ofte at størene hugger forholdsvis forsigtigt. Man oplever små ryk eller nøk i stangspidsen, langsomme længere ryk og somme tider voldsomme nærmest ukontrollerede ryk. Størene kan gå fra at være nysgerrige, hvilket ofte resulterer i forsigtige små nøk, til at være meget sultne og hugge hårdt og kontant. Huggene kan også variere fra størart til størart og fra stor til lille stør.

3 søer i Danmark har, så vidt vides,  stør over 30 kg. Den ene er en stor sø på Fyn, Blue Rock, en sø i mellemstørrelsen på Sjælland, Kaldredgårdens Put & Take, og en lille sø i Vestjylland, Lystfiskergården i Roust.

Vi her på fiskesæson.dk har i alt besøgt 9 søer med stør i Danmark, herunder: Foersum Teglværksøer, Poppelsøen, Lystfiskergården i Roust, Blue Rock, Ørsted Fisk og Golf, Hove Put and take og Kaldredgårdens Put and Take, Roskilde Fiskeland, Herning Fiskepark og Ny Thorup.

Vores 5 favoritter

Mega stør

Lystfiskergården i Roust. 
Gennemsnits-størrelse: 12-14 kg.
Største stør: 36 kg.
Stør arter: Beluga, hvid stør, russisk stør.
Webside: Lystfiskergården i Roust
Facebook: Størfiskeri Lystfiskergården

IMG_20150926_104118

Kaldredgårdens Put and Take
Gennemsnits-størrelse: 12-14 kg.
Største stør: 32 kg.
Stør arter: Beluga, hvid stør, russisk stør, stjerne stør, sibirisk, albino sterlet.

Facebook: Størfiskeri Kaldredgårdens

Hove Put and Take
Gennemsnits-størrelse: ca 10 kg.
Største stør: 25 kg.
Stør arter: Beluga, russisk stør, sibirisk stør, hvid stør.
Webside: Hove Put and take
Facebook: Størfiskeri Hove

PA060249

Roskilde Fiskeland
Gennemsnits-størrelse: 12-14 kg.
Største stør: 26 kg.
Stør arter: Beluga, russisk stør.
Webside: Roskilde Fiskeland
Facebook: Størfiskeri Roskilde

Ny Thorup Fiskepark
Gennemsnits-størrelse: 12-18 kg.
Største stør: 26 kg.
Stør arter: Beluga, russisk Stør, hvid stør, sibirisk stør.
Facebook: Størfiskeri Ny Thorup

Regler der går igen hos alle de søer der tilbyder størfiskeri:

  • Alle stør skal genudsættes.
  • Størene må ikke løftes i halen.
  • Modhageløse enkeltkroge skal bruges.
  • Støren må kun vejes i vejeslynge eller i et fangstnet der kan rumme støren.
  • Der må kun bruges det af Fødevarestyrelsens tilladte agn

Ikke alle søer er enige om eller har samme regler for størfiskeri, det er derfor vigtigt at læse hver enkelte sø´s regler!

Hvordan kæmper en stør?

Størene går generelt tungt i vandet, slår kraftigt med hovedet når kroget og bruger deres vægt og brede finner til at holde sig ved bunden. Nogle lukker luft ud for at gøre sig endnu tungere. Store bobler vil i det tilfælde kunne ses i overfladen.
Med de helt store stør kan man sammenligne de fights man kan opleve, med et taktisk skakspil og et godt gammeldags tovtrækkeri. Tålmodighed og armkræfter i sammenspil med endegrej og udstyr. En helt unik dansk oplevelse i særklasse!

Nogle stør kombinerer… De går tungt, men kan også finde på at tage lange og til tider hurtige udløb. De helt vilde fights involverer alt, inklusiv høje akrobatiske spring ud af vandet. Uanset hvad, giver de stærke stør fuld valuta for pengene.

Største stør vi har fanget under vores mange ture, er en beluga stør på 27, 8 kg. 150 cm. lang. Fanget af Jari på en fisketang der var 8 cm. kortere end fisken.

Stør og UL

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler