Snurrebassen – årets gennemløbsblink til kyst og fjord 2016/2017


Snurrebassen er lig med flere fisk

Snurrebassen er efter min mening det bedste gennemløbsblink til kyst og fjord på markedet. Læs om hvor jeg har fisket med gennemløbsblinket og hvad den kan herunder:

Jeg har haft gennemløbsblinket lavet af Ole Gregersen (Paint) (OGP) med til følgende fjorde og kyster i 2014, 2015, ,2016, 2017, 2018 og 2019.

Skælskør Fjord, Vejle Fjord, Skive Fjord, Mariager Fjord, Odense Fjord, Randers Fjord, Gamborg Fjord, Isefjorden, Haderslev Fjord, Limfjorden, Horsens Fjord, Kalundborg Fjord, Roskilde Fjord, Augustenborg Fjord, Flensborg Fjord og Nakkebølle Fjord.

Kysten

Stevns, Møn, Sjællands – nord, vest og østkyst, Fyns – vest, syd og nordkyst, Sønderjyllands østkyst, Midjyllands – østkyst + Djursland, den nordjyske vest og østkyst, nordkysten ved Grenen og Bornholm.

Møn er eneste sted, hvor det ikke lykkedes mig at fange en havørred med Snurrebassen. Hertil skal nævnes, at jeg ikke besøgte Møn i den mest gunstige tid. Dog havde jeg et par mindre ørreder der fulgte gennemløbsblinket til ende. Der bliver iøvrigt fanget godt med havørreder ved brugen af snurrebassen på Møn af andre lystfiskere.

Derudover har Snurrebassen været med på Færøerne, hvor jeg har fanget følgende arter med blinket fra land.:
Lange, torsk, rødtorsk, lyssej, mørksej, kuller, hvilling, rødfisk, skrubbe, Ulk, havørred, søørred, rødding.

Se denne video hvor en stor lyssej har taget Snurrbassen på Færøerne:

Farver – Snurrebassen – kyst og fjord:

Hvilken farve man benytter eller “skal benytte”, har alle dage været et “trosspørgsmål”.

Jeg har ofte disse farver med mig til fjorden og kysten:

Sommerhalvåret – valg af Snurrebasse

Sølv  –  sort/blå/hvid/alu (Silden)–  grøn/perle/rød røv  (Alu. Tobisen 2) – hvid – “Disco Grün” – sort/sølv m. alu. bagside.
Om aftenen kan jeg sagtens finde på at bruge rød/sort eller sølv/blå uanset årstid.

Det er vigtigt for mig at fortælle, at jeg ikke kun har disse farver med ud til vandet i sommerhalvåret. Der er altid dage hvor ørrederne fortæller en, at den regel man har sat op for sig selv, ikke altid holder. Mine backup-snurrebasser er i det tilfælde altid: Brune farver eller blink i tobis-farver med skarpere grøn eller det modsatte. Også varianter af snurrebassen i hvid, med eksempelvis prikker i forskellige farver har jeg med.

Se denne blanke havørred tage en snurrebasse på Bornholm i april måned. Fiskevideoen viser en hvid/grøn snurrebasse, som blev brugt fordi der var godt med tobis i vandet. Se den her: Overspringer på Bornholm

Vinterhalvåret – valg af Snurrebasse

Snurrebassen kommer i mange farver, men jeg holder mig også til nogle ganske få om vinteren. Her er tale om rød/sort på alle tider af døgnet – lyserød (evt. Pattegrisen) – kobberflake/sort – Hundestejlen – alle brunlige snurrebasser.

Også i den koldere tid, er det vigtigt at have backup-farver. Her har jeg altid sølv med, sølv/sort og hvid.

Snurrebassen Scale

Der er lavet en version af Snurrebassen med “skæl”. Den er ekstraordinær og flot, men jeg endnu ikke fundet den bedre fangende end den “originale” uden skæl. Men er man til lir og “eye-candy”, er den lækker at se på.

Jeg vil lige tilføje… I klart vand når havørrederne er en smule forsigtige, har jeg haft held med at bruge de mest naturtro farver af scale-versionen.

Mine favoritter:

Selvom der er et utal af farve-varianter, typisk flere end grejbutikkerne generelt har valgt at sætte ind på deres webshops, men istedet har i deres fysiske butikker. Og selvom jeg ejer mere end 100 forskellige farvervarianter selv, er der 3 jeg har oplevet som særdeles velfangende over hele landet:

Sølv – sort/blå/hvid/alu (Silden) og grøn/perle/rød røv (Alu. Tobisen 2– alle i No. 3, 4 samt 6 og 7.)

Til Færøerne er lavet en særlig version af Alu-tobisen 2. Den er ikke kun god til havørreder, men også til Danmarks Torsk. Se denne video, hvor en torsk landes med varianten: Klik her…

De 3 ovenstående varianter har jeg fisket med i fjorde og langs kyststrækninger over hele landet. De har ikke fejlet endnu. Men ligesom med alt andet endegrej, skal man have troen på fiskeriet. Troen på hvert kast og sørge for at søge igennem indtil fiskene er fundet. Men når de er der, tager de snurrebassen.

Til havbarsfiskeri bruger jeg altid Snurrebassen i sølv – NO 11 på 40 gram. Se nogle af de steder hvor jeg bruger blinket til havbars, samt flere fangster med samme blink herunder:

 – Havbars fra Sæby til Frederikshavn

 – Havbars  i Skagen og omegn

Snurrebassen kan bøjes

Man kan bøje gennemløbsblinket forsigtigt, så den får en mere levende gang i vandet. Dette er sommetider det der gør udslaget, især på dage hvor havørrederne ellers bare følger nysgerrige efter.

Det er vigtigt at man bøjer forsigtigt og jævnt, da de håndmalede lag ellers vil krakelere. Men bøjes Snurrebassen med måde, så er smidigheden af lagene ret imponerende i sig selv.

Størrelser

Jeg fisker med Snurrebassen fra NO 3 på 18 gram og op til NO 11 på ca. 40 gram. Jeg bruger også de største varianter i fjorden. Den brede flade giver mere bæreflade, som gør det muligt at holde de mange gram over bunden. Hvorfor jeg bruger de enorme blink til bl.a. fjorden har noget med standpladser at gøre. Det kan du læse meget mere om i linket her, samt længere nede i teksten: Standpladser

Allround-størrelse nummer 1 er snurrebassen er NO 4.

Det er min erfaring, at selv de helt små snurrebasser helt ned til 6 gram og op til de største varianter, ja helt op til 50 gram, kan bruges alle steder.
De store blink kan nogengange provokere de store havørreder til hug. Kastes en stor snurrebasse eksempelvis ind over en plads i fjorden, hvor en større fisk har taget standplads, kan havørreden agere aggressivt og udvise territorial adfærd. Det resulterer ofte i at havørreden hugger, uden egentlig at være desideret sulten.
Standpladser er ikke kun forbeholdt åen.

Forfang og snurrebassen

Jeg bruger en 0,50 nylonline, som “forfang”. Længden afhænger af, hvor lang eller hvor kort en stang jeg fisker med.
En svirvel bindes i forfanget, snurrebassen føres på, derefter en perle fra perlepladen som buffer og til sidst bindes en trekrog i linen. Enten uden eller med springring og svejset ring. Svirvelens anden ende bindes i hovedlinen.

Jeg bruger nylonline da den er mere smidig end fluorocarbon efter min mening. Tykkelsen gør at jeg kan slide min line hårdere, dette over sten og eksempelvis muslingebanker. Om sommeren holder den tykke line også til de mange hornfisk, uden at jeg behøver at være bange for linens ellers mindskede styrke, når havørreden endelig hugger.
0.50-linen er perfekt til Snurrebassen i alle størrelser – da gennemløbsblinket stadig roterer frit, men roterer så tæt op ad linen, at der ikke kommer hakker/ridser i, via. fremmedlegemer, som ellers kan komme ind imellem line og gennemløbshullet.

Havørreden er iøvrigt ligeglad med hvilken line man bruger, hvilken farve eller tykkelse den har. Det gælder dog ikke altid for fluefiskeren.

Forfangslinen er derfor ikke til for, at skulle skjule det faktum, at der er en line. Men bruges derimod til at tage imod de skarpe muslinger, østers, og sten der kan være i fjorde og langs kysterne. Man sparer blink, mistede fisk og penge på fletline ved brugen af en tyk nylonline.

I områder med dybt vand, er det ikke så nødvendigt med en tyk forfangsline.

Jeg bruger røde eller gennemsigtige perler imellem krog og snurrebassen. Perler fra perlepladen er rigeligt og langt billigst.
Gennemsigtige på dage hvor naturlige farver er et must og den røde for at provokere på de dage hvor dét er nødvendigt. Glem alt om at den røde perle er et hugpunkt. Den gamle skrøne er for længst modbevist. Havørreden har alle dage været klar over, hvordan og hvor man angriber en byttefisk. Sild og tobis, samt brislingen har ingen røde prikker.

Snurrebassen er et af de bedste blink jeg i mit liv har prøvet, jeg har 3 andre favoritter, men jeg går ikke til vandet uden Snurrebassen, klar til kampen med den næste havørred.

Snurrebassen kan købes her:

Andre fangster med Snurrebassen

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler