Rygeovn – 2020 guide til den bedste røgeovn


Røgning af madvare har gennem tiden spillet en helt essentiel rolle for til bevarelse af mad. Ligeledes som med salt, blev røgning før i tiden nemlig brugt til konservering af madvarer, som et middel til at forlænge madens holdbarhed.  Røgen har en konserverende effekt på maden, som forsinker dannelsen af bakterier, hvilket gør at det holder sig længere. 

Nu til dags anvender man dog oftere røgning for at give maden smag. Røgning har nemlig en utrolig lækker virkning på maden, som med fordel også kan anvendes til tilberedning af fisk. 

Smuldet som man anvender til røgningen, er det som bidrager med den røgede smag. Her kan man anvende forskellige typer smuld, alt efter hvilken smag man ønsker. Smuld i form af bøg, er den mest anvendte type smuld og har en mere neutral smag, end nogle af de andre anvendte typer smuld. Udover bøg, bruger man også rødel, eg og blomme, som alle bidrager med hver deres smag.  

Helt generelt kan måden hvorpå man ryger sin mad, opdeles i 3 kategorier.  

Koldrøgning er mellem 15 og 25 grader og anvendes hovedsageligt til madvarer, hvor temperaturen skal holdes relativt lavt for ikke at smelte spækket. Det kan være produkter, som b.la. spegepølse og leverpølse. Dog kan man med fordel også koldrøge visse fisk, som laks og ørred for et utroligt delikat resultat. Udover dette, bidrager koldrøgning med en mere røget smag, samt en længere holdbarhed af maden.  

Det er dog meget vigtigt, at fisken fryses mindst 24 timer, før den røges, da den ellers kan indeholde parasitter, som på grund af den lave temperatur ikke dræber dem. Dette gælder i øvrigt alt fisk der serveres råt og er en vigtig ting at være obs på, for at undgå eventuelle sygdomme.

Mellemrøgning ligger mellem 25 til 45 grader, og er en mellemting mellem koldrøgning og varmrøgning. Den anvendes b.la. til hamburgerryg, fjerkræ og bacon. Mellemrøgning har lidt af den konserverende effekt og smag fra koldrøgning. 

Varmrøgning har en temperatur mellem 45 og 80 grader. Denne type røgning, bidrager ikke med nogen konserverende effekt, men den bidrager derimod med en langt hurtige røgelses proces. Varmrøgning er nemlig betydeligt hurtigere end koldrøgning, som kan tage halve eller hele dage. Man anvender hyppigt varmrøgning til fisk, såsom makrel og laks. 

Før selve røgningen finder sted, er det dog vigtigt, at den saltes godt til. Dette gør man til dels for at trække væsken ud af maden, men også for at konservere og bidrage med smag. Som udgangspunkt, kan man vælge 2 fremgangsmåder at salte på.  

Du kan vælge at tørsalte, hvor der puttes et godt lag salt på, hvorefter maden skal i køleskabet i ca. 12 timer. 

Du kan også vælge at lagesalte. Med denne fremgangsmåde, laves en saltlage af vand og salt, hvor madvaren puttes ned i. Ligesom tørsaltning, skal den saltede madvare stå på køl i ca. 12 timer.  

Fælles for begge disse fremgangsmåder er, at madvaren skylles efter saltningsprocessen.  

Hvor intens røgsmagen er, afhænger af hvor meget tid du giver den i ovnen. Dette er dog en smagssag, hvor det bedste er at prøve sig frem indtil man rammer det ønskede resultat.  

Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg røger? 

I forlængelse af det ovenstående, spiller temperaturen af røgningen en helt afgørende rolle for slutresultatet. Hvis du f.eks. vælger at koldrøge på en varm sommerdag, kan det være en udfordring at bibeholde temperaturen på de 15 til 25 grader. Selvom at det er fantastisk at kokkerere under den bagende sol, kan du altså med fordel placere røgeovnen i skyggen, så temperaturen påvirkes mindst muligt.  

Som allerede nævnt er det også vigtigt at du planlægger i god tid, hvis du f.eks. har tænkt dig at servere koldrøget laks til middagsbordet. Dette er nemlig en lang proces, som altså ikke bare lige er noget man går i gang med et par timer før. Hvis du er under tidspres, kan du passende anvende varmrøgning i stedet, da denne fremgangsmåde er langt hurtigere.  

Når det kommer til røgning, er det helt afgørende at smuldet du anvender er knast tørt. Fugtigt smuld går ikke, da det gør det tæt på umuligt at få ordentligt gang i røgeovnen. Opbevar derfor smuldet et sted, hvor du er sikker på at det ikke optager fugt.  

En anden problematik kan være at give smuldet den rette mængde ilt. Hvis det får for meget ilt, brænder det for hurtigt og hvis det får for lidt, går det ud. Det er derfor en hårfin balance, hvor du med fordel kan anvende en røgspiral. Røgspiralen sørger for at smulden får den rette mængde luft, hvilket er et godt udgangspunkt for en succesfuld røgning.  

Resten af artiklen vil tage udgangspunkt i vores anbefalinger på nogle af de bedste røgeovne på markedet.  

ABU Røgeovn 

Firmaet ABU Garcia har i årevis produceret produkter i absolut topklasse. De er en af de førende producenter indenfor lystfiskeri, og bestræber sig efter god kvalitet til rimelige penge.  

ABU røgeovnen er ingen undtagelse. Her får du en kvalitets røgeovn, hvor du ikke skal grave alt for dybt i lommerne. Denne fikse sag, er grundet dens størrelse, nem at tage under armen hvis du gerne vil røge i naturskønne omgivelser.  

Røgeovnen leveres med 2 brændere, stålpande, låg med regulator, rist og dryp-plade. Kort sagt, alt det som du har brug for i en røgeovn.  

Denne model er en klassiker og er en utrolig nem måde at røge fisk på. 

Røgeovnen kan fås, ved at trykke her.

Wiggler Røgeovn 

Med denne røgeovn fra Wiggler, har du et godt udgangspunkt til at komme i gang med røgningen af dagens fangst. Med et mål på 28×42, er den ideel til at medbringe på fisketuren, uden at gå på kompromis med pladsen.  

Røgeovnen leveres fuldstændig klargjort, med 2 brændere, stålpande, låg med regulator, rist og drypplade.  

En alsidig røgeovn som egner sig til brug i alle tænkelige situationer.  

Her får du altså en røgeovn, hvor du virkelig får noget for pengene. Den har alle de egenskaber som du skal bruge i en røgeovn, samtidig med at dens størrelse giver plads til spontane planer.  

Røgeovnen kan købes, ved at trykke her.  

Smoker Cooker Røgeovn 

Med denne røgeovn fra Smoker Cooker får du et utroligt stilet, klassisk design. Ovnen er fremstillet i rustfrit stål, hvilket forlænger levetiden af denne lækre sag. Samtidig, er der rig mulighed for at transportere den, uden problematikker. Røgeovnen er nemlig sammenpakkelig, så der aldrig er behov for at efterlade den derhjemme.  

Dette er en brugervenlig røgeovn, som er nem at anvende, selv for begynderen. Der er også mulighed for at røge 1 eller 2 lag, da den har 2 riste.  

Et rigtig god bud til den entusiastiske lystfisker, som hungrer efter at prøve kræfter med røgning, uden at det skal være kompliceret.  

Røgeovnen leveres med 2 spritbrændere, samt en brugsanvisning så du kan begå dig fejlfrit. 

Ovnen kan købes ved at trykke her. 

Afsluttende kommentar 

Hvis du ikke allerede har stiftet bekendtskab med røgning, synes jeg bestemt at du skal give det et skud. Det er en utroligt spændene verden, hvor det kun er fantasien som sætter grænser for, hvad der kan røges. Det kan være en smule frustrerende til at begynde med, men med denne guide er du godt klædt på til at starte.  

Det vigtigste at være opmærksom på, er at der er overensstemmelse mellem temperatur og type af røgningen. Selvfølgelig skal man også tænke over hvor lang tid man røger maden, men det er oftest en personlig erfaring man gør sig henad vejen.  

Jeg håber denne artikel har givet dig et indblik i røgningens verden, samt motiveret dig til at komme i gang med denne fantastiske disciplin.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Recent Content