Indledning:
Har man først åbnet gabet på en stor han-bækørred, vil man forstå, at bækørreden uden tvivl er en af put and take søernes mest kompetente rovdyr.
Men selv med et jagt-instinkt samt bytte-kapacitet som en middelstørrelse gedde, er bækørreden ikke altid lige nem at lokke til krogen.
Jeg vil i denne artikel give mine bud på hvordan man kan forøge sine chancer hos put and take søernes bækørreder.
Ydermere:
Bækørreden hugger i og for sig året rundt. De rødprikkede smukt-udseende fisk, har desværre ikke udstedt en facitliste, omhandlende hvad på og hvornår de vil bide. Hvad jeg har oplevet ved put and take søerne, i forhold til fangst af bækørred, håber jeg du finder det brugbart:
Fra teori til fangst:
Bækørreden er uanset årstid særdeles territorial og kræver et større revir end eksempelvis, sin uundgåelige put and take “kollega” regnbueørreden.
Hannerne er i gydetiden, dobbelt så fokuserede på at holde alt væk og på afstand af den udkårne hun eller de udkårne hunner.
Bækørrederne gyder typisk indenfor perioden, oktober til februar, alt afhængigt af vandtemperatur etc.
At bækørreden kræver sin egen plads, betyder også at den ofte hugger ud efter meget større fisk end den kan spise. Dette igen for at “skræmme” og markere sit territorie.
Når bækørreden er sulten, spiser den alt fra smådyr som dafnier, larver og små insekter, helt op til til skaller og andre fisk, ja sågar mus og rotter.
De ovennævnte fakta alene gør, at man kan fange bækørreder året rundt med meget store agn, og i perioder hvor de er sultne, små agn og store agn. Bækørrederne kan sågar fanges på Soft 4play fra savage gear, helt op til mellemstørrelsen.
Bækørredfiskeri i put and take er meget alsidigt, hvilket giver frihed til kreativitet fra lystfiskerens side.
Bækørredfiskeri i put and take er enkelt:
Bækørreden i put and take, kan ligesom i åerne, fanges på både spin, mede og flue.
I mange put and take søer finder man enten indsnævringer fra bred sø til smal sø, fra en sø til en anden sø, samt kanaler eller å-systemer. I de tilfælde hvor bækørreden har placeret sig der, altså hvor pladsen er trang/mindre og bækørredens standplads er lille, kan den provokeres til hug med en spinner eller blink. Det kan være at den er sulten, men det betyder i realiteten intet, for den hugger ofte uanset om det er sult eller den naturlige territoriale adfærd der spiller ind.
Som i åen kan bækørreden findes under, ved eller omkring udhængende grene og buske. Langs siv samt jagende langs søens skrænter.
En klassiker er også den, at bækørreden gerne vil stå i områder med broer. Ofte kan der ved broer findes skjulesteder for småfisk. Af den grund samler småfiskene sig ofte netop der i hobetal, hvilket bækørreden i mange tilfælde udnytter til at få et nemt-fanget måltid.
Naturligvis går bækørreden i put and take søen også ude midt i søerne, dette især når føden er sparsom på en evt. standplads, men leder man på en af de ovenstående pladser, er der ofte bækørreder at finde.
Bækørred i put and take – spinnere
Sommetider kan man undre sig over alt det man kan fange en bækørred på, og andre gange oplever man at intet kan lokke den.
Det sidstnævnte skal man ikke lade sig gå på af, sådan er det med alle fisk.
På grund af sin territoriale adfærd, kan næsten alt bruges til put and take søernes bækørreder…
Spinnere er glimrende fra størrelse 1 til 5 og til tider større, men at gå med så store spinnere er ikke en nødvendighed eller noget man fanger større bækørreder på.
Jeg selv går med 2 faste størrelser og 3 faste farver – størrelse 3 og 4. Jeg har prøvet et utal af spinnere gennem mine 31 år som lystfisker, men disse spinnere er blevet et must for mig, når bækørreden i put and take skal fanges:
Mepps Aglia str. 4 med sølvblad.
Med denne spinner har jeg fanget utallige bækørreder i put and take og i nogle perioder, findes der intet bedre.
Sommetider fejler den store spinner, men jeg besøger ikke en put and take sø uden.
Mepps str. 3 kobberblad med røde prikker.
Denne spinner går til de fleste put and take søer og er glimrende hele året rundt. Igen og igen ser man lystfiskere lande flotte bækørreder taget på denne spinner. Jeg selv har fisket med denne farve/version og størrelse i over 20 år og har den altid med i grejæsken.
Mepps str. 3 sølvblad med røde prikker.
Ligesom kobberversionen går denne Mepps-spinner til fleste put and take søer og er ligeledes glimrende hele året rundt. Jeg går heller ikke på fisketur uden denne, hvis jeg decideret går efter søens bækørreder.
Der er naturligvis også andre spinnere jeg har haft held med, men kan på det varmeste anbefale de 3 nævnte her og vil næsten påstå, at man ikke behøver andre når det kommer til put and take søens bækørreder.
Gennemløbere og andre blink
Gennemløbsblinket har i mange år været et vanvittig effektivt våben i jagten på bækørrederne. Den er godt nok lavet med henblik på at fange søens regnbueørreder, men klarer begge dele lige fint. De mange farver og størrelser gør, at man næsten altid kan finde en variant der virker.
Jeg fisker selv med gennemløbere året rundt, men hiver dem kun frem når jeg ikke kan fange på spinner.
Trutta-gennemløberen til bækørreder har for mig været den mest effektive. Jeg har naturligvis prøvet en del andre også, men har ikke haft nær så meget “held” med dem, som med Trutta´en. Andre lystfiskere har muligvis erfaret det modsatte. Sådan er vores verden.
Farverne jeg har haft held med er:
Sort/orange
Sort/gul
Sort/lyserød
Orange/gul
Almindelige blink
Et blink jeg frem for alle andre hiver frem af grejæsken når bækørreden skal fanges, er et Kinetic Bandit blink, trefarvet/firetiger. Blinket kører fantastisk i vandet og har ikke kun mange bækørreder på samvittigheden, men også regnbueørreder fra mange af landtes put and take søer.
Bandit blinket fisker jeg med året rundt og alt afhængigt af dagen, ja så finder jeg hastighed og dybde den skal serveres i, for at få bækørreden i hugget.
Derudover har jeg også fanget havørred, bækørred og regnbueørred samt aborre og gedde i åen med den.
Blinket kan ses i munden af den gamle 3 kg´s hanbækørred på billede ovenover her, fanget i en Vestjysk put and take sø.
Derudover findes der et utal af små blink (UL blink) i dag, som også virker glimrende. De gamle klassiske Toby Blink er stadig giftige og kører som en drøm i vandet.
Hver eneste dag jeg er ude at fiske, hvilket rundt regnet er 300 dage om året, så oplever jeg, at så uendelig mange skrøner bliver manet til jorden indenfor alt fiskeri. F.eks. hvilke farver der går bedst til en bestemt årstid, at ørrederne ikke hugger i en bestemt vindretning og så videre.
Man skal fiske efter de fisk man vil fange, når man vil fange dem. Med hensyn til Bækørreden, så kan den fanges i alt vejr uanset årstid i put and take.
Agnvalg generelt:
Det er bækørreden der bestemmer hvad den vil bide på og ikke os. Vi tror ofte i vores naive stunder at vi ved bedst… Men der er kun et dyr/en fisk der ved hvad den vil spise, den dag, i det sekund, og det er ikke os. Så prøv dig frem og måske finder du også din favoritagn til bækørreden i putten, hvis du ikke allerede har fundet en…
Woblere
Jeg kunne nævne at woblere også fungerer glimrende til put and take bækørreder og har hermed også gjort det.
Jeg bruger dem bare ikke selv mere til dette fiskeri. Grunden til det er, at jeg fanger fint med det jeg bruger. Hvis jeg skulle bruge en wobler til bækørrederne i put and take søerne, som jeg kan finde på at gøre det i åen, så skulle det være hvis intet af det jeg før har nævnt virker. Det har jeg stadig til gode.
Disse woblere i videoen kunne uden tvivl høvle bækørreder op alle steder:
Man skal passe på med at gøre fiskeri for indviklet. Fisk er ikke synderlig komplicerede og det er vi mennesker heller ikke, vi vil bare gerne være det.
Jeg håber at denne skrivelse har givet dig blod på tanden og at bækørrederne hugger på hvad end du vælger at kaste ud til dem.