Introduktion til pighvarfiskeri
Pighvar hedder Scophthalmus maximus på latin og er medlem af Scophthalmidae-familien, der er en type af fladfisk. Dem lever i saltvand og kan findes i Atlanterhavet og de omkringliggende områder.
I de danske farvande bliver pighvarren kønsmoden efter 4-6 år, hvor den gyder i sommermånederne fra maj til august i Nordsøen. Man ved ikke præcist hvor fiskene gyder, men man kender kun området. Gydesæsonen i Østersøen er lidt kortere idet den kun går fra slutningen af maj til juli.
Pighvarren er en rovfisk, der jager mest om dagen. Den er lidt speciel i forhold til de andre fladfisk, fordi den jager sit bytte op gennem vandsøjlen, hvilket de andre fladfisk sjældent gør. Pighvarren er ikke kræsen og spiser, hvad den kan komme i nærheden af. I Danmark spiser de for det meste sandkutling, men i Nordsøen spiser de guldlaks og i Østersøen spiser de østersøbrisling.
Når pighvarren er på larvestadiet lever de primært af dyreplanktion. De helt små pighvar under 3 cm spiser for det meste mysider, rejer og andre små fisk.
Pighvarren bliver også opdrættet mange steder og det har foregået i over fire årtier. Pighvarren er siden 1980’erne steget utrolig meget i produktion over hele verden. Produktionen på verdensplan ligger i øjeblikket lige omkring 6.000 ton om året.
Hvordan genkender man en pighvar?
Pighvarren er en fladfisk og mere præcist er det en venstrevendt fladfisk, der er rund og den har nogle pigge på ryggen. At den er venstrevendt betyder, at når du kigger på den og den kigger mod venstre, så har den sin mund under øjnene.
Hunnen bliver meget større end hannen. Faktisk helt op til det dobbelte. Hunnen kan blive helt op til en meter, mens hannen kun bliver omkring de 50 cm.
Hvor finder man pighvar?
Pighvarren finder over et stort område, da de ikke er så sart med temperaturen og levested. Den lever helt nede ved Sortehavet i sydøst, gennem hele Middelhavet, op ved hele Europas vestkyst og pighvarren findes også rundt omkring de britiske øer. Helt mod nord lever pighvarren ved Færøerne, Island og helt oppe i det sydlige Norge.
Pighvarren er en hårdfør fisk, så den er heller ikke bleg for at lave i områder med en lav saltkoncentration. Derfor kan den blandt andet godt leve i Østersøen, hvor saltkoncentrationen ikke er nær lige så høj som i Atlanterhavet. I Danmark finder du pighvarren ved kysterne og i saltvandssøer.
Lystfiskeri
Pighvarren er en populær fisk at fiske efter blandt lystfiskere. Mange kombinere deres kystfiskeri med at fange pighvar, da den for det mest befinder sig i havet. Normalt fanger man pighvarren som en bifangst, hvis man fisker efter tunger og rødspætter.
Det er ikke kun i Danmark, at der bliver fanget mange pighvar. I Europa bliver der på årlig basis fanget ca. 4.000 ton pighvar.
Kan man spise en pighvar?
Pighvar er en rigtig god spisefisk. Kødet er fast og hvidt og man kan tilberede pighvarren på mange måder. Det mest almindelige i Danmark er at tilberede pighvarren ved at dampe den.
Fredningstider Pighvar
Ferskvand:
- Skulle du af uforklarlige årsager fange en pighvarre i din lokale å. eller andre ferske vande som pighvarren normalt ikke lever i, står mindstemålet herunder.
- Mindstemål: 30 cm
Saltvand/Brakvand:
- Ingen fredningstider
- Mindstemål: 30 cm
Fladfiske-tv
Se vores udvalgte tv-udsendelser om fladfisk ved at klikke her.
Se blandt andet:
- 3 videoer med pighvar fra den jyske vestkyst
- Det rene vanvid! – helleflynder-fiskeri
- Fedt syn! Se pighvar hugge!
Tips, tricks & info
- Viden om pighvar ved Køge Bugt fra et alternativt sted
- Gulp! Alive – hav dem altid på dig når der skal fiskes flade
- Isinger i spandevis
- Småbådsfiskeri længe leve!
- Tips og tricks til fladfiskeskeen
- Fladfiske DM 2013 fra Onsevig Havn – Leonard Muys
- Rødspætte fra molen – en fortælling
- Billeder fra artsfiskeri i Norge
- Delta tackle – billeder af Leonard muys
- Pighvar i Vest