Tips og tricks til at undgå kludder med dit bombarda flåd – til begynderen


Tippet er indsendt af Martin Toft

Alle bombarda-fiskere der har brugt metoden på kysten har højst sandsynligt oplevet, at i det der skal kastes ud atter en gang, opdager man at der er kludder i forfanget til bombardaen.

Her er nogle tips og tricks man kan bruge for at undgå dette når der fiskes med bombarda-flåd.

Tip 1 – Bombarda Stick

Bombarda Stick er ganske enkelt et lille hult stykke plastic man monterer i bunden af bombardaen, få centimeter fra din svirvel.  Denne vil så sørge for at få forfanget lidt længere væk fra din hovedline i kastet, så forfanget ikke ville sno sig om din hovedline og bombardaen.

Man tager sin hovedline igennem bombardaen, derefter igennem ens bombarda Stick. Næste skridt er at binde hovedlinen fast til en svirvel eller i dette tilfælde en Not-A-Knot. Den egner sig bedst til fletliner.

I den anden ende af svirvelen eller not-a-knot, binder man sit forfang og for enden af dén, sin flue eller anden agn.

Tip 2 – Stop sekundet inden nedslag

Andet tip er at man stopper sit kast sekundet inden bombarda-flåddet rammer vandet.  Hvis du gør dette vil dit forfang strække sig helt ud og derved undgå at kludre/vikle sig ind i din hovedline. Når denne teknik benyttes bliver der lagt hårdt press på knuden man har bundet med hovedlinen til sin svirvel eller Not-A-Knot.

Man kan på en simpel måde, ved brugen af perler, lægge en dæmper på den belastning der kommer på knuden idet flåddet knalder hårdt mod den når kastet stoppes:

Perler for og gummistoppere bagved bombardaen

Bombardaen sidder løst på hovedlinen. Det vil sige at den kan bevæge sig frit op og ned af den.

Når der kastes ud vil flåddet glide op ad linen hvilket ikke er optimalt og når der så stoppes for at rette forfangslinen ud, glider den tilbage mod knuden på svrivel eller not-a-knot med høj hastighed. Dette kan beskadige knuden hvilket kan resultere i, at når man endelig har en havørred på kroge risikerer man at miste den. Derudover giver det glidende flåd også ubalance i kastet og kludder kan her forekomme.

Gummistoppere bruges så bombardaen ikke kan bevæge sig på linen.

Denne opsætning er den jeg bruger og har haft mest succes med. Jeg bruger 2 gummistoppere der klemmer om min hovedline ovenover bombarda-flåddet, som stopper den i at glide op ad linen og 1 perle nedenunder flåddet for at beskytte knuden når jeg stopper flåddet i udkastet lige før den rammer vandet. Som nævnt tidligere er dette for at rette forfangslinen ud.

Knæk og bræk

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler