Uendelige oceaner af saltet vand, hundredevis af kilometerlange strækninger med sand, sten, klipper og mudrede små vige.
Som man står der og ser ud over vandet, med stangen i hånden – klar til kast for allerførste gang, kan opgaven, at fange en havørred fra kysten, virke umulig og uoverskuelig.
Mågerne deroppe i skyerne håner en for ens spæde første forsøg på at få fisk. Opgivende ser man igen ned på vandet – intet liv at se..
”Det her gider jeg sgu ikke, så hellere vende tilbage til det fiskeri jeg kender, der får jeg i det mindste fisk.”
Kystfiskeri kan være mindst ligeså givtigt som alle andre fiskeformer. Man kan endda opleve dage hvor man fanger mere end 10, ja endda helt op til 50 eller hundrede havørreder på én og samme dag, visse steder.
Forskellen på f.eks. put and take fiskeri og kystfiskeri er, at naturen man går i er anderledes, fiskeriet er gratis, bortset fra det meget billige statstegn, og fiskene smager lige omkring 10 gange bedre.
Nårh ja, man fanger ikke 2-6 kg´s fisk hver gang, men netop dér ligger endnu en del af humlen ved kystfiskeriet. Man lærer at sætte pris på det man fanger, samt lærer at nyde selv de mindre fisk, for de er smukke de havørreder, både blanke og farvede.
Kræfterne de har, de havgående ørreder, er mange timers forgæves fiskeri værd! Værdierne der ligger i en tur på kysten vejer op for det kystfiskeriet også kan være. Forbandet svært. Men ligesom put and take fiskeri som også kan gå begge veje, kan man på de helt rigtige dage få en sublim følelse af at alt går rigtigt for derefter – efterfølgende at få det bekræftet af den ene ørred efter den anden, landet og evt. genudsat. Det er nemlig ikke grådighed der oftest dukker op i lystfiskerens sind under kystfiskeri, alt mætter ens krop og sjæl under en sådan tur og ingen har bestemt ens fisketid ud fra en pris.
Gratis – alt i én – fiskeri, fristes man til at kalde det.
Alle grejbutikker, hjemmesider og facebookgrupper herhjemme i dag, kan hjælpe med at guide en til grej og udstyr med mere. Kystpladserne er mange og groft sagt, kan man sige at hele den jyske østkyst, alle fjorde og alle kyststrækningerne rundt om øerne i Danmark holder havørred.
Et eksempel er, at i december måned 2014 forsøgte vi to mand at affiske flere pladser vi ikke havde besøgt før, disse mellem Haderslev Fjord og Sønderborg i Jylland. Alle nye pladser gav fisk. Det er ikke første gang at jeg har oplevet det. Andre gange går man forgæves, men de fleste af de ture man foretager ude på kystpladserne giver fisk, og ligesom i put and take, gælder det om at affiske så meget vand som muligt og finde ud af hvor fiskene står.
Når alt det er sagt, kan man naturligvis gennemse området man vil besøge på evt. på google maps, før man tager ud, finde tang-bælter, muslingebanker med mere.. Hvordan man gør det, finder man ud af ved at prøve sig frem, ganske ligesom fiskeriet.
Jeg har måske haft 7 nulture i år ud af ca. 70 ture. Og jeg kan med garanti sige, at de måske 30 ture, var til nye pladser jeg aldrig har set før.
Denne artikel er egentlig en opfordring til dem som ikke helt ved om kystfiskeriet er noget for dem, og måske syntes at det hele kan virke næsten umuligt at komme i gang med.
Kystfiskeriet er relativt simpelt om det er med flue eller spin, det er fakta.
Oplevelsen af naturen og fiskene er vidunderlig livsbekræftende og har man først fået hul på bylden, går der ikke lang tid før den næste havørred hugger.
Et nyt kapitel for dig som lystfisker kan begynde!
Knæk og bræk