Den sjællandske nordkyst kastede sølv af sig!


Forord

De små havne er guld værd når vinden eskalerer og derved besværliggør vores fiskeri langs kysten.

Hvis du mangler grej til din næste fisketur og ikke ved hvad du mangler, så fortvivl ej. Vi har lavet den ultimative guide til dig, som du kan læse lige her:

Dagens fangst og oplevelser

Efter en særdeles hyggelig dag ved Nive Å dagen før og endnu en fin bækørred printet ind på nethinden, kørte Jonas og jeg dagen efter (d. 20/08-2014) op langs den sjællandske nordkyst.

Havørreden var målet og med bagagerummet fyldt til randen med grej og et tætpakket bagsæde, kørte vi mod plads nummer 1 – Hornbæk Plantage.

Vi stod begge og lurede med skeptiske øjne ned mod vandet ved ankomsten. Høje bølger i form af usigtbart brunligt vand skyllede op på strandkanten og trak sig gang på gang tilbage som en hvid, skummende, eksplosiv plov, der ufortrødent hev alle løse sten og grene med sig ud  – i sin våde altomfavnende favn.

Vi kiggede kort på hinanden og satte os tilbage i bilen.

Plads 2

Ved Snekkersten er der en lille havn. Havnen ligger på sjællands nordlige østkyst og var stop nummer 2.

Vi gik ud til højre på billedet, ved den store pil, i waders for at komme ud til stensætningen.

Her affiskede vi begge sider samt foretog nogle kast ude for enden. Resultat: 2 hug:

  • Et på ydersiden og et på indersiden. Hug 1 på Gennemløber i sølv (yderside)
  • Hug 2 på Pilgrim kobber-blink. (inderside)

Jeg havde også en fin følger med hele vejen ind til stenene på ydersiden, efter et stort 27 grams blink, guldfarvet.

Efter knap 30 minutters fiskeri vendte vi tilbage til Nordkysten.

Den tredie plads vi kørte til ligger ved 7 tangvej. Pladsen er godt kendt blandt lokale lystfiskere og har flere gange kastet havørreder af sig i store størrelser.

Bølgerne måtte være lånt ovre fra den jyske vestkyst, selv mågerne flere meter oppe i luften fik våde tæer.

Igen vendte vi bilen og kørte videre.

Havnene

Et par små havne havde fanget vores interesse. Vandet lå indbydende stille derinde og en af dem især, skulle vise sig at levere lige det vi var ude efter..

Havørreden ved stenene

Jonas som normalt ikke fisker kyst mere end 10-15 gange om året, ville afprøve et spot han havde udset sig. Et strømskær omringet af små krusninger i vandet ud for en lille stenmole. Stedet var også udgangspunktet for dagens eneste fight og i sidste ende, eneste landede havørred.

Mens jeg stod der og nød havnemiljøet 20 meter fra pladsen Jonas havde udset sig, havde jeg ledt tankerne hen på de mange havneoplevelser jeg i mit liv har haft. Troen på havørred var stor for skæbnen har gang på gang vist, at havørrederne meget gerne vil søge i havn stort set året rundt.
Opportunistisk søger de et let måltid langs sten, kaj, mole og bropiller hvor bagholdsangreb og bytte dyr der omringes eller presses mod et hjørne kan finde sted.
Der kan også “plukkes” rejer, ålekvabber, kutlinge, småsild og hundestejler m.fl. fra små huller mellem stenene, der ligesom mole og kaj nærmest fungerer som magneter på havørredens byttedyr.

Midt i mine tanker hørte jeg Jonas kalde. ” Jari,  Jari,  Jari!”.

En havørred havde hugget helt inde foran ham ved stenene og forsøgte nu med gentagne spring at slippe fri af krogen.

Bremsen blev hurtigt løsnet og havørreden trak ud og væk fra Jonas der noget glædeligt overrasket holdt fisken i så kort snor som muligt.

Efter et par minutters kamp kunne han nette dagens eneste fangst:

Lækkert! Tillykke Jonas!

Gennemløber i Sølv med grøn ryg (tobis-efterligning) var nøglen til havørredens hugvillighed. Hvis du selv vil købe en god tobis, så kan du trykke lige her og se det store udvalg hos lystfisk.dk.

Havnene placeret langs kysten er som pools i de svenske og norske elve – små huller hvor fiskene kan stå og slappe af i og hvor føden nærmest kommer glidende af sig selv. Husk det!  😉

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler