Når vi forholder os til nutidens voksende Catch and Release politik, er det bedst at kroge gedden hurtigt for at gøre mindst muligt skade på fisken inden den sættes tilbage, ud i sine undersøiske jagtmarker, når der fiskes med agnfisk.
I gamle dage var ideologien den, at det vigtigste var at være 100% sikker/mere sikker på, ikke at miste fisken. Så derfor lod man gedden gå med agnen i kæften længere tid. Dette skulle bevirke at agnen med krogen/krogene blev slugt, for at kroge gedde i den inderste bløde del af munden.
Denne metode er desværre stadig meget udbredt under geddefiskeri blandt os lystfiskere.
Hvis vi stadig skal kunne finde de helt store gedder i mindre vande som, små søer, moser, lukkede kanaler m.fl. Er det vigtigt at behandler hver fangede fisk humant samt med respekt før genudsætning. Dette gælder naturligvis også større søer m.fl.
Det er absolut ligeså effektivt at kroge hurtigt når der agnfiskes. Skærp dine kroge så de både skærer og borer sig ind for en sikkerheds skyld. Dette bevirker også at der ikke rives for store huller i gedden.
Eventuelt kan man presse modhagen ind for at gøre endnu mindre skade på fisken, især når krogen skal tages ud.
Jeg kunne ikke forestille mig noget mere ærgeligt end at, hvis vi alle kom ned til vores gamle, “hemmelige” vandhul, kun for at finde den aldrene kæmpe madamme, liggende langs sivene med bugen i vejret fordi en “uoplyst” lystfisker ikke har behandlet hende ordentligt