Guide til hjemmelavede geddeforfang


Trekrogs-forfang til brug under fiskeri med levende agn er en dyr fornøjelse, hvis man ønsker at købe dem ”ready-made”. Derfor kan man med fordel binde sine egne!

Det du skal bruge er:

–         Forfangsmateriale ca. 50-100 cm

–          To trekroge

–          En Avenue klemlås

Forfangsmaterialet

Materialet til forfanget kan både være en wire, tyk nylon-line eller fluorocarbon. De mest almindelige geddeforfang man køber i butikkerne er typisk wireforfang. Dette materiale kan som nybegynder være svært at arbejde med, da det ikke er helt nemt at binde knuder med – oftest involverer det brug af ild til knuderne…

Nylon-line er et glimrende forfangsmateriale. Man skal bare huske at benytte sig af line af den rigtige tykkelse. Til geddeforfang anbefales det at man bruger en line med tykkelse 1,0 mm. Ellers risikerer man at gedden bidder linen over.

Fluorocarbon er et andet godt alternativ.  Fluorocarbon er dyrere end almindelig nylon-line grundet tekniske egenskaber der næsten gør linen usynlig under vand, og giver den en højere brudstyrke. Man kan derfor nøjes med at bruge tykkelser omkring de 0,70 mm.

Trekroge

Valget af trekrog er lidt en smagssag. Nogen foretrækker små størrelser andre store – ligesom i mange andre af livets sammenhænge. Det kan altid betale sig at købe rustfrie trekroge så man slipper for at skulle skifte hele forfanget ud sammen med krogen.

Klemlås

Klemlåsen er et produkt som også bruges inden for håndværk og byggeri. Som alternativ kan man benytte en svivel.

Fremgangsmåde

  1. Tag et stykke forfangsline – gerne omkring 0,5-1 meter.
  2. Lav en lykke for enden ved at føre linen gennem klemlåsen to gange, og klem til med en tang. Kontrollér at linen ikke glider ud når man trækker i forfanget.
  3. Før linen to gange gennem øjet på den ene trekrog, og træk den 20 cm op ad linen. Denne trekrog bindes altså ikke på, men kan justeres alt efter agnens størrelse.
  4. Bind den nederste trekrog på forfanget med en solid fiskeknude!

Det færdige resultat:

Knæk & bræk

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler