Fiskestænger – Guide til det perfekte sæt


Når det kommer til valg af fiskegrej, kan det som ny indenfor lystfiskeri, nemt komme til at føles som en jungle. Der findes et utal af udstyr, hvor man ikke kun skal holde styr på formål og hvilken slags lystfiskeri det egner sig til, men også om f.eks. det udsete fiskehjul passer med klassifikationerne på din fiskestang.  

Som begynder kan det altså være utrolig frustrerende at komme i gang med lystfiskeri, før man overhovedet er kommet i gang med det i praksis. I situationer som disse kan man med fordel overveje at investere i et samlet sæt. Her har forhandlerne nemlig sørget for at skræddersy udstyret til dig, så du kan være sikker på, at det stemmer overens.  

Når det er sagt, skal du selvfølgelig have gjort dig nogle overvejelser omkring hvilken type fiskeri, du har i sinde at dyrke. Fiskesættene varierer nemlig, alt efter hvilken slags fiskeri, der er med at gøre.  Som udgangspunkt vil et fiskesæt indeholde en stang og et hjul, men nogle inkluderer også endegrej og line. 

Denne artikel vil omhandle beskrivelser af 4 forskellige lystfiskerityper, samt vores bud på nogle af de bedste fiskesæt på markedet til hver kategori.  

Spinnesæt 

Spinnefiskeri er den helt klassiske form for fiskeri og en disciplin, som de fleste nok har stiftet bekendtskab med gennem deres liv. Det er en meget alsidig type fiskeri, som b.la. egner sig til kystfiskeri af havørred og hornfisk, men også ferskvandsfiskeri af aborre og geder.  

På trods af den brede vifte af sammenhænge, som denne type fiskestang kan indgå i, hedder det dog spinnefiskeri af en grund. Spinnefiskeri er nemlig synonym med aktivt fiskeri, og beskriver handlingen, når du kaster din agn ud og haler den ind igen. Ligesom mange andre fiskerityper, tager man altså aktivt del i denne type fiskeri.  

På trods af denne alsidighed, er det dog en god ide at være afklaret med hvilke forhold, man vil fiske under. Vil du gerne dyrke kystfiskeri, er der behov for en spinnefiskestang af en vis størrelse, idet der skal kunne laves lange udkast.  

Ved kystfiskeri vil en 10-fods stang være et godt udgangspunkt, så du er sikret de lange udkast. Derimod egner en 8-fods stang sig godt til de kortere udkast og vil derfor være et passende valg, hvis du f.eks. har i sinde at fiske i Put&Take søer.

Er du i tvivl om, om du vil fiske ved kysten eller i Put&Take søer, kan du passende vælge en stang mellem 8 og 9 fod. Disse stænger kendetegnes nemlig for deres alsidighed, og kan anvendes til det hele.  

Ligeledes med størrelsen har stangens aktion (bevægelighed) også en indflydelse på formålet. Helt generelt kan man inddele aktionen på stangen i 3 hovedområder.  

Helaktion vil sige at hele stangen bøjer når den kastes ud. Dette giver mulighed for lange kast, men gør samtidig også stangen langsom.   

Topaktion er ideel til korte hurtige kast, da det kun er 1/3 af klingen der bøjes ved udkast.  

Progressiv aktion er den optimale til alsidigt fiskeri. Denne type tilpasser sig efter endegrejets vægt og kraften i kastet, og kan derfor anvendes til alle formål.   

Der er selvfølgelig et sammenhæng mellem de 2 områder, idet stangens længde går hånd i hånd med dens bevægelighed. Det vil sige at jo længere en stang er, jo mindre bevægelighed vil den oftest have.  

En spinnefiskestang egner sig godt til dig, som gerne vil prøve lidt af hver type fiskeri, hvis du er begynder og usikker på din præcise destination.  

Westland Stangsæt Silver 

Med dette spinnefiskesæt fra Westland får du en value-for-money der vil noget. Stangen er en 10 fods model og egner sig dermed i særdeleshed godt til kystfiskeri.  

Størrelsen giver rig mulighed for lange udkast med smæk på.  

Sættet inkluderer stang og fiskehjul. Hjulet er et AG150 hjul, som er et slidstærkt og solidt hjul. 

Sættes kan fås ved at trykke her.  

Pirkesæt 

Elsker du at tilbringe tid ude på vandet, er pirkefiskeri lige noget for dig. Denne type fiskeri dyrkes nemlig fra båd og kendetegnes for de solide fiskestænger, der oftest anvendes. Disse stænger har en vægt mellem 12-50 lbs og en længde på 6-8 fod. Om du skal anskaffe dig en stang af den tunge eller den lette vægtklasse, kommer helt an på dine egne forventninger til fiskeriet.  

En tungere stang vil jo kunne klare de helt store klepperter, men gør samtidig også, at du mister noget føling under fiskeriet. En stor del af det at fiske er for mange kampen, som man har med fisken, efter at den har bidt på.

Her gælder det jo i virkeligheden om at ramme den gyldne balance med vægten. Vælger du en for tung stang, mister du følingen i stangen og det kan blive sværere at tage aktivt del i fiskeriet. En for let stang vil resultere i risikoen for en knækket stang, hvis den helt store fisk bider på.  

Ligeledes med stangen er det med at anskaffe sig et fiskehjul, som passer ind i en pirkefiskeri kontekst. Hjulet er nemlig essentielt for, at du får en god oplevelse med pirkefiskeri, da det er sådan, du har kontrol over stangen og fisken.  

En anden vigtig detalje ved pirkefiskeri er selve pirken. Pirken fungerer som endegrejet i denne type fiskeri, og er hvad der fremkalder fiskenes huggelyst. Pirken forestiller nemlig et byttedyr, hvorfor det er fiskerens opgave at imitere med pirken, så godt som muligt. Dette gøres ved at hæve og sænke pirken, så den fremstår livlig.  

Vægten på pirken spiller en stor rolle i pirkefiskeri. Som udgangspunkt skal vægten være så lav som muligt, men det er vigtigt, at den er tung nok til at kunne falde til bunds. Den ideelle vægt til pirken er umulig at definere, da ting som b.la. blæst og strøm påvirker valget betydeligt. Det bedste er at tage nogle forskellige vægtklasser med og prøve sig frem på egen hånd.  

Ved pirkefiskeri er det altså alfa omega at anvende komponenter, der kan holde til lidt af hvert, samtidig med at du prøver at begrænse vægt på b.la. stang og pirke. Dette er også grundene til, at de fleste anvender fletline, når de dyrker denne disciplin, da denne type line har en væsentlig højere brudkraft end f.eks. nylonline.

Ligeledes her kan man med fordel anvende en så tynd line så muligt, idet det giver en mindre vandmodstand, hvilket i sidste ende gør det lettere at holde pirken på bunden. Dog skal linen, du anvender, helst kunne bære omkring de 20 kg, da der ellers er risiko for at den knækker.  

Ambassadeur 7000C / Penn Squadron Havsæt 

Med dette lækre fiskesæt er du klar til at gå i gang med det samme. Sættet inkluderer både stang og hjul i absolut topkvalitet.  

Det anvendte hjul er et Amassadeur 7000, som er et utroligt slidstærkt hjul. Hjulet kan også anvendes til trollingfiskeri af de helt store laks, hvilket altså også vidner om hjulets styrke. Udover dette har hjulet et solidt Power Disk hjulsystem, som virkelig bidrager til levetiden på hjulet.  

Selve stangen er en 7-fods stang, som sammen med Ambassadeur 700 hjulet giver dig det bedst mulige udgangspunkt. Stangen har en samlet længde på 210 cm, men kan dog adskilles i 2 sektioner, hvor længden er 110 cm i adskilt format. Det er en 30 lbs model, hvilket altså vidner om, at den egner sig godt til det tunge fiskeri.  

Sættet kan fås ved at klikke her.  

Rejsefiskesæt 

I denne type fiskeri er der sat fokus på, at få stangen til at fylde så lidt som muligt. Rejsefiskestænger er en betegnelse for stænger, som er nemme at have med på farten, når du f.eks. er ude at rejse. Begrebet dækker over stort set alle fiskerityper, hvilket vil sige, at en rejsestang kan være produceret til alt fra spinnefiskeri til pirkefiskeri.  

At have et fiskesæt af denne type, er utroligt befriende da det udover at være praktisk også lægger op til de spontane fisketure, hvis vejret lige er til det. Der er nemlig rig mulighed for at være kreativ med opbevaringen af denne type stang, hvor b.la. bagagerummet er en sikker vinder, hvis du altid vil være forberedt.  

Denne type fiskestang er til dig, som elsker at være på farten, men samtidig gerne vil inkludere lystfiskeri i din ferie. Rejsefiskestænger er typisk mellem 35-40 cm i adskilt tilstand alt efter, hvilken en du køber.  

Udover de praktiske egenskaber gælder de samme regler ved anskaffelse af denne slags stang, som de øvrige kategorier. Det vil sige, at det er en god ide at have gjort sig nogle tanker om, hvordan stangen skal anvendes. Længere stænger egner sig godt til kystfiskeri, hvor de kortere er bedre til eksempelvis Put&Take fiskeri.  

Rejsefiskestænger fås både som teleskop stænger men også som 4-delte fiskestænger. Forskellen er her, at teleskop stænger har et “fold-ud” system, som gør at den altid vil være i en del. Her skubbes hver del ud og sektionerne samles på den måde.

Omvendt er de 4-delte fiskestænger i dele, som sættes sammen i sektioner. Formålet med disse 2 er det samme, der benyttes blot forskellige fremgangsmåder.  

Teleskop fiskestang sæt 

Med dette teleskop sæt fra Westland får du den perfekte kombination af stang og hjul. Dette sæt kan medbringes overalt, uden at du skal gå på kompromis med pladsen.  

Sættet inkluderer et AV fiskehjul, som er et stærkt spinnehjul perfekt til teleskop stænger. Grundet dets størrelse, egner hjulet sig rigtig godt til teleskop stænger og er derfor blevet valgt i denne forbindelse.  

Stangen fås fra 7 til 10 fods, hvilket altså giver rig mulighed for at købe den model, der passer netop til dine behov. På 9 og 10 fods modellerne er der anvendt et større fiskehjul, for at optimere funktionaliteten på disse. 

Sættet kan findes ved at trykke på her.  

Fluesæt 

Fluefiskeri egner sig i særdeleshed til fiskeren som elsker at bidrage aktivt under fiskeriet. Du er nemlig med under hele processen og bidrager aktivt ved at observere og lokke fisken. 

Et af kendetegnene ved denne type fiskeri er fluen som man anvender. Fluen har til opgave at imitere et byttedyr, for dermed at tiltrække fiskens opmærksomhed. Kunsten er at imitere byttedyret på bedste vis, ved at lave små ryk med fiskestangen, for at få fluen til at fremgå så livlig så muligt.  

Fluefiskeri kan anvendes til næsten alle fiskerityper, alt afhængigt af hvilket udstår der vælges. Eksempelvis skelnes der mellem tørfluer og vådfluer. Som navnene indikerer, bliver vådfluen våd og synker dermed til bunden, hvor tørfluen forbliver tør og forbliver i overfladen.  

Brugen af disse kan variere fra dag til dag, hvor den afgørende faktor oftest vil være vejrforhold. Det er dermed en god ide at have både tør- og vådfluer med, men også fluer i forskellige farver, da dette også kan skifte alt efter vejrforhold. Hvis du for eksempel laver ørredfiskeri med en fluestang, er det vigtigt at medbringe forskellige farver fluer. Ørreden er nemlig en selektiv fisk, hvilket gør det svært at forudse hvilken slags flue den foretrækker på den pågældende dag.  

Noget af det specielle ved fluefiskeri er den anvendte line. Man bruger nemlig en speciel flueline, som er fremstillet med henblik på denne type fiskeri. Fluelinen fungerer som kastevægten, og er altså en rigtig vigtig detalje i denne disciplin. 

Med fluelinen er tommelfingerreglen at holde vægten så langt nede så muligt. Grunden til dette er at lettere line giver en mindre vandmodstand, hvilket er en klar fordel når du fisker. Dog kan det være svært at afgøre hvilken en du skal bruge, da forholdene du fisker under, er en afgørende faktor for valget af flueline.  

Udover at hæfte sig ved længden af fluestangen skal man også være obs på den indikerede AMF-kvalifikation. AMF står for Association of Fishing Tackle Manufacturers og er en skala, som beskriver hvor tung en line som kan anvendes til den pågældende fiskestang. Skalaen går fra 1-12, hvor 12 er den tungeste klassifikation.  

Fluefiskeri er virkelig underholdende og er en god disciplin hvis man gerne vil udvikle teknik. Med den rette teknik kan man lave virkelig præcise udkast, hvis man f.eks. har observeret aktivitet i vandoverfladen et bestemt sted. Udover dette findes der også er hav af udkasts teknikker, som man løbende kan stifte bekendtskab med jo bedre man bliver.  

Scierra Baby Brook Combo 

Scierra Baby Brook Combo er den ideelle fluestang til ørredfiskeri. Dette prisvindende fluesæt, blev “runner-up” ved efttex 2019 og ikke uden grund.  

Sættet her vejer kun 43,5 gram og er altså rigtig lækkert af fiske med. Vægten begrænser dig ikke i dit fiskeri, men bidrager tværtimod med en god kamp med fisken, hvor du mærker hver en bevægelse.  

Udover dette er stangen 3,7 fod langs og har en AMF-kvalifikation på 3. Dette er altså en af de helt lette fluestænger. 

Sættet inkluderer b.la. et portugisisk kort og EVA håndtag, Scierra Track 2-hjul, glidehjulssæde og en “Ready to fish” taske.  

Dette sæt er perfekt til at øve din teknik og til at skabe gode fiskerioplevelser.  

Du kan få sættet ved at trykke her.  

Ron Thompson Flylite Combo 

Med dette fluefiskesæt fra Ron Thompson får du virkelig noget for pengene. Sættet kommer fuldstændig klargjort, og linen er endda på spolet.  

Stangen kan deles i 4 dele, hvilket gør den perfekt til at tage med på farten, eller bare have liggende i bagagerummet som fast inventar.  

Alle de brugte dele i Flylite Combo er salt –og ferskvands resistente komponenter, hvilket virkelig bidrager til sættets levetid.  

Udover dette inkluderer sættet et korkhåndtag, fluebox og er produceret i 24T Japansk stål.  

Du kan få sættet ved at trykke her.  

Afsluttende kommentar 

Det var lidt om de forskellige fiskerityper, samt nogle bud på nogle gode starter sæt. Jeg håber at artiklen, har gjort dig lidt klogere på hvilken type fiskeri du vil i gang med, og at du har ladet dig inspirere af de vedhæftede fiskesæt.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler