Intro:
Omme Å Camping ligger ned til det lækre stalling og bækørredvand, Omme Å. Campingpladsen fremstår utrolig velholdt, hyggelig og overskuelig.
Er man til landlig-hjemme-hygge, legende børn og naturens fred, trods en beliggenhed inde i byen, så er alle nævnte muligheder og oplevelser indrammet i denne lille overdådige campingplads.
Fiskeriet er i top og der er ingen tvivl om at der i Omme Å, er mulighed for nogle meget fine fangster. Åen egner sig både til tørflue og vådflue-fiskeri. Der er også muligt at spinnefiske, hvilket til tider endda kan være en fordel på visse strækninger og omvendt når det kommer til fluefiskeriet.
Strækningen ud for pladsen er særdeles velegnet til spinnefiskeri med spinner, blink, wobler eller orm. På grund af de mange træer og buske, i, omkring og over åen ud for Omme Å Camping, kan det være noget besværligt at svinge fluestangen i området.. Der er dog rigeligt med lækre strækninger som fluefiskeren uden hindring kan affiske og benytte sig af tæt derpå.
Fakta om fiskeri i området:
Omme Å
Fangstmuligheder: Bækørred, stalling, havørred, laks, gedde, ål, strømskalle.
Tager man en sejltur i kajak eller kano ned ad åen er man ikke i tvivl. Omme Å er en af de mest tiltalende åer i Danmark. Dette når det kommer til generel udseende, sving, plantevækster, vandplantevækster, bækørred og stalling-fiskeriet, stryg og frem for alt, fristes man til at sige, sin slyngende gang gennem et uspoleret, naturligt og eventyrligt landskab.
Som almindelig, almenvidende lystfisker ved åen, er der nogle enkle metoder man kan bruge for at fange fisk. De lokale har deres metoder, disse virker for dem. De tilrejsende/besøgende forsøger sig med det de kender hjemmefra og ofte virker deres metoder ligeså godt.
De fleste lystfiskere som måske ikke har så mange ture ved vandet om året, kan med disse tips fange fisk i Omme Å.
Tip nummer 1 – line:
Linen, hvis det er almindeligt nylon, skal helst være mellem 0,25 mm og 0,30 mm. En tyndere line vil knække for let, skulle man sidde fast i bunden eller i grene. En tykkere line vil til de sky stallinger eller bækørreder nemmere kunne ses og derved er der chance for at de holder sig væk.
Tip nummer 2 – bækørredfiskeri i Omme Å:
Brug spinnere med sølv eller guldblade. Gerne størrelse 4 så man også kan komme ned i dybden. Find de udhængende buske og træer der danner skygge, der står bækørreden ofte. Man kan både kaste spinneren opstrøms forbi busken eller træet og trække stille ind, dog skal man sørge for at trække hurtigt nok ind til at bladet på spinneren roterer. Dette kan man typisk mærke i form af små hurtige vibrationer i stangspidsen, hvis man ikke kan se spinneren.
Alt kræver naturligvis øvelse.
Derudover kan man kaste spinneren nedstrøms og trække meget langsomt ind forbi træ eller busk. Lad evt. spinneren stå og rotere lidt foran pladsen hvor man tror ørreden står før man ruller helt ind, dette kan nogengange tirre bækørreden til hug. En tredie mulighed med spinneren er at kaste over til modsatte bred og lade spinneren arbejde sig ind under træ eller busk hvor ørreden formodes at stå. Ofte hugger ørreden i det samme spinneren kommer ind i dens domaine.
Alt under tip nummer 2, gør sig også gældende til fiskeri efter laks eller havørred.
Tip nummer 3 – orm og gennemsigtig bobleflåd eller klassisk prop:
Orm er en velfungerende agn til både stalling og bækørred, men også de noget større fisk som laks og havørred tager gerne orm.
Som i gamle dage hvor man tog en rød/hvid prop, et stykke bly og for enden af linen, en krog med orm, kan man stadig fange fisk med metoden i dag.
Brug gerne de mindste proppe af slagsen og sørg for at få nok belastning i form af “bly-vægt”, til at få proppen til at stå korrekt i vandet. Dette giver direkte visuel-kontakt til den huggende fisk.
Et gennemsigtigt lille bobleflåd, halvt fyldt med vand kan på dage med klart vand, vindstille vejr eller klart lavt vand, hvor fiskene ofte er mere forsigtige, vær nøglen til succes i Omme Å. Her bruger man ikke vægtbelastning da flåddet/proppen med vand vejer nok i sig selv til at kaste ud. Der skal bare bindes en krog for enden og orm på, så er man klar.
Uanset hvilken form for prop eller flåd man anvender, er det ofte dybden der afgør om fisken tager ormen. Den skal findes på dagen, så her må man prøve sig frem indtil fisken er fundet og hugger.
Man kan følge flåddet eller proppen ned ad åen ved at give line eller simpelthen ved at gå lidt opstrøms fra den og “lufte den”, som en hund i snor.
De små snævre steder med grene omkring en, kan man vippe den ud og over til modsatte bred, for derefter at stoppe linen så prop og orm glider ind til egen bred evt. under, igen, busk eller træ. Som med spinneren skal der ofte kun ganske korte kast til for at fange fisk.
Tip nummer 4 – fangstnet:
Det kan være svært at lande fisk (få fiskene op på land) i Omme Å på grund af høje brinker og de mange plantevækster samt træer. Det er derfor næsten et “must” at man har et fangstnet med ned til åen.
Fiskekort kan købes i informationen hos Omme Å Camping.
Omme Å Camping Kort Info:
Fryser: Ja
Renseplads: Ja
Indkøbs-muligheder: Der er indkøbs-muligheder i Sdr. Omme by. Nærmeste købmand ligger ca. 500 m. borte.
Internet: Ja
En hyggeligere og mere velholdt campingplads finder man ikke mange steder i Europa og selvom der er liv på pladsen, finder man nemt ro. Der er intet der mangler og alt er på sin plads. Uanset om man som par, uden eller med børn, som ældre eller som ganske unge mennesker besøger Omme Å Camping er der noget at komme efter for alle.
I lystfisker-regi mangler der heller intet. Åen er i baghaven og fiskene kan ligge på is eller køl, før de eksempelvis skal røges i pladsens opstillede røgeovn, som står til fri afbenyttelse.
Overnatning:
Udlejning af hytter.
Pladser til: Campingvogne, telte og autocampere.
Se og læs mere på Omme Å Campings egen hjemmeside: Klik her..
Kontakt:
Omme Å Camping
Sønderbro 10
7260 Sønder Omme
Tlf +4575341987
Efterskrift:
Søde og rare ejere, god service, lækker campingplads og et eminent fiskeri. Jeg har måske sammenlagt fisket 5 timer på 2 og et halvt døgn, men har fanget både havørred og bækørred. Jeg har set flere fisk end jeg turde drømme om og sidst men ikke mindst, tog jeg en sejltur i min kajak 4-5 km i Omme Å. Turen gav mig indsigt i hvor mange fisk der egentligt er i den lille å. Overalt foran mig ringede den ene fisk efter den anden før de blev skræmt af mit, for fiskene, sikkert besynderlige flydende dyr.
Jeg så den ene klassiske bækørred-standplads efter den anden og mere rå og uspoleret natur end jeg på noget tidspunkt før har set ved en dansk å.
Jeg kan kun opfordre alle lystfiskere til at besøg Omme Å og den lille campingplads der gør det værd at blive mere end en dag!
Knæk og bræk!