Aborrefiskeri er en meget udbredt disciplin i de danske vande. Det er en alsidig type fiskeri, i den forstand at der findes utroligt mange måder at fiske den på. Det anvendte endegrej kan variere fra fluer, wobler og blink, til endda at bruge madding som fangstmetode.
Aborren fiskes mest i søer og åer, men man kan også finde den i havvand. Denne type fisk, trives godt i strøm, hvorfor det er en god ide at have særudvalgt sig et spot.
Aborren er en utrolig smuk fisk, og kan kendes på dens grønlige krop med sorte striber. I og med at aborren er en rovfisk, kan du med fordel gå efter at fiske om morgenen, eller om aftenen, da den grundet sit jagtinstinkt er mest aktiv på disse tidspunkter. I Danmark, er mindstemål på aborren 20 cm, men den kan altså blive helt op til 50 cm med en vægt på op til ca. 3 kilo.
I Danmark er det er dog meget sjældent at fange en aborre af denne kaliber. De findes hyppigst på omkring 30 cm, men lad dig ikke narre af dens beskedne størrelse. Aborren giver nemlig rig mulighed for en intens kamp, hvor du virkelig får lov at mærke den.
I den forbindelse kan man med fordel anvende en mindre fiskestang, for altså at tage aktiv del i kampen. Her kan du f.eks. anvende en UL fiskestang, som pga. sin vægt og størrelse lader dig mærke det hele.
Idet at aborren har pigge på rygfinnen, kan den godt se en smule frygtindgydende ud. Det er dog vigtigt at påpege, at disse ikke er giftige og at der, modsat fjæsingen, ikke er grund til for meget bekymring. Selvfølgelig skal man have dem i mente, når fisken håndteres, men der er som sagt ingen grund til at frygte den.
En anden vigtig ting ved aborrefiskeri er, at være opmærksom på lufttrykket på den pågældende dag. Lufttrykket har nemlig en stor betydning på fiskens aktivitet, idet det påvirker dens appetit.
Hovedreglen er, at dets højere lufttryk der er, jo mere vil aborren stige op mod overfalden. Derudover, vil dette også øge dens mobilitet og aktivitet, hvilket påvirker dens “huggelyst” i en positiv retning.
Omvendt vil lavt lufttryk, medføre at fisken søger længere mod bundens overflade. Dette gør at aborren bliver mere bundnær, og dens aktivitet formindskes.
Lufttrykket påvirker aborren, idet den har en speciel svømmeblære, som ikke regulerer sig selv. Den er derfor nødsaget til at gøre det manuelt ved at justere dybden, som den befinder sig på.
Konklusionen på dette er altså, at man med højt lufttryk har det bedste udgangspunkt for at fange aborrer.
Resten af artiklen vil tage udgangspunkt i blink og kroge, som er særligt gode til aborrefiskeri. Efterfølgende vil vi komme med vores bud på nogle af de bedste blink og kroge på markedet.
Blink og kroge til aborrefiskeri
Når det kommer til aborrefiskeri med blink, er det er par ting, som er gode at have styr på, før du går i gang. Typen af blinket er nemlig ikke helt irrelevant og kan være en afgørende faktor, for om du får en god oplevelse eller ej.
Du kan med fordel anvende et blink med nogle kraftige farver, da dette vil øge chancen for at fange aborrens opmærksomhed. Når man laver spinnefiskeri efter aborre, er formålet at imitere et bytte med blinket. Derfor kan det være en hårfin balance, hvordan man skal begå sig med blinket. Hvis man lader blinket synke for meget til bunds, risikerer man, at miste det, og hvis man spinner for hurtigt ind, vil blinket flyde for meget mod overfladen, hvilket vil resultere i en mindre chance for fangst.
I og med at aborren er en relativt lille fisk, anvender man ikke de helt store kroge, som man f.eks. gør til fangst af gedder. På trods af dette, er det dog vigtigt, at der bruges nogle solide kroge. Som allerede nævnt, er aborren ikke bleg for at kæmpe imod, hvilket taler for at anvende en krog, som kan klare lidt af hvert.
Savage Geer Y-treable hooks
Med denne krog fra Savage Gear får du en krog designet specifikt til aborrefiskeri. Krogen her har et ekstra stort krogøje, som gør, at blinket kan bevæge sig mere frit og uproblematisk.
Det er nogle virkelige solide kroge, som sikrer det bedst mulige udgangspunkt for aborrefiskeri. Udover dette, får du nogle sylespidse kroge, som trænger igennem hver gang.
Krogene fås i 6 forskellige størrelser, hvor de mindre størrelser egner sig rigtig godt til aborrefiskeri.
Krogen kan købes ved at trykke her.
Owner Mosquito Light
Owner Mosquito Light krogen, er ligeledes den anden model, som er produceret med henblik på aborrefiskeri.
Dette er en yderst funktionel krog, som selv efter utallige fisk, forbliver intakt. Den er utrolig slidstærk og giver aborren kamp til stregen.
Her får du en kvalitetskrog, hvor du virkelig får noget for pengene.
Du kan købe krogen, ved at trykke her.
ABU Garcia MO Inline UL
Blinket her fra ABU Garcia er en nyere version af den meget populære forgænger ABU Garcia MO Inline. Forskellen på disse 2 er, at blinket her er en UL version. Dette gør altså, at du får et utroligt let blink, som er nemt at håndtere.
Udover dette fås blinket i 12 forskellige farver, hvilket giver rig mulighed for at vælge en personlig præference. Som allerede nævnt, kan det da være en klar fordel at vælge et blink med nogle skarpe farver, for at tiltrække aborrens opmærksomhed.
Du kan få blinket, ved at trykke her.
Fish Innovations ES Spoon
Med dette blink fra Fish Innovations, får du et produkt i topkvalitet. Blinket vejer kun 2,6 gram, hvilket resulterer i en meget lille vandmodstand og en let bevægelighed.
Blinket her egner sig godt til alle vandlag, men er også et rigtig godt bud på et aborre blink.
Formen på blinket sikrer en god og stabil gang i vandet, som bidrager med en god fiskeoplevelse.
Den fås i 12 forskellige farver og er 2,5 cm lang.
Du kan få blinket ved at trykke her.
Afsluttende bemærkninger
Det var lidt om aborrefiskeri samt nogle gode tips til, hvordan man får den bedst mulige oplevelse. Aborrefiskeri er utroligt underholdende, og jeg vil virkelig anbefale dig at stifte bekendtskab med det. Ligesom med havørredfiskeri, giver aborrefiskeri nogle utroligt sjove kampe med fisken.
Jeg håber, denne artikel har motiveret dig til at komme i gang, samt givet dig et fingerpeg i retning mod noget udstyr, du kunne have lyst til at prøve kræfter med.